Nyheter

Välj först en nyhetsrubrik från listan nedan, välj därefter den nyhetsartikel du vill läsa.

Distrikt 2 möte

Distriktsmöte i SM2 kommer att hållas i Skellefteå i år. Skellefteå radioamatörer SK2AU står som för för arrangemanget

Tid: 8/4 kl 11:00

Plats: Kanalskolans matsal , bäckgatan 2 i Skellefteå

Mer information kommer att finnas på www.sk2au.org

Har ni andra frågor kan ni kontakta mig på antingen

tel: 070-3246650

mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Väl mött

DL2 / SM2UVU/Nikke

"Det hade varit strömavbrott" i tisdags meddelade Peter SA2BLV. "I stället för att starta upp allt igen så tog vi oss i kragen och gjorde en rejäl uppfräschning av stationsrummet". Bl a så slängdes alla gamla datorer (efter att hårddisk plockats ur) samt flyttade om datorer in i gamla D-star skåpet samt att skrivaren fick en egen plats. Alla QSL är lagda i en låda mm mm!

Kul initiativ av Peter BLV och Per MTR! Tack!!

LokalFixMars2017 1

LokalFixMars2017 2

LokalFixMars2017 3

SF3HF

För sjätte året i rad kör vi radio från Hemsöfortet, i år helgen 28 - 30 april.

Vi startar på fredagen och kör alltså till lunch på söndag. Stationerna har vi  nere i berget där vi sover i logement och äter i matsalen. Arrangemanget är riktat mot både erfarna och oerfarna operatörer. All information finns på vår hemsida. http://sk3bg.se

Välkommen med din anmälan.
Erik Edblad SM3EXM
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

SM2AJY runeDen 12 januari avled Rune Persson, SM2AJY på Skellefteå lasarett.

Han fick 90 år. Rune växte upp i Stöcksjö, Umeå med tre yngre systrar. Rune var en av åtta i Umeå som erövrade certifikat 1948. Det var en rivstart för FURA som bildades två år tidigare.

Vid sidan om arbetet på gården i Stöcksjö byggde han upp en imponerande station med bland annat V-beamar i alla riktningar.

Han fångades tidigt i livet av väckelsen. Under åren i Umeå engagerade han sig i ungdomsverksamheten inom Evangeliska Fosterlandsstiftelsen – EFS. Det kristna engagemanget för ungdomar och mission följde Rune hela livet.

Efter värnplikten på I 20 utbildade sig Rune till elingenjör.

Rune blev ordförande i FURA 1951. På hans initiativ bildades sedan en FRO-avdelning i Umeå. Det hade stor betydelse bland annat för utbildning. Kurser som ledde till amatörcertifikat kunde arrangeras och detta till rimlig kostnad för deltagarna. Det resulterade även i en lokal som disponerades av både FURA och FRO. FURA visar sin uppskattning för Runes insatser genom att utse honom till hedersmedlem i föreningen.

Runes tid i FURA avslutades i slutet av 1950-talet när han flyttade till Skellefteå. Efter någon tid i Skellefteå var Rune med när SKRA nybildades 1960.

I Skellefteå hittade han Kerstin, de gifte sig 1962 och bosatte sig i Bergsbyn. De fick två söner och en dotter. Fyra barnbarn har Rune haft glädjen att få uppleva. Kerstin och Rune fick även vara delaktiga och drivande inom EFS och i Bergsbykyrkans utveckling.

Rune upphörde att vara aktiv för ett tjugotal år sedan och överlät radioprylarna till vännen Erik, SM2LWU.

Omsorgen om barn och barnbarn, var viktig för Rune. Intresset för skog och mark hade också en särskild plats i Runes liv, främst i sommarstugan, med bland annat bärplockning, älgjakt och skogsarbete.

FURA genom
Kurt Lundström, SM2DXH
Bertil Andersson, SM2BJS

SKRA genom
Jimmy Jonsson, SM2BYW
Sören Wallén, SM2DLA

Jag lyssnade på ett inspirerande föredrag som Paul Wesling, KM6LH, hållit med titeln ’The Origins of Silicon Valley: Roots in Ham Radio’. Föredraget ligger ute på Youtube.

(se https://www.youtube.com/playlist?list=PL3MXnVUbT1wTx7eDBm0DBlAzLtzHAwez0 för alla delar.)

Bl a visar Paul på betydelsen av hur radioamatörer tidigt genom t ex förbättringar av de tidigaste radiorören lade grunden för Silicon Valley. Den speciella öppenhet som alltid funnits mellan radioamatörer ledde också till den öppna och kreativa atmosfär som finns både inom och mellan företagen i Bay area.

Här är en länk till ett intressant inslag i amerikansk nyhetsmedia om vilka som ev kan hjälpa när allt annat inte fungerar. Tack Lars SA2CER för länken!

RU5 - Repeatern är QRT tills vidare. Sändarfel, rep pågår enligt info från Jan SM2SXI.

swish logo 100pxÄntligen har vi fått möjlighet att betala fika, material, medlemsavgift mm mm med SWISH.

Följande SWISH-nummer gäller 123 441 66 65

Det har blivit allt svårare att växla in mynt så vi skulle uppskatta att ni övergår till detta betalningssätt eller att ni betalar en tjuga för två fikakvällar! Tackar på förhand säger FURAs kassagubbe Magnus SM2WLS.

2016 Yota group SM
f.v: Magnus SA3BXA, Peter SA2BLV, Petter SA2PKA och Markus SA3BPG

Nu är YOTA 2016 över och Team SM har återvänt hem, trötta och slitna men nöjda efter ett fantastiskt läger i Wagrain, Österrike. Lägret har varit en fantastisk plattform för unga radioamatörer att komma i kontakt med andra, utbyta erfarenheter och lära sig mycket nytt om hobbyn.

Läs mer: Svenska laget på Youngsters On The Air i Wagrain, Österrike

SM team YOTA QRV

Idag klockan 19.00 till 20.00 CEST (17.00 till 18.00 UTC) har vi bokat radiostationerna på YOTA-lägret. Vi kommer att vara QRV främst på kortvågsbanden 15, 20, 40, 80 men också på VHF.

Operatörerna är:

  • Peter "SA2BLV" Lundberg (SK2AT, Umeå)
  • Petter "SA2PKA" Karkea (SK2AT, Umeå)
  • Magnus "SA3BXA" Gärdin (SK3JR, Östersund)
  • Markus "SA3BPG" Lundin (SK3BG, Sundsvall)

//Petter "SA2PKA" Karkea

Årets upplaga av IARU Region 1 ungdomsläger är nu i full gång i Wagrain utanför Salzburg i Österrike!

Sverige representeras av fyra amatörer varav två är från Umeå/FURA. Peter SA2BLV och Petter SA2PKA. Lyssna efter signalen OE2YOTA, kanske är det BLV du får kontakt med :-).

Totalt är det över 100 ungdomar från 30 olika länder i Region 1, samt även ett team från USA på YOTAn i Österrike.

SA2BLV

Här kommer ett tips för de med Yaesu FT-817. Som vissa av oss märkt så är en skillnad mellan FT-817 och den större modellen FT-857 (förutom effekt) att 817:an saknar VOX-funktion när man försöker köra digitala moder från PC. Huruvida detta är ett medvetet designval kan vi bara spekulera om. Lyckligtvis finns en lösning som OK1VM kokat ihop för några år sedan, se denna länk (tjeckiska).

OK1VM digi-VOX mod

Modden går ut på att koppla DATA IN till den del av kretsen som hanterar VOX för SSB och FM via en 10k resistor, se bilden ovan. Sättet jag gjorde på var att löda en 1/8 W 10k hålmonterad resistor mellan de yttersta benen på Q1071 (pinne 1 och pinne 12). Detta är den enklaste delen av modifikationen; att ta isär och montera ihop radion är betydligt krångligare. När operationen är klar, ställ radion på USB eller LSB och aktivera VOX med maximal VOX-gain (100). Justera ljudnivåerna ut från datorn så att VOX går igång och ALC:n jobbar lagom. Detta är ett ganska smalt område, men går att få rätt.

OK1IA ALC-mod

Det går enligt OK1IA att förbättra ALC-beteendet genom att genomföra ytterliggare en modifikation, se bilden ovan. Löd först bort R1094. Löd sedan bort, vänd och löd tillbaka C1113 så att den får omvänd polaritet. Koppla det negativa benet (det som nu "hänger i luften") på C1113 till jord med en kabel eller genom att skrapa bort lacken strax nedanför och brygga gapet med lödtenn. Anmärkningen om C1114 tycks ha att göra med att den inte alltid är monterad. Dess värde är mycket lägre än C1113 och bör därmed inte ha någon större påverkan. Märk att jag själv inte provat denna modifikation än.

Jag har en teori att man kan undvika ALC-modifikationen genom att helt enkelt ha en resistor med något lägre värden än 10k, säg 4.7k eller 2.2k, så att man inte behöver öka VOX gain hela vägen till 100. För tillfället fungerar 10k-lösningen "bra nog", men i framtiden kanske jag eller någon annan ger sig i kast med att förfina resistorvalet.

73 de sa2tms

OK1IA

Nu är medlemslistan (här) uppdaterad! Saknas du eller är det fel i den meddela FURAs sekreterare Rune SM2EKA.

Vi åker hemöver om ca 3 veckor. Vi kör bil hit på hösten å hem på våren, men flyger vid övriga resor. Har varit i gång en del, kört en del SM, men bara en SM2:a (SM2EZT, i Rosvik), med hyfsade signaler. Körde A41MO i går, trots att det borde vara en ofördelaktig riktning för looparna. Lite andra DX har det oxo blivit. Satt med ett "rag chew" med ZS på ett i övrigt helt tyst band, för några veckor sedan. PY är som sig bör ofta starka här och det är en fördelaktig riktning. När det är test, vilket det ju verkar vara varje helg, så har många mycket kraftiga signaler, 20 - 30 db över 9 från andra sidan Atlanten, både nord syd- och Mellanamerika.

Läs mer: Hälsning från EA/SM2DPS Göran

ºFURA recieves SSTV image from ISS

Föreningen Umeå RadioAmatörer (FURA) har deltagit i Internationella Rymdstationens (ISS) firande av när Jurij Gagarin blev den första att resa ut i yttre rymden. Detta genom att ta emot de bilder som skickats via Slow Scan TeleVision (SSTV) till hela världens radioamatörer.

Läs mer: FURA tar emot jubileumsbilder sända ifrån internationella rymdstationen (ISS)

Den 7:e april hade jag fikat på klubben och Rune/SM2EKA har tagit med sig några fynd från Eskilstunaloppisen som han glatt visade upp och berättade om under fikat.

ekanycklar copy

 ManEntersSpaceHeader 624x303

Idag firar vi 55 år sedan Jurij Gagarin  blev världens första människa i yttre rymden med Vostok 1 och gjorde ett omlopp runt jorden på 108 minuter. Gagarin var den första i en lång rad kommande kosmonauter, astronauter och taikonauter att resa ut i rymden och ISS (Internationella Rymdstationen) hedrar minnet av rymdfararen genom att skicka ut bilder till radioamatörer med SSTV (Slow Scan TeleVision).

Bilderna som skickas ut från ISS kan mottas på 145.800 och bilderna har sänts ut idag och kommer att sändas ut ända till och med 14 april (med vissa pauser). Se länken nedan för mer information:

http://ariss-sstv.blogspot.se/2016/04/ariss-commemorative-event-april-11-14.html

Erik SM7DZV driver en trevlig sida AMATÖRRADIONYHETER med många intressanta och framförallt aktuella nyheter om vår hobby. Efter ett trevligt telefonsamtal med undertecknad så har han skrivit ihop ett par intressanta artiklar runt dels FURAs 70års jubileum dels runt DS2-mötet.

Först kommer här information om DS2-mötet: DS2mötet i Umeå

Samt om FURA: FURA 70 år.

FURA fyller ju 70 år i år. Föreningen kommer från och med nu och året ut att aktivera signalen 7S70AT. Lördag-söndag under påsk kommer Per LIY att använda signalen i samband med CQ WPX SSB. I första hand kommer signalen att användas från klubblokalen men vill du använda den en vecka eller fler så kontakta Per SM2LIY. Som vanligt krävs datorlogg!

Många kanske undrar hur man kan hinna ta mot och logga rätt call på motstationer och diverse meddelanden i tävlingarna på kortvåg. Länken https://www.youtube.com/watch?v=no8nGGa99cE visar att övning ger färdighet. Dan, N6MJ, har kört contest från diverse toppstationer i många år, vunnit WRTC och inför videoklippet låg han visst i hårdträning för att köra på två band simultant (SO2R) i flera månader. Topptimmen gav 371 CW QSOn, dvs 371/60 = 6.18 QSOn per minut i snitt! (http://www.cqww.com/rates/). Kanske är det viktigt att vara cool och kunna utnyttja bägge öronen och hjärnhalvorna, se https://www.youtube.com/watch?v=Vqkw05ClqQ4 för hur man dessutom också kan passa på att knappa på mobilen samtidigt…

Bland FURA relaterade resultat finns under åren 2004-2015: Inom EU ligger SJ2W fyra med 336 QSO i multi-single på SSB år 2013; inom SM finns Micke, SM2WMV, med 4 noteringar på topp-20 listan på SSB och 1 på CW, där även SM2LIY och SE2T återfinns. I Multi-single finns många topp-noteringar för SJ2W på både CW och SSB, men även 7S2E, 8S2F och SK2T finns på topp-20 listorna.
 

Sida 1 av 55

Underkategorier

Här publiceras Nyhetsbrev med tekniskt innehåll. Ex. vis SRS Nyhetsbrev av Roy SM4FPD

Tidskrifter, magasin, böcker etc

Artiklar med nostalgiskt och historiskt innehåll

Artiklar och nyheter med teknisk inriktning

Artiklar om contest, DX, expeditioner etc.

Senaste nyheterna från FURA

Liknande artiklar

Sök i artiklarna

Go to top