Vi åker hemöver om ca 3 veckor. Vi kör bil hit på hösten å hem på våren, men flyger vid övriga resor. Har varit i gång en del, kört en del SM, men bara en SM2:a (SM2EZT, i Rosvik), med hyfsade signaler. Körde A41MO i går, trots att det borde vara en ofördelaktig riktning för looparna. Lite andra DX har det oxo blivit. Satt med ett "rag chew" med ZS på ett i övrigt helt tyst band, för några veckor sedan. PY är som sig bör ofta starka här och det är en fördelaktig riktning. När det är test, vilket det ju verkar vara varje helg, så har många mycket kraftiga signaler, 20 - 30 db över 9 från andra sidan Atlanten, både nord syd- och Mellanamerika.

Starkaste signalen hade dock EA5/LA7DK som ropade mig på 20 efter jag hade ett QSO med ett par SM0/5-or. Det visade sig att han bor ca 500 m härifrån i en annan sk urbanisation. Det finns tydligen många LA-stns igång här på kusten. Uppe i Alfas del Pi (en bit norr om Benidorm) finns det tydligen en som är väldigt aktiv, men det är lite för långt dit för att höras här. Alfas del Pi kallas även skämtsamt för Norges andra huvudstad! en knapp mil söder om oss, är det en annan väldigt aktiv i Playa Flamenca.

SK2AT "lyssnar" ju för reverse beacon, men verkar inte höra så mycket, i alla fall inte å detta hållet. Har provat att kolla om jag hörs några ggr, när jag ser att den hör något, men inte då. Har väl inte legat på så där mycket, men tänkte att det kunde vara en ok referens när det är öppet, hemåt. Looparna funkar bra och det gör även vertikalen, även om jag har lite svårt att få ut radialer åt alla håll. På riktigt långa håll märks det att strålningsvinkeln är lägre på den. På 20 m har jag störningar från vårt trådlösa internet. Jag har fått ner det till S 6-7, men det är begränsande. Fibernät finns inte här, men det kommer nog. Alla har en liten enhet, med endera (vad jag tror är) en liten hörnreflektor eller en parabol stor som en lunchtallrik. I mitt fall det förra - jag har bara ca 500 m till min leverantörs mast. Det är speciella nät (inte mobiltfn-näten) och varje leverantör har eget. Då alla britter, tyskar, skandinaver m fl ser på TV via detta torde det vara en himla trafik. Det märks oxo t ex lördag em när det är premier league, eller söndag kväll när spanska ligan är i gång.

Hälsa och 73 de EA5/SM2DPS Göran