dmr logo   mmdvm logo 250px 

Här kommer information från Henrik/SA3BPE till alla som kör DMR via en MMDVM hotspot

Just nu kan du behöva justera jitter i din Pi-Star konfiguration för DMR om du använder MMDVM. Default när jag provat så är detta värde i konfigurationen 360. Du kan behöva justera detta till 0. Läs hela texten nedan om du verkligen upplever de bekymmer som förbättras med denna justering.

Varför ska man justera jitter? Har du inga bekymmer med BER (ska vara mindre än 1%) och/eller LOSS (ska vara så nära 0 som möjligt) ska du inte justera detta. Detta är en inställning som kompenserar tidsskillnaden mellan din nod och masterservern 2401. Detta är en del av synkningen så att databitarna hamnar rätt i tid och ditt tal blir rätt i andra ändan så att säga. Jitterbuffer är en kompensation för tidsfördröjningen för datapaketet mellan nod och server, enkelt uttryckt. Detta kan orsaka hack och uteblivet tal.

 

I skrivande stund kompenserar man detta i masterservern genom ett litet ”hack” i konfigurationen. Därför bör alla som kör Pi-Star med hög BER eller LOSS ändra jitter till 0 i sin konfiguration. Du hittar till inställningen i Expert som du kommer till via följande väg: Configuration > Expert > MMDVMhost > DMR Network. Sätt värde 0 i raden för jitter och spara.

Nu ska du ha en bättre ”länk” mellan masterserver och nod. Vissa avbrott kan förekomma men då är detta förmodligen orsakat på nod-sidan och dess Internetförbindelse. Eller helt enkelt något annat som får utredas vidare.

Logga in

Inloggning behövs inte för läsning av sidorna. Har du glömt ditt login tryck på ?

Bandplan HF

Kalenderaktiviteter

Inga händelser

FURAs Årshjul 2020

Klicka för att se
aktiviteter under året
årshjul 2020

Sök i artiklarna

Nu kan du betala fika
medlemsavgift mm. med
swish betala enklare

FURA getswish qr 300px
FURA's swish nr
123 441 66 65

Glöm ej ange avsändare och vad betalningen avser!

SSA.se Nyheter

Amatörradio - Teknik - Gemenskap - Beredskap

SSA Contestspalt

Ett komplement till contestspalten i tidningen QTC
Go to top