Fyren SK2UHFImage

70 cm fyren SK2UHF är placerad uppe i Länktornet på Buberget


VHF och UHF fyrar fungerar som signalkällor för test av antenner och mottagare. Men framförallt som indikator för att bedömning av konditioner och Norrskensreflexion - Aurora. Fyrarna består i huvudsak av en sändare och logik för teckengivning och antennväxling. Antennsystemen är antingen rundstrålande eller utgörs av antenner som växlas mellan norr och söder.


1982 UHF fyr planeras

Intresset för 70 cm bandet ökar. SM2DCU meddelar att en ansökan är gjord för en UHF fyr. Olle skall försöka ordna en fyr på 70 cm bandet under kommande vinter.1983 Tillståndet klart

I januari blir tillståndet klart för UHF fyren. Fyren får ansökt signal och frekvens, SK2UHF på 432.875 MHz.


1983 SK2UHF i tjänst  

Fyren är en Storno CQM661 mobilstation. DCU har modifierat den för ändamålet med ny nätdel, kristallugn, logik och ID-generator. Efter en tids provdrift monteras SK2UHF samt Vårgårda-antenner upp den 8 oktober. QTH blir uppe i länktornet på Buberget. (JP94WG). Där sitter redan repeatern SK2RLJ. Inom kort kommer rapporter från SM5 och OH0 där den hörs regelbundet samt bl.a. UR2.


Image

SM2DCU och SM2DJK med SK2UHF inför monteringen 1983


1996 Ny antenn till SK2UHF

Fyrens Vårgårda-antenner har tappat de flesta av elementen i den krävande miljön. Nya förstärkta 5 elements Que-Dee installeras.


Image

2x 5 el QUE-DEE på SK2UHF

Sök i artiklarna

Go to top