Ordförande har ordet

eka 2011Ordförar'n har ordet!

Hej på er!

Sommaren, alla fall den väldigt varma delen är väl över nu och har ersatts av lite typiskt augusti-väder. Jag hoppas att ni haft glädje av de fantastiskt varma julidagarna! Ni har väl inte glömt att det snöade på midsommarafton inåt landet!

ECC-aktiviteten fortsätter

Det har det blivit lite lugnare förutom på en punkt och det är att 6 m QSOn blivit rätt många under högsommaren. Själv fick jag tyvärr aldrig upp den 6 m antenn jag tagit över av SM2BSD. I dagsläget så är det registrerat 3279 QSOn på 6 m. Framför allt Gustaf med SE-signalen men även Per med SC, SF samt SJ har bidragit med många 6m QSOn. För min del tog åskan och förstörde rig-styrningen på min 756a så just för tillfället är det lugnt från min sida. Hoppas komma igång med min K3a lite senare i augusti .Den 25 aug ärdet totalt 57186 QSOn (!) registrerade på samtliga band och moder!

SMFF

Om jag nu inte varit aktiv med ECC-körandet i sommar så har jag i stället satsat på SMFF! För närvarande har jag över 585 områden körda och har aktiverat ett 15-tal områden runt om kring Vännäs-Umeå. Jag skulle gärna se att fler från södra SM2 kunde bli aktiv inom SMFF. Däremot uppe i Norrbotten är det en 3-4 st som nu är rel aktiva. Är du intresserad/nyfiken gå in på smff.sk6aw.net! Ring gärna mig så kan jag informera mera! SMFF-500 diplomet erhöll jag i början av juli:

Uppstart i höst!

Traditionsenligt så startar vi upp hos Zekes i Vännäs torsdag 28/8.

73 önskar Er ordförar Rune SM2EKA

sm2eka tomteOrdförar'n har ordet!

Hej på er!

Vintern kom till slut! Åtminstone snön. Att temparaturen ’bara’ håller sig runt 0 känns helt OK för vi som eldar med ved...hi!

ECC aktiviteten runt Kulturhuvudstadsåret.

Som ni ser längre ned i bladet så är aktiviteten från FURAs sida i full gång .Personligen med min signal SI2014ECC så har jag hittills mest kört digitala QSOn. Erfarenheten totalt under desa två första månader är att intresset över amatörradiovärlden är stor att köra unika prefix! Känslan av att få en pileup är rätt härlig men visst, kan vara lite stressande också! Min egen målsättning är att köra bortåt 4000 unika QSOn/calls under året. Jag är just nu uppe i 2158! Ang detta med statistik så gå in på FURAs hemsida, sidan med UMEÅ2014 award och ’statistics’! En eloge till Magnus SA2BRJ för hans fantastiska statistiksida! Där kan ni följa utvecklingen under året!

Inget bidrag från kommunen till ECC-projektet!

Tyvärr fick vi häromdagen besked från UMEÅ2014 att vi INTE erhåller något ekonomiskt stöd till vårt ECC-projekt (gällde finansiering av QSL-korthanteringen). Självklart irriterar detta oss en hel del!! Vi gör otrolig reklam över hela världen om kulturhuvudstadsåret och de är inte beredd att ge en motprestation! Nu är inte riktigt sista ordet sagt, vi skall se om vi kan gå/hitta andra vägar! Invigningen blev nog för dyr!

Har du testat att köra digitalt

Jag har under några perioder i mitt amatörradioliv kört digitalt, först RTTY på 70 - talet, AMTOR och PACKET på 80 talet och för något år sedan PSK31. I samband med min ECC-signal så har jag nu kört över 1700 QSOn mestadels på PSK63 samt PSK125. Det var en överraskning för mig att dessa moder nu är så populära. Nu tycker man att PSK31 är alldeles för långsam.  Jag har även kört en del QSOn på RTTY, bl a WPX RTTY testen som verkligen gav mersmak! Så jag uppmanar dig: Har du inte testat att köra digitalt GÖR DET. Det är absolut en ny värld! Visst är vår hobby fantastiskt bred och intressant!

Nästa FURA -blad ...kommer i maj.! ;HAR DU NÅGOT BIDRAG!!!????

73 önskar Er ordförar Rune SM2EKA
VI SYNS I LYCKSELE DEN 15 MARS!

sm2eka tomteOrdförar'n har ordet…

Hej på er!

Var är vintern? Ja man kan verkligen fråga sig! Fortfarande grönt i Umeå och delvis vitt i Vännäs! MEN det må vara, jultomten hittar nog ändå! Som vanligt hade jag lovat ett FURA-blad i november men det blev timmarna före Kalle Anka! Det är ju det där med att lära sig pensionslivet. Två saker på en dag och då är det fullt…hi!

Kulturhuvudstadsåret

Det sägs ju att amatörradio är kultur också! Jag kanske inte med text kan förklara det men vi låter det vara öppet. Vi kan väl i alla fall få känna oss kulturella! Vi har sent om sider beslutat att FURA skall ansöka om signalen SC2014ECC under kommande år. Två call till kommer att kopplas till FURA och dessa är öppna för dig att låna tidvis under året. Några medlemmar har dessutom själva tänkt ansöka om liknande signaler! Kul(turellt) värre! Kommer absolut att höja radioaktiviteten i Umeåregionen hoppas vi.

Mycket grejor på ett spett!

Läs mer...

SM2EKAOrdförar'n har ordet….

Hej på er!
Ibland tar orken slut och den har väldigt svårt att komma tillbaka. Vad jag försöker säga att jag hade lovat ett FURA-blad före sommaren men det blev inte! Sorry! Men så är det/ blir det ibland. Nu är det september och sommaren pågår faktiskt fortfarande, riktigt fina och varma dagar! …och klubbkvällarna har börjat att rulla på! DET är riktigt trevligt! Så här kommer ett FURA-blad i alla fall! Håll till godo!

Radioaktiv
Vi satt häromkvällen på klubben ett gäng glada amatörgubbar (!) och berättade lite om vad man sysslat med i sommar. Det var rätt brett… Några hade kört 6 m, några hade byggt antenner, några hade jagat lite DX på övriga band, meteorQSOn mm mm. Häromdagen hörde jag en som hade byggt en kryssyagi på ett kvastskaft och haft QSO via satellit! Det visar åter igen hur bredd våran hobby är. Själv har jag mer eller
mindre uteslutande enbart jagat naturreservat samt även själv aktiverat några häromkring.

Läs mer...

SM2EKAOrdförarn har ordet….

Hej på er!

Så var det nytt år igen och inte bara det, hela januari har gått! Jesses vad tiden vill springa iväg när man har roligt. För mig är det ju en liten ny situation eftersom jag numera är lite mer pensionär än yrkesarbetande. Jag har flyttat hem min verksamhet och tänker väl mest underhålla lite gamla kunder samt mindre uppdrag inom Excel-världen. Det betyder att man borde ha lite mer tid för radio men det får väl framtiden visa. Jag har i alla fall satt ett bord emellan arbetsplatsen och radioplatsen så jag måste kliva upp och gå runt för att komma till riggen….hi!

52 st QSOn på 30 minuter eller på 16 timmar?

Ni som är lite aktiv på HF har säkert hört talas om SOCWA, Swedish Open CW Activity som pågår hela detta år. Det är en aktivitet som fått ’gubbarna’ att börja köra telegrafiQSOn som man gjorde tidigare. Dvs man utväxlar rapport, namn, QTH, rigg och väder åt båda håll och det tar oftast ca 10 minuter om man kör i lagom takt. Man skall alltså ha kontakt (telegrafi) med skandinaviska radioamatörer samt att dessa QSOn loggas in via Internet. Första gången jag hörde om detta var när Rune SM5COP berättade om detta i samband med mitt besök hos Eskilstuna Radioamatörer i september. Jag var lite tveksam först men började delta direkt från årsskiftet och det kändes helt rätt. Idag är det ca 350 amatörer som registrerat sig. När du kört 52 registrerade och konfirmerade kontakter så får du ett vackert diplom. Se mitt diplom till vänster.

Som sagt mycket trevligt och avstressande att kunna i lugnt tempo vara social via cw-tecknen. Tyvärr har det under senare tid mest blivit cw-QSOn typ 5NN TU så därför blev denna aktivitet helt rätt!

Kolla www.socwa.se ifall du vill veta mer.

Det är snart 10 av klubbens medlemmar som är med i SOCWA. I samband med styrelsemötet här om veckan beslöts att FURA skall sponsra aktiviteten med 500 kr. Allt som höjer aktiviteten på våra band skall premieras!!

FURA AWARD 2013

Angående aktivitetshöjande åtgärder! En annan sådan åtgärd kommer från FURA!! FURA AWARD 2013! Det går ut på att köra så många av SSAs Aktivitetstester som möjligt under 2013. Se längre fram i bladet om reglerna!

FURA 2013

Som ordförande så går väl tankarna en hel del över vilka aktiviteter som förväntas av föreningen under året. Några punkter:

 • Fortsatta trevliga tisdagar och torsdagskvällar!
 • En och annan föreläsning av intressant art (HJÄLP behövs från er på förslag till d:o!!)
 • Rallysamband i början februari för Vännäs Motorklubb.
 • Luncherna första onsdagen varje månad fortsätter vi med. Vi är ofta mellan 15-20 st numera!
 • Studiebesök! Bl a blir nog (?) vårens avslutning hos Umeå Modellflygsklubb!
 • Ett annat studiebesök kommer att bli att besöka Micke SJ2W i Burträsk! Vi återkommer om tid för det, men det blir nog under sommartid.
 • 1-2 billaster (!!) till Skellefteå och DS2-mötet den 2 mars!
 • Få fler att köra tester från klubben. SAC-testen i höstas gav mersmak.
 • Något som nästan till 100 är bestämt är att vi skall deltaga med SK2T i IOTA-testen den sista helgen i juli. Mest troligt från Norrbyskär vilket skulle kunna samordnas med en trevlig fieldday för respektive samtidigt. Idéer mottages tacksamt!
 • Ev gemensam resa till Hemsö Fästning i maj!?
 • På tekniksidan:
 1. Fortsatt arbete med D-star repeatern, bl a hitta ett bättre QTH
 2. Upprustning av repeatersystemet, dvs byta ut de nuvarande till modernare smalbandiga repeatrar!
 3. Utbyte av datorer på SK2AT (pågår just nu).
 4. Slutsteg 440 och 1296 (ansv SM2RIX) pågår.
 5. Ev fjärrstyrning av någon del av SK2AT-riggarna.
 • Ny utbildningssväng i höst igen under SM2OAEs ledning! Men HUR får vi deltagare??
 • Mm mm

Som du ser så finns det idéer och sådant som redan är ’on going’! Det betyder att du som medlem verkligen behövs, inte bara att passivt betala in medlemsavgift utan även i hög grad att du försöker engagerade dig i klubbens verksamheter. Vi är 100 medlemmar men det är kanske bara 5 – 10 st som aktivt ’jobbar’ med klubben och dess aktiviteter!

Kom till årsmötet!

FURAs årsmöte hålls den 16 februari kl 1500 på Folkets Hus, Idun i Umeå. Vi hoppas att du ställer upp. Då finns det lite möjlighet att vädra något av punkterna ovan. Kaffe finns att köpa från kl 1415.

Middag efter årsmötet!

Efter årsmötet (ca kl 1700) så går (ner) vi till TC och äter en gemensam middag. Då hoppas jag att ni tar med respektive så vi får en trevlig gemenskap.

Nästa FURA-blad

…kommer någonstans i mitten av vårvintern! Vi får se. Nu ser vi fram emot den kanske finaste tiden på året, vårvintern!

73 önskar Er ordförar Rune SM2EKA

SM2EKAOrdförarn har ordet….

Ordförarn har ordet….

Hej på er!

Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge heter det. När det gäller FURA-bladet har ni fått vänta alldeles för länge…. Jag hade planerat ett blad i början av juni MEN efter allt nedlagt arbete för SSA 2012 samt min ’pojksemester’ till Porjus med SE2EE så gick luften ur mig för ett tag när det gällde radiohobbyn! Det var först in i augusti innan intresset för hobbyn kom tillbaka (nåja…). Sedan hade jag tänkt mig i september men nu är det oktober, suck! Om någon av er hade skickat in till mig ett underlag med önskemål att detta skall in i FURA-bladet då hade jag garanterat satt mig ned och snickrat ihop bladet betydligt tidigare.

Behövs FURA-bladet
Läs mer...

SM2EKAOrdförarn har ordet….

Hej på er!

”Julen varar väl till påska!” Nja i år verkar julens väder fortsätta vidare efter påsk. Grått och slaskigt och verkligen inte varmt! Jag vill få bort snön väldigt snart så att jag får upp min 80 m dipol igen så att man får ’prata ve pojka’ …hi.

SSA årsmöte 2012.

Nu är det väldigt nära till årets stora radio­begiven­het här i Umeå. Det mesta är förberett MEN som vanligt kommer man på en massa små detaljer som borde och måste göras. Så än får man inte slappna av. Men visst längtar jag till söndags-eftermiddag den 29:e…då lär det väl säga ’pust’ och man somnar efter middagen…!

Läs mer...

SM2EKAOrdförarn har ordet….

Hej på er!
Hoppas att julen och nyårsfirandet varit trivsamt. Sedan sist har det kommit massor med snö, ibland med besvärande vind vilket gjort att några av oss fått problem med antennerna. Min 80-m dipol rasade så ena halvan ligger nästan under snön. Tur man har autotuner så att man åtminstone får ut någonting.


Den sociala samvaron!

Läs mer...

SM2EKAOrdförarn har ordet….

Hej på er! Vilken förunderlig höst. Väderleksmässigt i alla fall. Men nu har snön kommit så vi får väl se ifall den orkar ligga kvar över jul. Jag tror att de flesta av oss trots allt vill ha en vit jul.

Rehabilitering!

Jag misstänker många av er redan hört att jag genomgått en operation nyligt som just nu medför mycket vila. En liten ovanlig situation för mig. Svårigheten är bl a att man måste se sin sambo göra saker som jag inte just nu får göra…. Bära in ved, snöskottning etc. Men det är bara att gilla läget och komma igen. Skall man vara ärlig kan man ju få lite extra tid att köra radio, hi… Jag har sedan tidigare förlängningskablar (3 st å 5m) till min IC706 så jag kan ha radion i ’sängen’, häpp!

Glashuset (rubriken får vara kvar en gång till)!

Tänk om vi kunde disponera Glashuset på torget en hel vecka med amatörradioaktivitet under dagarna! Vem ställer upp!? Vore väl tusan om vi inte skulle märkas och någon kunna bli nyfiken!

SSA årsmöte 2012!

Förberedelserna är nu i full gång. En handfull av oss i arbetsgruppen har redan kommit långt med bokning av lokaler, reservera hotellrum, fixa webb-siten, jaga sponsorer och utställare, fixa lotteriet, bankettens meny, annonser QTC mm mm!

Läs mer...

Sida 1 av 2

Sök i artiklarna

Go to top
fura.se använder cookies för att hemsidan skall fungera bättre för dig. Du måste acceptera Cookies för att använda fura.se