SM2EKAOrdförarn har ordet….

Ordförarn har ordet….

Hej på er!

Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge heter det. När det gäller FURA-bladet har ni fått vänta alldeles för länge…. Jag hade planerat ett blad i början av juni MEN efter allt nedlagt arbete för SSA 2012 samt min ’pojksemester’ till Porjus med SE2EE så gick luften ur mig för ett tag när det gällde radiohobbyn! Det var först in i augusti innan intresset för hobbyn kom tillbaka (nåja…). Sedan hade jag tänkt mig i september men nu är det oktober, suck! Om någon av er hade skickat in till mig ett underlag med önskemål att detta skall in i FURA-bladet då hade jag garanterat satt mig ned och snickrat ihop bladet betydligt tidigare.

Behövs FURA-bladet

För att det skall det bli något blad så måste jag hitta på artiklarna själv eller kopiera allt från FURAs hemsida. Är det OK att jag gör det, dvs kopierar in artiklar från www.fura.se?? Ni får gärna komma med kommentar/synpunkt på detta. Jag vill gärna ändå tro att FURA-bladet behövs, jag vet att det finns dem som skriver ut bladet och läser i lugn och ro detta i stället för på dator­skärmen. Det är också ett media till de med­lemmar som varken besöker klubben eller minimalt tittar in på hemsidan.

SSA årsmöte 2012.

Det har snart gått ett halvår sedan SSA 2012-mötet. Visst tog det på krafterna hos många av oss att arrangera mötet men glädjen av att vi lyckades så bra uppvägde alltihop. Vi har egentligen inte hört något negativt runt mötet, allt föll så otroligt bra på plats. Som årsmötesgeneral (!?) var det väl lite negativt att man inte hann besöka alla fina programpunkter som vi hade.

FURAs ekonomi.

Årsmötet 2012 bidrog till att vi nu har en ännu bättre ekonomi i vår förening. I samband med ett medlemsmöte i början av september samt vid första styrelsemötet i höst så togs en del punkter upp på tänkta investeringar mm:

SSA årsmöte 2013 Eskilstuna.

Torsdagen den 27:e september hade jag möjligheten att besöka Eskilstuna Sändar-Amatörer, ESA, SK5LW i deras klubblokal strax utanför Eskilstuna. Jag hade precis just kommit in när 25 huvuden vände sig mot mig och Rune SM5COP bad mig berätta lite om våra erfarenheter att arrangera SSA-mötet. ESA hade dagen innan fått förfrågan från SSA om de kunde ordna mötet i samband med Loppisen de brukar ha i slutet av mars varje år. Det blev en stunds diskussion och även någon dag senare ett par telefonsamtal med mig och nu ser jag att de kommer att anordna mötet den 23 mars 2013. Årsmötesförhandlingar strax efter mässan och middag på kvällen. Det betyder väl att det inte blir några programpunkter vid detta möte och kanske inget fredagsmingel heller. Många har ju tyckt att man skulle ha det formella årsmötet i just Eskilstuna i samband med loppisen där numera över 1000 amatörer samlas så vi får väl se hur det utfaller.  Vi önskar i alla fall ESA lycka till med arrangemanget. När det gäller 2014 så var ju Kristianstad intresserad.

Stöd våra sponsorer!

Den här punkten fanns kvar från förra FURA-bladet. Det är väl inte fel att påminna om att stödja våra sponsorer! På sista sidan av detta blad ser du vilka sponsorer vi hade.

Onsdagsluncherna!

Onsdagsluncherna fortätter som vanligt. Någon har tyckt att vi skulle kunna ha någon lunch på lördag i st för onsdag. När vi drog i gång detta var det i första hand tänkt som en lunch i vardagen. Nu är det väl en majoritet pensionärer som kommer varje gång men många arbetsverksamma dyker också upp. Erfarenhetsmässigt så tror jag inte det kommer fler på en helglunch. Helgerna är ju trots allt lite heliga för de flesta. Däremot skulle vi kunna ordna något gemensamt i samband med någon helgaktivitet inom klubben!? Värt att tänka på, vad säger festkommittén?

FURA och hösten

I övrigt fortsätter vi med våra klubbkvällar med intressanta föredrag då och då? Nyligen höll Peder SM2SUM ett uppskattat föredrag och OAE o VTS pratade lite runt D-Star. Framöver kommer vi (kanske) att få höra om tekniken runt modellstyrda flygplan, mer om hemligheter under kalla kriget, radioexpeditioner, mer fördjupat om D-Star mm. Vid mitt besök i Eskilstuna så lärde jag mig ett uttryck: ’Show and tell’! Med det menades att vem som helst kunde ställa sig upp och prata några minuter om intressanta dx man kört eller att visa upp något man köpte eller byggt! Alltså lite halvspontana program,punkter. Vad skulle DU kunna bidraga med runt ’Show and tell’? För er som var på D-star kvällen nyligen fick höra och se Sten –SXT visa upp och demonstrera en talgoxe-fälla!! Häpp!

SAC-test

Äntligen kanske Per –LIY får fler medhjälpare att aktivera klubbens stationer vid tester. I samband med SSB-delen av SAC-testen den 13-14 sept kommer Per att få hjälp av Gustaf –VJX, Nicklas –UVU och Magnus –BRJ! Även undertecknad tänker vara med ett antal timmar. Det känns jättepositiv att det äntligen kan bli några fler som aktivera klubbsignalerna, speciellt eftersom Per numera ofta är uppe i Burträsk hos SJ2W kör tester.

På tal om tester så hoppas jag att FURA till sommaren kan aktivera antingen Norrbyskär eller Holmön i samband med IOTA-testen sista helgen i juli. Visst ställer du upp!? Tänk om vi kunde få samma fantastiska helg som 2005 på Bredskär….

Loppis

Strax innan SAC testen lördag den 13:e skall vi ha ett miniloppis på klubben. Vi har ju fått en del saker från ett par dödsbon + att det finns massor i ’outgräve’ källaren som någon kanske vill ge någon krona för! Dessutom kommer Micke –KOT att rensa vidare i sin källare! Ni vet ju att han brukar kunna ha en del trevliga loppissaker!

Seniormässa med amatörradio

”Får vi inga ungdomar så kan vi väl försöka att få fler pensionärer”. Detta uttryck kommer från Lars SM2HWG som ansvarar för en Seniormässa i Nolia-lokalerna onsdagen den 24:e oktober mellan 0930-1700. Lars har sett till att en utställningsplats finns för FURA och han kommer att se till att hans station kan köras remote från mässan. Per –LIY har lovat att vara operatör och Lars hoppas att fler kan vara en stund vid montern och berätta för nyfikna ’seniorer’ om vår ädla hobby. Intressant!!

Facebook

Detta älskade som hatade media.. Själv är jag aktiv till och från på FB och tycker att det många gånger är ett utmärkt media MEN visst är det en del tveksamheter där emellanåt. Hur som haver vill jag rekommendera FB-grupperna ’Radio and Antennas’ resp ’Byta grejor inom amatörer’ för er som är ’fejjare’! Även Skellefteå SK2AU har en aktiv facebooksida.

Nästa FURA-blad

…kommer någonstans i slutet av november/ början av december! Vi får se. God fortsättning på hösten och hoppas att ni fått upp/reparerat antennerna innan snön blir alltför besvärlig….

73 önskar Er ordförar Rune SM2EKA

….eftersom
…det inte kommit in några bidrag så får ni stå ut med lite ’kopior’ från webben!?