Nyheter

Välj först en nyhetsrubrik från listan nedan, välj därefter den nyhetsartikel du vill läsa.

Den 23/10 2019 fyller Kurt 85 år. Här visas ett DXH - QSL från 1963. Eric SM6JSM visar på SSAs hemsida gamla QSL samtidigt han visar jubilerande hams! Rekommenderas!

Stort grattis till Kurt SM2DXH!

Kurt 85 år QSL 

Alexanderlogga 150SAQ-sändning på FN-dagen, 24 oktober.

Var med och fira FN-dagen den 24 oktober på världsarvet Grimeton! I år har det gått hundra år sedan lika rösträtt för män och kvinnor infördes i Sverige. Det är en mänsklig rättighet att alla kan lämna sina röster i grundläggande frågor och är en förutsättning för att skapa ett demokratiskt och fredligt samhälle. Under kvällen skickas ett fredsmeddelande med den gamla långvågssändaren SAQ och slutligen lyssnar vi på senegalesiska rytmer utförda av Kilimandiarou. Arrangemanget hålls i radiostationsbyggnaden med fri entré. Kom till evenemanget i tid, eftersom det finns ett begränsat antal platser.

Sändningen från Grimeton sker på 17,2 kHz CW.
Start av sändaren runt 16.30 UTC. Sändning av ett fredsmeddelande klockan 17.00 UTC.

Du kan också se videoström av sändningen på www.alexander.n.se
Inga QSL-kort kommer att ges denna gång och ingen lista över rapporter men vi accepterar kortare lyssnarrapporter till e-post Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Vänföreningen Alexander.

Rune/SM2EKA och Olof/SM2DCU tog en biltur till Sundsvall för att närvara vid Distrikt 3 mötet i Sundsvall. Att nämna från mötet förutom sedvanlig dagordning var uppmaningen att verkligen aktivera våra frekvenser. DL3 Hans/SM3GDT hade en presentation där han slog ett slag för att öka aktiviteten på framförallt 2-meter som nyligen varit i farozonen som band den senaste tiden. Sen gäller det liksom tidigare att med alla medel hålla utbildningar för att få fram nya amatörer. En SSA informationsvideo av Hans-Christian/SM6ZEM visades också på mötet.

Limmared Radio fanns på plats och förgyllde tiden efter distriktsmötet med en stor utställning av radiogodis för oss amatörer. Så undertecknad passade på med ett radioinköp och tillbehör.

DS3 mote 2019 10 12 2    
Allt mellan "Antenn och Jord" fanns att köpa från Limmared Radios utställning.

  DS3 mote 2019 10 12 3
Trevlig personal Lotta, Manuel och Anna-Karin bland radiogodis med fina erbjudanden!

P4 Västerbotten gjorde i går, torsdag reportage om amatörradio, hos Fura.

P4:s Jakob Wesslund kontaktade mig i onsdags och undrade om de fick möjlighet att göra ett reportage om amatörradio.

Bakgrund till detta var dels att för att få mer insikt i detta med radio, och radioutsändningar ur ett annat perspektiv i relation till Lokalradions utsändningar. De är ju inte riktigt jämförbara med amatörradio, och de möjligheter som där finns. En annan del i bakgrunden var att de blivit kontaktade av en radioamatör/DX-are från Finland, med QTH nära ryska gränsen som hade hört P4:s Västerbottens utsändningar. Givetvis uppstod funderingar vid P4-redaktionen om hur detta var möjligt. Det medförde att Jakob kontaktade mig för att orienterade sig om Furas verksamhet och få veta mera om amatörradio och DX-ing. 

SM2UVU, Niklas mötte upp Jakob i klubblokalen i onsdags morse och presenterade amatörradio på ett förträffligt sätt, kort och koncist. En informativ beskrivning av vår hobby. Om än den blev relativt kort i sig så gav den en bra beskrivning. Några främmande ord nämndes, som kanske behöver lite förklaring för den oinvigde. Då hör man av sig till någon av oss i FURA.

För lite mer inblick i klubbverksamheten blev Jakob inbjuden att besöka klubben någon tisdag eller torsdag framöver. Kanske även delta i certifikatkurs....?

Kurs för amatörradiocertifikat drar igång i höst.
Länk, https://sverigesradio.se/artikel/7261629

Mer om DX-ing på Sveriges Radio

Mats Westin, (ännu ej signal) en idog DX-are har i ett annat reportage i P4 presenterat DX-ing. Också väldigt informativt och bra.
Länk, https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=109&artikel=7261493

73 dé SM2OAE, Thomas
Ordf. i FURA

FT4

 

Nyligen presenterade K1JT Joe Taylor en förenklad 'contestversion’ av FT8 nu kallat FT4.

 FT4 presenterades i samband med att WSJT-X version 2.1.0-rc5 presenterades den 29 april! …och vad händer …hela FT8 gänget dyker plötsligt på denna ’contest’-version och det är full trafik på fram för allt på 14080 khz!
Det moderna stressamhället kräver snabbare QSOn! Varför inte WAS på en halvtimma??
Nåja, intressant att se hur en ny mode plötsligt gör att ALLA (?) skall testa den. Trots att det är en Beta-version av programvaran! Tanken är tydligen att denna FT-version skall användas i contest-sammanhang (jämfört med RTTY). Blir intressant att se hur det skall utvecklas! Vad är skillnaden, detta från ARRL:
” Transmit-receive sequences are 6 seconds, making it 2.5 times faster than FT8 and about the same speed as conventional RTTY for radio contesting. FT4 can work with signals 10 dB weaker what would be required to decode RTTY while using much less bandwidth.
Transmissions last for 4.48 seconds, compared to 12.64 seconds for FT8. Modulation uses four-tone frequency-shift keying at approximately 23.4 baud, with tones separated by the baud rate. The occupied bandwidth is 90 Hz.”

Det betyder med andra ord, skall du köra DX använd hellre FT8 eller varför inte ’bättre’ digitala moder som PSK, JT65, JT9 etc. Så ni som inte ens kommit igång på FT8, avvakta och se vad som händer! Men vill ni jaga MASSOR av diplom börja med FT8….det är faktiskt riktigt kul….säger undertecknad med snart 6 000 FT8 QSOn!

oz 1 2019Har du upptäckt att EDR, Experimenterende Danske Radioamatører har skapat en ny och modern hemsida?

Inte nog med det, man har även genomfört en rejäl omarbetning av sin medlemstidning OZ. Tidningen har nu fått ett trevligt, modernt och lättläst format.

Första numret har QRO som tema. Det finns mycket information att läsa om slutsteg i alla dess former för den intresserade amatören.

OZ kan du hämta ladda ned från SSA's hemsida.

Trevlig läsning!

 

Som medlem i SSA har man den stora förmånen att från SSA's hemsida kunna ladda hem och läsa samtliga nordiska amatörradiotidningar.

Kanske uppstår det språksvårigheter i den finska SRAL's Radioamatööri och Isländska IRA CQTF men det kan trots allt finnas intressanta artiklar som med viss fantasi och Google translate kan göras begripliga. Det krävs att man är inloggad med egen signal och OCR nr (står på sista sidan i din QTC) för att kunna ladda ned tidningarna.

ssa tidningsutbyte NRAU

Du som använder Google, Yahoo eller iCal kalender kan direkt exportera FURA's aktiviteter till din egen kalender. Markera önskad aktivitet i Kalenderaktiviteter på FURA's förstasida. Följ därefter anvisningen nedan.

export till Google Kalender

Nu jobbas det med STATIONSLOKALEN

Stationslokalen har sedan en tid haft behov av översyn med både utrustning och viss ändrad möblering. Detta för att bli mer funktionellt, speciellt i samband med tester. Bättre komfort, och problem med tekniken har varit grund för arbetet.

 Radiorummet innan ombyggnation.jpgDemontering av gamla radiorummet.jpg3. Städning i röran.jpg

En del av allt som plockats ut2.jpgKNG Kopplar.jpgSteg ett på g.jpg

Snabblunch_hi.jpgNya rummet formar sig.jpgDetaljer granskas.jpg

Saker börjar komma på plats.jpg

Vad har då hänt…..

I helgen jobbade vi totalt 6 gubbar med reorganisation av stationsrummet. Ut med allt från rummet…. och;

  • Nytt bord för HF-riggar
  • Hyllor och kabelstegar monterades
  • Utbyggnad av närverk, och nya (beg,) datorer. Datorskärmar får ny infästning
  • Kablage får sin översyn, samt anpassning till det nya
  • Riggar och slutsteg ska ses över och fixas till där så krävs
  • Belysningen byts till bättre modell
  • med mera ...

Hela förändringen är inte klar ännu. Det kommer troligtvis att ta någon vecka i anspråk, så lite stökighet får vi stå ut med… hi… Bilderna visar händelseutvecklingen.

Efterhand som arbetet fortskrider kommer mer information att presenteras via webben.

När stationsrummet är åter i drift, har vi målsättning att det ska finnas instruktioner av utrustningen för att underlätta för alla som vill köra radio. Ett fokus ligger på att underlätta för fler att delta i testkörning.

De som jobbat är Niklas UVU, Per MTR, Robin RJO, Daniel KNG, Peter BLV samt undertecknad.

Stort tack till alla som jobbat!

Vid tangenterna, Thomas, SM2OAE

DS2-mötet i vår hölls lördagen den 23 mars i SL2ZZUs klubblokal i Luleå. Totalt 17 deltagare (!) vilket väl ärligt är 'dåligt' men vi får acceptera att så här är det. FURA representerades av UVU, OAE, EKA, SXI, WLS o MTR.

DL2 Niklas SM2UVU höll mötet med fast hand. Inga förändringar skedde utan UVU tillsammans med Ulf SM2JDU kvarstår som DL2 resp vice DL2. Beslöts att DS-kassan skall läggas ned /upplösas MEN stadgarna kräver att beslutet skall ske på två på varandra möten varför detta kommer att tas upp även våren 2020. Totalt finns 3221:- i kassan och Rune SM2EKA (DS2-kassör) uppmanade de närvarande att ta upp i sina klubbar förslag på vad dessa pengar kan användas till. Det skall vara något som gynnar distriktet. Ansökan sker till SM2EKA eller DL2. Beslöts att nästa DS2-möte hålls i Skellefteå i mars 2020.

Mötet avslutades med att Rune SM2EKA informerade om diskussionerna som fördes vid Framtidskonferensen i Sundsvall i september.

Stort tack till Anders SM2ECL som tillsammans med medhjälpare fixat lokal och gott fika o varmkorv. (foto av SM2KQW)

DS2möte2019Luleå 9

Ett diplom för ARI 2018 anlände i e-posten häromdagen. Nöjd med att vara SM 1:a och 2:a av 34 deltagare i klassen SOAB SSB High. 

In the Single-Operator SSB section Mohammed, A41NN, wins, with Fura SK2T (op: SM2MTR) in second place; Eugeniusz SQ9HZM gets the third position. 

Kanske någon har nytta av detta tips från Kjell SM2FOC som jag hittade på Facebook.

Kjell skriver följande: Äntligen!!! Det finns en on-line EDI generator för NAC-testerna. Något som jag efterlyst länge för oss som inte kör 100 QSO:n och som inte klarar av eller att efter en månad har glömt bort hur man hanterar krångliga loggprogram. Det här kommer nog att öka NAC-akiviteten och inmejlingen av loggar till SSA. Det var SM0FZH som tipsade. Tack!

Länk till EDI-generatorn ok2kjt.net/edi

/Kjell SM2FOB i Boden

online EDI generator

RadioBlackHärom dagen fick vi ett meddelande från Helen Wikström och Simon Öhman Jönsson att nu är filmen om radiopiraterna 'Black Peter' klar!

"Hej!

Glädjande nog kan vi berätta att filmen nu äntligen är så gott som klar, bara lite småputsning kvar:).

Vi har gjort en facebooksida för den så om några i klubben är med kan ni kika in där och få mer info : https://www.facebook.com/radioblackpeter/

Det blir filmpremiär på filmfestivalen här i Umeå. Den 1:a december kl 12.30.
Det vore väldigt roligt att se er alla där!

Här finns en länk till filmfestivalen och en biljettlänk om någon i klubben skulle vara intresserad. http://ueff.se/film/radio-black-peter/

Lite senare den 20 december kommer filmen att visas på SVT och även på bio Abelli på Västerbottens Museum i februari (gratisvisning)

Men innan allt detta den 11:e november så har jag öppning av en utställning på Västerbottens Museum med 60 av de målningar som är med i filmen. https://www.vbm.se/utstallningar/pussel-och-pirater/ Ni är alla också varmt välkomna dit!

Bästa hälsningar Helena och Simon."

Nu finns på klubben the ARRL HANDBOOK for Radiocommunication 2019 i en box med 6 intressanta böcker i! Ytterligare en anledning att besöka klubben (OBS ej för utlåning!)

Efter en bra start med 200 QSOn på 20 mb de första 2 timmarna, trots en orolig magnetometer i Kiruna, rullade SAC testen på i lite mer normal takt för SK2Ts del. SA2RJO/Robin och SM2MTR/Per bemannade stationen under helgens test.

Vid 18 tiden gick vi över till 40mb och vid 22 tiden blev det 80mb fram till 500 QSOn, som nåddes strax efter kl 01.00. Därefter dog banden, så ingen aktivitet över natten.

Igång igen från kl 6 på söndagsmorgon på 40mb fram till 10 tiden då vi gick över till 20 mb samt en liten öppning på 15mb och 1 QSO på 10mb.

Några få rara DX QSOn från Japan, Australien, Mongoliet, Brasilien,Argentina, Bonarie och Venezuela gav loggen - för övrigt mestadels européer.

Slutsumman blev 716 QSOn - betydligt bättre än de senaste 2 åren i alla fall, dock inte i nivå med de bästa resultaten tidigare. Jämfört med övriga Sverige så här långt ser det ut att vara ett rätt bra resultat - men rättning skall ju också till innan vi vet slutresultatet.

Sida 1 av 75

Underkategorier

Här publiceras Nyhetsbrev med tekniskt innehåll. Ex. vis SRS Nyhetsbrev av Roy SM4FPD

Tidskrifter, magasin, böcker etc

Artiklar med nostalgiskt och historiskt innehåll

Artiklar och nyheter med teknisk inriktning

Artiklar om contest, DX, expeditioner etc.

Senaste nyheterna från FURA

Liknande artiklar

Sök i artiklarna

Go to top