Nyheter

Välj först en nyhetsrubrik från listan nedan, välj därefter den nyhetsartikel du vill läsa.

Fällforsåns Bygdegård

I år fyller FURA 75 år.

Vi vill fira detta med bl.a. en gemenskapsmiddag lördag den 25:e september!

Vi kommer att äta och dricka gott, ta del av föreningens historia presenterat med bildspel, lyssna på berättelser etc. i fin samvaro. Självklart tar vi med våra respektive! Mera information och inbjudan med anmälan kommer under vecka 36. Lokal för evenemanget blir Bygdegården i Fällforsån, c:a 15 minuters bilfärd från Umeå centrum.

Det var uppskattningsvis upp emot 50 deltagare på årets SKRA loppis. Ett efterlängtat och 2 år försenat evenemang. Platsen för årets loppis var Skelleftehamn Folkets Hus. En utmärkt lokal för radioloppis och umgänge. Eldsjälar i Skellefteå Radioamatörer hade som vanligt en välorganiserad loppis och servering med bra utbud. 

Läs mer...
VK publicerade den 1 juni en en liten artikel med anledning av att FURA firar 75 år. Läs mer...

I brist på annan information här på hemsidan så får det bli ett nytt nostalgibidrag för att fira Furas 75:e verksamhetsår.

Läs mer...

FURA aktuellt sep 1971Att FURA fyller 75 år detta år hoppas jag att alla medlemmar känner till. Tyvärr har pandemin ställt till det för ett normalt firande. Jag har försökt att göra mitt för att uppmärksamma jubileumsåret. Här kommer ett nytt bidrag till firandet. Jag har scannat in FURA aktuellt från sep-dec 1971.

Att det startar med september hör ihop med att jag blev medlem i Fura då. Därmed firar jag 50 år som medlem i Fura. Detta samtidigt som styrelsen planerar för Furas 75 års fest!

FURA aktuellt från den tiden får idag betraktas som ett historiskt och nostalgiskt dokument hur medlemsinformationen såg ut 50 år tillbaka. Jag har för övrigt kvar alla årgångar av medlemsblad sedan dess och jag kan meddela att de blev bättre och bättre. Till den dag Internet och hemsidor tog över och medlemsbladet tynade bort. Synd tycker jag själv. Klicka här eller på bilden så kan du läsa medlemsinfo från hösten 1971.

Notera passningslistan i december för vårens klubbkvällar alla tisdagar och torsdagar, totalt 41 tillfällen, vilket sköttes av endast 12 medlemmar.

Om några av er tycker er känna igen logotypen, ja då vet jag vad ni läste för tidning i er ungdom! Ni övriga får leva i okunskap om dåtidens litteratur. Hi Hi!

 FURA 75 år
Specialsignalen SK75AT

➢ Tillstånd att användas tom 31 december 2021

➢ Får aktiveras av medlemmar i FURA under 2021

➢ Inloggningsuppgifter till ett speciellt G-mailkonto har mejlats till samtliga medlemmar i FURA

➢ Aktivitetstider bokas upp via kalendern på g-mailkontot

➢ Ladda ned pdf: Handhavande av Specialsignalen SK75AT

bok ingenjorerna

Boken Ingenjörerna kan rekommenderas för ingenjörer och alla teknikintresserade. Den skriven av Gunnar Wetterberg, känd från TV i Fråga Lund och På spåret. En trevlig bok som man bara vill fortsätta att läsa kapitel efter kapitel.

Boken är utgiven hösten 2020 och finns hos bokhandlare, på nätet även som e-bok och boken kan lånas på de flesta biblioteken. Ingenjörerna är informativ och trevligt skriven.

Efter Jitsi presentationen av SM2AFY, en av FURAs första medlemmar som genomfördes härom veckan så fick jag följande mejl av Erik. Det handlar om den SET-19 Erik köpte av SM2AFY.


Magnus AFY sålde surplusriggen Set 19 till mig år 1975 för 100 kronor. Pengarna fick jag låna av min Far. Jag hade inte en aning om hur grejorna fungerade och hur de märkliga spenkopplingarna skulle anslutas.

Med uteslutningsmetod och lite tur så hittade jag till slut rätt. Det fanns en variator för antennanpassning där en spole sitter inne i en större spole. Genom att vrida den inre spolen, så kopplar de mer eller mindre induktivt till varandra och man kan justera till bästa anpassning mot antennen.

Härligheten drevs med två roterande omformare som skulle ha 12 volt. Jag hade inget nätaggregat, så det blev en kabel ut till bilbatteriet i familjens bil. Omformaren levde om något förskräckligt, men jag fick igång mottagaren och kunde börja lyssna. På morgonen därefter startade inte min Fars bil...!

Efter ytterligare några dagar hade jag lyckats få igång sändaren och även köpt mig ett eget bilbatteri. Det köpte jag begagnat på Battericentralen som låg nere vid Umeälven. Jag bar det upp till busstationen i centrum och sedan åkte jag med bussen hem. Gissa om jag hade träningsvärk i armarna dagen efter.

Första QSO:t blev med SM2GFU Börje. Jag fick rapporten 578. Det visade sig när jag kollade i E:22 att Börje bodde i höghusen, ca 500 meter bort! Spännande och kul var dessa första kontakter. Vill minnas att när bilbatteriet var fulladdat och kondsen bra, så lyckade jag köra en spanjor på 80 meter.

Set 19 lånades senare ut till Ola SM2HAK som också fick uppleva lukten och ljudet från denna fantastiska maskin.

73 de Erik /ALH

FURA logo small

Föreningen Umeå Radio Amatörer fyller 75 år!

Föreningen bildades 1946 efter många års tystnad på amatörbanden på grund av andra världskriget.

I slutet av 1945 började några radiointresserade invånare i Umeå diskutera att bilda en radioklubb. Den 29 januari 1946 samlas några av dessa och bildar en interimsstyrelse.

Det annonserades i Umebladet efter intresserade av ”Radio- och experimentverksamhet”. (telegrafi, telefoni, sändning, mottagning, apparatbygge etc.)


fura annons bildande 1946Originalannonsen för inbjudan till bildandet av FURA

Den 12 februari 1946 kallar Erik Thalén till konstituerande sammanträde. Där beslutar man att en förening ska bildas och att dess namn ska vara Föreningen Umeå Radioamatörer (FURA). Styrelsemedlemmar väljs och föreningen är därmed skapad.

Åren går och FURA fyller 75 år i år. Detta uppmärksammar vi bl.a. med jubileumssignalen, SK75AT. Signalen kommer att användas hela året. Enskilda medlemmar ges möjlighet att disponera den. (separat utskick med anvisning och inloggningsuppgifter görs till medlemmar)

Föreningen har gjort en fantastisk resa i utvecklingen genom medlemmarnas försorg.

SK75AT

Väl mött på banden!

73 de SM2OAE, Tomas
Ordförande

Vi radioamatörer håller på att bil ganska vana vid störningar av alla de slag. Nu har jag även gjort den tråkiga upptäckten att en batteridriven blåtandshögtalare kan ge 59+10dB signaler på 80 meter. Här nedan kan du lyssna på störningen på radion från högtalaren.

Störningsjakten började med koppla ur 230 V säkringar allt eftersom. Men störningen fanns kvar hela tiden. Tog då min Sony reseradio ICF-SW7600 och försökte pejla störningen. Gick runt i huset och störningen fanns lite överallt, hördes starkast kring 230 V kablar. I köket ökade nivån och starkast blev den vid en 22" LED TV. Kopplade ur spänningen till TV'n. Störningen fortfarande kvar!

Till TV'n var en Gear4, en batteridriven BT högtalare inkopplad med kabel till hörlursuttaget. När jag stängde av högtalaren försvann störningen direkt. Otroligt att en sådan här batteridriven produkt kan störa så mycket! Det innebär förmodligen att det finns andra liknande högtalare som stör på samma sätt.

Med mina egna erfarenheter kan jag tyvärr konstatera att många elektronikprodukter tillverkade i Kina, sålda via lågpriskedjor har en förmåga att generera mycket störningar.

gear4 bt speaker
   gear4 bt speaker typnr  
  Den aktuella högtalaren som finns i fyra olika färger.   T.h information och typbeteckning.

Presentation…

Intresset för amatörradio och den mångfascinerade hobbyn började med en kurs under rubriken ”lyssna på polisen, bygg en poliskonverter”, någon gång 1969/70. SM2DXH, Kurt Lundström var kursledare…. Och givetvis skapade han ett stort intresse för elektronik och amatörradio. Intresse för EL hade jag sedan väldigt unga år. Olof, sedermera SM2DCU var en av kursdeltagarna. En ny bekantskap för mig som också kom att bidra till intresset för amatörradio. Olof och jag tillbringade sena kvällar, ibland ända till ”småtimmarna” med elektronikkonstruktioner av olika slag. En konverter för 2-metersbandet byggdes i rask takt….  givetvis skulle en sändare (av något slag) byggas ihop…. osv. Därefter utvecklades hobbyn allt eftersom där SM2DXH, Kurt var vår mentor och föredöme. Stor tack till honom! Medlemskap i Fura, Föreningen Umeå Radioamatörer sedan 1970/71.

Efterhand också medlemskap i SSA, dock har jag inte koll på när det blev. Borde varit någon gång under -70 talet. (Nilsson var mitt efternamn på den tiden, fram till 1994)

Erhöll mitt amatörradiocertifikat ungefär 1980/81 om jag minns rätt. Då var det ett T-cert som gällde. I början var det mest 2-meter FM. Allt eftersom 70 cm. när man fick tag på någon utrangerad kom.radio som byggdes/trimmades om. Så var det på den tiden….

Egen kortvågsstation skaffade jag relativt sent, c:a år 2000. Det blev nya upptäckter på HF-banden. År 2014 då Umeå var kulturhuvudstad. Då hade jag och några fler klubbmedlemmar specialsignaler för att uppmärksamma detta ute i världen. Det blev över 100 000 unika QSO:n med alla 7 special signalerna tillsammans. Digitalt är det f.n. D-star och DMR.

Läs mer...

Jag har testat G5RV för ett antal år sedan och det gick inte så bra.

Tyvärr kan en dipol inte vara längre än ca 30m på mitt qth så då är en G5RV idealisk. Men eftersom den inte fungerade valde jag att sätta upp en enkel dipol för 80m

Eftersom den är för lång var jag tvungen att vinkla av i ändarna. Det funkade bra men bara för ett band= 80m

Jag vill ju köra alla band! Då testade jag G5RV igen efter att ha läst på ordentligt.

Ladda ner och läs på här http://www.astrosurf.com/luxorion/qsl-g5rv-2.htm

Jajemen! Nu gick det betydligt bättre..

Varför då undrar Du säkert. Längderna på benen ska vara exakt 15.54 m och nerledningen med 450 ohm bandkabel 9.4 m

Höjden på antennen är mycket viktig. 10m och bandkabeln skall gå så vinkelrätt som möjlig ner till anslutningen av 50 ohm koax.

I nedändan på bandkabeln skall det INTE vara någon balun!

Bara för att det är så roligt att bygga saker så har jag knåpat ihop en QRP, SDR tranceiver.

SM2XVV SDR bygge

Hjärtat i denna är en RedPitaya StemLab 122,88-16. Den är en ”amatörradio” version av den klassiska 125-14. För ändamålet utrustad med 50 ohm in och utgångar till/från 16 bit ADC och 14 bit DAC. Ansluten till hemmaroutern så kan den köras från TV-soffan. Till RedPitayan finns det färdig programvara att ladda hem vilket kommunicerar med PowerSDR programmet som man kör på datorn. Redan då har man nästan en fungerande tranceiver som täcker 160m till 6m.

Men, några fler prylar behövs ju! Ett slutstegs-kit, EME210 från Australienska MINI-KITS införskaffades. Det ger 10 W på SSB och 16 W på CW, vilket räcker rätt så långt. En filterbank kunde Ebay bidra med. För att sedan få allt att hänga samman behövdes lite modifiering av slutsteget, drivkretar till filtren, S/M relä, samt en mätbrygga för uteffekt och SWR. På hyllan hade jag dessutom en Electrokit T1 QRP-automat tuner för 160-6m. Med lite logik anpassades tunern till RedPitayan och vips så kunde jag ”tuna” antennen från soffan.

Sist men inte minst så målades den VIT! Vem vill ha en svart radio? Efter att ha kört ett tag inser jag att det går snabbt att känna att en radio med vanlig VFO-ratt känns som stenåldern.

73 de SM2XVV/Tomas

Ladda hem SM2RIX artikel "Effektiv skrotåtervinning" som pdf 

När jag fick i uppgift att skrota lite sändarutrustning så var det oundvikligt att stanna kvar efter jobbet och skruva isär effektstegen för närmare undersökning. Varje slutstegsenhet bestod i ett antal moduler med vardera 2 st D1028UK transistorer, goda för 300W vardera enligt datablad. Kompakta och stilrena byggen dessutom, efter en sen kväll låg samtliga räddade i en kartong i ekorrförrådet.

 PA platta

Efter många timmars labbande gav jag upp försöken att flytta frekvensgången från ursprungliga VHF Band III d.v.s. 175-230 MHz ner till 144MHz, och större delen av modulerna förpassades till skroten. Nyligen återupptogs försöken då jag hört att en kille i Polen lyckats modda dessa, och ganska snart började resultatet visa sig. Att börja med ingångskretsen brukar vara en bra metod. En nätverksanalysator underlättar helt klart, bara att svepa testobjektet och lägga till kondensatorer på olika punkter.

Ganska snart hittades lämpliga värden, och ett return loss på runt 25-30dB kunde uppnås. Sedan dags för utgångskretsen, samma procedur, svepa objektet, ta ut signal via riktkopplare på utgången och testa med kondensatorer. Det är frågan om höga effekter, så tåliga kondensatorer gärna typ ATC bör användas.

Modulen består egentligen av 2 separata förstärkare som är ihopkopplade med 3dB-kopplare av typ wireline, ser ut som semirigid koax, men har 2 st innerledare. Jag bestämde mej snabbt för att 144MHz rimligtvis hamnar utanför dess arbetsområde, och byggde istället wilkinsson-kopplare av 75 Ohm teflonkoax.

Ca 15-20W inmatad effekt gav ca 400W uteffekt. Anpassningen är inte optimal i utgångskretsen, verkningsgraden landar på 50-55%, men det känns som att det krävs ganska stor förändring för att bättra på det.

Testade sedan att modifiera ännu en modul, denna gång behöll jag wireline kopplarna på in- och utgång. Till min stora förvåning så fungerade denna minst lika bra, kunde plocka ut 450W ur den.

Läs mer...

Sida 1 av 76

Underkategorier

Här publiceras Nyhetsbrev med tekniskt innehåll. Ex. vis SRS Nyhetsbrev av Roy SM4FPD

Tidskrifter, magasin, böcker etc

Artiklar med nostalgiskt och historiskt innehåll

Artiklar och nyheter med teknisk inriktning

Artiklar om contest, DX, expeditioner etc.

Senaste nyheterna från FURA

Liknande artiklar

Sök i artiklarna

Go to top