sm2dnr_antenntrad.jpg

Jag körde kommunjakt från några norrlandskommuner i mitten av februari och gjorde då något av en "kommunjaktsresa".

Det blev mer än hundra nya kommuner noterade i loggen under den vecka som resan varade och jag fick på så sätt en bra start i mitt eget kommunjagande.
Det var tyvärr en av de kallaste veckorna i vintras och temperaturen var nere på minus 33 grader Celsius en morgon och vid ett sådant tillfälle börjar man faktiskt fundera på vad man håller på med, resten av veckan låg temperaturen stadigt neråt 25 grader minus och värmepannan i bilen gick kontinuerligt. Dieselpumpen vid affären i Slagnäs hade nu frusit ihop och det blev en extraresa till nästa dieselpump för att förse värmepannan med bränsle.

sm2dnr_radiobil.jpg

De tyska biltestarna med sina dieselbilar som brukade tanka i Slagnäs blev mäkta bekymrade och några dagar senare sågs ett par tyskregistrerade tankbilar med släp på väg norrut...

100W och en dipol för 80 (inv v) når långt om man hittar ett höglänt läge, både LA och OH kördes med goda signalstyrkor.

Riggningen av antennen gick förhållandevis bra, den tredelade masten av tunnväggiga aluminiumrör och överst ett glasfibermetspö donerat av -SXT blev en mycket lätt mast på c:a 8 meter som utan större besvär kunde resas av en person.

Med alla bekvämligheter i den lilla husbilen och Kiporelverket som energikälla blev denna "radioresa" faktiskt riktigt njutbar trots den mycket kalla väderleken.

En riktig hårdtest av utrustning och fordon faktiskt och med de erfarenheter som gjordes - elverkets inverter med sin trappstegsformade sinusvåg störde kraftigt - så vidtar nu ett mer eller mindre omfattande avstörningarbete för att få ner störningsnivån. Även batteriladdaren från 230V med sin switchade kretslösning gav störningar, det förefaller som om tillverkarna av switchade digitala spänningskonverterare inte bryr sig särskilt mycket om den högfrekventa (nåja - HF i alla fall) störningsbilden. Och det är väl bara vi radiokörare som blir drabbade så tillverkaren vill förstås inte ta kostnaden för avstörningen för en så liten kundgrupp.

sm2dnr_kaffelatte.jpg
En minnesvärd resa var det i alla fall och kan man filtrera bort störningarna från strömförsörjningsapparaterna så lär det nog bli fler resor. Men då gärna sommartid även om det var helt myggfritt och fint under den här resan.

73/ SM2DNR-Kjell

Konditionsindex

DX Summit bandinfo

50 144 432
cw digi ssb
10 12 15
17 20 30
40 80 160

Liknande artiklar

Sök i artiklarna

Go to top