Klubbaktiviteter

westerbottensbryggeri vinjettobilder
Förra torsdagen fick vår förening möjlighet att besöka Westerbottens bryggeri i Sävar.


fura wb bryggeri anders och thomas 250pxVi fick till att börja med information om hur idén uppstod, sedan hur idén tog fäste i verkligheten, hur verkligheten nära nog släckte deras brinnande intresse att etablera ett bryggeri, hur intresset trots motgångarna vann kampen och till sist visades det i drift varande bryggeriet som fått goda vitsord.

Det är väl inte helt ovanligt att en grupp killar funderar på hur man kan brygga eget öl, nästan lika vanligt är att man efter ett antal mer eller mindre lyckade försök konstaterar att mödan med marginal överstiger den slutliga produktens affektion, också med tanke på att ”köpe-öl” trots allt egentligen inte är varken dåligt eller särskilt kostbart.

Med detta sagt som inledning kan konstateras att killarna i det här gänget inte lät sig avskräckas. Man gjorde många, många seriösa experiment för att finna en väg till en reproducerbar dryck av god kvalitet vilket så småningom resulterade i den kunskap man sökte härvidlag.

Läs mer: Studiebesök: Westerbottens bryggeri

Många (minst 25 st) Furamedlemar hade sökt sig till klubben i torsdags (28 sep).

Magnus, SA2BRJ började med info.om AMPRnet om olika användningsområden som där finns och möjligheter för våra klubb att ta del av. Outtömligt!

Därefter berättade Peter, SA2BLV om sitt deltagande i egenskap av ungdomsledare vid sommarens YOTA i London. Han visade bilder och berättade om allehanda aktiviteter ungdomarna var med om. Sverige representerades av två ganska nyblivna radioamatörer samt Peter. Intressanta dagar för ungdomar från ett flertal länder som fick möjlighet att köra radio, och förstås lära känna varandra i ett London som tidvis bjöd på regn. Radiopejlorienteringen genomfördes i ortstypiskt väder…. Regn…. hi!

När fikat var avklarat fortsatte CW-kursen med del 3. Per, SM2MTR leder cw-gänget. KUL!

medlemmar

BLV

BRJ

I juni fick vi förfrågan att åter hjälpa Umeå Automobilklubb och Vännäsmotorklubb med säkerhetssamband i rallyt i Sävar (Umenatta) den 19 augusti. Sträckorna var samma som i fjol (2*2) men man körde i motsatt riktning. Vi hade upplevt problem med att nå i första hand repeatern på R5 så vi var några som redan på torsdagskvällen den 17:e satte upp antenn på idrottsplatsen i Sävar på ett ställe med bättre insignal. Tyvärr var det en hel del störningar från själva huset. Därefter åkte vi med två bilar (EKA+BLV samt OAE+MTR) runt rallysträckorna vilket blev ett litet annorlunda kvällsäventyr!!

På lördagen tillkom Petter PKA samt Sten SXT. Det visade sig då att vi kunde faktiskt nå alla via direkten på 145.550 vilket förenklade det hela. BLV o PKA skötte HQ medan vi övriga var ute i skogen. Åter ett lyckat samband! 

Eftersom det inte krävdes så många bilar så ställde i stort samma gäng upp igen som i fjol. Tyvärr krockar rallyt med SK2AUs auktion vilket är lite synd.

 Några bilder från OAE o EKA. Visar bl a största störkällan, en 'bongotrumma' från Södertälje!!

 

Fikapausvy

Storsta storkallan

Simon stenbro

I år prickades en fin försommarkväll (torsdag 15/6) in för FURAs traditionella avslutning. Josefin SA2RMJ och Thomas SM2OAE såg till att det fanns gott om korvar och Björn SM2GSR skötte grillningen med den äran! Frank SA2FDR och Daniel SA2KNG hade med sig en magnetisk loop som det mättes på och även sändes på! Tror det fick ett QSO via JT65! Rickard SM2RIX och Rune SM2EKA hade tagit med sig lite prylar till försäljning! Rickards kablar gick åt som smör….hi.

En trevlig kväll där vi kunde räkna ihop MINST 40 st, alltså över en tredjedel av FURAs medlemmar. Kul! Många satt kvar ute en stund in på kvällen i det ljumma vädret!

TREVLIG SOMMAR önskar vi alla!

Avslu72017 1

Avslu72017 2

Årets PlåtRally i Vännäs gick av stapeln under lördagen den 18/2. Åter fick FURA ansvaret för säkerhetssambandet med tidsrapportering. Allt flöt i stort utan några som helst missöden. Fram för  allt att inga olyckor skedde. Trafiken gick på repeatrarna samt på direkten vid något tillfälle.

Platrallyt 2017 BLV PKA EKA
"På spåret" operatörer för SK2ZA HQ var Peter SA2BLV, Petter SA2PKA och Rune SM2EKA

Följande skall ha ett stort tack för att även ännu en gång ställde upp för FURA:

Peter SA2BLV, Petter SA2PKA och Rune SM2EKA på HQt Medborgarhuset i Vännäs. Ute på sträckorna: Ingemar SA2AVU, Sten SM2SXT, Björn SM2GSR, Robert SA2AVR, Per SM2MTR, Tomas SA2TMS, Thomas SM2OAE, Frank SA2FDR, Daniel SA2KNG och Niklas SM2UVU.

Reserver var Kurt SM2WTY, Olof SM2DCU, Olof SA2KAA och Peter SM2XJP!

Stort jättetack från Vännäs Motorklubb framfördes när vi packade ihop! Bilder kommer att komma senare i bl a FURA-bladet.

Josefin, SA2RMJ hade dagen till ära bakat gott fika med stilfull design. Kul! 
Klubbvärdar med allt vad de gör är ett trivsamt inslag varje tisdag och torsdagskväll. En efterlängtad stund för klubbens besökare. 
Certifikatkursen fortskrider. Kvällens delmoment handlade om OP-förstärkaren. Lite teori om olika kopplingar, funktion och egenskaper. Därefter PTS övningsfrågor. Avbrott med fika vid 20-tiden….

AllaHjärtanfika 3
AllaHjärtanfika 2
AllaHjärtanfika 1

arsmotesdeltagare 2017
Några av de 32 deltagarna vid FURA's årsmöte den  2 februari 2017

Torsdag den 2 februari hade FURA sitt årsmöte. Närvarande 32 st och mötet leddes av Thomas SM2OAE, tillika FURAs ordförande. Inga större sensationer dök upp under mötet. Kan nämnas några förändringar dock; som suppleant och ny i styrelsen invaldes Per SM2MTR. Samma person anmälde sig frivilligt (heder!!!) att hjälpa till med att läsa bulletinen på söndagskvällarna över södra repeaterkedjan. Noteras kan också att FURA tills vidare ej har någon utbildningsansvarig. OAE begärde att få avstå och Petter PKA lämnar Umeå tills vidare. Uppdrogs åt styrelsen att hitta ny utbildningsgrupp. Den kurs som pågår just nu påverkas ej av beslutet.

Mats-Ola CKR och Tomas XVV från klubbmästargruppen hade i sedvanlig ordning fixat goda semlor och gott kaffe. Stort tack!! Rune EKA fixade fram ett lotteri där Östen OKD tog hem första priset denna gång, en multimeter av god klass.

Protokoll kommer att renskrivas närmaste tiden och kommer att finnas i protokollpärmen på klubben!

Ev fler bilder kommer i ett kommande FURA-blad (!?).

Onsdagens (23/11) studiebesök på Sliperiet blev välbesökt! Ett knappt 20-tal av klubbens medlemmar ställde upp plus några som hade med sig sina respektive! Trevligt! Vår färgstarke (!) guide Emma Ewasdotter ledde oss med en fin utstrålande kunskap igenom de två våningarna!! I den första fanns utrustning för 3D-skrivare, laserskärare, CNC-maskiner mm! På den övre våningen som var Emmas ansvarsområde arbetade man med ’Soft electronics’, dvs att få in elektronik i textilier, flexibel elektronik! Ett intressant kommande område att se fram emot. Lab.-lokalerna är öppna för alla mot viss kostnad. Dock i första hand för att tjäna studenterna. Vår inbjudare, Robert SA2AVR kämpade med stor framgång med kaffebryggningen! ’Jag dricker ju själv inte kaffe!’ J Tack för en trevlig kväll. För er som missade rekommenderas att gå in på deras hemsida samt att det är ’Öppet hus’ mellan kl 16-21 varje onsdag!

Länk till Sliperiet http://www.sliperiet.umu.se

Bilder kommer i FURA-bladet så småningom!

I torsdags (27/10) hade Per SM2MTR med sin chef Patrik Samuelsson ordnat ett trevligt studiebesök på Umeås senaste storhet (?) badhuset Navet. Vi fick en fin presentation av allt maskineri som hanterar alla bassänger. Dessutom är det mycken kemikalier av olika slag som behövs för att vattnet skall hållas rent och badvänligt. Bl a annat hittade vi säckar av livsmedel i källaren, det visade sig vara bakpulver (!) (Bikarbonat). Användes för att i vissa situationer balansera klorhalten i vattnet! VI fick förstås även en inblick i alla pumpar och styrelektronik som behövs.

Efter visningen bjöd Per SM2MTR på hembakad kaka till kaffet (han hade ju kaffepassning …hi). Tack Per och Patrik för den intressanta visningen! Det var endast undertecknad (EKA) som hade badbyxor med sig! Förutom Peter BLV som ju är med i Simsällskapet.

Tyvärr en besvikelse att så få anammat chansen att besöka badhuset. Endast 9 (!) st av 108 medlemmar ställde upp! Plus 2 medföljande, totalt 11 st. Tråkigt att intresset inte är större. Man kan undra om det är lönt att vi ordnar studiebesök framöver……

Bilder från besöket kommer i FURA-bladet! 

Ett 35-tal besökare deltog i torsdagens sedvanlig terminsavslutning. Mycket snack och trevlig gemenskap. Några av de yngre, SA2BLV och SA2PKA ordnade med nya datorer i radiorummet. Lite frågetecken kring hur allt skulle kopplas löste de på ett smidigt sätt. Mera fart på datorsystemen nu.

En spontanloppis hade SM2RIX ordnat med, PA-stag, kabel och annat godis…

Några kollade in EKA:s nya 7300:a….

Varm korv och kaffe med kaka bjöds det på.

En fantastiskt trivsam terminsavslutning där resonemang om allt möjligt fyllde klubblokalen… J

I augusti drar vi igång igen. Exakt datum presenteras senare via hemsidan, och sommarbulletinen i slutet av juli.

TREVLIG SOMMAR!

73 dé SM2OAE/Thomas

Furas ordf.

JCG kollar 73nollnollan

Unga gänget fixar i schacket

Sanack vid korvmojen

UVUimastTisdagen den 10 maj var vi ett gäng som jobbade med att bl a få igång rotorerna! De som nog drog tyngsta lasset den kvällen var Daniel SA2KNG och Nicklas SM2UVU som gjorde några turer upp på taket och fick igång rotorerna! Först VHF-rotorn!

Den 17 maj gjordes den finala reparationen och HF-rotorn kom på plats. Snyggt jobbat!

Ta del av en spännande föreläsning om ”Radio Black Peter”

”Jag är ingen spion, men diplomat”, sa han en kväll.

”Black Peter återkom natt efter natt med början vid 22-tiden. Mest sände han skivor, vilket upplevdes rätt ovant i dåtida radio. Tidningarna var först med teorierna om att musikurvalet i själva verket skulle handla om kodade meddelanden till främmande makt. Mystiken tätnade…….

Aftonbladet den 11 maj 1952 anser piraten som en stor skadegörare och manar allmänheten att hjälpa myndigheterna så att han ska stoppas:
Efter fem timmars intensiva spaningar per flyg, bil och radio har Aftonbladet nu lokaliserat den okände sändaren Black Peter, som senaste veckan ställt till med sådant rabalder i radiovärlden.

Fortsättning…..; Torsdag den 14:e april kl. 19:30.

FURAs klubblokal

Välkommen!

Torsdagen den 3 mars hade Martin SM2YKA en mycket intressant föreläsning över hur vår närhet runt Umeå sett ut från när senaste istiden tog slut för 11000 år sedan till idag. Han berättade mycket engagerat hur man tror att människorna bodde och verkade här uppe från järnåldern fram till 1850-tal!

MartinFika 1024x735  Karta 1024x827

Vi var ca 12 st som med stora öron lyssnade! Bland annat visade han hur vattnet sjunkit undan under alla åren från istidens slut. En av bilderna nedan visar 3 röda stjärnor som visar var dagens Bjurholm, Vännäs och Umeå låg för ca 10000 år sedan.

Några intressanta länkar delade han med sig:

Fornsök: Hitta fornlämningar:
http://www.fmis.raa.se/cocoon/fornsok/search.html

Strandnivån: Välj "strandnivå" så ser ni den vid olika tidpunkter, det går även att få den skickad till sig som pdf:
http://apps.sgu.se/kartgenerator/maporder_sv.html

Fynd hos historiska museet:
http://mis.historiska.se/mis/sok/start.asp


FURA-medlemmarna kallas härmed till föreningens årsmöte i klubblokalen 4 februari kl 1900.

Vi bjuder på gott fika, troligtvis semlor!

Dagordning med styrelseförslag skickas ut den 19 januari.

VÄLKOMMEN!

En av oktober månads aktiviteter var Rune/SM2EKA's program om digitala moder. Det var med stor entusiasm och goda kunskaper som Rune marknadsförde några av amatörradions digitala moder. Fokus under kvällen riktades mot PSK31, PSK63 och JT65-HF.

Rune, med sina stora erfarenheter från dessa moder lotsade ett 15-tal deltagare genom det som var viktigt att tänka på när det gäller utrustningen. Det gällde bl.a. konfigurering och annat praktiskt att veta om och i programvarorna. Det visade sig att även några av FURA's nya medlemmar bl.a. Knegge SA2KNG var redan hunnit med en hel del i den digitala radiovärlden. Verkligen kul!

Digitala moder är ett alldeles utmärkt sätt att locka den yngre datorspelande och teknikintresserade generationen till vår fina hobby! Det behövs lite mer datakunskap men väldigt enkla stationer och antenner för att med svaga signaler, enkelt kunna genomföra kontakter runt hela världen.

sm2eka digitala moder 2015 10 29
Rune/SM2EKA hade för kvällen kopplat upp sin station och demonstrerade med stor entusiasm digitala moder för kvällens besökare.

Programmen som Rune använder och visade var MixW v. 2.20f (finns även en ny 3.3.1) samt JT65-HF-HB9HQX Edition, v. 1.0. JT i programnamnet står för upphovsmannen Joe Taylor, K1JT professorn och Nobelpristagaren som tagit fram grunderna för programmen. Mer om detta finns bl.a. på Wikipedia


Sida 1 av 9

Sök i artiklarna

Go to top