sm2xvv antennsimulering 550px
Tomas SM2XVV hade ett föredrag om antennsimulering som sista månadsaktivitet i februari
.

Antennberäkning och simulering, ett populärt ämne som lockade 17 medlemmar till februari månads sista klubbaktivitet. Tomas informerade om populära simuleringsprogram som NEC2, 4NEC2, EZNEC och MMANA-GAL. Det program han sedan kom att demonstrera var YagiCAD. Ett enklare simuleringsprogram än de övriga, lämpligt att börja med för ett enklare antenn projekt. För demonstrationen var målet en 3-elements portabel lättviktsbeam. I Tomas fall så visade han kring kompromisserna när man man skall välja parametrar typ, bomlängd, gain, fram/backförhållande, SWR-kurva etc. för antennen.

Den visade antennen var framsimulerad i nämnda program. Sedan hade Tomas låtit utföra egna avancerade fältmätningar för att få en uppfattning om antennen i verkligheten blev enligt simuleringen. Vi blev imponerade över det mätarbete han gjort. Och vi fick se att resultatet i alla fall var i närheten av teorin. Det blev även en givande diskussion bland deltagarna vilka faktorer som kan ha påverkat mätresultateten.

Det var som vanligt en intressant kväll och några fick säkert en bättre inblick i antennernas fantastiska värld! En del av materialet som Tomas använt sig av var artiklar av den i VHF-kretsar så kände Justin G0KSC. Hans företag tillverkar och har patentsökt de nu så populära LFA (Loop Feed Array) antennerna. Justin har skrivit många artiklar som finns på www.antennex.com.

AntenneX är ett företag som fortsatt att se till att antenngurun L.B Cebik W4RNL (SK 2008) antennartiklar lever vidare. På http://www.antennex.com kan man gratis registrera sig och ladda ned en hel del antennartiklar bl.a. de från G0KSC. Vill man komma åt allt som W4RNL publicerat så får man antingen köpa en prenumeration eller CD's från AntenneX. Medlem som vill ha nämnda pdf-artiklar av Justin kan kontakta SM2XVV eller SM2DCU.

Tack till Tomas SM2XVV för ett trevligt program.

Sök i artiklarna

Go to top