sm2sum remote 141216 250px     ecc2014 tarta 80000 qso 250px
SM2SUM visade det senaste inom Remote och SM2GSR bjöd på ECC2014 tårta för 80.000 QSO

Det var ett tiotal medlemmar som hörsammat inbjudan till årets sista klubbaktivitet. Peder SM2SUM visade nyheter och finesser i hans 4:e uppsättning av amatörstation för fjärrstyrning. Vi som var där fick en bra inblick hur man praktiskt utnyttjar produkter och program för att kontrollera all utrustning som station, slutsteg, antennväxel, rotorer, och styrning av till- och från av alla utrustning. Vi fick se finesser som han använder bl.a. Elecraft's K3 Utility, styrda nätuttag, automatisk styrning av tre antennrotorer och en uppsjö antennrelän. Peder hann även visa nyheten RRC-Nano. En Android app för att köra en K3 remote från en smartphone eller surfplatta.

Det är fantastiskt att se hur amatörradion utvecklats under det senaste decenniet. Fjärrstyrning är en utmärkt möjlighet för amatörer som bor i störda urbana miljöer med begränsade möjligheter till antenner och master. Modern teknik, typ RemoteRig underlättar att flytta sin station till ett bättre fjärrstyrt QTH. Att vi sedan i distriktet har SM2O med Microbit AB som nog är världens ledande företag inom området kan vi vara stolta över.

Peder avslutade sin demonstration med en mycket intressant genomgång av programmet VOACAP. Ett program för HF-banden för beräkning under vilka tider på dygnet kontakter är möjliga, på olika band och med olika förutsättningar. Ett mycket överskådligt och lättanvänt program som borde vara mer eller mindre oumbärligt för varje amatör som jagar DX eller vill beräkna bästa band och tillfälle för största chans till kontakt. 

Kvällens fika blev en höjdare. Inte nog med att Peder tagit med sig hembakta saffranslängder så överraskade Björn SM2GSR med en prinsesstårta. Han ville fira och uppmärksamma att klubben passerat QSO nr 80.000 som han körde. Tack Björn!
Hoppas nu bara att framgången med ECC2014 inte tär för mycket på klubbkassan när alla QSL skall skickas. Det är rent bedrövligt att Umeå kommun inte kunde bidra med ett 'korvöre' för den massiva marknadsföring som några av FURA's medlemmar genomfört under kulturhuvudstadsåret. FURA har verkligen varit en god ambassadör och spridit budskapet om Umeå runt världen.

Sök i artiklarna

Go to top