ISS field day 28 june SA2BLV SM2OAE

SA2BLV och SM2OAE riggar YAGI-antennen uppe i utsiktstornet på Omberget i Holmsund.

Söndagen den 28 juni arrangerades en Field-day på Omberget i Holmsund. Det primära målet med dagen var att på ett eller annat sätt komma i kontakt med ISS (Internationella Rymdstationen). Då det inte fanns någon radioamatör på stationen som har radio som hobby visste vi redan på förhand att kontakt med någon på stationen inte var sannolik. Det vi istället fokuserade oss på var att försöka lyssna från ISS och möjligen få en bekräftelse på att det faktiskt var ISS vi hörde.

Ute i Omberget var SM2OAE, SA2BLV och SA2PKA ute på förmiddagen och riggade upp SA2BRJ's YAGI antenn i det mycket höga tornet på Omberget. Tester av utrustningen gjordes och SA2BLV fick QSO med bland annat en radioamatör från Finland där SA2BLV fick igång repeatern på finska sidan och kunde fortsätta konversationen på deras kanal. Utöver denna kontakt gjordes QSOn till Härnösand och flera andra QTHn på kortvågen.

SA2BLV packet radio ISS contactVid klockan 13 gjordes ett första försök att få kontakt med ISS men varken kontakt eller någon signal från ISS kunde uppfattas. På andra (och sista) varvet lyckades SA2BLV, med hjälp av Packet-radio få kontakt med ISS på deras Packet-radio transponder. Kontakten uppfattades av ISS och kunde efter mottagandet ses på hemsidan www.ARISS.net i form av texten "SA2BLV" över Holmsund på kartan.

Under dagen sände även Grimeton som bekant på 17,2 kHz och detta försökte SA2TMS att ta upp med en hemmagjord antenn, men troligen på grund av lokala störningar på 17,7 kHz och avsaknaden av justering på antennlindningen kunde inte signalen höras. Under fältdagen gjordes en hel del andra aktiviteter utöver ISS och Grimeton ,som QSOn på kortvåg och 2 meters, och deltagarna bjöds på lunch i form av grillade hamburgare av SM2OAE.

Deltagare på ISS Field day i Omberget, HolmsundHärnäst siktar vi på att få kontakt med ISS till hösten då en dansk radioamatör vid namn Andreas Mogensen som vi hoppas få möjlighet att få ett QSO med. När den dagen kommer vet vi inte än men då det är dags kommer mer information.

I bilden har vi från vänster (bakre raden) Emil Lindgren, Zacharias Suurholma, SA2FDR, Sebastian Sjöquist, SM2OAE, SA2TMS, SM2RIX, SA2BLV, (främre raden) SA2KNG, SA2PKA.

//Petter Karkea, SA2PKA
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Kassör, Umeå Modellraketklubb
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Sök i artiklarna

Go to top