thumb_norsk_telemuseum_guiden
Guiden visar en del av Norsk Telemuseum i Sörvången Lofoten


thumb_norsk_telemuseum_gnistsandaren
Autentisk rekonstruktion av gniststationen från 1906


thumb_norsk_telemuseum_sorvagen_radio
Sörvågen Radio - Operatörsplatsen

Fler bilder finns i vårt fotoalbum.
Vid min fjärde resa genom det fantastiskt vackra Lofoten fick jag äntligen möjligheten att besöka Norsk Telemuseums lokala museum i Sörvågen. Detta tack vare att vi missade färjan mellan Moskenes till Bodö med 10 minuter. Fyra timmars väntan innan nästa färjetur. Jag beslutade då att ta en sväng förbi museet som ligger i Sörvågen bara några km från Å som är Lofotens yttersta utpost.

Jag hade tur, museet hade öppet. Nu dök ett nytt problem upp. Man tog bara norska kontanter. Tyvärr inga bankkort eller svenska "monopolpengar", blev svaret. Men efter en stunds övertalande om att jag var en mycket intresserad radioamatör samt att jag missat museet vid några tidigare tillfällen så lyckades jag trots allt få lämna en svensk 50-lapp i entréavgift.

Jag fick en personlig guidning genom museet. Guiden var son till den sista generationen av stationens föreståndare. Han hade alltså bott på stationen som barn och bodde fortfarande kvar i några av husets rum.

Sörvågen telegrafstation och Sörvågen Radio har haft en central roll genom stora delar av Norsk telehistoria. Inte bara nationellt utan också i ett europeiskt perspektiv.

Här togs nordeuropas första och världens andra radiolänk i bruk 1906. En gnisttelegraf mellan Sörvågen och ön Röst.

Det var mycket av foton och historia kring alla som på något sett deltagit i utvecklingen och driften under 135 år. Det handlade mer om telegraf och telefoner än om radio vilket namnet Telemuseum antyder. Men det fanns en del radio och inte minst den sista manuella kustradiostationen som togs ur drift 1978. Ett besök rekommenderas för alla tele-, radio- och nostalgi-intresserade.

Länk till Norsk Telemuseum, Sörvågen

Liknande artiklar

Sök i artiklarna

Go to top