Nyheter

Välj först en nyhetsrubrik från listan nedan, välj därefter den nyhetsartikel du vill läsa.

Länkningen från repeater RV58 (R5) till RV52 (R2) och RV50 (R1) är nu åtgärdad. 

Repeatrarna RV58 (R5), RV52 (R2) och RV50 (R1) är sammankopplade och i normal drift.

73 SM2OAE

Länkningen från repeater RV58 (R5) till RV52 (R2) och RV50 (R1) är ur funktion. Åtgärd kommer att ske så snart som möjligt. 

Länkningen mellan RV52 (R2) och RV50 (R1) fungerar som tidigare. 

Information när alla repeatrar sammanlänkade i normal drift presenteras på hemsidan när det är åtgärdat.

73 SM2OAE

Protokoll

IMG_20220616_190940.jpg

Fura, terminsstart höstterminen 2022

Medlemmar, kommande kursdeltagare och blivande medlemmar hälsas välkomna!

Tid: Torsdag den 18:e augusti, kl. 18:00

Plats: Furas lokaler, Aktrisgränd 31 Umedalen

Denna gång blir det också FURA-loppis. Det finns ett antal prylar som kan komma medlemmar till nytta.

Förtäring från grillen. Kaffe och kaka förstås.

Vi hoppas på solsken och lagom värme.

Meddela gärna ditt deltagande till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller någon annan i styrelsen senast 16:e augusti, det underlättar för inköp…

Välkomna!

73 / styrelsen / SM2OAE

Lördagens väder hindrade inte ett stort antal loppisbesökare att ta del av ett rejält utbud av ”bra att ha-grejor”. Och div. nya produkter från kända leverantörer.

Mässhallen öppnade kl.10:00. Ett stycke tid före slingrade sig kön lång, trots lätt snöfall och kylig vind. Förköp av biljett var att föredra.Väl inne i allt folkvimmel träffade jag på några medlemmar från FURA. Bl.a. JSX, PYN, SXI och DJK. Ytterligare några radioamatörer från distrikt 2 visade sig vara där utan att jag lyckades träffa dem. För de som snabbt gjorde sina fynd på loppisen fanns möjlighet att ta del av en presentation av SM0JZT, Tilman som reflekterade om Digital vs Analog radio. Ett intressant föredrag.

SM6EAN, Mats presenterade arbetet som IARU gör för amatörradion. En viktig del för att vi i Sverige ska kunna göra oss hörda internationellt i de stora sammanhangen beträffande frekvenstilldelning och annat viktigt som påverkar vår hobby. Dessutom jobbar IARU med kartläggning av ”man made-noice”. Intressant att ta del av, inte minst det som berör amatörradion och frekvenstilldelning.

Årsmötesförhandlingarna avhandlades i god fart, väl förberedda av de som hade sådana uppdrag i styrelsen. Ekonomin i föreningen är god. Beslut enligt valberedningens förslag klubbades. SSA:s ordförande Jens berättade om verksamhetsplan med inriktning och årets arbete med bl.a. Online-prov.

Några premieringar tilldelades;

 • Hedersnål och diplom till SM0JZT, Tilman för sitt arbete under många år med bland annat tekniska artiklar i QTC.  
 • Eldsjälsdiplom till SA0BXI, Björn för sitt arbete med IT-systemen som gör att SSA:s hemsida mm. fungerar bra.
 • Eldsjälsstipendium till SM0SVX, Tobias för sitt arbete med utveckling av bl.a. SvxLink och repeatrar

Efter årsmötet var det DL-möte. Statusrapport från distrikten meddelades. Därefter fick vi ta del av och prova på det nya sättet att avlägga prov; ”Online-prov” för certifiering. En förträfflig lösning för examination.

SM2OAE

 Kön till loppisen
 Kön till Loppisen, en väntan i lätt snöfall
   Vy SSAs Monter
 Del av SSA's monter
 SM2SXI Jan kollar antenner
 SM2SXI/Jan kolla in antenner
   SM2DJK Tom invätar köpare
 SM2DJK/Tom inväntar köpare
 Mötesförhandlingar
 Bild från SSA årsmötesförhandlingar
   Jens berättar om SSAs verksamhetsplan
 SM0HEV/Jens föredrar SSA verksamhetsplan
 Eldsjälsdiplom SA0BXI Björn
 Eldsjälsdiplom till SA0BXI/Björn
   Eldsjälsstipendium SM0SVX Tobias
 Eldsjälsdiplom till SM0SVX/Tobias
HedersnålDiplom SM0JZT Tilman
Hedersnål & diplom till SM0JZT
   Utrustning för OnLine Prov
 Utrustning för avläggning av Onlineprov

västerbotten 1 95Att Fura fyller 75 år under 2021 har väl de flesta av Furasidans läsare fått klart för sig. När det gäller radions- och radioklubbars utveckling i Sverige så är det i år 96 år sedan AB Radiotjänst startade sin verksamhet. För 95 år sedan, den 23 mars 1926 startade den första sändningen i Umeå. Västerbottens museum gav under många år ut tidskriften Västerbotten. Ett för radiointresserade mycket intressant nummer gavs ut som nr 1-1995. Det är historia från radions barndom om rundradioklubbar och radions utveckling framförallt i Västerbotten.

Tidskriften finns att ladda ned från Västerbottens Museums hemsida

RallySwedenSedan ett antal år har FURA bistått motorklubbar i närområdet med radiosamband vid rallytävlingar. Uppgifterna har de sista åren enbart innefattat ett säkerhetssamband, att finnas till hands när bilarnas tävlingssystem med positionsangivelse slutar att fungera eller om det sker en olycka under tävling. Vid dessa tillfällen krävs säker och robust kommunikation, både i form av teknik och kunskap i sambandsmetodik, det som vi radioamatörer är proffs på.

Nytt för i år är att Rally Sweden, en av fjorton deltävlingar i WRC, världsmästerskapet i rally, flyttas från Värmland till Västerbotten och Umeå. En förfrågan har inkommit till FURA om att bistå denna tävling med säkerhetssamband under samtliga tävlingsdagar. En arbetsgrupp inom FURA har bildats och inledande möten har ägt rum för att försöka bilda oss en uppfattning om vilka krav som ställs på oss och hur vi ska kunna lösa uppgiften.

Vi söker dig!!
Det vi söker nu med detta meddelande är intresserade radioamatörer som kan ställa upp att delta som radiooperatör vid något eller några tillfällen under tävlingen 24-27 Februari 2022.

Hör av er på enklaste sätt via epost till Rune SM2EKA intresseanmälan och för mer information!
sm2eka (a) ssa.se

73 de FURAs VM-rallyarbetsgrupp genom Rune EKA och Jonas VSD

Fällforsåns Bygdegård

I år fyller FURA 75 år.

Vi vill fira detta med bl.a. en gemenskapsmiddag lördag den 25:e september!

Vi kommer att äta och dricka gott, ta del av föreningens historia presenterat med bildspel, lyssna på berättelser etc. i fin samvaro. Självklart tar vi med våra respektive! Mera information och inbjudan med anmälan kommer under vecka 36. Lokal för evenemanget blir Bygdegården i Fällforsån, c:a 15 minuters bilfärd från Umeå centrum.

Det var uppskattningsvis upp emot 50 deltagare på årets SKRA loppis. Ett efterlängtat och 2 år försenat evenemang. Platsen för årets loppis var Skelleftehamn Folkets Hus. En utmärkt lokal för radioloppis och umgänge. Eldsjälar i Skellefteå Radioamatörer hade som vanligt en välorganiserad loppis och servering med bra utbud. 

Läs mer...

I brist på annan information här på hemsidan så får det bli ett nytt nostalgibidrag för att fira Furas 75:e verksamhetsår.

Läs mer...

FURA aktuellt sep 1971Att FURA fyller 75 år detta år hoppas jag att alla medlemmar känner till. Tyvärr har pandemin ställt till det för ett normalt firande. Jag har försökt att göra mitt för att uppmärksamma jubileumsåret. Här kommer ett nytt bidrag till firandet. Jag har scannat in FURA aktuellt från sep-dec 1971.

Att det startar med september hör ihop med att jag blev medlem i Fura då. Därmed firar jag 50 år som medlem i Fura. Detta samtidigt som styrelsen planerar för Furas 75 års fest!

FURA aktuellt från den tiden får idag betraktas som ett historiskt och nostalgiskt dokument hur medlemsinformationen såg ut 50 år tillbaka. Jag har för övrigt kvar alla årgångar av medlemsblad sedan dess och jag kan meddela att de blev bättre och bättre. Till den dag Internet och hemsidor tog över och medlemsbladet tynade bort. Synd tycker jag själv. Klicka här eller på bilden så kan du läsa medlemsinfo från hösten 1971.

Notera passningslistan i december för vårens klubbkvällar alla tisdagar och torsdagar, totalt 41 tillfällen, vilket sköttes av endast 12 medlemmar.

Om några av er tycker er känna igen logotypen, ja då vet jag vad ni läste för tidning i er ungdom! Ni övriga får leva i okunskap om dåtidens litteratur. Hi Hi!

bok ingenjorerna

Boken Ingenjörerna kan rekommenderas för ingenjörer och alla teknikintresserade. Den skriven av Gunnar Wetterberg, känd från TV i Fråga Lund och På spåret. En trevlig bok som man bara vill fortsätta att läsa kapitel efter kapitel.

Boken är utgiven hösten 2020 och finns hos bokhandlare, på nätet även som e-bok och boken kan lånas på de flesta biblioteken. Ingenjörerna är informativ och trevligt skriven.

Efter Jitsi presentationen av SM2AFY, en av FURAs första medlemmar som genomfördes härom veckan så fick jag följande mejl av Erik. Det handlar om den SET-19 Erik köpte av SM2AFY.


Magnus AFY sålde surplusriggen Set 19 till mig år 1975 för 100 kronor. Pengarna fick jag låna av min Far. Jag hade inte en aning om hur grejorna fungerade och hur de märkliga spenkopplingarna skulle anslutas.

Med uteslutningsmetod och lite tur så hittade jag till slut rätt. Det fanns en variator för antennanpassning där en spole sitter inne i en större spole. Genom att vrida den inre spolen, så kopplar de mer eller mindre induktivt till varandra och man kan justera till bästa anpassning mot antennen.

Härligheten drevs med två roterande omformare som skulle ha 12 volt. Jag hade inget nätaggregat, så det blev en kabel ut till bilbatteriet i familjens bil. Omformaren levde om något förskräckligt, men jag fick igång mottagaren och kunde börja lyssna. På morgonen därefter startade inte min Fars bil...!

Efter ytterligare några dagar hade jag lyckats få igång sändaren och även köpt mig ett eget bilbatteri. Det köpte jag begagnat på Battericentralen som låg nere vid Umeälven. Jag bar det upp till busstationen i centrum och sedan åkte jag med bussen hem. Gissa om jag hade träningsvärk i armarna dagen efter.

Första QSO:t blev med SM2GFU Börje. Jag fick rapporten 578. Det visade sig när jag kollade i E:22 att Börje bodde i höghusen, ca 500 meter bort! Spännande och kul var dessa första kontakter. Vill minnas att när bilbatteriet var fulladdat och kondsen bra, så lyckade jag köra en spanjor på 80 meter.

Set 19 lånades senare ut till Ola SM2HAK som också fick uppleva lukten och ljudet från denna fantastiska maskin.

73 de Erik /ALH

FURA logo small

Föreningen Umeå Radio Amatörer fyller 75 år!

Föreningen bildades 1946 efter många års tystnad på amatörbanden på grund av andra världskriget.

I slutet av 1945 började några radiointresserade invånare i Umeå diskutera att bilda en radioklubb. Den 29 januari 1946 samlas några av dessa och bildar en interimsstyrelse.

Det annonserades i Umebladet efter intresserade av ”Radio- och experimentverksamhet”. (telegrafi, telefoni, sändning, mottagning, apparatbygge etc.)


fura annons bildande 1946Originalannonsen för inbjudan till bildandet av FURA

Den 12 februari 1946 kallar Erik Thalén till konstituerande sammanträde. Där beslutar man att en förening ska bildas och att dess namn ska vara Föreningen Umeå Radioamatörer (FURA). Styrelsemedlemmar väljs och föreningen är därmed skapad.

Åren går och FURA fyller 75 år i år. Detta uppmärksammar vi bl.a. med jubileumssignalen, SK75AT. Signalen kommer att användas hela året. Enskilda medlemmar ges möjlighet att disponera den. (separat utskick med anvisning och inloggningsuppgifter görs till medlemmar)

Föreningen har gjort en fantastisk resa i utvecklingen genom medlemmarnas försorg.

SK75AT

Väl mött på banden!

73 de SM2OAE, Tomas
Ordförande

Vi radioamatörer håller på att bil ganska vana vid störningar av alla de slag. Nu har jag även gjort den tråkiga upptäckten att en batteridriven blåtandshögtalare kan ge 59+10dB signaler på 80 meter. Här nedan kan du lyssna på störningen på radion från högtalaren.

Störningsjakten började med koppla ur 230 V säkringar allt eftersom. Men störningen fanns kvar hela tiden. Tog då min Sony reseradio ICF-SW7600 och försökte pejla störningen. Gick runt i huset och störningen fanns lite överallt, hördes starkast kring 230 V kablar. I köket ökade nivån och starkast blev den vid en 22" LED TV. Kopplade ur spänningen till TV'n. Störningen fortfarande kvar!

Till TV'n var en Gear4, en batteridriven BT högtalare inkopplad med kabel till hörlursuttaget. När jag stängde av högtalaren försvann störningen direkt. Otroligt att en sådan här batteridriven produkt kan störa så mycket! Det innebär förmodligen att det finns andra liknande högtalare som stör på samma sätt.

Med mina egna erfarenheter kan jag tyvärr konstatera att många elektronikprodukter tillverkade i Kina, sålda via lågpriskedjor har en förmåga att generera mycket störningar.

gear4 bt speaker
   gear4 bt speaker typnr  
  Den aktuella högtalaren som finns i fyra olika färger.   T.h information och typbeteckning.

Presentation…

Intresset för amatörradio och den mångfascinerade hobbyn började med en kurs under rubriken ”lyssna på polisen, bygg en poliskonverter”, någon gång 1969/70. SM2DXH, Kurt Lundström var kursledare…. Och givetvis skapade han ett stort intresse för elektronik och amatörradio. Intresse för EL hade jag sedan väldigt unga år. Olof, sedermera SM2DCU var en av kursdeltagarna. En ny bekantskap för mig som också kom att bidra till intresset för amatörradio. Olof och jag tillbringade sena kvällar, ibland ända till ”småtimmarna” med elektronikkonstruktioner av olika slag. En konverter för 2-metersbandet byggdes i rask takt….  givetvis skulle en sändare (av något slag) byggas ihop…. osv. Därefter utvecklades hobbyn allt eftersom där SM2DXH, Kurt var vår mentor och föredöme. Stor tack till honom! Medlemskap i Fura, Föreningen Umeå Radioamatörer sedan 1970/71.

Efterhand också medlemskap i SSA, dock har jag inte koll på när det blev. Borde varit någon gång under -70 talet. (Nilsson var mitt efternamn på den tiden, fram till 1994)

Erhöll mitt amatörradiocertifikat ungefär 1980/81 om jag minns rätt. Då var det ett T-cert som gällde. I början var det mest 2-meter FM. Allt eftersom 70 cm. när man fick tag på någon utrangerad kom.radio som byggdes/trimmades om. Så var det på den tiden….

Egen kortvågsstation skaffade jag relativt sent, c:a år 2000. Det blev nya upptäckter på HF-banden. År 2014 då Umeå var kulturhuvudstad. Då hade jag och några fler klubbmedlemmar specialsignaler för att uppmärksamma detta ute i världen. Det blev över 100 000 unika QSO:n med alla 7 special signalerna tillsammans. Digitalt är det f.n. D-star och DMR.

Läs mer...

Jag har testat G5RV för ett antal år sedan och det gick inte så bra.

Tyvärr kan en dipol inte vara längre än ca 30m på mitt qth så då är en G5RV idealisk. Men eftersom den inte fungerade valde jag att sätta upp en enkel dipol för 80m

Eftersom den är för lång var jag tvungen att vinkla av i ändarna. Det funkade bra men bara för ett band= 80m

Jag vill ju köra alla band! Då testade jag G5RV igen efter att ha läst på ordentligt.

Ladda ner och läs på här http://www.astrosurf.com/luxorion/qsl-g5rv-2.htm

Jajemen! Nu gick det betydligt bättre..

Varför då undrar Du säkert. Längderna på benen ska vara exakt 15.54 m och nerledningen med 450 ohm bandkabel 9.4 m

Höjden på antennen är mycket viktig. 10m och bandkabeln skall gå så vinkelrätt som möjlig ner till anslutningen av 50 ohm koax.

I nedändan på bandkabeln skall det INTE vara någon balun!

Bara för att det är så roligt att bygga saker så har jag knåpat ihop en QRP, SDR tranceiver.

SM2XVV SDR bygge

Hjärtat i denna är en RedPitaya StemLab 122,88-16. Den är en ”amatörradio” version av den klassiska 125-14. För ändamålet utrustad med 50 ohm in och utgångar till/från 16 bit ADC och 14 bit DAC. Ansluten till hemmaroutern så kan den köras från TV-soffan. Till RedPitayan finns det färdig programvara att ladda hem vilket kommunicerar med PowerSDR programmet som man kör på datorn. Redan då har man nästan en fungerande tranceiver som täcker 160m till 6m.

Men, några fler prylar behövs ju! Ett slutstegs-kit, EME210 från Australienska MINI-KITS införskaffades. Det ger 10 W på SSB och 16 W på CW, vilket räcker rätt så långt. En filterbank kunde Ebay bidra med. För att sedan få allt att hänga samman behövdes lite modifiering av slutsteget, drivkretar till filtren, S/M relä, samt en mätbrygga för uteffekt och SWR. På hyllan hade jag dessutom en Electrokit T1 QRP-automat tuner för 160-6m. Med lite logik anpassades tunern till RedPitayan och vips så kunde jag ”tuna” antennen från soffan.

Sist men inte minst så målades den VIT! Vem vill ha en svart radio? Efter att ha kört ett tag inser jag att det går snabbt att känna att en radio med vanlig VFO-ratt känns som stenåldern.

73 de SM2XVV/Tomas

Ladda hem SM2RIX artikel "Effektiv skrotåtervinning" som pdf 

När jag fick i uppgift att skrota lite sändarutrustning så var det oundvikligt att stanna kvar efter jobbet och skruva isär effektstegen för närmare undersökning. Varje slutstegsenhet bestod i ett antal moduler med vardera 2 st D1028UK transistorer, goda för 300W vardera enligt datablad. Kompakta och stilrena byggen dessutom, efter en sen kväll låg samtliga räddade i en kartong i ekorrförrådet.

 PA platta

Efter många timmars labbande gav jag upp försöken att flytta frekvensgången från ursprungliga VHF Band III d.v.s. 175-230 MHz ner till 144MHz, och större delen av modulerna förpassades till skroten. Nyligen återupptogs försöken då jag hört att en kille i Polen lyckats modda dessa, och ganska snart började resultatet visa sig. Att börja med ingångskretsen brukar vara en bra metod. En nätverksanalysator underlättar helt klart, bara att svepa testobjektet och lägga till kondensatorer på olika punkter.

Ganska snart hittades lämpliga värden, och ett return loss på runt 25-30dB kunde uppnås. Sedan dags för utgångskretsen, samma procedur, svepa objektet, ta ut signal via riktkopplare på utgången och testa med kondensatorer. Det är frågan om höga effekter, så tåliga kondensatorer gärna typ ATC bör användas.

Modulen består egentligen av 2 separata förstärkare som är ihopkopplade med 3dB-kopplare av typ wireline, ser ut som semirigid koax, men har 2 st innerledare. Jag bestämde mej snabbt för att 144MHz rimligtvis hamnar utanför dess arbetsområde, och byggde istället wilkinsson-kopplare av 75 Ohm teflonkoax.

Ca 15-20W inmatad effekt gav ca 400W uteffekt. Anpassningen är inte optimal i utgångskretsen, verkningsgraden landar på 50-55%, men det känns som att det krävs ganska stor förändring för att bättra på det.

Testade sedan att modifiera ännu en modul, denna gång behöll jag wireline kopplarna på in- och utgång. Till min stora förvåning så fungerade denna minst lika bra, kunde plocka ut 450W ur den.

Läs mer...

Här kommer en påminnelse som underlättar påminnelser för evenemang i FURA-kalendern.

Du som använder Google, Yahoo eller iCal kalender kan direkt exportera FURA's aktiviteter till din egen kalender. Markera önskad aktivitet i Kalenderaktiviteter på FURA's förstasida. Följ därefter anvisningen nedan.

export till Google Kalender

Kjell RPi 2.5 A 250px KÖP INTE någon av Kjell & Co's 5V nätdelar avsedda för Raspberry Pi.
Det gäller nätdelar med artikelnr 88525 och 87989 och märkta med namnet Goobay. Ursprungsleverantör Wentronic GmbH, Braunschweig.
www.mygoobay.com

Nätdelen som var ansluten till en Raspberry Pi2 orsakade en kraftig brusmatta med stora störningar på kortvågsbandet. Bruset på 80 m bandet ökade med +30 dB. När jag använder originalnätdelar från en Sony Xperia eller Google Chromecast så märks ingen skillnad i brusnivån.

Så har ni en sådan här nätdel hemma, reklamera den hos Kjell & Co. Sånt här EMC skräp skall bort från marknaden!

Klicka på bilden för förstorad bild!

Information från ESR, Experimenterande Svenska Radioamatörer (www.esr.se)
Det är Medlemmarna som bestämmer utgivningstakten. På grund av materialbrist har ESR Resonans inte kommit ut på några år. Om du och andra medlemmar hjälps åt att fylla inkorgen så kan vi råda bot på detta problem. Vi i redaktionen publicerar det som kommer in!

Nu finns äntligen ett nytt nummer av ESR Resonans att ladda ner.

Klicka här för att ladda ner ESR Resonans 1 2019

Ur innehållet:

 • Portabel RF signalgenerator
 • Avstörning av switchat datornätaggregat
 • Batteribackup med urladdningsskydd
 • Månadens mottagare
 • Amatörradio och solceller
 • Rävsaxbygge
 • mm

Red. kommentar: Artikeln om störande solcellsanläggningar är intressant. Kommer en tvingande EMC standard att hinna reglera tillverkning och installationer?  Detta innan alltför många dåligt utförda installationer med lika dåligt avstörd elektronik fullständigt har lagt våra KV- och VHF band i brus? Läs och begrunda om du själv går i tankar att investera i en solcellsanläggning!

Den 23/10 2019 fyller Kurt 85 år. Här visas ett DXH - QSL från 1963. Eric SM6JSM visar på SSAs hemsida gamla QSL samtidigt han visar jubilerande hams! Rekommenderas!

Stort grattis till Kurt SM2DXH!

Kurt 85 år QSL 

Rune/SM2EKA och Olof/SM2DCU tog en biltur till Sundsvall för att närvara vid Distrikt 3 mötet i Sundsvall. Att nämna från mötet förutom sedvanlig dagordning var uppmaningen att verkligen aktivera våra frekvenser. DL3 Hans/SM3GDT hade en presentation där han slog ett slag för att öka aktiviteten på framförallt 2-meter som nyligen varit i farozonen som band den senaste tiden. Sen gäller det liksom tidigare att med alla medel hålla utbildningar för att få fram nya amatörer. En SSA informationsvideo av Hans-Christian/SM6ZEM visades också på mötet.

Limmared Radio fanns på plats och förgyllde tiden efter distriktsmötet med en stor utställning av radiogodis för oss amatörer. Så undertecknad passade på med ett radioinköp och tillbehör.

DS3 mote 2019 10 12 2    
Allt mellan "Antenn och Jord" fanns att köpa från Limmared Radios utställning.

  DS3 mote 2019 10 12 3
Trevlig personal Lotta, Manuel och Anna-Karin bland radiogodis med fina erbjudanden!

FT4

 

Nyligen presenterade K1JT Joe Taylor en förenklad 'contestversion’ av FT8 nu kallat FT4.

 FT4 presenterades i samband med att WSJT-X version 2.1.0-rc5 presenterades den 29 april! …och vad händer …hela FT8 gänget dyker plötsligt på denna ’contest’-version och det är full trafik på fram för allt på 14080 khz!
Det moderna stressamhället kräver snabbare QSOn! Varför inte WAS på en halvtimma??
Nåja, intressant att se hur en ny mode plötsligt gör att ALLA (?) skall testa den. Trots att det är en Beta-version av programvaran! Tanken är tydligen att denna FT-version skall användas i contest-sammanhang (jämfört med RTTY). Blir intressant att se hur det skall utvecklas! Vad är skillnaden, detta från ARRL:
” Transmit-receive sequences are 6 seconds, making it 2.5 times faster than FT8 and about the same speed as conventional RTTY for radio contesting. FT4 can work with signals 10 dB weaker what would be required to decode RTTY while using much less bandwidth.
Transmissions last for 4.48 seconds, compared to 12.64 seconds for FT8. Modulation uses four-tone frequency-shift keying at approximately 23.4 baud, with tones separated by the baud rate. The occupied bandwidth is 90 Hz.”

Det betyder med andra ord, skall du köra DX använd hellre FT8 eller varför inte ’bättre’ digitala moder som PSK, JT65, JT9 etc. Så ni som inte ens kommit igång på FT8, avvakta och se vad som händer! Men vill ni jaga MASSOR av diplom börja med FT8….det är faktiskt riktigt kul….säger undertecknad med snart 6 000 FT8 QSOn!

oz 1 2019Har du upptäckt att EDR, Experimenterende Danske Radioamatører har skapat en ny och modern hemsida?

Inte nog med det, man har även genomfört en rejäl omarbetning av sin medlemstidning OZ. Tidningen har nu fått ett trevligt, modernt och lättläst format.

Första numret har QRO som tema. Det finns mycket information att läsa om slutsteg i alla dess former för den intresserade amatören.

OZ kan du hämta ladda ned från SSA's hemsida.

Trevlig läsning!

 

Som medlem i SSA har man den stora förmånen att från SSA's hemsida kunna ladda hem och läsa samtliga nordiska amatörradiotidningar.

Kanske uppstår det språksvårigheter i den finska SRAL's Radioamatööri och Isländska IRA CQTF men det kan trots allt finnas intressanta artiklar som med viss fantasi och Google translate kan göras begripliga. Det krävs att man är inloggad med egen signal och OCR nr (står på sista sidan i din QTC) för att kunna ladda ned tidningarna.

ssa tidningsutbyte NRAU

Nu jobbas det med STATIONSLOKALEN

Stationslokalen har sedan en tid haft behov av översyn med både utrustning och viss ändrad möblering. Detta för att bli mer funktionellt, speciellt i samband med tester. Bättre komfort, och problem med tekniken har varit grund för arbetet.

 Radiorummet innan ombyggnation.jpgDemontering av gamla radiorummet.jpg3. Städning i röran.jpg

En del av allt som plockats ut2.jpgKNG Kopplar.jpgSteg ett på g.jpg

Snabblunch_hi.jpgNya rummet formar sig.jpgDetaljer granskas.jpg

Saker börjar komma på plats.jpg

Vad har då hänt…..

I helgen jobbade vi totalt 6 gubbar med reorganisation av stationsrummet. Ut med allt från rummet…. och;

 • Nytt bord för HF-riggar
 • Hyllor och kabelstegar monterades
 • Utbyggnad av närverk, och nya (beg,) datorer. Datorskärmar får ny infästning
 • Kablage får sin översyn, samt anpassning till det nya
 • Riggar och slutsteg ska ses över och fixas till där så krävs
 • Belysningen byts till bättre modell
 • med mera ...

Hela förändringen är inte klar ännu. Det kommer troligtvis att ta någon vecka i anspråk, så lite stökighet får vi stå ut med… hi… Bilderna visar händelseutvecklingen.

Efterhand som arbetet fortskrider kommer mer information att presenteras via webben.

När stationsrummet är åter i drift, har vi målsättning att det ska finnas instruktioner av utrustningen för att underlätta för alla som vill köra radio. Ett fokus ligger på att underlätta för fler att delta i testkörning.

De som jobbat är Niklas UVU, Per MTR, Robin RJO, Daniel KNG, Peter BLV samt undertecknad.

Stort tack till alla som jobbat!

Vid tangenterna, Thomas, SM2OAE

Sida 1 av 38

Underkategorier

Här publiceras Nyhetsbrev med tekniskt innehåll. Ex. vis SRS Nyhetsbrev av Roy SM4FPD

Tidskrifter, magasin, böcker etc

Artiklar med nostalgiskt och historiskt innehåll

Artiklar och nyheter med teknisk inriktning

Artiklar om contest, DX, expeditioner etc.

Senaste nyheterna från FURA

Liknande artiklar

Sök i artiklarna

Go to top
fura.se använder cookies för att hemsidan skall fungera bättre för dig. Du måste acceptera Cookies för att använda fura.se