Nyheter

Senaste nyheterna från FURA

SM0HRP har sammanställt och publicerat ett förslag till handlingsplan riktat till radioamatörer i Sverige. Styrelsen för FURA håller i stort med om att handlingsplanen verkar intressant, förutom frågetecken kring förslaget om arvodering i en ideell förening.

Sammanfattning:

Med både mycket aktivt DX-ande, och DX Supply:s amatörradiorelaterade verksamhet, som utgångspunkt ser vi en dyster bild som tornar upp sig för amatörradion i Sverige. Medelåldern bland radioamatörer är närmare 60 år, QTC har kraftigt tappat läsvärdet, ledande annonsörer lämnar QTC, radioklubbarna kämpar för sin överlevnad med mera. SSA organiserar ca 40 % av Sveriges radioamatörer. SSA har en särställning inom amatörradion och finansiella muskler att vända utvecklingen. Denna handlingsplan ger förslag på hur denna trend kan brytas.

Länk till handlingsplanen: Förslag till handlingsplan för utvecklingen av amatörradion i Sverige

"Det hade varit strömavbrott" i tisdags meddelade Peter SA2BLV. "I stället för att starta upp allt igen så tog vi oss i kragen och gjorde en rejäl uppfräschning av stationsrummet". Bl a så slängdes alla gamla datorer (efter att hårddisk plockats ur) samt flyttade om datorer in i gamla D-star skåpet samt att skrivaren fick en egen plats. Alla QSL är lagda i en låda mm mm!

Kul initiativ av Peter BLV och Per MTR! Tack!!

LokalFixMars2017 1

LokalFixMars2017 2

LokalFixMars2017 3

SF3HF

För sjätte året i rad kör vi radio från Hemsöfortet, i år helgen 28 - 30 april.

Vi startar på fredagen och kör alltså till lunch på söndag. Stationerna har vi  nere i berget där vi sover i logement och äter i matsalen. Arrangemanget är riktat mot både erfarna och oerfarna operatörer. All information finns på vår hemsida. www.sk3bg.se

Välkommen med din anmälan.
Erik Edblad SM3EXM
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Här är en länk till ett intressant inslag i amerikansk nyhetsmedia om vilka som ev kan hjälpa när allt annat inte fungerar. Tack Lars SA2CER för länken!

RU5 - Repeatern är QRT tills vidare. Sändarfel, rep pågår enligt info från Jan SM2SXI.

swish logo 100pxÄntligen har vi fått möjlighet att betala fika, material, medlemsavgift mm mm med SWISH.

Följande SWISH-nummer gäller 123 441 66 65

Det har blivit allt svårare att växla in mynt så vi skulle uppskatta att ni övergår till detta betalningssätt eller att ni betalar en tjuga för två fikakvällar! Tackar på förhand säger FURAs kassagubbe Magnus SM2WLS.

2016 Yota group SM
f.v: Magnus SA3BXA, Peter SA2BLV, Petter SA2PKA och Markus SA3BPG

Nu är YOTA 2016 över och Team SM har återvänt hem, trötta och slitna men nöjda efter ett fantastiskt läger i Wagrain, Österrike. Lägret har varit en fantastisk plattform för unga radioamatörer att komma i kontakt med andra, utbyta erfarenheter och lära sig mycket nytt om hobbyn.

Läs mer: Svenska laget på Youngsters On The Air i Wagrain, Österrike

Årets upplaga av IARU Region 1 ungdomsläger är nu i full gång i Wagrain utanför Salzburg i Österrike!

Sverige representeras av fyra amatörer varav två är från Umeå/FURA. Peter SA2BLV och Petter SA2PKA. Lyssna efter signalen OE2YOTA, kanske är det BLV du får kontakt med :-).

Totalt är det över 100 ungdomar från 30 olika länder i Region 1, samt även ett team från USA på YOTAn i Österrike.

SA2BLV

Här kommer ett tips för de med Yaesu FT-817. Som vissa av oss märkt så är en skillnad mellan FT-817 och den större modellen FT-857 (förutom effekt) att 817:an saknar VOX-funktion när man försöker köra digitala moder från PC. Huruvida detta är ett medvetet designval kan vi bara spekulera om. Lyckligtvis finns en lösning som OK1VM kokat ihop för några år sedan, se denna länk (tjeckiska).

OK1VM digi-VOX mod

Modden går ut på att koppla DATA IN till den del av kretsen som hanterar VOX för SSB och FM via en 10k resistor, se bilden ovan. Sättet jag gjorde på var att löda en 1/8 W 10k hålmonterad resistor mellan de yttersta benen på Q1071 (pinne 1 och pinne 12). Detta är den enklaste delen av modifikationen; att ta isär och montera ihop radion är betydligt krångligare. När operationen är klar, ställ radion på USB eller LSB och aktivera VOX med maximal VOX-gain (100). Justera ljudnivåerna ut från datorn så att VOX går igång och ALC:n jobbar lagom. Detta är ett ganska smalt område, men går att få rätt.

OK1IA ALC-mod

Det går enligt OK1IA att förbättra ALC-beteendet genom att genomföra ytterliggare en modifikation, se bilden ovan. Löd först bort R1094. Löd sedan bort, vänd och löd tillbaka C1113 så att den får omvänd polaritet. Koppla det negativa benet (det som nu "hänger i luften") på C1113 till jord med en kabel eller genom att skrapa bort lacken strax nedanför och brygga gapet med lödtenn. Anmärkningen om C1114 tycks ha att göra med att den inte alltid är monterad. Dess värde är mycket lägre än C1113 och bör därmed inte ha någon större påverkan. Märk att jag själv inte provat denna modifikation än.

Jag har en teori att man kan undvika ALC-modifikationen genom att helt enkelt ha en resistor med något lägre värden än 10k, säg 4.7k eller 2.2k, så att man inte behöver öka VOX gain hela vägen till 100. För tillfället fungerar 10k-lösningen "bra nog", men i framtiden kanske jag eller någon annan ger sig i kast med att förfina resistorvalet.

73 de sa2tms

OK1IA

Nu är medlemslistan (här) uppdaterad! Saknas du eller är det fel i den meddela FURAs sekreterare Rune SM2EKA.

Vi åker hemöver om ca 3 veckor. Vi kör bil hit på hösten å hem på våren, men flyger vid övriga resor. Har varit i gång en del, kört en del SM, men bara en SM2:a (SM2EZT, i Rosvik), med hyfsade signaler. Körde A41MO i går, trots att det borde vara en ofördelaktig riktning för looparna. Lite andra DX har det oxo blivit. Satt med ett "rag chew" med ZS på ett i övrigt helt tyst band, för några veckor sedan. PY är som sig bör ofta starka här och det är en fördelaktig riktning. När det är test, vilket det ju verkar vara varje helg, så har många mycket kraftiga signaler, 20 - 30 db över 9 från andra sidan Atlanten, både nord syd- och Mellanamerika.

Läs mer: Hälsning från EA/SM2DPS Göran

ºFURA recieves SSTV image from ISS

Föreningen Umeå RadioAmatörer (FURA) har deltagit i Internationella Rymdstationens (ISS) firande av när Jurij Gagarin blev den första att resa ut i yttre rymden. Detta genom att ta emot de bilder som skickats via Slow Scan TeleVision (SSTV) till hela världens radioamatörer.

Läs mer: FURA tar emot jubileumsbilder sända ifrån internationella rymdstationen (ISS)

 ManEntersSpaceHeader 624x303

Idag firar vi 55 år sedan Jurij Gagarin  blev världens första människa i yttre rymden med Vostok 1 och gjorde ett omlopp runt jorden på 108 minuter. Gagarin var den första i en lång rad kommande kosmonauter, astronauter och taikonauter att resa ut i rymden och ISS (Internationella Rymdstationen) hedrar minnet av rymdfararen genom att skicka ut bilder till radioamatörer med SSTV (Slow Scan TeleVision).

Bilderna som skickas ut från ISS kan mottas på 145.800 och bilderna har sänts ut idag och kommer att sändas ut ända till och med 14 april (med vissa pauser). Se länken nedan för mer information:

http://ariss-sstv.blogspot.se/2016/04/ariss-commemorative-event-april-11-14.html

Erik SM7DZV driver en trevlig sida AMATÖRRADIONYHETER med många intressanta och framförallt aktuella nyheter om vår hobby. Efter ett trevligt telefonsamtal med undertecknad så har han skrivit ihop ett par intressanta artiklar runt dels FURAs 70års jubileum dels runt DS2-mötet.

Först kommer här information om DS2-mötet: DS2mötet i Umeå

Samt om FURA: FURA 70 år.

FURA fyller ju 70 år i år. Föreningen kommer från och med nu och året ut att aktivera signalen 7S70AT. Lördag-söndag under påsk kommer Per LIY att använda signalen i samband med CQ WPX SSB. I första hand kommer signalen att användas från klubblokalen men vill du använda den en vecka eller fler så kontakta Per SM2LIY. Som vanligt krävs datorlogg!

AHYmedpipa1I veckan fick vi meddelande att vår till ålder äldsta medlem, Hans Liliequist SM2AHY, den 26 februari lämnat vår skara. Han skulle ha fyllt 99 (!) år till sommaren. Hans fick sitt B-cert 19720130 och A-cert 19730130, Han var enligt uppgift den 5:e innehavaren av signalen AHY. Hans blev medlem i FURA 1971.

Han var en flitig klubb-besökare fram till för 10-15 år sedan. Vi minns honom som den vackert vithårige gentlemannen som elegant klädd satt med oss på klubbmötena rökande sin pipa! Hans profession inom juridiken hade vi nytta av bl a när vi skulle göra revidering av stadgarna resp andra avtal. FURA kommer att uppmärksamma hans bortgång.

Våra tankar går närmast till hans son Björn (SM6HYD) med familj.


Den 29 februari startade den ryska, arktiska expeditionen "Den stora Norra ishavsvägen" 2016, som firar att det gått 400 år sedan den första förlagan. Under turen som genomförs med bilar i väglöst land, på frusna floder, över tundra och ute på havsisar kommer man också att köra en del radio, från både rara IOTA-öar och rara RDA. Bara för några år sedan upptäcktes en ny ö i trakten av den planerade rutten!

ishavsvägen 2016 karta

Den planerade rutten är drygt 10 000 km lång (som jämförelse är avståndet mellan Umeå och Rom drygt 3 000 km, och då finns det asfalterade vägar). Expeditionen leds av den garvade polarfararen R3CA.

ishavsvägen 2016 terrängbilar

Denna gång deltar en Mitsubishi L200 och ett par opreciserade off-road bilar. Den 3 mars rapporterades om renoveringar av åtminstone en värmeanläggning i en av bilarna. Man kommer att köra SSB på 20 och 40 meters banden med R3CA/8,9,0 som call. De senaste nyheterna (på ryska) med bilder hittas på http://www.ec-arctic.ru/.


kurs bliradioamtör

Kursen ger dig de kunskaper som krävs av PTS, Post och Telestyrelsen för att erhålla certifikat i amatörradio.

Kursstart: 9 februari, kl. 19:00

Kvällskurs en/två gånger i veckan under tisdagar och torsdagar. Kursen är flexibel och kursdeltagare kommer att i samråd med kursledarna att studera heldagar på överenskomna helgdagar.

Kurslokal: FURA:s klubblokal (Aktrisgränd 31, 903 64 Umeå)

Kursmaterial: Tillhandahålls av klubben och kan för den som vill köpas i samband med provavläggning till självkostnadspris. (300 kr.)

Medlemskap i FURA för 2016 ingår.

En kostnad för prov tas ut i samband med provavläggning. (590 kr.)

Beskrivning

Kursen syftar till att ge deltagarna de grundläggande kunskaperna i den teknik samt reglemente enligt Post och Telestyrelsens (PTS) krav för radioamatörer.

Kursen riktar sig till nybörjare. Inga förkunskaper krävs.

Deltagaren kommer bland annat att få lära sig grundläggande kunskaper i radioteknik relaterat till amatörradio. I detta ingår bl.a. radiosändaren och mottagarens komponenter och uppbyggnad, elektriska komponenter och deras egenskaper, frekvenser, vågutbredning, elsäkerhet, fonetiska alfabetet, koder, amatörradioförkortningar, om anrop- och nödsignaler, störningar, lagar m.m.

Kursen avslutas med PTS prov för certifikat och planeras bli i slutet av maj, 2016.

Välkommen!

SM2OAE/Thomas Thelberg
070-683 44 20
thomas.thelberg ( at ) umea.se

Kursansvarig FURA

Bland alla som kör SMFF är det väl känt att den radioaktiviteten upphör. Detta på grund av problem med driften och underhåll av servern samt resurser för att förvalta tävlingen. Därför tvingas SK6AW meddela att drift och administration av SMFF aktiviteten kommer att upphöra 30/11 2015. Vid detta datum kommer således SMFF hemsida som administrerats av SK6AW i närmare 5 år att upphöra.

Lyssna på länken: Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Vid tiden 1:39:48 in i programmet så kommer Lars SA2CER att intervjuas  i fem minuter om ISS-kontakten under dagen från Dragonskolan! Mer information finns på Dragonskolans hemsida!!

Under SSAs årsmöte i Lysekil tilldelades Mikael/SM2WMV/SJ2W SSAs Eldsjälstipendium för sitt engagemang för amatörradio. Även Gunnar/SM3SGP/SK3W tilldelades Eldsjälstipendiet för sina insatser inom amatörradion. Stort grattis till båda två.

Motiveringen lyder som följer:

"SM2WMV, Mikael har under många år byggt upp en contest-station i världsklass.
Mikael delar med sig av sitt tekniska kunnande och stöttar utvecklingen av
tekniskt avancerade radiostationer. Mikael delar gärna med sig av sitt tekniska
kunnande, såväl personligen som via nya media. Under rubriken "Att bygga en
amatörradiostation" på Svenska elektronikforumet har Mikael under många år via
bilder och text på ett mycket pedagogiskt sätt publicerat en hel serie med
artiklar om hur man praktiskt bugger avancerade tekniska lösningar för ett väl
fungerande radiosystem. Den informationsinsatsen har nått ut till
teknikintresserade långt utöver amatörradiokretsen."

Eldsjäl

Ni vet vad som ofta händer när man söker information. Man hittar även något helt annat intressant än det man söker. Här är ett sådant exempel. Jag gjorde fyndet på http://www.samlaren.org/sig.htm.

SMZZ är den första anropssignal som utdelats till någon svensk radioamatör. Det är Ingenjör Fant som just i dagarna fått sin station i Norrviken, officiellt betecknad med bokstäverna SMZZ. Vi hoppas med denna vår första amatörradiostation snart skall kunna räkna många kamrater. Åtskilliga finns redan, ehuru de ännu ej fått erkännande genom att hava blivit tilldelade anropssignal, något som emellertid är beroende på att man först i dagarna kommit på det klara med vilka bokstavsserier som skola användas för Sveriges amatörstationer. Den 18 nov. 1924 får G2SZ kontakt med Z4AA på Nya Zeeland. Detta var den första transoceana amatörförbindelsen. (Utdrag från Tidskriften "Radio" Juni 1924)

Sedan följer en förteckning över de anropssignaler som fanns 1926. Här är ett utdrag ur förteckningen.

SMSO Varbergs Radioklubb Varberg
SMSN Umeå Radioklubb Umeå
SMSM Karlskorna Radioklubb Karlskrona

Må Så Väl
Bertil, SM2BJS

sa2brj wibemastStort GRATTIS Magnus till antennmasten!

SA2BRJ Magnus som på mycket kort tid har fått till ett fint remote-QTH. Detta genom en 18 meter hög Wibemast med en LZ Antennas LZA-9-5 monterad på toppröret, nästan 20 m upp. LZA-9-5 är en 5 bands 9 elementare för 20/17/15/12/10 meter. Det finns bra möjligheter till några slopande dipoler eller andra trådantenner då masten dels är förberedd med block i toppen och dels är stagad med 7.5mm plastlina från DXavenue i två nivåer. (18/10m).

Magnus riktar ett stort tack till alla som hjälpt till med glada hejarop och goda råd. Stort tack till Per/LIY för hjälpen igår söndag med att få masten i rätt vinkel. Nu återstår bara att koppla in antennen.

 Klicka för högupplöst bild (2 Mb)!

thumb lankantenner frosonJag kunde inte avstå från publicera lite "antennporr" för alla mikrovågsentusiaster. Finns det fler som tycker det är trevligt med "jungeltrummor" och andra konkava tallrikar som på bilden i en härlig parabolskog? Tänk om FURA hade haft kvar tillgången till vårt fina liknande torn på Buberget, Vindeln!

Är det någon av FURA-sidans läsare som känner igen sig och tror sig veta var detta "paraboliska konstverk" står?
Skicka då ett kort mejl till författaren så kommer svaren att publiceras här.

Grattis till uppmärksamme antennspanaren Micke SM0(2)KOT som skickade rätta svaret att tornet står på Frösön.

/Trevlig sommar med goda conds till alla VHF, UHF och Mikrovågsentusiaster.

 

SM2DMU The Godfather of Contesting in Sweden. Så lyder rubriken till en artikel om SM2DMU/Rainer. Det är Henryk Kotowski, SM0JHF som har gjort ett "hemma hos"reportage med Rainer i Sikeå. Artikeln är skriven på engelska och publicerad 2014-04-30 på följande länk: http://contesting.at-communication.com/en/sm2dmu_godfather-of-contesting-in-sweden

Lite helgpyssel: Mekkat ihop 6x2 switchen till FURA, det som återstår är själva manöverlådorna som skall vara vid respektive rig. Dom kommer inom kort.

Får tacka Micke @ SJ2W för PCB

73 dé /SM2UVU

thumb fura antennswitch reläsida

thumb fura antennswitch kontaktsida

 

 

Niklas SM2UVUNiklas (Nikke) Lind SM2UVU är från och med nu ny distriktsledare för norra distriktet (SM2).

Han efterträder Mikael SM2O. I samband med SSA årsmötet i Eskilstuna så lyckades distriktets valberedning med Bosse SM2PYN i ledningen att få Nikke att ta rollen! Vice DL2 är som tidigare Ulf SM2JDU.

Vi i FURA önskar Nikke lycka till och han kan vara säker på att vi kommer att stötta honom i den nya rollen!

 

sm2azhKjell Ågren, SM2AZH, avled den 5 mars efter en tids sjukdom i en ålder av 75 år. Kjell tog certifikatet 1957 och blev samtidigt medlem i FURA och var styrelsens sekreterare 1963-1964. Han hade då tillträtt en befattning som telegrafiintruktör på I 20. Efter att han sommaren 1963 hade vikarierat som telegrafist vid Bodens kustradio fick han 1965 tjänst på F 21 med uppgifter inom sambandstjänsten och blev kvar där till sin pensionering 1998. Han var då även engagerad i centralt och lokalt fackligt arbete.

Kjell deltog i ett flertal meteorscatter-expeditioner på 1970- och 1980-talet till bland annat Treriksröset, Svalbard och den svenska fjällvärlden.

När vi gamla FURA-medlemmar återförenades den 22 augusti 2009 var det många sköna och roliga minnen som dryftades. Kjell minns med värme samvaron i klubblokalerna i barackerna på Hamrinsberget och på I 20.

När tiden närmade sig för någon stor test, dryftades många fantastiska idéer att förbättra klubbstationen. Inför SAC-testen 1963 kom någon (Kjell?) på att vi kunde nyckla klubbsändaren och fasta radion på I 20 med samma nyckel. Vi skulle se till att båda sändarna lade sig på samma frekvens och nycklades med klubbsändarens nyckel. Kjell ordnade med tråddragning dels för nycklingen, dels för en löddrig fälttelefon (som Hasse Alfredsson uttryckte det i sin version av Fänrik Ståls sägner) som skulle användas för samverkan mellan operatörerna vid de två stationerna. Hur det gick? Tja vi blev trea av fyra deltagare.

Åren 1988-2005 anlitades Kjell av Sveriges Radio Norrbotten för frilansjobb. För en reportageserie Historisk blickpunkt tilldelades han 2003 Luleå kommuns kulturstipendium. I en serie reportage skildrade Kjell historiskt intressanta händelser och företeelser i Norrbotten.

2009 medverkade Kjell i ett radiohistoriskt projekt om Boden radio med syftet att Riksantikvarieämbetet skulle föreslå regeringen att radiobunkern och stationsområdet ska fastställas att vara ett radiohistoriskt byggnadsminne.

En mångårig kamrat har lämnat oss i stor saknad, och våra tankar går till hans nära och kära.

 

Vännerna i FURA genom SM2BJS

FURAs kulturhuvudstadssatsning uppmärksammas idag med en helsida i Västerbottens Kuriren!

vk 2014-01-23 fura ecc2014

En tänkvärd artikel från The Wireless Institute of Australia, WIA (Fritt översatt av SM2DCU)

Frågan är: ..." Förklara amatörradio ? "

Det ser ut att vara en ganska enkel fråga, men tänk på det, har du rätt svar eller svarar du? Vågar påstå att de flesta av oss inte klarar att ge ett korrekt kortfattat svar. Vi svarar lite tafatt som vi brukar och några svarar med att glida in i jargongen av obegriplig radioslang - för att ge någon form av svar.

Varje bra säljare lär sig att det är viktigt att ha god kunskap om den produkt eller tjänst som man erbjuder. Detta i hopp om att göra affär med en kund. Så borde det även vara med med vårt budskap om amatörradio. Ifall vi ska vara framgångsrika med att rekrytera nya människor in i vår hobby. Om vi inte har rätt budskap och kan kommunicera det, kommer vi inte att lyckas.

The Wireless Institute of Australia (WIA) är i upptakten till sitt PR4AmateurRadio Expo i april nästa år. Man kommer att hjälpa klubbar eller grupper att maximera deras engagemang i denna kampanj.

Om att "förklara amatörradio " så säger Ed VK2JI att det är dags att "Vakna upp och gripa tillfället!" Han fortsätter, hur ofta hör vi inte varandra tala om att det var bättre förr "i den gamla goda tiden"? Han har själv fallit i fällorna några gånger och håller med om att 70 och 80-talet var goda årtionden för amatörradio och dess betydelse i världen. Men STANNA UPP och titta dig omkring. Du kanske inte har insett det, men amatörradio är STÖRRE nuförtiden.

 • Man kan ha kontakter med en rymdstation.
 • Med amatörradio tillhandahåller man viktig kommunikation vid många katastrofer runt om i världen.
 • Det finns stora Contests och DXpeditioner, i många fall till platser som inte var möjliga tidigare.
 • Nya fina byggsatser, ex.vis transceivrar i yppersta klass som även en nybörjare kan bygga, på bara ett par kvällars arbete.
 • Med portabel utrustning kan man aktivera bergstoppar, nationalparker och andra utmaningar för att erövra diplom.
 • Med både portabelt och QRP tillsammans med helt nya digital moden, kan man kommunicera med signalnivåer långt under brusnivån. Det gick inte "i den gamla goda tiden".
 • Analoga och digitala repeatrar möjliggör att man med endast en liten handapparat kan nå runt om i världen.
 • GPS spårning och APRS kommunikation har öppnat upp helt nya möjligheter.
 • Datorer och surfplattor har öppnat upp nya oanade möjligheter för hobbyn.
 • Ballonguppsändningar tar amatörradion till de yttre lagren av jordens atmosfär.
 • Utöver ovan så finns många andra intressanta specialområden inom vår hobby.

Vi söker efter fler ungdomar till vår fantastiska hobby - nu när vi har så många fler möjligheter i vår hobby att erbjuda än de vi hade "i den gamla goda tiden".

Så snälla, nästa gång någon frågar dig -"Vad gör radioamatörer eller är inte amatörradion död?" Säg då inte "jo, det var bättre förr, nu är vi bara ett gäng gamla amatörer som pratar med varandra " – även fast det sista är viktigt, så finns det så många andra aspekter i vår Amatörradiohobby idag som helt enkelt inte existerade för ett antal år sedan.

Det är dags att vakna upp och marknadsföra Amatörradion!
Amatörradio har aldrig varit bättre och med ledande teknik som alltid!

Liknande artiklar

Sök i artiklarna

Go to top