Vi radioamatörer har varit flitiga att importera elektronik och amatörrelaterade prylar av varierande kvalitét från Kina. Nu blir totala köpet dyrare och det kan vara bra att få fakta vad som gäller köp från Kina framöver. Här nedan följer de förändringar som Postnord måste genomföra. För att följa de regler som gäller import från alla länder utanför EU. 


Information nedan från Postnords hemsida

postnord logo

Förändringar som gäller Asienimport från 1 mars 2018

Enligt svensk lagstiftning ska moms tas ut från första kronan när man handlar från länder utanför EU. För dig som handlar på nätet från till exempel Kina förändras förutsättningarna. Här hittar du information om vad som gäller och får svar på vanliga frågor.

Moms från första kronan

Momsen är vanligtvis 25 procent och betalas av dig som har beställt varan. Handlar du på nätet från ett annat EU-land görs ingen moms- eller tulldeklaration vid gränsen och ingen avgift tas ut av PostNord.

Hanteringsavgift

PostNord har fått uppdraget att se till att moms på dessa försändelser betalas in till staten innan leverans kan ske. Förutom momsen tillkommer en hanteringsavgift för detta arbete. Avgiften ska täcka kostnader för upprättande av momsdeklarationer, exempelvis löner, teknisk utrustning och lokalhyra. Är försändelsens värde mindre än 1 500 kronor blir avgiften 75 kronor. Om värdet är 1 500 kronor eller mer blir avgiften 125 kronor och omfattar då också den tulldeklaration som måste göras. Alla hanteringsavgifter är inklusive moms.

Du får en avisering om hur mycket du ska betala

När din försändelse kommer fram till Sverige ska varan deklareras. När vi på PostNord har mottagit varan får du en avisering om hur mycket moms och eventuell tullavgift samt hanteringsavgift som du ska betala. I aviseringen får du information om hur du ska göra din betalning.

Om du inte längre vill ha ditt paket till följd av kostnaden för moms och avgift har du valet att låta bli att betala. Då returneras din försändelse till avsändaren.

Det kommer tyvärr ta längre tid

De nya reglerna kommer tyvärr att leda till att det tar lite längre tid för ditt paket att nå dig. Vi beklagar detta men jobbar hårt för att paketen ska ut så snabbt som möjligt till mottagarna.

Ju snabbare du betalar din moms och avgift desto snarare kommer försändelsen att levereras till dig. I aviseringen till dig framgår när du senast behöver betala för att inte din försändelse ska skickas tillbaka till avsändaren. Du har alltid åtminstone 14 dagar på dig.

Länk till artikeln på Postnord hemsida

Liknande artiklar

Sök i artiklarna

Go to top