Som i fjol genomfördes rallyt ”Umenatta” och FURA hade uppdraget att sköta radiosambandet vid rallyt.

Reflektioner//OAE

I fjol visade det sig fungera relativt bra att genomföra all kommunikation via direktfrekvens. Via 2-metersrepeater var det svårare. Topografins ställde oss radiofunktionärer på prov, mer eller mindre iaf. Så även detta år.

HQ, som var beläget vid idrottsplatsen är lite undanskymt från Umeå räknat. Topografiskt sett. Vilket medförde att basantennens placering var kritisk. Men efter att den flyttats några meter fick vi upp signalstyrkan och ”repeatern blev brusfri”.

Radiofunktionärerna vid start och målplatser hade också en del svårigheter att nå repeatern godtagbart. Direktfrekvens, där alla skulle höra alla fungerade inte som tänkt denna gång. Detta beroende på svårigheter att ordna en bra antennplacering utifrån hur rallyorganisationen har placerat sina funktionärer.

Att gardera sig med en lämpligt lång och lättmonterad portabelmast vore att föredra. Ett bryderi till ev. kommande uppdrag åt rallygänget.

Nåväl…. Vårt uppdrag med kommunikation fungerade alldeles utmärkt trots svårigheter. Tidsrapportering och info. om rallybilarnas start och målgång etc. fungerade bra.

Kul också att möta de som för en stund är okända rallyfunktionärer, men som när man då träffar dem upptäcker att vi setts flera gånger vid tidigare rallyn. Vinterrallyn.  Lite resonemang om de ena å de andra…..   ?

Undertecknad, som var placerad vid start på sträcka 2 & 4, ”mitt i skogen”, hade viss möda med en fristående antennmast i blåsten, typ 6 meter plus basantenn i toppen.   ?

Kontakt etablerad…. Kaffepaus… ?

73 dé OAE

FURAs gäng denna gång: SM2OAE, SM2EKA, SM2MTR, SA2TMS, SA2PKA, SM2UVU! 

DSC 2069DSC 2071DSC 2072DSC 20742018 08 18 14.48.35

Liknande artiklar

Sök i artiklarna

Go to top