Teknikinfo

Artiklar och nyheter med teknisk inriktning

Länkningen från repeater RV58 (R5) till RV52 (R2) och RV50 (R1) är nu åtgärdad. 

Repeatrarna RV58 (R5), RV52 (R2) och RV50 (R1) är sammankopplade och i normal drift.

73 SM2OAE

Länkningen från repeater RV58 (R5) till RV52 (R2) och RV50 (R1) är ur funktion. Åtgärd kommer att ske så snart som möjligt. 

Länkningen mellan RV52 (R2) och RV50 (R1) fungerar som tidigare. 

Information när alla repeatrar sammanlänkade i normal drift presenteras på hemsidan när det är åtgärdat.

73 SM2OAE

bok ingenjorerna

Boken Ingenjörerna kan rekommenderas för ingenjörer och alla teknikintresserade. Den skriven av Gunnar Wetterberg, känd från TV i Fråga Lund och På spåret. En trevlig bok som man bara vill fortsätta att läsa kapitel efter kapitel.

Boken är utgiven hösten 2020 och finns hos bokhandlare, på nätet även som e-bok och boken kan lånas på de flesta biblioteken. Ingenjörerna är informativ och trevligt skriven.

Vi radioamatörer håller på att bil ganska vana vid störningar av alla de slag. Nu har jag även gjort den tråkiga upptäckten att en batteridriven blåtandshögtalare kan ge 59+10dB signaler på 80 meter. Här nedan kan du lyssna på störningen på radion från högtalaren.

Störningsjakten började med koppla ur 230 V säkringar allt eftersom. Men störningen fanns kvar hela tiden. Tog då min Sony reseradio ICF-SW7600 och försökte pejla störningen. Gick runt i huset och störningen fanns lite överallt, hördes starkast kring 230 V kablar. I köket ökade nivån och starkast blev den vid en 22" LED TV. Kopplade ur spänningen till TV'n. Störningen fortfarande kvar!

Till TV'n var en Gear4, en batteridriven BT högtalare inkopplad med kabel till hörlursuttaget. När jag stängde av högtalaren försvann störningen direkt. Otroligt att en sådan här batteridriven produkt kan störa så mycket! Det innebär förmodligen att det finns andra liknande högtalare som stör på samma sätt.

Med mina egna erfarenheter kan jag tyvärr konstatera att många elektronikprodukter tillverkade i Kina, sålda via lågpriskedjor har en förmåga att generera mycket störningar.

gear4 bt speaker
   gear4 bt speaker typnr  
  Den aktuella högtalaren som finns i fyra olika färger.   T.h information och typbeteckning.

Jag har testat G5RV för ett antal år sedan och det gick inte så bra.

Tyvärr kan en dipol inte vara längre än ca 30m på mitt qth så då är en G5RV idealisk. Men eftersom den inte fungerade valde jag att sätta upp en enkel dipol för 80m

Eftersom den är för lång var jag tvungen att vinkla av i ändarna. Det funkade bra men bara för ett band= 80m

Jag vill ju köra alla band! Då testade jag G5RV igen efter att ha läst på ordentligt.

Ladda ner och läs på här http://www.astrosurf.com/luxorion/qsl-g5rv-2.htm

Jajemen! Nu gick det betydligt bättre..

Varför då undrar Du säkert. Längderna på benen ska vara exakt 15.54 m och nerledningen med 450 ohm bandkabel 9.4 m

Höjden på antennen är mycket viktig. 10m och bandkabeln skall gå så vinkelrätt som möjlig ner till anslutningen av 50 ohm koax.

I nedändan på bandkabeln skall det INTE vara någon balun!

Bara för att det är så roligt att bygga saker så har jag knåpat ihop en QRP, SDR tranceiver.

SM2XVV SDR bygge

Hjärtat i denna är en RedPitaya StemLab 122,88-16. Den är en ”amatörradio” version av den klassiska 125-14. För ändamålet utrustad med 50 ohm in och utgångar till/från 16 bit ADC och 14 bit DAC. Ansluten till hemmaroutern så kan den köras från TV-soffan. Till RedPitayan finns det färdig programvara att ladda hem vilket kommunicerar med PowerSDR programmet som man kör på datorn. Redan då har man nästan en fungerande tranceiver som täcker 160m till 6m.

Men, några fler prylar behövs ju! Ett slutstegs-kit, EME210 från Australienska MINI-KITS införskaffades. Det ger 10 W på SSB och 16 W på CW, vilket räcker rätt så långt. En filterbank kunde Ebay bidra med. För att sedan få allt att hänga samman behövdes lite modifiering av slutsteget, drivkretar till filtren, S/M relä, samt en mätbrygga för uteffekt och SWR. På hyllan hade jag dessutom en Electrokit T1 QRP-automat tuner för 160-6m. Med lite logik anpassades tunern till RedPitayan och vips så kunde jag ”tuna” antennen från soffan.

Sist men inte minst så målades den VIT! Vem vill ha en svart radio? Efter att ha kört ett tag inser jag att det går snabbt att känna att en radio med vanlig VFO-ratt känns som stenåldern.

73 de SM2XVV/Tomas

Ladda hem SM2RIX artikel "Effektiv skrotåtervinning" som pdf 

När jag fick i uppgift att skrota lite sändarutrustning så var det oundvikligt att stanna kvar efter jobbet och skruva isär effektstegen för närmare undersökning. Varje slutstegsenhet bestod i ett antal moduler med vardera 2 st D1028UK transistorer, goda för 300W vardera enligt datablad. Kompakta och stilrena byggen dessutom, efter en sen kväll låg samtliga räddade i en kartong i ekorrförrådet.

 PA platta

Efter många timmars labbande gav jag upp försöken att flytta frekvensgången från ursprungliga VHF Band III d.v.s. 175-230 MHz ner till 144MHz, och större delen av modulerna förpassades till skroten. Nyligen återupptogs försöken då jag hört att en kille i Polen lyckats modda dessa, och ganska snart började resultatet visa sig. Att börja med ingångskretsen brukar vara en bra metod. En nätverksanalysator underlättar helt klart, bara att svepa testobjektet och lägga till kondensatorer på olika punkter.

Ganska snart hittades lämpliga värden, och ett return loss på runt 25-30dB kunde uppnås. Sedan dags för utgångskretsen, samma procedur, svepa objektet, ta ut signal via riktkopplare på utgången och testa med kondensatorer. Det är frågan om höga effekter, så tåliga kondensatorer gärna typ ATC bör användas.

Modulen består egentligen av 2 separata förstärkare som är ihopkopplade med 3dB-kopplare av typ wireline, ser ut som semirigid koax, men har 2 st innerledare. Jag bestämde mej snabbt för att 144MHz rimligtvis hamnar utanför dess arbetsområde, och byggde istället wilkinsson-kopplare av 75 Ohm teflonkoax.

Ca 15-20W inmatad effekt gav ca 400W uteffekt. Anpassningen är inte optimal i utgångskretsen, verkningsgraden landar på 50-55%, men det känns som att det krävs ganska stor förändring för att bättra på det.

Testade sedan att modifiera ännu en modul, denna gång behöll jag wireline kopplarna på in- och utgång. Till min stora förvåning så fungerade denna minst lika bra, kunde plocka ut 450W ur den.

Läs mer...

Kjell RPi 2.5 A 250px KÖP INTE någon av Kjell & Co's 5V nätdelar avsedda för Raspberry Pi.
Det gäller nätdelar med artikelnr 88525 och 87989 och märkta med namnet Goobay. Ursprungsleverantör Wentronic GmbH, Braunschweig.
www.mygoobay.com

Nätdelen som var ansluten till en Raspberry Pi2 orsakade en kraftig brusmatta med stora störningar på kortvågsbandet. Bruset på 80 m bandet ökade med +30 dB. När jag använder originalnätdelar från en Sony Xperia eller Google Chromecast så märks ingen skillnad i brusnivån.

Så har ni en sådan här nätdel hemma, reklamera den hos Kjell & Co. Sånt här EMC skräp skall bort från marknaden!

Klicka på bilden för förstorad bild!

Som titeln antyder är ett nytt mode för FreeDV:s codec2 i görningen. Det nya modet utgör en 2 dB förbättring i prestanda mot det tidigare 700 bit/s modet, det vill säga att QSO:n går att köra ännu lägre under nivåer där SSB inte längre fungerar. Detta kan vara särskilt användbart vid EME och liknande områdan där man vill snappa upp svaga röstsignaler!

Detta arbete har primärt utförts av Thomas Kurin vid Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg, under uppsikt av Stefan Erhardt. Modet går att avkoda både som 8 kHz (likt vanliga smalbandiga moder) eller som 16 kHz.

Thomas Kurin (till vänster) och Stefan Erhardt (till höger)

För mer information och ljudklipp, se David Rowe VK5DGR:s blogg: http://www.rowetel.com/?p=6212

Tips från Olof SA2KAA!

"Tips för Furas hemsida tänkte jag. Jag har länge följt Jeris filmer och de brukar vara bra. Nu har hon haft uppehåll några år men tydligen blivit radioamatör också. Bra första del tyckte jag i alla."

Logger32 och N1MM

Jag har sedan några år publicerat mina uppdaterade minnesanteckningar om Logger32 och N1MM. Nu avstår jag från ytterligare publicering. Jag har misslyckats med att övergå till de nya versionerna av båda programmen. Nedan finns en länk till anteckningarna som publicerades i december 2014. För egen räkning kompletterar jag anteckningarna. Du kan kontakta mig via Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. om du vill ta del av dessa. Där finns följande:

 • Mina fruktlösa försök att övergår till N1MM+ och Logger32, version 3.50.
 • Förändringarna från N1MM Classic till N1MM+.
 • Korta beskrivningar om diplomen Diploma Romania och det spanska TPEA.
 • Nya misslyckade försök att få QRZ att fungera i Logger32 som det gjorde tidigare.
 • Put the radio in VFO mode. Det var ett meddelande som jag fick i N1MM samtidigt som jag förlorade CAT-förbindelsen. Förklaringen var en funktion som jag av misstag hade valt i min transceiver FT-950.
Läs mer...

PiZeroFeaturesGraphic Small  PiZero introduktion

Idag presenterade organisationen Raspberry nyheten om Raspberry Pi Zero som tar ytterligare ett steg nedåt i prisklass. Den nya modellen har en prislapp på ca 50 kronor. Zero-modellen innehåller i stort sett samma delar som tidigare modeller. En processor på 1 GHz, 512 MB ram-minne, port för HDMI samt två micro-USB. Pi Zero skall dessutom ska vara 40 procent snabbare än tidigare versioner. Det här kommer att bli en succé för många applikation. Zero kommer säkert att dyka upp för spännande tillämpningar inom vår hobby.

Några snabba fakta:

- En Broadcom BCM2835 processor, 1GHz ARM11 core (40% faster than Raspberry Pi
- 512MB LPDDR2 SDRAM
- Ett micro-SD cardslot
- En mini-HDMI kontakt för HD video ut
- Två Micro-USB  för data and strömförsörjning.
- En obestyckad 40-pin GPIO plats som är identisk med tidigare A+/B+/2B
- En obestyckad utgång för kompositvideo
- Mått 65mm x 30mm x 5mm

Mjukvaran som kommer med är Rasbian, ett optimerat operativsystem från Linuxdistributören Debian. Med följer också applikationer som Scratch, Minecraft och Sonic Pi.

 Mer info om Pi Zero på Element14 hemsida

batteriRickard G3CWI som driver det inte helt obekanta verksamheten SotaBeams i GB har skrivit ihop en intressant artikel om olika batterityper passande för portabelt/mobilt radiokörande.

Länken till pdf-filen finns här.

Det är värt att titta in på SOTABEAM speciellt om du är intresserad av enkla och lätta portabla antenner och tillbehör.

srt cr91

Här kommer intressant information från Peter SM0NTR
till alla lyckliga ägare av SRT CR90 / CR91 / TD90 / TD91

Här hos mig så fortsätter utvecklingen med SRT radios framåt. Jag tänkte informera om att jag i dagarna har modifierat styrkortet till CR91 så att det även går att använda till CR90 och TD90. Kortet har lite lägre baudrate (200 Baud) men är fullt styrbara remote med HRD ändå.

Sedan kan jag berätta att jag håller på med ett nytt Synthkort till CR91 som kommer att fungera även i SRT CR90 /CR91 / TD90 / TD91. Jag kommer om allt går som tänkt att ha färdiga synthesizer kort i mitten av maj. Jag har mätt upp fasbruset på CR91 standard synth och det ger ca -90 dBc/Hz vid 1 kHz. Mätning på mitt nya synthkort med en DDS från Silicon Labs ger ca -107/dBc/Hz vid 1 kHz. Så lite bättre data får man då i sin CR91:a.

Läs mer...

Dominique F1FRV har en hemsida http://f1frv.free.fr som är väl värd att besöka trots en blandning av engelska och franska.thumb F1FRV new triode boards

Sidan innehåller många bra projekt kring linjära slutsteg. Sidan innehåller även annat matnyttigt för den byggande amatören. Där finns även en tekniska avdelning med många bra beskrivningar och även länkar till andra amatörers hemsidor.

För den som vill bygga ett rörsteg med triod eller tetrod och förenkla bygget så har han tagit fram färdiga kretskort för att förenkla slutstegsbygget.

Några av funktionerna som man erhåller är följande:

- Switched and fused mains outlets for heaters, auxiliary and antenna relays power supplies.
- Tubes heaters “soft start” to limit inrush current and extend tubes life.
- Start-up timer to allows for tubes heating ~ 3minutes before being ready to operate.
- Blower delayed stop, after amplifier switch off ~ 3 minutes, to evacuate accumulated heat in tube. Blower protection fuses for operator safety, as blower is not switched by amplifier on-off switch.
- All board inlets and outlets by screwed terminal blocks and IDCs with flat ribbon cables.
- Cathode control via fast opto-isolator.
- Cathode adjustable bias voltage regulation circuit, from 3 to 55 V bias, with protective devices.
- Grid & plate current meters shunts and dividers, High voltage meter.
- PTT logic timers to avoid “hot switching” and perform controled sequences during transmit-receive operations. This circuit allows also for RX preamplifier control.

swedish minicall pocsag

RTL-SDR-projektet har en sida med inspelningar av olika typer av signaler både som ljud och som bilder från vattenfall som man kan jämföra sina egna inspelningar med.
Så här kan tex ett Minicall-meddelande se ut som sänds på 161MHz.

Mer signaler hittar du på http://www.rtl-sdr.com/signal-identification-guide/

Brukar det se ut så här hos dig ibland?

lab-small

Och sedan blir det inte mycket mer av dina projekt? Kanske inte ens dokumenterat mer än kanske en bild i mobiltelefonen?

Läs mer...

GEK-2 transceiverboard 150px

VU3GEK Namachivayam Ganesan har utvecklat GEK-2 en dual-band 40/20m 50 watt SSB transceiver. Det är planerat att den GEK-2 skall komma ut som en byggsats under 2014. GEK-2 är byggd med benmonterade komponenter.

Lite data om GEK-2: Täcker 7-7.300 MHz och 14-14.350 MHz, har digital display, 1-50 Watt effekt.

Länk till GEK-2 - Two Band HF Transceiver

amsat funcube handbook

AMSAT-UK FUNcube Handbook

Tack vare ett bra jobb av Richard Limebear G3RWL så är den första upplagan av 'FUNcube Handbook' tillgänglig.

Handboken ger en introduktion till FURcube projekten och speciellt kring FUNcube-1 satelliten. Det primära uppdragen för FUNcube-1 CubeSat är telemetrisändningar som enkelt kan tas emot av skolor för utbildnings och undervisningsändamål. När FUNcube satelliten inte är i utbildningsmode så kan den nyttjas som en transponder av radioamatörer.

Handboken och andra FUNcube dokument kan laddas ned från:
 http://funcube.org.uk/working-documents
Direktlänkt till: FUNcube Handbook v1 PDF
FUNcube Yahoo Group  http://amsat-uk.org/funcube/yahoo-group

svt testbild hdtv

I juni 2009 sändes den klassiska TV-testbilden PM5544 i 4:3-format för sista gången. Dess efterföljare blev Philips PM5644 i 16:9-format. Detta var en grafisk bild med upplösningen 1024X576 pixlar och flera av dess funktioner var anpassade för de analoga sändningarna. Den 9 juni 2011 togs även PM5644 bort eftersom den gamla testbilden inte fyllde någon funktion i den nya digitala miljön.
Detta rapporterade NfR nr 32 om i september 2011.

Läs mer...

ccw sdr-4

Cross Country Wireless SDR-4+ är en heltäckande SDR HF mottagare med täckning från 0.85 till 70.5 MHz.

Utökningen upp till 70 MHz möjliggör täckning av 4 meters bandet. Möjligheten finns även att använda mottagarem som en IF panadaptor tillsammans med många moderna transceivrar.

Några egenskaper:

 • Isolationstrafo på antenningången med 50 Ohm impedance för användande av coaxmatade antenner.

 • Extra isolation av antenningången när mottagaren är avslagen

 • RF band pass filter som skiftas av reläer

 • HF förstärkaren använder nu en E-PHEMT RF förstärkare med som klarar hög IP3 i mottagarens front end.

 • Imtegrerat USB stereo ljudkort

 • 3.5mm ljudkort utgång för medhörning i hörlurar eller för anslutning till program för olika datamoder

 • 3.5mm IQ audio utgång för anslutning till externa ljudkort med high samplingrate

 • Byggd i en kompakt aluminiumlåda med måtten 175 x 106 x 30 mm

Länk:   http://www.crosscountrywireless.net/sdr-4.htm

Priset på den uppdaterade SDR-4+ mottagaren £179.95 (ca 209 Euro) plus frakt.

x1m frontx1m kit

X1M verkar vara en liten trevlig QRP kompis för SSB och CW. X1M levereras som en mer eller mindre färdig byggsats. Kretskorten är färdiga och testade. Det är bara att montera kretskort, frontpanel, låda och knappar till en liten kompakt QRP-rigg. Något som tar mindre än 15 minuter.

Sändaren hanterar 80/40/20/15/10 m banden. Driftspänning är från 9.6 till 14.5 V. Strömförbrukning vid mottagning 350 mA och vid sändning max 1.2 A. Som option finns även ett CAT interface som medger riggstyrning och automatiskt loggning för X1M. Interfacet simulerar en ICOM IC-718 och passar därmed till nästan alla program.

Byggsatsen säljs av tyska Wimo. Priset är 329 € för byggsatsen och 18 € för CAT-interfacet.
Här finns en kort video som visar monteringen av X1M

Läs mer...

jula anslut ledjula logoVarning! Kraftiga störningar från JULA Anslut LED Strålkastare.

Att man aldrig lär sig undvika billiga Kinaprodukter!
Denna lilla 6 W LED strålkastare genererar störningar och brum via el-nätet som t.o.m. dämpar mottagningen på en vanlig radiomottagare för FM. Jag misstänker att en del andra liknande strålkastare från JULA och andra lågprisbutiker uppvisar samma problematik.

Avstå från köp av dessa lampor. Välj noga, köp kända kvalitetsfabrikat och testa lamporna innan du monterar eller använder dom för kommande vintermörker. TYVÄRR så köper väl andra i vår omgivning dessa armaturer, ovetande om de störningar och brusmatta som amatörer får lida ännu mer av. Jag kommer att återlämna och reklamera mitt inköp pga den höga störnivån.

coaxialdipolercoaxialdipoler ve3sqb program

En "vanlig" Dipolantenn är väl känd för de flesta amatörer. Coaxialdipolen är däremot kanske lite bortglömd bland många amatörer. Det är en antenn som fungerar utmärkt från låga VHF- till höga UHF-bandet. Konstruktionen är billig och enkel att knåpa ihop som egenbygge. Antennmonteringen kan ges olika utföranden, från att bara hänga fritt, sitta på en träbom eller varför inte montera in dipolen i ett elektriker- eller avloppsrör.

Det finns flera beskrivningar på Internet. En beskrivning finns HÄR! VE3SQB har även tagit framprogrammet COAXIAL DIPOLE, ett mycket enkelt program som ses på bilden ovan. Programmet beräknar längderna för coaxen och visar en enkel byggbeskrivning.

Funcube

Funcube som cw-skimmer
Vi fick en ide att det kunde vara bra att ha en skimmer i Umeå för att upptäcka bandöppningar på 6m.
SM2VJX visade sig ha en Funcube, som numera är inpluggad i en dator på klubben.

Läs mer...

Här är en 23 minuter lång engelsk introduktion till de huvudsakliga funktionerna i ICOM's nya IC-7100. En tranceiver med alla trafiksätt inkl. D-Star som täcker kortvågen samt 50/70/144 och 430MHz.

elecraft kxpa100Elecraft KXPA100, ett externt 100 Watt slutsteg finns nu för beställning. En kraftfull liten kompis till KX3 och andra portabelriggar. Priset för en modulär byggsats är satt till $ 700.

För övrig information se länk:
http://www.elecraft.com/tmp/kxpa100.htm

slutsteg 10kwHär kommer en bild och en länk till ett STORT PA bygge. Önskar att det var mitt slutsteg, men ej!
Fler fina bilder finns i artikellänken.
http://coolingit.wix.com/md10kw

73 Peter/sm2odb

electronic sweet peas logo Electronic Sweet Pea's. En webbshop med fokus på Raspberry PI, Arduino samt roliga byggstenar till dina elektronikbyggen. Många av produkterna är saker som företaget tillverkar själva, men här finns även I/O kort till Rapsberry och en hel del Arduino standard-shield'ar. Hemsida http://shop.invector.se

Sida 1 av 15

Liknande artiklar

Sök i artiklarna

Go to top
fura.se använder cookies för att hemsidan skall fungera bättre för dig. Du måste acceptera Cookies för att använda fura.se