Många av oss har kommit i kontakt med olika microkontrolers som PIC'ar eller mer avancerade enchipsdatorer som Motorola HC11. På senare tid har jag sett hur Atmel's AVR serie har vuxit sig stark och flera gånger har jag funderat över vilket prototyp bord skall man välja för att komma igång. En dag visade en kollega mig vad han hade inhandlat för ynka 250-300 kr en Arduino (www.arduino.cc).


arduino2009.jpg

Detta är en open-source plattform för prototyp utveckling kring Atmel ATMega328P. Den har USB anslutning för programering, kommunikation och styrning den kan sedan byggas ut med olika shields (shieldlist.org) som finns för alla möjliga tillämpningar. Ni kan välja tex Ethernet shield, bygg din egen klient eller webbserver, USB host, TFT Touch screen, eller en uppsjö av olika sensorkort för att mäta temperatur, fuktighet eller rörelser.Om man söker på arduino och amatörradio hittar man tex
Andra projekt som jag funderar över är en modern repeaterlogik, Digital effekt-/SWR-meter, Slutstegstyrning med sequencer.

Jag hade tänkt hinna leka lite med min Arduino innan denna artikel, men tiden rinner iväg och det finns för få timmar på ett dygn, någon som kan låna ut några? Jag hoppas dock hinna med något projekt i vinter.

Om det finns intresse för att bygga något baserat på Arduino under våren eller om ni vill att vi ordnar en klubbkväll om detta i vår så får ni gärna höra av er till mig.

73 de SM2VTS