Undertecknad hade under en lång period problem med självsvängning på en IC-706MKIIG. Det började med tidvis hög SWR på 17 meter. Eftersom jag använde min station remote trodde jag det var ett antennproblem.

Jag gjorde ett flertal mätningar och olika justeringar men felet kom och gick. Efter några månader dök det upp även på 15 meter och dom som befann sig i min närhet fick lära sig ett antal nya svordomar. Efter att ha tappat motstationen på banden några gånger bytte jag helt enkelt station och 706:an hamnade i kylan.

Efter att ha pratat med SM2OXB Henrik, som hade samma fel fick jag veta att problemet var ganska vanligt och att Icom uppmärksammat problemet i en servicebullentin med nr 928. Den som känner igen problemet kan lyfta av locket och lokalisera fläkten för att fixa saken med en bit koppartråd enl. bilden eller följande länk. http://www.ad5x.com/images/Presentations/IC706InstabilityRevA.pdf

IC-706_jordfix

Henrik meddelar: Nu är det bara att ta fram lödkolven och börja löda. Jag har gjort det och nu funkar allt som det ska igen och jag som varit irriterad i 6 månader, så tog det 15 min att åtgärda problemet!

Vi hörs på banden
Sm2sum