Fyrar

Efter att SK2VHF har varit QRP några veckor gjordes en arbetsinsats av Jan/SM2SXI och Tomas/SM2OAE. Felsökningen visade på att den mänskliga faktorn haft ett finger med i spelet.

Läs mer...

oz7igy next gen beacon 250px
Blockdiagram över fyrens uppbyggnad

oz7igy beacon tx-sekvens

Fyrens sändningsekvens CW och PI4

OZ7IGY - OZ2M Next generation beacon.

Lördag 30 mars 2013 var det det 56-års jubileum för OZ7IGY, världens äldsta amatörradiofyr. Det var också premiärdagen för den nya 70 cm fyren. Byggd av OZ2M på "nästa generationens fyrplattform"

70cm fyren är nu både frekvenslåst och tidsstyrd mot en 10 MHz GPS referens. Sändningssekvensen startar vid 00 sekunder och sänder PI4 följt av en kort paus som följs av CW ID sändning med callsign och lokator. Sedan en paus och bärvåg till nästa cykel startar igen. Fyrens frekvens är 432.471 MHz.

För att avkoda PI4 ställ mottagaren ca 800 Hz under den nominella frekvensen. Precis som vid avlyssning av normal CW med 800 Hz frekvens. De flesta radio kommer då att visa 432.470.2 MHz på displayen.

PI4 är en digital modulationsform (MGM) speciellt designad med tanke på fyrar och vågutbredningsstudier

De övriga OZ7IGY fyrarna på 6 m, 4 m och 2 m har också ändrats från MGM till PI4. Sändningssekvenserna för CW callsign, lokator och bärvåg är lika.

Läs mer...

on0eme beacon
Fyren ON0EME med
HB9BBD, ON4BCB, ON7UN

Foto: @microfale.net

ON0EME är troligtvis den första fyren för amatörradio som skickar sina signaler mot månen.

Målet med fyren ON0EME är att uppmuntra amatörer att försöka ta emot EME signaler.

Enligt en rapport i "432 och Above EME News" startade idén i Örebro, under EME mötet i maj 2011. Efter ca 11 månader av intensivt arbete av ON7UN, HB9BBD och ON4BCB började fyren ON0EME sända på 1296,000 MHz i riktning mot månen.

ON0EME totala EIRP är ungefär en halv megawatt. Antennen är en solid 3,7 m parabol och när månen är aktiv > 10 ° vid antennens plats.

Systemet är helt automatiskt. Fyren startar när månen är på den östra sidan +10 grader, genom att vrida antennen från den punkt där den stoppades senaste gången månen passerade (Månen ner vid +10 °).

Frekvensen är GPS låst vid 1296.000 MHz med en noggrannhet av 3 x 10-11. Tidpunkten är också GPS kontrollerad. Fyren kommer att börja sända på minuten. Amplituden hos signalen är konstant inom ± 0,2 dB. Antennriktningen uppdateras varje 0,4 °. Det är komplett fjärrövervakning och kontroll av fyren med angivande av spänningar, effekt och temperaturer.

Rapporter har inkommit från små stationer som lyssnat på fyren. Skicka rapporter till  "moon" eller "moon-net" reflektorerna.

Fyren är belägen i norra Belgien och har bra synlighet av månen, både på hög och låg deklination för hela månpassagen.

Användarna kan kontrollera fyrens driftstatus och parametrar på ON0EME Status Page http://www.on0eme.org/

Såg på clustret att SK2SHF hörts på 23cm kring Warszawa i Polen, distansen är 1290 km.
Tidigare har den rapporterats från Öland som längsta QRB.
SP5XMU   1296985.0 SK2SHF/B jp93vu<tr>ko02lg 429     1429 12 Nov   Sweden

SM2SXI/Jan och SM2OAE/Thomas har i dag utfört ett rejält dagsverk på VHF fyren SK2VHF i Vindeln. Arbetet blev bl.a. att reparera en antenn, installera nytt antennväxlingsrelä. Det visade sig att åskan varit och härjat i den gamla reläboxen. Slutligen så byttes anslutningskoaxer och kontakter.  Så nu går fyren som tidigare med växling mellan norr och söderantenn. Mer information och bilder kommer senare. Stort tack för Er insats.
Spänningsmätning på SK2VHF slutstegI söndags så gjorde Thomas/SM2OAE, Rune/SM2EKA och undertecknad Magnus/SM2VTS ett besök upp till SK2VHF för att felsöka de intermittenta fel som upptäcktes i slutet av sommaren.

Efter ett antal telefonsamtal kunde vi till slut lokalisera en nyckel som skulle ge oss access till radiorummet på fyrens QTH. Väl inne i värmen kunde vi ganska fort konstatera att allt inte stod rätt till med fyren, powerlampan på slutsteget blinkade i takt med CW-nycklingen vissa perioder. En snabb kontroll med voltmetern visade att spänningen föll från stabila 13.36 volt i söderläge till ibland strax under 12 volt i norrläge.

Söndagens arbete resulterade i att antennriktningen nu är låst i söderläge, även fast den i telegrafi-identifieringen anger att den växlar mellan norr och söder. 

För att läsa mer om felsökning och lite fler bilder välj Läs Mer nedan. Läs mer...
Det har konstaterats att vår fyr SK2VHF på 144.457 MHz har betydligt ynkligare signaler än normalt.
Felavhjälpning kommer att påbörjas så fort frivillig(a) reparatör(er) har tid och samtigt kan få tillgång till fyrens QTH. 
Idag har jag och SM2SXI monterat upp en LAN-parabol för 13 cm fyren SK2SHF. Som vanligt blev det mer arbete än tänkt och tiden gick fort. Vi fick plocka ner en annan antenn som inte används längre för att kunna nyttja fästet från den antennen. Den nya 13 cm antennen sitter ca 55 m över marken och i ca 190 grader. Antennen för 23 cm är fortfarande samma rundstrålande. Vi har även bytt antenn och position för APRS digipeatern, så det ska bli intressant att se om störningen på R5 upphör. Som vanligt när man pysslar med antenner på hög höjd så tog arbetet längre tid än beräknat. Vi började vid 10-tiden och var klara framåt 17-tiden. /Rickard SM2RIX
sk2vhfqsl.jpg
Gammalt fyr-QSL
SM2DCU och SM2OAE såg till att reservslutsteget till fyren SK2VHF kom på plats idag (8/4 2010). Det går nu ut drygt 60 Watt mot det tidigare slutstegets 80 Watt. Men den förlorade deciBellen bjuder vi på till förmån att inte kräma ut den sista watten från excitern. Fyren har fungerat kontinuerligt utan avbrott i 4,5 år sedan vi bytte ut slutsteget hösten 2005.  
thumb_sk2vhf_slutsteg.jpg
Slutsteget till 2 m fyren SK2VHF.
Slutstegsmodulen är svarta delen till vänster.
Nättrafon i mitten med tillhörande reglering och skyddskretsar samt rejält med kylflänsar!
SM2DCU Olof och SM2OAE Thomas ägnade tisdagseftermiddagen till fyrvaktararbete på SK2VHF i Vindeln. Det vi ganska snabbt kunde konstatera var att fyrens fina slutsteg troligen fått ett problem med spänningen eller reglerdelen. Det blev att koppla bort steget och ta med det tillbaka för reparation. Nu går i alla fall exciterdelen av fyren, dock med 10 dB lägre uteffekt än normalt! Vi räknar med att kunna återställa slutsteget och därmed åter få full effekt under denna vecka om allt klaffar!

Sida 1 av 3

Go to top
fura.se använder cookies för att hemsidan skall fungera bättre för dig. Du måste acceptera Cookies för att använda fura.se