R5 LPD länkstörning 70cm 1    R5 LPD länkstörning 70cm 2

Hej !

Det verkar som att det är någon form av LPD utrustning med ovanligt hög effekt som stör vårt repeaterlänknät. Jag satte upp en spektrumanalysator mot en antenn uppe på R5 QTH:t , efter en stund visade sig mycket starka signaler med centerfrekvens 433.050 MHz , dvs den frekvens som repeatrarnas länkmottagare lyssnar på.

Jag åkte upp i tornet med en riktantenn och kunde se att störningen kommer ganska rakt norrifrån. De 2 bilderna visar mätningar med lite olika span, man ser att signalen breder ut sig ganska rejält. Enligt DCU så är störningen stark även i Vännäsområdet. Tyvärr försvann signalen just när störningsjakten skulle dra igång, men den lär väl återkomma.

Frågan är om vi ska utlysa belöning till den som hittar störkällan, eller om vi helt enkelt ska införa FURA:s nya diplom. WALPD , dvs worked all LPD:s ? Nog borde man lätt kunna lokalisera 10-20 stycken och därmed erhålla det eftertraktade diplomet.

/RIX

Tillagt 2017-05-16:
Störningen verkar endast vara aktiv under kontorstid. Vi har pejlat störningen söder om Vännäs. Förmodligen något rörligt fordon.
Länkkopplingen till R5:an kommer mestadels att vara urkopplad till störsändaren hittats.

RIX/DCU

Go to top