radiooperatorUndertecknad har tidigare på Furasidan skrivit ett antal artiklar om vågutbredning via sporadiska-E skikt. Dessa har gällt sommartid och framförallt 50 mhz. Men även hur man på 28 mhz vid lågt solfläckstal  kunnat använda E-skikten för att komma upp på dom sydliga F-skikten dagtid. Nu när även  dom högsta banden öppnat går det tidvis att använda samma vågutbredning  kvällstid och köra pacific över nordpolen.

***

Det är nästan alltid sporadiska E skikt vid polerna vintertid. På norra halvklotet november-februari. Normalt kommer reflektionerna upp  till 14-15 mhz. Men tillsammans med en lagom portion Aurora kan skikten ibland reflektera upp till 30 mhz eller mer. Då behövs i regel ett dubbelhopp  via E-skikten för att komma upp på F-skikten på den solbelysta sidan av nordpolen. Hopplängderna som normalt inte överstiger 2300 km når vid sporadisk E och aurora plötsligt  upp kanske  ända till 5000 km Detta är inget hokus pokus utan denna form av utbredning kallas oftast  för Aurora-E.

***

Det är dock många parametrar som skall stämma eftersom auroran varierar med solcykeln, med det geografiska läget, med årstiden samt tid på dygnet. Jag har fått frågan varför vissa stationer från pacific hörs jättebra andra inte alls. Det beror på att både auroran och det sporadiska E-skiktet måste ligga över reflektionspunkten. Men även dom stora avstånd som det är mellan olika platser i pacific spelar stor roll konditionsmässigt.

***

Vintertid kan man under kortare eller längre perioder nästan varje kväll via nordpolen  höra stationer på 21 och 24 mhz ibland även 28 mhz. De flesta signalerna kommer i riktning 290-360 grader som är den kortaste sträckan i mörker. Riktningen är ofta skev med 30 grader ibland så mycket som 90 grader väster om den rätta.

***

Ett utmärkt sätt att hålla koll är att lyssna på  NCDXF-fyrarna VE8AT samt W6WX på 21.150 och 24.930 mhz. Även på 50 mhz kan man lyssna. Fyrarna på Svalbard  ligger rakt norrut det finns 3st kring 50.046. När dom hörs är vägen över nordpolen ganska säkert öppen. Då behövs bara aktiva stationer på andra sidan!!  För att kunna köra på  50 mhz över nordpolen krävs dock ett solflux en bra bit över 200 och dit fattas det ännu en del. Några prefix som är relativt lättkörda börjar på FO- ZK-T3-CE0  och  dom flesta KH

God radiojul 

Vi hörs på banden

Sm2sum

Furas hemsida använder cookies. Välj alternativ Samtycker eller Neka