Nostalgi
Artiklar med nostalgiskt och historiskt innehåll
- Kontaktinformation
- Skriven av SM2DCU
MOS, Motorblog Of Sweden har under åren genomfört några besök hemma hos Hans Brodin i Hissjö. Det mest intressanta för radionördar är nedanstående video. I videon berättar Hans om sitt samlande och kärlek till Mercedes bilar samt radiostationer och scanners.
Du som inte orkar titta på Mercedes nostalgi kan börja 29 min in i videon.
https://youtu.be/8fwZ0Q_19TM?si=DOoqs3GDxBYD2ucf
Här kan du titta på ännu en video om Hans kärlek till gamla Mercedesbilar.
https://youtu.be/xCK7vM5R0yU?si=3GZE_RMpmS9QtAKC
- Kontaktinformation
- Skriven av SM2DCU
En intressant historisk video från Krigsmaktens försöksstationer, Kvarnberget & Sandkullen. En plats där Kvarnbergets Amatörradioförening SKØUX | SJØX sedan 1982 har sin fina klubbstation. Under > Läs mer... finns även en video om den radarstation, PJ-21/R som fanns på Kvarnberget.
- Kontaktinformation
- Skriven av SM2DCU
Bilder, information och scheman om nostalgisk teknik för Radio- och TV-sändningar från Telefunken, Rohde & Schwarz och Siemens.
- Kontaktinformation
- Skriven av Super User
Per/SM2WQF har tipsat om tidningen TEKNIKHISTORIA som på sin hemsida har en radiohistorisk intressant artikel. Det handlar om försök åren 1946 och 1947 att skapa ett trådlöst telenät l fjällvärlden.
Länk: Samiska snillet skapade trådlös telefoni i fjällen
- Kontaktinformation
- Skriven av SE2T
Under några septemberdagar 1944 blev Närpes arena för en topphemlig operation. Inför hotet om en sovjetisk ockupation evakuerades signalspanare, deras familjer och säkerhetsklassade arkiv via Nämpnäs i Närpes. Nu kan man ta del av historien i Öjskogsparken.
Den har kallats den största hemliga operationen i Finlands historia – och den enda gången ett land lyckats evakuera hela sin underrättelsetjänst. Och det skedde i huvudsak från den lilla kustbyn Nämpnäs i Närpes.
Signalspanare och deras familjer, utrustning och topphemliga uppgifter som inte fick hamna i fel händer, flyttades över till Sverige i Operation Stella Polaris, som verkställdes under fyra dramatiska dagar, den 19–23 september 1944.
Museet i Öjskogsparken är inte bara en historisk dokumentation, den som är teknikintresserad får ett mervärde. Och det är rena julafton för den som är intresserad av radioutrustning.
Radioamatören Ben Nyberg (OH6PA) i Närpes har där deponerat ett stort antal av sina radioapparater, utrustning som använts vid signalspaning, mottagare, sändare, telefoncentraler, telegrafi för morsemeddelanden. Här finns även uppgifter om dechiffrering av kodade meddelanden.
(Vasabladet 2023-05-28)
Länkar:
Operation Stella Polaris får nytt liv i nytt museum Närpes
SVT dokumentär Operation Stella Polaris
- Kontaktinformation
- Skriven av SM2DCU
En nostalgisk tillbakablick från amatörradions digitala barndom.
Undertecknad håller på att digitalisera videofilmer från 80-talet och framåt. I ett videoband hittade jag ett avsnitt jag filmat vid distriktsmötet våren 1989 i Skellefteå. Det är lite av ett historiskt dokument kring den uppbyggnad av det Packetnätet som pågick långt innan Internet fanns allmänt tillgängligt. I videon som är 26 min finns flera bekanta (då unga) radioamatörer.
73 SM2DCU/Olof
Länk till videon:
Packetmöte vid Distrikt 2 möte i Skellefteå 12 mars 1989
- Kontaktinformation
- Skriven av Super User
I min ungdom fanns två alternativa inköpskällor. De lokala affärerna eller postorderföretag. Allt spännande fanns i katalogerna från Hobby-förlaget och Hobbex. Det är säkert många av er äldre radiogentlemen och andra teknikintresserade som har sina egna minnen från dessa postorderkataloger. Har du något eget minne som du vill dela med dig av? Då får du gärna höra av dig till undertecknad.
Jag har valt att publicera en av sidorna från katalog 31, i år 60 år gammal. Där finner man bl.a. en "störningsfri mottagare"! Tänk om man kunde köpa en störningsfri mottagare idag! För att inte tala om "Superdetektorn - Sverige minsta UK (numera VHF) mottagare för 2-meters bandet.
Priset, 42,50 kr för den färdigbyggda störningsfria mottagaren låter billigt. Men omvandlat till dagens penningvärde skulle mottagaren kosta 552 kr! Radio och elektronik var dyrt förr i tiden!
Klicka på bilden för en större sida.
Hobbyförlaget var ett postorderföretag som var verksamt i Borås från 1940-talet. Den sista katalogen kom troligen ut våren 1971. Firman koncentrerade sig på postorderförsäljning av hobbysaker för främst ungdomar. Från katalogen kunde man beställa ritningar och byggsatser av olika slag, harpungevär, reservdelar till mopeder, klackringar m.m. Många fick sitt radiointresse genom de radiobyggsatser, till exempel "IKE-serien" som kunde byggas "nästan helt utan verktyg" och det militära överskottsmateriel från huvudsakligen andra världskriget som såldes av företaget. Firmanamnet "Hobbyförlaget i Borås" existerar än idag men nu som bifima till Ellos.
SM2DCU/Olof
- Kontaktinformation
- Skriven av SM2EKA
Folke Nordlund, Klabböle, Umeå. 30-talet SM3YP
Jag kom hit till Umeå och FURA i september 1969. Av någon anledning (!?) har jag alltid varit intresserad av Andra Världskriget. Jag frågade då några av de äldre SM2UD, SM2DXH, SM2BJS med flera om någon amatör fanns runt Umeå före 1940 men fick som svar, ’-nej inte vad vi vet (eller minns)’.
På Tradera dök det upp ett QSL-kort där jag såg Umeå och år 1938! Jag köpte upp den för 39 kr!
Jag blev lite brydd varför det inte var distrikt SM2? Eric SM6JSM gav mig snabbt svar på min fråga. Regionerna var fram till 1940 enligt bilden för distriktsindelningen. Det är latituderna som avgör, mellan latituderna 63-65 låg region 3, dvs SM3. Men det ändrades (1946) till våra nu aktuella SM-distrikten. Det blev ju enklare att veta VAR man är med sin placering och signal!
Rapporten RST 558. Det var nog lite brum på SM6NZ’s sändare! Mottagaren 1-V-1 var av en regenerativ typ.
SM2EKA/Rune
- Kontaktinformation
- Skriven av Super User
Jag kunde inte låta bli att publicera en nostalgibild som SM2FQB/Ulf mejlade mig. Det har gått åtskilliga år sedan bilden blev tagen. PÅ den tiden var Ulf och Torgny elektrikerkollegor på SCA i Obbola. Många av er känner nog igen SM2FQB som är en flitig besökare på Fura. SM2FUM/Torgny var även han ganska aktiv innan flytten så småningom gick till Storbrännan, Burträsk.
- Kontaktinformation
- Skriven av SM2DCU
Nyheter från Radiomuseet nr 169 februari 2023 har följande artikel och länk till en artikel som beskriver hur Sveriges Radio genomförde digitaliseringen av 170.000 timmar analoga inspelningar.
Artikeln i länken nedan beskriver en värdefull digitalisering av Sveriges Radios ljudband som genomfördes under åren 1990-2013. Totalt var det 25 personer engagerade i detta arbete. Denna digitalisering gav möjlighet att rädda värdefulla inspelningar till kommande generationer.
- Kontaktinformation
- Skriven av SM2DCU
Att Fura fyller 75 år under 2021 har väl de flesta av Furasidans läsare fått klart för sig. När det gäller radions- och radioklubbars utveckling i Sverige så är det i år 96 år sedan AB Radiotjänst startade sin verksamhet. För 95 år sedan, den 23 mars 1926 startade den första sändningen i Umeå. Västerbottens museum gav under många år ut tidskriften Västerbotten. Ett för radiointresserade mycket intressant nummer gavs ut som nr 1-1995. Det är historia från radions barndom om rundradioklubbar och radions utveckling framförallt i Västerbotten.
Tidskriften finns att ladda ned från Västerbottens Museums hemsida.
- Kontaktinformation
- Skriven av SM2DCU
I brist på annan information här på hemsidan så får det bli ett nytt nostalgibidrag för att fira Furas 75:e verksamhetsår.
- Kontaktinformation
- Skriven av SM2DCU
Att FURA fyller 75 år detta år hoppas jag att alla medlemmar känner till. Tyvärr har pandemin ställt till det för ett normalt firande. Jag har försökt att göra mitt för att uppmärksamma jubileumsåret. Här kommer ett nytt bidrag till firandet. Jag har scannat in FURA aktuellt från sep-dec 1971.
Att det startar med september hör ihop med att jag blev medlem i Fura då. Därmed firar jag 50 år som medlem i Fura. Detta samtidigt som styrelsen planerar för Furas 75 års fest!
FURA aktuellt från den tiden får idag betraktas som ett historiskt och nostalgiskt dokument hur medlemsinformationen såg ut 50 år tillbaka. Jag har för övrigt kvar alla årgångar av medlemsblad sedan dess och jag kan meddela att de blev bättre och bättre. Till den dag Internet och hemsidor tog över och medlemsbladet tynade bort. Synd tycker jag själv. Klicka här eller på bilden så kan du läsa medlemsinfo från hösten 1971.
Notera passningslistan i december för vårens klubbkvällar alla tisdagar och torsdagar, totalt 41 tillfällen, vilket sköttes av endast 12 medlemmar.
Om några av er tycker er känna igen logotypen, ja då vet jag vad ni läste för tidning i er ungdom! Ni övriga får leva i okunskap om dåtidens litteratur. Hi Hi!
- Kontaktinformation
- Skriven av Super User
Efter Jitsi presentationen av SM2AFY, en av FURAs första medlemmar som genomfördes härom veckan så fick jag följande mejl av Erik. Det handlar om den SET-19 Erik köpte av SM2AFY.
Magnus AFY sålde surplusriggen Set 19 till mig år 1975 för 100 kronor. Pengarna fick jag låna av min Far. Jag hade inte en aning om hur grejorna fungerade och hur de märkliga spenkopplingarna skulle anslutas.
Med uteslutningsmetod och lite tur så hittade jag till slut rätt. Det fanns en variator för antennanpassning där en spole sitter inne i en större spole. Genom att vrida den inre spolen, så kopplar de mer eller mindre induktivt till varandra och man kan justera till bästa anpassning mot antennen.
Härligheten drevs med två roterande omformare som skulle ha 12 volt. Jag hade inget nätaggregat, så det blev en kabel ut till bilbatteriet i familjens bil. Omformaren levde om något förskräckligt, men jag fick igång mottagaren och kunde börja lyssna. På morgonen därefter startade inte min Fars bil...!
Efter ytterligare några dagar hade jag lyckats få igång sändaren och även köpt mig ett eget bilbatteri. Det köpte jag begagnat på Battericentralen som låg nere vid Umeälven. Jag bar det upp till busstationen i centrum och sedan åkte jag med bussen hem. Gissa om jag hade träningsvärk i armarna dagen efter.
Första QSO:t blev med SM2GFU Börje. Jag fick rapporten 578. Det visade sig när jag kollade i E:22 att Börje bodde i höghusen, ca 500 meter bort! Spännande och kul var dessa första kontakter. Vill minnas att när bilbatteriet var fulladdat och kondsen bra, så lyckade jag köra en spanjor på 80 meter.
Set 19 lånades senare ut till Ola SM2HAK som också fick uppleva lukten och ljudet från denna fantastiska maskin.
73 de Erik /ALH
- Kontaktinformation
- Skriven av SM2OAE
Föreningen Umeå Radio Amatörer fyller 75 år!
Föreningen bildades 1946 efter många års tystnad på amatörbanden på grund av andra världskriget.
I slutet av 1945 började några radiointresserade invånare i Umeå diskutera att bilda en radioklubb. Den 29 januari 1946 samlas några av dessa och bildar en interimsstyrelse.
Det annonserades i Umebladet efter intresserade av ”Radio- och experimentverksamhet”. (telegrafi, telefoni, sändning, mottagning, apparatbygge etc.)
Originalannonsen för inbjudan till bildandet av FURA
Den 12 februari 1946 kallar Erik Thalén till konstituerande sammanträde. Där beslutar man att en förening ska bildas och att dess namn ska vara Föreningen Umeå Radioamatörer (FURA). Styrelsemedlemmar väljs och föreningen är därmed skapad.
Åren går och FURA fyller 75 år i år. Detta uppmärksammar vi bl.a. med jubileumssignalen, SK75AT. Signalen kommer att användas hela året. Enskilda medlemmar ges möjlighet att disponera den. (separat utskick med anvisning och inloggningsuppgifter görs till medlemmar)
Föreningen har gjort en fantastisk resa i utvecklingen genom medlemmarnas försorg.
SK75AT
Väl mött på banden!
73 de SM2OAE, Tomas
Ordförande
- Kontaktinformation
- Skriven av SM2DCU
LIte miliitär nostalgi från Försvarets Historiska Telesamlingar. Titta på filmen nedan,
Mycket annat för radio- och teknikintresserade finns att läsa om på www.fht.nu
- Kontaktinformation
- Skriven av SM2EKA
Om ni inte har besökt radiomuséet i Göteborg! Så GÖR det! ....och ta gott om tid på er! Rekommenderas varmt. Här kommer en jättefin film som visar den makalösa samlingen de har!
https://www.youtube.com/watch?v=Q8_TIM2rbPM
- Kontaktinformation
- Skriven av SM2DCU
Under 2016 firar FURA 70-årsjubileum!
En av aktiviteterna blir ett distriktsmöte i Umeå. Vilket möte i ordningen det är? Ja, det har nog ingen någon koll på. Däremot så kan ni läsa ett referat från det andra SM2-meeting som som hölls i Umeå den 30-31 augusti 1952.
Det kan konstateras att man på 50-talet lade ned mer arbete för att göra mötet till en riktig fest för alla deltagare inkl. XYL. Mötet och kvällens fest hölls på Hotell Margareta (nu STF vandrarhem). Lunchen däremot intogs på Sävargården, fint värre!
Klippet är från QTC nr 12 1952 och bilderna nedan från samma tidsepok.
Hotell Margareta - Där mötet hölls
Vid demonstrationen av rävjakten så tror jag att SM2DXH/Kurt agerade "rävjaktsunge". Något som Kurt kanske kan bekräfta? Sen var det motionen om att ålder för C-hams som skulle ändras. Det tog dryga tio år innan ändringen kunde genomföras.
- Kontaktinformation
- Skriven av SM2EKA
Vi har ju i vår klubblokal en historisk skatt med gamla tidskrifter från långt tillbaka. Detta är QTC nr 12 1952, en artikel om ett DL2-höstmöte anordnat av FURA. Det var både dans och middag och trevligheter! Tyvärr är det väl ingen levande idag som var med den gången...
- Kontaktinformation
- Skriven av SM2DCU
Här kommer en repris på SVT-programmet "Svartvitt" berättas om Ragnar som, när han gått i pension, köpte den arbetsplats, som han hade i 39 år. Orlunda ligger på Östgötaslätten. Här fanns en gång en Motalas långvågssändare. Därifrån sändes program 1 ut runt hela Europa. 1987 sprängdes 3 av de 5 masterna och 1991 stängdes stationen. Ragnar Gustafsson fick vid millennieskiftet möjligheten att köpa den väldiga bunkern. En bunker som mäter 70 gånger 70 meter och har 1,5 m tjocka väggar.
Läs mer om Motala och Orlunda på Wikipedia