Efter Jitsi presentationen av SM2AFY, en av FURAs första medlemmar som genomfördes härom veckan så fick jag följande mejl av Erik. Det handlar om den SET-19 Erik köpte av SM2AFY.


Magnus AFY sålde surplusriggen Set 19 till mig år 1975 för 100 kronor. Pengarna fick jag låna av min Far. Jag hade inte en aning om hur grejorna fungerade och hur de märkliga spenkopplingarna skulle anslutas.

Med uteslutningsmetod och lite tur så hittade jag till slut rätt. Det fanns en variator för antennanpassning där en spole sitter inne i en större spole. Genom att vrida den inre spolen, så kopplar de mer eller mindre induktivt till varandra och man kan justera till bästa anpassning mot antennen.

Härligheten drevs med två roterande omformare som skulle ha 12 volt. Jag hade inget nätaggregat, så det blev en kabel ut till bilbatteriet i familjens bil. Omformaren levde om något förskräckligt, men jag fick igång mottagaren och kunde börja lyssna. På morgonen därefter startade inte min Fars bil...!

Efter ytterligare några dagar hade jag lyckats få igång sändaren och även köpt mig ett eget bilbatteri. Det köpte jag begagnat på Battericentralen som låg nere vid Umeälven. Jag bar det upp till busstationen i centrum och sedan åkte jag med bussen hem. Gissa om jag hade träningsvärk i armarna dagen efter.

Första QSO:t blev med SM2GFU Börje. Jag fick rapporten 578. Det visade sig när jag kollade i E:22 att Börje bodde i höghusen, ca 500 meter bort! Spännande och kul var dessa första kontakter. Vill minnas att när bilbatteriet var fulladdat och kondsen bra, så lyckade jag köra en spanjor på 80 meter.

Set 19 lånades senare ut till Ola SM2HAK som också fick uppleva lukten och ljudet från denna fantastiska maskin.

73 de Erik /ALH