ºFURA recieves SSTV image from ISS

Föreningen Umeå RadioAmatörer (FURA) har deltagit i Internationella Rymdstationens (ISS) firande av när Jurij Gagarin blev den första att resa ut i yttre rymden. Detta genom att ta emot de bilder som skickats via Slow Scan TeleVision (SSTV) till hela världens radioamatörer.

Den 12 april firade ISS 55-årsjubileum sedan Jurij Gagarin blev först med att resa ut i yttre rymden med sin rymdfarkost Vostok 1. Gagarins resa tog världen med storm och blev startpunkten för det så kallade "Space Race" (rymdkapplöpningen) som senare ledde till första människan på månen. Gagarin var den första i en lång rad med kosmonauter, astronauter och taikonauter att resa ut i rymden och även fast hans resa på 108 minuter idag är slaget med över ett år var det på sin tid revolutionerande.

ISS skickar ut SSTV-bilder vid speciella tillfällen och ett schema av kommande aktiviteter och tidigare aktiviteter finns på bloggen för ARISS-SSTV bilder. Radioamatörer världen över kan ta emot dessa och i de flesta fall lyckas amatörerna få tag på alla bilder. FURA är lokaliserat på ett sådant sätt att förbiflygningar är sällsynta och försvåras genom att FURA ligger på 63º N och gör att ISS, vars högsta punkt är 51º N, ligger väldigt lågt över horisonten söderut.

FURA tar emot SSTV från ISS 2m Dator

Då de möjliga tiderna för hämtning av bilder via SSTV var under natten satte SA2BLV stationen för 2m/70cm i uppgift att söka efter signalen under natten, tolka bilden och spara ned den. På grund problematik med datorn (läs: Window Update) startades datorn om och tack vare förlängd utsändning av bilder från ISS kunde ett nytt försök göras natten därpå och då med goda resultat.

Bilderna som hämtades ned hade en del störningar i sig men var utan tvekan de som ARISS-SSTV lade ut på sin blog. För de som är intresserade finns mer information på bloggen för ARISS-SSTV bilder. Nedan följer de bilder som hämtades ner.

//73 DE,
SA2PKA

Läs mer: Amatörradionyheterna: Umeås nyaste radioamatörer förenar rymdintresse med amatörradio

Läs mer: ISS SSTV Gagarin 55 år sedan

FURA received ISS images Gagarin55 in space 3FURA received ISS images Gagarin55 in space 2FURA received ISS images Gagarin55 in space 1