2016 Yota group SM
f.v: Magnus SA3BXA, Peter SA2BLV, Petter SA2PKA och Markus SA3BPG

Nu är YOTA 2016 över och Team SM har återvänt hem, trötta och slitna men nöjda efter ett fantastiskt läger i Wagrain, Österrike. Lägret har varit en fantastisk plattform för unga radioamatörer att komma i kontakt med andra, utbyta erfarenheter och lära sig mycket nytt om hobbyn.

Dryga 100-talet medlemmar ifrån mer än 30 länder har deltagit i alla möjliga aktiviteter från att sitta vid radion, på föreläsningar och workshops till vandringar som SOTA och rävjakt. Lägret har till och med haft en amatörradiokontakt med internationella rymdstationen (ISS) och där en ur det svenska laget fick möjlighet att tala med astronaut Jeff Williams. Det har helt klart varit en fullpackad vecka med aktiviteter med alla möjliga varianter av amatörradiohobbyn.

Veckan började med övningar för att lära känna varandra. Vi alla bodde på samma hotell som vi hade de flesta aktiviteter på så det fungerade som ett nav för alla som var där. Aktiviteterna kickades igång snabbt och på en dag hade vi hela 4 workshops i diverse antennbyggen, meteorscatter och wspr-system i RaspberryPi såväl som en interkulturell kväll där representanterna ifrån alla länder fick möjlighet att visa upp deras kulturella maträtter och ting.

YOTA fortskred med många intressanta workshops som HAMNET, APRS, Digital Voice, EMCOM (EMergency COMmunication), Satelit och LTE/GSM. Utöver dessa erbjöd lägret andra aktiviteter av andra karaktärer som filmvisning av DX-expeditioner, kväll vid lägereld där deltagarna fick umgås, äta gott och ha trevligt samt möjlighet att ta en amerikansk licens. De kanske mest utmärkande aktiviteterna, förutom kontakten med ISS, var COTA, SOTA och besöket till världens största isgrotta belägen högt i ett närliggande berg.

Det svenska teamet kan konstatera att det inte har varit någon brist på aktiviteter eller saker att göra under denna lite dryga en veckas perioden i Österrike, men experimenterandet slutar inte bara för att YOTA veckan är över. Under själva evenemanget har varje lag ifrån varje land fått utrustning ifrån en del workshops. Bland annat gav antennworkshopen två VHF/UHF samt en HF antenn till laget, två andra workshops gav en Raspberry Pi 3 Model B inkl. tillbehör och en MikroTik Groove med tillhörande 2,4 och 5GHz antenn. Denna utrustning delades ut till de i gruppen som ansågs vara i bäst behov av den och kommer att användas av amatörerna i projekt eller experiment.

Redan på lägret började experimenterande med en del av den utrustning som vi fått ifrån workshops. Det var så att schemat för lägret ändrades ofta på grund av oförutsedda händelser. Information om detta gick ut via radio men om en lagledare missade meddelandet så kunde ett lag vara omedveten om förändringen. Internet var inte heller att lita på fullt ut då det var mycket överbelastat. Därför arbetades det ihop en lösning på ett inspelningsbart meddelande som skulle kunna med jämna intervall spelas upp på en frekvens med information om dessa schemaförändringar och på så sätt skulle alla kunna gå in på frekvensen med det automatiska meddelandet och vara uppdaterade.

2016 Yota group pictureMed en RaspberryPi, en handhållen radio, lite lödning och skriptning så var snart ett rudimentärt system för informationsuppläsning igång. Visst, rösten var en talsyntes som lät mer som en robot än människa men meddelandet var klart hörbart och arrangörerna gillade idén skarpt. Den var igång dygnet runt (förutom när vi behövde byta batterier till radion) ända till YOTAs slut.

Slutligen vill det svenska laget hälsa att vi haft det mycket roligt på YOTA och rekommenderar det skarpt till andra unga radioamatörer som känner att dom vill komma igång och lära sig mer om hobbyn.

//Petter ”SA2PKA” Karkea
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Foto: ÖVSV (Der Österreichische Versuchssenderverband) & HAM-YOTA