Dagens tema är: Julrean 2008 

  • Analogt PS från ICOM
  • Alla SRS Julerbjudanden
  • 52 modeller under 30 år
  • Varm eller kall hur definierar vi det?
  • 60 modeller för HF
  • En liten antenn för 1,9 MHz
  • Lite mer om IC-7700
  • Koppla IC-7000 till TV:en
  • Lite klent med nya SM4:or
  • Induktans och kapacitans
  • Minneslista IC-706MKIIG
  • Elbilar
  • Några kul snedstreck
  • Roligheter
SRS nyhetsbrev V. 49  HAM 2008-12-04

  
 

Dagens tema är: Julrean 2008


Detta är nittonde nyhetsbrevet i år, och det sista. Vi ses igen i Januari. Själv är jag inte så road av julen och är inte riktigt på humör att skriva saker den här tiden på året. I Januari återkommer kanske inspirationen. Om någon vill ha gamla brev så skriv bara, jag kanske gör ett register på de hittills sända med dess rubriker.

Hoppas alla får några dagar ledigt i helgerna och kanske får lust och inspiration att göra något. Bygga höll jag på att säga. Hobbyn är så bred att jag tycker "göra något" inom amatörradio är ett bra uttryck. Göra en ny antenn, köra nya kommuner är att göra, kör spännande DX, prova nya frekvensband, 18 MHz borde nu vakna snart lite, eller varför inte satsa lite på 144 MHz låga delen SSB eller Morse, upplev en Aurora. Eller bygga färdigt QR-Ollen, för det lär stå många halvbyggda sådana.  Det finns så oändligt mycket att göra inom vår hobby. Exempelvis njuta av en ny leksak, se dagens länkar till våra julpriser. Prova något mer udda, amatörsatteliter kanske, kolla in AMSAT nätet, det skall finnas ett sådant vet jag.

Ett påbörjat nyhetsbrev som kommer nästa år har temat: vi bläddrar i hanboken, ARRL Radio Amateur handbook. Många har boken och andra bör köpa den. Genom att bläddra igenom den och stanna vid några kul artiklar, kanske jag kan inspirera till mer läsande, mer bokköp och kul projekt. Såg en sak som jag tänkte ta upp, hur man stämmer av en halvvågs dipol oxo till tredje halvvågsfrekvensen, med enkla kapacistanser.

Nya kul ICOM riggar skall vi fördjupa oss i framöver. IC-7200 tål att granskas ännu mer, och på djupet. Myter skall bearbetas. Ja kanske det går att skriva ihop några sådan här brev även nästa år.

Det där med teknisk kunskap är svårt det, och vem kan allt, ingen förstås, ibland måste vi acceptera att vi inte kan bakgrunderna, eller orkar ge in i bakgrunderna och teorin om vissa saker, tekniken, matematiken eller teorin, men trots det kan vi använda hjulet och njuta av resultaten. Jag försöker på ett så enkelt sätt som möjligt få in några enkla grunder i hjärncellerna, alla kan inte, eller vill inte, medan andra vill bli experter på något, kanske kan ingången ske den här vägen.

Ibland försöker jag på ett enkelt och begripligt sätt förklara hur saker förhåller sig, många förstår, men vill inte gå djupare, andra förstår inte ändå, men ger sig själv på saken teoretiskt eller bara praktiskt.

Idag en liten antennbeskrivning, en liten antenn för 1,9 MHz, linda spolar nu i kommande helger.

Och du! Till våren åker vi till Eskilstuna igen.



D-STAR i Europa

Jag kan meddela att i Tyskland finns nu c:a 25 D-STAR relästationer anslutna till internet.

I England finns c:a 12 st D-STAR relästationer anslutna till internet.



Diskutera D-STAR

På D-STAR forumet, det verkar rätt dött där nu, men nog måste det väl finnas frågor att ställa till de som kör DD och DV. Eller erfarenheter att berätta om. Någon som kört TROPO med DV än?

http://www.dstarforum.se/forum/index.php



Detta är ett nyhetsbrev direkt från ICOM Japan

På vår hemsida kan du läsa det. Vi ser artiklar om IDAS, (IDAS=digital komradio med 6,25 kHz frekvensdelning) vilket är den kommersiella världens D-STAR och en massa annat. ICOM vinner designpris. Eller artikeln om att ICOM är världens "längsta" företag.

http://ham.srsab.se/pdf/ICOM_newsletter/INL_VOL.04.pdf



JUL PRISERNA REDAN UTE PÅ HEMSIDAN

http://ham.srsab.se/ww/QTCannonser/2008/12.gif

Passa nu på att skaffa den där drömtransivern. Se till att du får D-STAR i grejerna. Varför inte en lite mer påkostad HF station. Kolla julpriserna ring sedan till Tomten och tala om att han inte behöver bry sig, tala om att du fixar dina julklappar själv. Så slipper du problemet med oönskade julklappar.



Nu finns en 10 sidig broschyr

Över IC-7700, beställ en och njut av bilder och lite mer djupa tekniska specifikationer.

Läs mer på annat ställe om riggen i detta brev.

Nog är du väl värd en IC-7700, eller vem annars skall göra den bedömningen? Tomten tror jag inte har riktigt rätt kompetens att avgöra dina behov av just en bra HF station. (ursäkta snälla Tomten, men amatörradio är lite svårt för de som inte är radioamatörer)



Nytt analogt nätaggregat från ICOM PS-300

ICOM har kommit med ett nytt näraggregat, ett analogt, det betyder att det innehåller vanlig trafo, vanlig likriktare, en stor elektrolyt och en serieregulator. Ett analogt, eller skall vi kalla det för linjärt nätaggregat alstrar inga störningar, men blir stort tungt och varmt. Men är stort tungt och tryggt.

PS-300 ger 30 Amp, varav 25 Amp kontinuerlig ström, 13,8 Volt som går att justera, 1- 15 Volt.  Inbyggd fläkt som startar om det behövs. Volteter, och Amperemeter. LED lyster vid överbelastning. Anslutningar i form av polskruvar, samt dubbla uppsättningar klämmor för lägre strömmar.  Nätspänning 230 VOLT AC. Max 650 Watt. Rippelspänningar och brus, (krusningar) 20 mVolt max. Storlek b203 x h110 x d280 Vikt 9 kg.

PS-300 ICOM analogt nätaggregat har artikelnummer 92228 och du kans det på vår hemsida http://ham.srsab.se/indexa.htm

För länge sedan fanns IC-PS15, och PS-55 dessa var kompakta analoga PS som passade IC-751 och IC-735. Dessa utgick när kraven på CE märkning infördes i mitten av 90 talet. Jag har beskrivit dessa i tidigare nyhetsbrev, och hur man kan höja elsäkerheten i dem.

PS-300 är givetvis CE märkt och därmed elsäkert enligt de EU direktiv som finns.



Varför inget om IC-7200 idag då?

Jamen jag kan väl inte hinna allt. Det kommer, skall ni se, idag koncentrerar jag mig på att presentera de radiogrejer som finns på vårt jultillbud. Och IC-7200 säljer sig själv just nu i så många som vi får hem.



Låt oss se på de riggar som ingår i julrean radio för radio, och vi börjar med IC-E91.

En samling ICOM radiostationer som under året och åren varit mycket framgångsrika och populära. Det är rätt många och jag skall med följande texter försöka få fram skillnader och särskilda egenskaper hos var och en. IC-7200 är inte med som rea produkt, det betyder inte att den är ointressant, utan snarare tvärs om. IC-7200 är mer aktuell än någonsin, och just nu är det kö på riggen.

Ta nu och tala allvar med tomten, be honom skippa alla de där onödiga presenterna som slipsar, strumpor, kalsingar, julgotter, ja tänk efter noga, inte behöver du ens en ny skjorta, och borrmaskiner har du ju redan flera, choklad innehåller bara kolväten (socker), och det blir man bara fet av, jul-Whiskeyn blir man bara yr av, böcker ligger det ju massor av olästa, liksom såg och skruvmejsel. Nej en ICOM radio är vad du verkligen önskar dig. Den blir man bestående glad av. Fixar inte tomten detta, så be honom vänligt men bestämt att glömma saken, och säg att du fixar din egen julklapp i år. Tala sedan med Wolfgang, och behövs finansiering så fixar vi det på SRS.



IC-E91

En liten handapparat för VHF och UHF, denna radio kan förses med D-STAR kort, ett UT-121 kort. Den kan då köra DD och DV. Simplex eller via DD och DV repeater. Julpriset med D-STAR är SEK 3500.



IC-2200H

En robust mobilstation för FM, AM på flygbandet, men bara RX.

D-STAR, DV och DD med UT-118.

65 Watt ut mycket robust gjutet hölje. Smal och Bred FM för att passa alla kanalsystem. Mottagare för 118 - 174 MHz. En sådan här fin och robust radio får du för SEK 2kkr nu till jul. Når du inte fram till repeatern med den här krutburken ja då hjälper bara att gnälla på repeaterfolket och försöka få dem att göra dess mottagare piggare. Med en 65 Wattare i bilen kör du direkt trafik på FM eller D-STAR lika långt som man förr gjorde med relästation.



IC-E92D

En vattentät dränkbar amatörradiostation i mycket robust utförande, med GPS monofon och inbyggd D-STAR är den en rejäl och fullbestyckad sak. Som håller att använda både ute i snö och i bastuns fukt.

IC-E92D är IP klassad, IPX7 och tål dränkning till en meters djup i vatten under 30 minuter. IC-E92D kör DV och DD som standard, med GPS monofonen får du D_STAR systemets finesser vad gäller positionering. IC-E92D har en relativt stor bildskärm där an med en kompassros kan se i vilken riktning motstationen finns, du kan köra två band samtidigt, skanna eller se ett spektra. IC-E92D har inbyggd digital bandspelare som de stora HF riggarna har. 30 sek inspelning. Du kan spela in din röst att skicka som exvis CW.

IC-E92D kan via en internetuppkopplad repeater komma fram i hela världen. Flera hundra D-STAR repeaters i vida världen väntar på din signal. Mottagaren i IC-E92D kan lyssna från 495 kHz till 999,990 MHz. FM WFM och AM, och DD, DV inom amatörbanden. IC-E92D kan sända från 0,1 till 5 Watt effekt.

IC-E92D drivs med Li-Ion batteri på 7,4 Volt eller yttre 10 - 16 Volt via bilsladd.

Med torrbatterilådan som laddas med 2 st R6 celler får du reservkraft som dock bara ger 0,1 Watt.

Med datorprogramvaran RS-92 kan du dels ställa in alla parametrar i riggen fylla minnena  med frekvenser och överföra till riggen, och dels kan du styra riggen och köra DD, med småmeddelanden, en form av fjärrskift.

IC-E92D är uppbyggd av ett gjutet metallchassi, med spår för packningar, med packboxar för utgående axlar.

IC-E92D går att använda i duschen, bastun, i sjön vid simning, detta ger helt nya möjligheter för experiment med amatörradio. Vem kör först simmobilt alla Svenska sjöar? Julepriset är SEK 5500, eller med GPS monofon SEK 7500.



IC-910H

För den som vill köra låga delen, 144-146 MHz 430 - 440 MHz CW, SSB, FM FMn. Dubbla mottagare, exvis kan en mottagare skanna 145 MHz kanaler medan du kör Morse Aurora på 432 MHz CW. Allt tydligt i den stora bildskärmen av LCD typ, grönt bakgrundsbelyst. 70 och 100 watt räcker till seriös låga delen trafik. IC-910 kan förses med 1200 MHz block, den blir då en trebandare där två valfria band kan köras med valfritt trafiksätt. På 1200 - 1300 MHz blir det "bara" 10 watt. IC-910 kan köra sattelit, man kör då två band med VFO:erna kopplade så att de följer varandra i frekvens när satteliten gör sitt Dopplerskift. Du hör dig själv via satteliten.  IC-910 kan manövrera masttoppsförstärkare. Inbyggd elbugg, talkompressor i alla trafiksätt. En rigg som står där den står och gör det den skall. Med RF gain är den perfekt för att hålla koll på Aurora fyren SK4MPI.   IC-910 kan förses med ett enkelt DSP kort, ja till och med två sådana. DSP kan göra dynamisk brusreducering vilket är bra för svagsignalsmottagning och långvarig passning med öppen brusspärr, samt autonotch. Jodå brusspärren funkar på CW och SSB. DSP kan även göra autonotch.

IC-910H är perfekt för klubben som vill ha en modern rigg för "seriös" låga delen trafik, och få användning av de stora antennsystemen som sitter i masten. IC-910H kan förses med CW filter, i båda mottagare om an så önskar. Man kan därmed ha passning på både VHF och UHF fyrar samtidigt. Tänk på att IC-910H ersätter två hela riggar, exvis en IC-275H och en IC-475H, allt i en kompakt låda. Är du noga av dig, (läs pedant) och vill veta var du befinner dig, i frekvens så klart, då väljer du till en kristallugn. Den trimmar vi in på SRS så noga vi kan innan leverans. Julfynda dig en IC-910H för SEK 13500.



IC-R1500 och IC-PCR1500

En "black box" mottagare. En svart låda ansluts tilldatorn och du får upp hela användarinterfacet på bildskärmen, nog så imponerande. PCR-1500 har en liten manöverpanel, vilket gör att du kan köra mottagaren utan dator. Den blir en mobilstation (RX) då.IC-R1500 och PCR-1500 är efterföljare till de populära PCR-100 och PCR-1000 apparaterna. En sådan här mottagare täcker 10 kHz till 3GHz. Och du kan lyssna på så gott som allt. AM, FM, WFM, USB, LSB, CW. VSC, IF skift, NB, olika bandbredder, attenuator, AFC, AGC tider, ja nästan allt finns.

Med dubbelversionerna PCR2500 och R2500 kan lyssna på D-STAR med UT-118 och UT-122. Då dessa versioner är dubblerade mottagare kan man lyssna med två antenner och få diversity, likt det jag beskriver idag på IC-E2820.



IC-706MKIIG

Jo ni läser rätt IC-706MKIIG gäller än. En storsäljare som överlevt flera världskrig. IC-706 kom redan 1995, IC-706MKII kom 1996 och "Gustav" kom 1998. Med långt över tusen IC-706MKIIG sålda, är den en legend, men det finns de som ännu inte äger en IC-706MKIIG. Hur otroligt detta än låter. Kommer då IC-706MKIIG att försvinna? Bra fråga, inget tyder ännu på detta, och vi på SRS hoppas att tillverkningen av den här klassikern kommer att fortsätta länge. Någon MKIII? nej det tror vi inte. Den här riggen är väl ganska väl beskriven, och känd. Men några korta fakta: HF 1810 - 52 000 kHz alla HF amatörband med 100 Watt alla trafiksätt. 13,8 Volt 20 Amp kräver den av dig. RX kan lyssna 30 kHz till 59,9999999 MHz. Samt 60 MHz till 174 MHz och 400 - 474 MHz. Den kan till och med lyssna WFM och när du tröttnar på kortvågens brus så "programmerar" (ställer in) du VFO ratten till 90,5 MHz WFM och kollar av P1. Vill du köra norrsken ja då har du 50 Watt CW att köra Morse med, eller SSB på 144,3000 MHz. FM och FMn på alla tänkbara kanaler. På UHF allt detta, och med 20 Watt. IC-706MKIIG är tillåten att installera i moderna bilar. Nästan alla har en IC-706MKIIG, eller minst en. Se till att bli en av dom du oxo. Har du någonsin hört en IC-706all som inte låter bra? Köp en IC-706MKIIG för julpriset SEK 8500.



IC-E208

En mobil tvåbandare för FM, delbar med mycket liten manöverdel. Med 55 Watt på VHF och 50 watt på UHF har du kräm så det räcker i bilen. IC-ER208 kan inte köra D-STAR.

Frontpanelen vid delad radio är ganska liten och är lätt att dölja eller ta bort i bilen när du parkerar. 110 x 40 x 26 mm. Den här radion leverras med en HM-133 mikrofon, med vilken du kan ställa in så gott som allt utan att knappa på själva radion. Alla tonsystem, 1750 Hz, DTMF, CTCSS. En IC-E208 är klar med smala FM filter för 12,5 kHz kanalsteg. Du kan välja steglängd och bandbredd separat föra tt kunna göra de experiment som är förknippat med amatörradion. Frontens belysning kan varieras, från grön via gul till orange. Mottagaren täcker 118-174 MHz, 230 - 549 MHz och 810 - 999 MHz. AM på flygbandet förståss. Valbar bruspärrfördröjning, gör att du med snabb bussvans får tyst och mjuk tradfik, gäller det mobilt och svagare fluttrande signaler väljer man lång brussvans. Med 500 minnen kan du knappast fylla radion med fler frekvenser. Trafiksätten är FM, FMn, AM, AMn. Med c:a 8 respektive 16 kHz bandbredd. IC-207 var föregångare till den här radion. IC-E208 är en tvåbandare som har en sändare och en mottagare. Till skillnad mot IC-E2820 som är en dubbeltransiver som kan lyssna på två frekvenser samtidigt och fungera som crossbandrelä.



IC-718

Jo den här HF riggen finns kvar än ett tag, flera år hoppas vi på SRS. Passa nu på att för ett extremt lågt pris skaffa en robust, enkel, driftsäker HF rigg. SEK 6500. Trots priset har IC-718 en mycket god mottagare som inte kommer att skämmas för sig även under nästa solfläcksmaxima. Alla HF band, 1-100 watt. Speechprocessor, frontriktad högtalare, format som en IC-735:a. IC-718 ser trots sitt låga pris robust och välgjord ut. Trots lågt pris goda prestanda, men kanske inte så mycket menyer och finesser. IC-718 är en station konstruerad med vanliga mellanfrekvenser och filter. DSP, som tillbehör i IC-781 är en enkel DSP som jobbar med LF. Den ger dynamisk brusreducering och autonotch. IC-718 lanserades redan år 2000, men har som följd av mycket radio för pengen hållit sig vid liv. Med ett CW filter är den en underbar rigg för Morsentusiasten. Inbyggd elbugg. Med sin stora tydliga och konstrastrika display är den lätt att använda även om åldern tagit ut sin rätt på synen. En IC-718 behöver 20 Amp vid 11,7 till 16 Volt. Vill du köra lägre effekt behöver du minst 8 Amp.

IC-718 är även en utmärkt mottagare för hel kortvågen, lång och mellanvåg.



IC-7000

En mini PROIII:a? en efterföljare till IC-706, eller en helt ny kategori, ja IC-7000 har fått många förslag på fack där vi kan lägga in den. Frågan är om vi måste klassificera den på det här sättet. Duger det inte att IC-7000 är den radio den är? En liten radio i IC-706 storlek, delbar, och med utseende och menysystem som en PROIII:a. Men nu är vi där igen... Huvudpunkterna på en IC-7000 är att den har HF VHF och UHF. HF alla HAM band till 30 MHz, RX från långvåg till 59,99 MHz alla trafiksätt. VHF från 30 MHz till 174 MHz, UHF från 400 till 470 MHz. Bred FM för rundradio. En av de viktigaste sakerna är dess "filterfabrik", med den skapar du dina filter per trafiksätt, du får tre snabbval som kan justeras med dubbla PBT:er. Sändare med DSP skapad modulering, DSP skapad HF klipper, tre sändarbandbredder i SSB och tre i FM. IC-7000 är typgodkänd för att få installeras i moderna bilar, CE märkt, typad för R&TTE, och har E-Mark. Med den medföljande handmikrofonen har du ett tangentbord som liknar det på PROIII:an, eller IC-7400, med detta byter du snabbt band mode och filter. IC-7000 har färgdisplay, och för den som vill ha en större bildskärm passar en LCD TV i storlek 10 - 30 cm perfekt. Det går att välja färger och man kan därför anpassa för smak, eller variera när man tröttnat på ett utseende. En videosladd behövs bara. För den so har en IC-756PROall är det mycket enkelt att komma igång med IC-7000, perfekt som andra rigg i Husvagnen, husbilen, båten eller stugan. IC-7000 klämmer ut 100 watt på HF och 50 MHz, 50 Watt på VHF och 20 Watt på UHF. IC-7000 behöver c:a 20 Amp, och kan köras QRP med c:a 8 Amp. QRP ner till c:a 1 Watt. Variabel bandbredd och mycket skarpt AM filter gör IC-7000 till en god DX mottagare. Vill du ansluta en större bildskärm till din IC-7000, läs artikel om det längre ner idag.

Nu till julen kan du köpa en IC-7000 för ynka SEK 12000.



IC-E90

En liten robust sak som varit med ett tag nu. IC-E90 kom 2001, och har tre VHF band. IC-E90 kan sända på 50-52, 144-146  432 - 438 MHz. IC-E90 kör bara ett av dessa tre band åt gången, till skillnad mot IC-E91 och 92. Den har en mottagare som fixar kortvåg. VHF från 30 MHz till 174 MHz. Vidare 400 - 474 MHz. AM på HF och flygbandet. En styrka som den här krabaten har är just att den kan köra 50 MHz, vi får inte köra mobilt där än, men det lär komma. Antennen kommer med ett extra toppspröt som gör den något effektivare på 50 MHz. Bred och smal FM. Alla steglängder, alla tonsystem, 1750Hz, DTMF, CTCSS och digitala CTCSS. Metallhölje Li-Ion batteri, DC jack. Liten som en tvål, kraftfull som en buse med 5 Watt.

En äkta IC-E90 får du under julrean för SEK 2000. IC-E90 kan inte köra D-STAR. Med WFM kan du lyssna på P1 och vetenskapens värld. Med fullt tangentbord är den enkel att handtera, dock finns massor av finesser som kan kräva manual läsning. IC-E90 är en av de enda fickstationer som kan läsa upp frekvensen med Morse. Den är därför populär bland blinda radioamatörer. En IC-E90 har en liten SMA kontakt för antennen, med adapter kan du koppla ut dig på koaxialkabel.

IC-E90 är en ständig följeslagare som du nu, inför julen, kan skaffa för rekordpris.



IC-7400

Jodå den gamla hederliga IC-7400 hänger med än. Många har föregångaren IC-746, denna var en filter konstruktion, dvs med kristallfilter i två MF:ar. IC-7400 har DSP som utgör MF. Styrkan hos IC-7400 är att den har en rejäl VHF station, 144-146 MHz med 100 Watt ut. 50 MHz givetvis. Styrklan är oxo att IC-7400 har en mycket god HF mottagare som ligger i "PRO nivå". IC-7400 har en svartvit LCD skärm, lite färgfattig kanske jämfört med 756PROall. IC-7400 har system som liknar IC-7000, 756PROall, 7700, 7800, vad gäller filterfabrik, AGC tider, och en miljon andra möjligheter. IC-7400 kom år 2002, och är konstant ganska populär, några antydningar om vad som kommer att hända modellen framöver har vi inte. Det finns dom som menar att IC-7400 är en stor IC-706:a. Ja kanske, men det gäller väl kanske mer föregången som hade vanliga filter. Om man till stor 706:a lägger en lite bättre PLL, renare lokaloscillator, bättre ingångsdelar, fler ingångsfilter. Överhuvudtaget en mer påkostad mottagare. Den når kanske inte riktigt upp till IC-756PROIII, men man kommer mycket lång med en IC-7400, dessutom en VHF del som möjliggör seriös låga delen trafik. Nu inför jul kan du bli, lycklig ägare till en IC-7400 för ett bra pris.



Behöver man kristallugn till IC-7400?

Vi får ofta frågan i samband med att man köper sig en sådan rigg.

Ser vi på specifikationerna så står det +-7 ppm från 1 min till 60 min after power on.

+-7 miljondelar detta är vi 10 MHz +-70 Hz i frekvensdrift första timmen. Jobbar vi på 145 MHz får vi ta den siffran c:a 15 ggr, dvs där är det tal om en drift av +-225 Hz.

Efter första timmen är driften givetvis mindre eller nästan omärkbar. En ganska stabil radio.

När behöver vi bättre stabilitet?  Kanske om vi skall köra PSK-31 på 144 MHz, då skall man nog rekommendera en kristallugn. På 14 MHz kanske kristallugn.

I praktiken är det synnerligen svårt att upptäcka frekvensdrift. Behovet styrs av hur man använder radion, små korta körningar där det blir en uppvärmning varje gång, ja då är den snabba kristallugnen en fördel. Sätter man på radion och låter den vara på resten av kvällen, finns mindre skäl att köra med ugn.

Kristallugnen CR-338 minskar driften efter uppvärmning till +-0,5 ppm, dvs c:a 14 ggr bättre. Kristallugnen blir varm på mindre än en minut. IC-7400 är ju rätt stor och luftig, därför kommer värmen inte att påverka så särskilt mycket, därav det goda resultatet utan ugn.

Att installera en kristallugn kan nog flera av ägarna till en IC-7400 göra själv, men få har möjlighet att trimma in den. Vid köp av radio med kristallugn bjuder vi på installation och intrimning.  Den som av naturen är noggrann av sig, (läs: pedantiskt lagd) jo nog behöver han en ugn i sin rigg. Då blir han mycket nöjd. Så kristallugnens vara eller inte vara styrs nog även av personligheten.  Och nog är det skönt att veta att man har en rigg som är mycket noggrann innan man ger sig ut på banden.



IC-7700

En lite större, lite finare, lite mer högprestanda, lite dyrare men vansinnigt fin radio, en lillebror till IC-7800. Som julklapp betingar denna guldklimp SEK 58 000.

Beställ den tiosidiga broschyren till IC-7700 säg bara till i växeln och lämna din adress. Mejlar du är det fint om jag får din postadress.

I den 10 sidiga broschyren kan vi läsa om de viktiga storsignalegenskaperna och hur man åstadkommit dessa mycket goda data. Vad sägs om 110 dB dynamiskt område. Det är upp till 30 dB bättre än andra fabrikat har på sk finare riggar.

Vad sägs om +40 dBm IP3, eller mer än +110 dBm IP2. Den som åstadkommer intermodulation i en sådan mottagare finns inte.

Observera att dessa fina siffror gäller vid en mycket hög känslighet, något som inte är särskilt vanligt. ICOM har sedan IC-751 kom utmärkt sig med att ha hög och jämn känslighet på HF banden, och ändå mycket goda storsignalegenskaper. Vi kan se konkurerande riggar med upp till 20 dB lägre känslighet och ändå inte lika god storsignalsegenskaper.

Med DIGI-SEL som jag tidigare berättat om kan du köra flera band med antennerna nära, 10 - 20 meter isär, förutsatt att alla då har riggar av typ IC-7800 eller 7700. Observera att DIGI-SEL, dvs riggens branta förselektion fungerar på hela HF , dvs alla band upp till 29 MHz. Första bladaren i en IC-770 matas med frekvenssyntesens extremt rena och lågbrusiga signal, den har en så hör nivå som 16Volt, det är annat än vad som behövs för att driva en vanlig blandare det. Men så ställs det stora krav för att uppnå de siffror IC-7700 har. Efter denna första blandare följer så kristallfilter, det finns tre bandbredder att välja på i första MF. Det är dessa filter man ibland kallar för roofingfilter. Andra blandaren är ännu mer avancerad då den skall blanda ner den höga MF:en på 64,455 MHz till DSP MF:ens  36 kHz. Att bland om ett så stort steg är ovanligt. Man gör det ibland för att spara pengar, då med simpla blandare och resultatet blir dåligt. Detta främst i lågpris riggar av vissa fabrikat. I IC-7700 och IC-7800 gör man det av andra skäl, och det kostar pengar men blir mycket bra. Ett skäl är att slippa så många mellanfrekvenser och därmed flera oscillatorer, dess tillför ju bredbandigt oönskat brus, vilket vi slipper med få MF:ar. Vi kan även hålla den analoga förstärkningen och därmed distorsionen låg med få analoga steg. Vi slipper filter i flera MF:ar som ju tillför oönskade saker. Men det kostar på att bygga en sådan blandare, patent etc. Andra blandaren kalls för "image rejection mixer", dvs spegelfrekvensundertryckande blandare. Denna blandare består av dubbla dubbelbalanserade blandare matade med hög nivå och med 90 graders fasskillnad. Utsignalen kombineras med en 90 graders omvänd fasdelare, och kombineras. Man kan likna det vid en fasad SSB generator fast åt andra hållet. Där det ena sidbandet undertrycks på samma vis som spegeln undertrycks här.

Detta är några förklaringar till IC-7700 och 7800 goda egenskaper, men även dyra pris.

Alla spolar i bandpassfilter består av stora toroider, för att ha god marginal mot mättnad och distorsion. Slutsteget är bestyckat med effekt MOS FET:ar och ger 200 Watt ut. All signalväg i mottagarens början sker via högkvalitets relän, med guldkontakter.  Bildskärmen är en LCD med färg TFT, ett diagonalmått på 178 mm. IC-7700 har dubbla USB jackar på fronten. Man använder här ett USB minne istället för CF kortet på IC-7800. På detta kan man lagra exvis inställningar.

Spectrumdisplayen, eller  "real time spectrum scope". Denna sak tål att tas upp som ett tema i ett kommande nyhetsbrev. En sak är säker, den är vanebildande, har du lärt dig köra radio med ICOM:s "real time spectrum scope", det tar högst en halvtimme, ja då är du såld.

Filterfabriken har jag berättat om förut inte minst idag under IC-7000.

Manuell NOTCH kan nämnas, det finns tre bandbredder på denna och dämpningen är 70 dB !!! Detta skall då jämföras med forna tiders notchfilter, som dämpar 20 - 30 dB, och är svåra att ställa in, ostabila etc.

IC-7700 har en inbyggd 200 watts antennavstämmare, med 4 antennuttag. Jo det glömde jag, IC-7700 har 50 MHz. Men det visste väl alla ändå.

Nog är du väl värd en IC-7700, eller vem annars skall göra den bedömningen?



Vad hör man då, när man lyssnar på en IC-7700?

Brus, oljud, CW, pip, tjut, fladder, störningar, jo visst men förmågan att skilja ut en SSB signal ut bruset är vad många upplever först. När man lyssnar på en sådan här radio hörs SSB signalen "ovanpå" bruset. I andra mottagare hörs en SSB signal i bruset. Du hör ett ljud från en högtalare som saknar resonanser, den är nämligen en HiFi högtalare, en sluten tryckammarlåda som finns inne i radion, plåthöljet är inte högtalarlåda som det vanligen är. När du lyssnar på CW hör du en ton från Morsestationer som är klockren, saknar den distorsion som kristallfilter kan ge, renhet, tonen från den svaga Morsestationen hörs ovanpå bruset inte i bruset. Du kan lyssna utan ringning med bandbredd ner till 50 Hz!!!! Du kan njuta av AM ljud med basåtergivning, och en klockren diskant med bred AM om QRM nivån tillåter. Prova på de högre BC banden. Du hör överhuvudtaget ett ljud som du inte trodde var möjligt från en kommunikationsmottagare med så branta filter. Det är en upplevelse att avnjuta en IC-7700.

Men bruset, pipen, oljuden, splattret, då? Ja så länge dessa är sändningar kan du ju inte ta bort dem, men med Notcharna, den dynamiska brusreduceringen och de variabla filtren kan du göra mycket åt situationen. Kompisarnas splatter är ju faktiskt sändningar och de måste ju höras om du har en mottagare. Men med de möjligheter till signalbehandling som finns på IC-7700 har du alla de möjligheter som står tillbuds med tillgänglig teknik att göra något åt saken.

Nog är du väl värd en IC-7700, eller vem annars skall göra den bedömningen? Tomten är inte kompetent, så det gäller att ta saken i egna händer.



IC-E2820 med D-STAR och diversity mottagning.

Alla mobil stationers moder. Delbar, två ban som körs samtidigt, dvs detta är en dubbeltransiver, två radioapparater i samma låda. Kan köras som crossbandrelästation. Men framför allt du får en massa D-STAR funktioner, då det följer en GPS med D-STAR kortet.

Täcker amatörbanden 144-146 och 432 - 438 MHz plus nästan heltäckande mottagare.

En av amatörradions roligaste egenskaper har denna radio, nämligen Diversity mottagning. Med två antenner kan du lyssna på samma frekvens och mottagaren väljer snabbt bästa signal, flutter och fladder är ett minne blott. 50 Watt på båda band. Med GPS och D-STAR blir IC-E2820 en fullvärdig "location tracking" station. IC-E2820 har en spectrumdisplay, den visar vad som händer på grannkanalerna. 8 färger på displayen gör att man kan anpassa utseendet efter smak och bilens färger. Frontpanelen har stor och tydlig bildskärm, dubbla uppsättningar reglage för de två stationerna. En kul sak är att den löstagbara fronten har magnetfäste. Mot en internetansluten D-STAR repeater är IC-E2820 en DX station, hela världen står och trampar för att få QSO med dig. Du kan lyssna 1189 - 549 MHz och 810 - 999 MHZ med den här radion. 1,15 och 50 watt går att klämma ur IC-E2820. Mottagaren lyssnar trafiksätten AM, AMn, FM, FMn, DD, och DV. En sådan här krutdurk kräver upp till 13 Amp från bilbatteriet. En mycket modern mobilstation som givetvis även är en kraftfull basstation.

Jultillbudet ger dig tidernas mest avancerade och modernaste mobilstation med D-STAR och GPS för SEK7200. SEK 5800 utan D-STAR.



IC-756PROIII

Den gamla goda PROIII:an finns än. Kanske kommer den att ersättas av IC-7600 som väntas i nästa sommar. PROIII:an har under året fått en MOS FET bestyckat PA, skälet är att tillverkning av bipolära effekt transistorer minskar eller försvinner. IC-756PROIII är en storsäljare, den har ett mycket gott namn, massor av mycket nöjda ägare, den är mycket driftsäker och robust. Jo, om du inte skaffar dig den PROIII:an nu till jul ja då kommer du att ångra dig.

IC-756PROIII har två mottagare, men den delar på mellanfrekvensen, det gör att du bara kan lyssna på samma trafiksätt med båda mottagare. Skiljer det mycket i frekvens mellan mottagarna kommer submottagaren att bli okänsligare. Avsikten är att man skall använda dem inom några MHz. IC-756PROIII har mycket god dämpning av intermodulation samtidigt som känsligheten är mycket god. Det är sällsynt att man behöver koppla in något av HF stegen. Men möjligheten finns om man labbar med antenner som har låg verkningsgrad i RX. Sändarens ljud kan ställas in inom vida gränser, dels finns tre inställbara SSB filter, DSP skapade i sändaren, dels bas och diskantkontroller. Särskilt utmärkande är att denna rigg är snål på bandbredd i TX, den har ett ALC system som ger mycket lite extra splatter. Nu inför jul kan du skaffa dig en PROIII:s för SEK 23500.



Varför låter AM så illa?

Ofta får jag frågor om varför AM är så besvärligt, både på moderna och äldre riggar.

Eller är det så? Kanske du har glömt Notchen på, IC-756PROIII kan göra manuell Notch och den beter sig som Notchen hos en apparat med analog MF, dvs den skär ett hål i passbandet. Ligger då Notchen mitt på AM signalens bärvåg kommer det att låta apa, eller till och med pyton. Med AutoNotch arbetar Notchen som en LF notch, dvs den skär bara bort det spektrum av LF bandet som innehåller något som piper, eller flera saker som piper. AM låter inte illa om man glömmer autoNotchen vid AM lyssning.

Ett annat skäl är att man ofta ligger snett vid AM lyssning, särskilt om vi lyssnar på radioamatörer som kör äldre AM stationer, de olika sändarna kan ligga upp till 5 eller 10 kHz isär. Sen har vi detta med AM filtret, i äldre riggar och mottagare är ofta AM filtret mycket brett. Det gör att mottagaren accepterar stora frekvensfel, men låter bra med goda signaler, med mycket QRM kan även en bred mottagare låta skapligt då DSP:n mellan öronen gör ett bra jobb. På IC-7000, IC-756PROall, IC-7400, 7700, 7800 finns AM filter av DSP typ som är extremt branta, något som är helt nytt för många. Det kan låta annorlunda än i gamla grejer. Det gäller då att dels se till att ligga på rätt frekvens, dels att välja lämplig bandbredd. För AM på amatörbandet kan 3 till 6 kHz AM bandbredd vara lagom. Skall du lyssna på mellanvåg och njuta av ljudkvaliteten kan du testa med större bandbredd än 6 kHz, liksom på de högsta BC banden.  De moderna ICOM-riggarna med DSP AM håller mycket hög kvalitet, de används med framgång av DX:are och mellanvågs DX:are. Med rätt inställningar och rätt i frekvens kommer AM på amatörbanden att bli njutbart.

Sen har vi AM problem som följd av vågutbredningen, fading och norrsken är AM signalens största fiende. På låga frekvenser, under 10 MHz kan fadingen vara så smal att den ena ögonblicket tar bort bärvågen, och då låter det ju illa.

För att kunna utnyttja AM detektorn i de moderna ICOM stationerna kan det behövas en del träning. Kolla Piratbanden, kolla BC banden.

Testa även med RF Gainet, och AGC tiderna. AGC är i ICOM riggarna satt till ganska långsam, detta för att ge minimal distorsion vid AM detektion. Ett snabbt AGC system kommer ju att vilja reglera bort AM. Med långsam AGC kommer Fadingen att bli förvärrad. Kör med AGC 0,5, 1 och 2 sekunder. Prova även RF-Gainet vid AM mottagning.

Ja då bör väl alla förstå varför SSB blev så populärt som det är än idag.



Att ställa in AM på rätt frekvens

Kan vara lite klurigt, med spektrumdisplayen på IC-765PROall och de större riggarna går det bra, med CW knappen och 250 Hz filter kan man försöka hitta bärvågen, och stämma av tills man har rätt tonhöjd. Med dåligt modulerade, bristfälliga och svaga AM stationer är det svårt och man får träna helt enkelt. Ibland finns QRM som gör att det låter bäst med mottagaren lite snett inställd. Träna AM mottagning på piraterna ovanför mellanvågen, 1610 - 1700 kHz.



Varför låter SSB så illa?

Varför låter FM så illa? FM och SSB kan även de trafiksätten låta illa ibland.  Ja det finns frågor som kanske har svar, men som kanske behöver få fler svar. Jag har ju flera ggr haft med rubriken: "varför låter AM så illa". Men det kommer mer framöver, varför FM eller SSB oxo låter illa, givetvis i vissa situationer och på vissa mottagare. Kanske låter D-STAR illa ibland.



52 modeller av handapparater under 30 år

Att ICOM gjort många olika amatörradiostationer är vi väl alla överens om, men jag räknade över alla modeller sedan IC-215 tiden, dvs de senaste trettio åren, då har ICOM byggt 52 modeller. SRS har sålt alla av dessa 52 modeller. Alla finns fortfarande i drift. Vi talar om 52 olika modeller av handapparater för VHF, UHF eller VHF eller båda band.

Är det då konstigt om jag inte direkt kan svara på frågan om hur man använder en av dessa 52 modeller som jag kanske inte ens sett på 17 år, eller 13 år. Långt mindre kan jag veta vilket batteri ni vill ha till en handapparat som såldes 1987. Trots att jag är en undermänniska, så kan jag inte veta vilka batterityper som passar till IC-XXX, särskilt som varje av dessa 52 modeller kunde ha upp till 6 olika batterier att välja bland. Vill du dra igång en 23 år gammal radio så bör du nog veta vad du vill ha om jag skall kunna se om det finns i lager, så leta fram manualen, eller läs på det gamla batteriet vad det heter. Hur kan då ICOM prestera att komma ut med så många radiomodeller? En bra fråga, men vad det har fört med sig är en utveckling som vi aldrig någonsin har upplevt. Från 10 Watt i bilen till 65 Watt i en mindre lådda, från 1 Watt i handen till 7 Watt i handen, från en iskall IC-2E till en handvärmare med 5 till 7 watt ut. Från FM med diskriminator och kristaller till DD och DV med frekvenssyntes och quadrakturdetektor.

Jag har ett dokument som tar upp så gott som alla modeller av alla kategorier ICOM HAM radio, där finns närmare 300 modeller beskrivna. Vill du ha dokumentet är det bara att mejla mig. En doc fil på 6 sidor, där du sedan själv kan redigera fylla på ändra eller utveckla.



60 olika modeller för HF under drygt 30 år.

Då inkluderar jag HF transiver och några HF mottagare för alla trafiksätt under drygt 30 år.

En fantastisk produktion. Hur katten kan man bygga 60 olika modeller av stora kortvågsmottagare och kortvågstransivers under den här tiden. Med tanke på att varje ny apparat kräver flera år av utvecklingsarbete. Arbetet att formge radion är heller inte att förringa, ICOM har ju verkligen lyckats göra tidlösa och snygga utseenden. Under den här tiden har givetvis mycket hänt, den första jag räknat in har vanlig VFO, R700 och T700, en permeabilitetsavstämd sak, dvs med mer ferritmaterial inskruvat i spolen blir induktansen högre och VFO:n flyttas ner i frekvens. Detta kräver en god mekanisk konstruktion för att bli stabil. IC-701 var den första helsyntesen, med en ganska komplicerad PLL fick vi en ren, snabb, och noggrann, (jo, noggrann för den tiden) lokaloscillator. Nackdelar fanns givetvis med dessa forntida PLL:er. En nackdel var att minsta steg blev 100 Hz, speldosa kallade man den ibland, andra nackdelar var att en sådan PLL var mycket svår att trimma, krävde tid och många "mätare". Med IC-720A hade man fått bort många av dessa nackdelar, den hade 10 Hz steg och relativt ren signal. Sen har det bara brakat på och när IC-781 kom inleddes en ny era i lokaloscillatortekniken. DDS kom och gav 10 Hz steg som kunde ställas in lika snabbt som man vrider VFO kranen. Tekniken användes sedan för att bygga billiga och enkla stationer som IC-725-729. Idag bevittnar vi PLL:ens uttåg till förmån mot snabbare DDS synteser. Ända från IC-701:ans tid har ICOM använt kristallfilter i första MF, något som inte är självklart hos många andra tillverkare. Något som oxo utvecklats mycket kraftigt är de automatiska antennavstämmarna, dels de som finns inbyggda i de större riggarna och de yttre.

Skall vi önska oss något från den gamla tiden så är det väl de otroligt mekaniskt stabila VFO rattarna med kullagrad axel som fanns på IC-701, men det blev väl för dyrt tyckte stämman.

IC-R70 och R71 var ena riktiga höjdare, vi sålde mycket stora antal, både till DXare och lyssnare, men även till kommersiella kunder. Vi talar om fyrsiffriga antal!!!!! Många går än idag trots att de är i drift dygnet runt. Tyvärr upplever jag det som att många av dessa fina HF mottagare är söndertrimmade, det kom många modifieringar där en del var tveksamma och i princip kunde förstöra radion. Ovana med lödkolv och skruvmejsel misslyckades många med jobben.



Rökskadad apparat återtages ej, garantin gäller ej

Tänk på det när du köpt en ny fin radio. Åtminstone under garantitiden. Det kan ju bli så illa att den måste bytas ut eller lagas på garanti. En inrökt radio kan man givetvis inte byta ut, garantin kan förfalla om man bedömer att tobaksrök har skadat apparaten. SRS har i en del fall fått lov att slänga dyra grejer som varit så inrökta att de bedöms omöjliga att sälja. Vi kan inte ens använda en inrökt transiver som demo vid utställningar.  Folk är mycket känsliga för detta. Jag vet relän som är helt obrukbara av ett år i tobaksrök, en gul gegga sätter sig på alla ytor i riggarna. Frätskador efter lång tid. Rökskador kan äventyra garantin, så gör det ofta bland andra produkter som TV, Stereo, Mobiltelefoner, DVD-spelare och Datorer ute i handeln.



Bygg en liten antenn för en lång våglängd (antennexperiment)

Som bekant blir en antenn för vårt lägsta HF band rätt lång, de flesta har inte plats för en sådan. Det finns flera metoder att göra en förminskad antenn, och ett sätt är att använda förlängningspolar, min favorit metod. Dessutom förespråkar jag symmetriska antenner, och då blir det en halvvågsdipol. Obs att denna kan sättas upp horisontellt, som V eller som inverterat V. Vi kan med de spolar jag beskriver göra antennen mellan 35 och 60 meter totaltmått. Med balun i mitten och koax ner till riggen. Jag har beräknat antennen för 1900 kHz, dvs c:a mitt emellan 1810 - 1850 kHz och 1930 - 2000 kHz. Eftersom alla antenner av den här typen ändå måste trimmas, kan man lika gärna trimma den till 1845 eller 1950 kHz. Obs att en förkortad antenn av den här typen blir smal i frekvens, men den kanske får plats, och det är ju det viktiga. Symmetrin gör att den förhoppningsvis inte plockar upp så mycket störningar. Vi talar nu om en dipol som är c:a hälften så lång som om den vore oförkortad. Jag har valt att göra rejäla spolar med avsikt att vi skall få minimal förlust, dessutom är det lättare att linda en stor spole med material som är lätt att få tag på.

Mitt exempel består av två spolar med 100 uH induktans lindade med 1,5 mm2 FK. Dvs plastad elektriker tråd. Den är c:a 1,5 mm inuti och 3 mm utanpå. Vi får en lindning som om tråden tätlindas får lika långt mellan tråden som den är tjock. Lindningsstigningen blir 0,5.

Köp ett 3 meter långt elektrikerrör, VP rör som är 50 mm i diamter. Eller ett avloppsrör med samma diameter. Du behöver två bitar som är c:a 500 mm långa.

Köp ett 100 meters paket FK 1,5 mm2, helst ej gulgrön.

Du skall nu linda 122 varv med FK, Borra hål 5 cm in på röret och fixera tråden där. Linda 122 varv och det skall då ta 366 mm, men man kan inte få den helt tätlindad så det lär ta större plats. Avvikelser kommer det att bli då vi lindar olika hårt, det kan vara olika kvaliteter på tråden oxo, men det tål vi. När vi lindad 122 varav gäller det att fixera änden, borr hål och trä ner änden. Fixera med tejp buntband eller låt fantasin flöda. Du skall ha minst 5 cm kvar av röret i båda ändar, den biten behövs för att fästa dipoltrådarna. Det blir rejäla spolar, ganska tunga, och det skall kännas i fingrarna efter att ha lindat dem, smärtan är glädjen att ha gjort något med egna tassar. Balunen bör nu ha kommit, den heter HARI 71011 355 kr eller TAGRA JA-400 70400. Du kan förstås göra en strömbalun genom att linda koaxen som jag skrev om i förr förra brevet.

Vill du göra antennen som är 36 meter totalt, klipper du till två 10 meters trådar som då utgör längderna från BALUN till spole. Utanför spolarna skall det vara 7,7 meter, men ta till en bit att klippa och trimma på.

Vill du göra antennen som blir 60 meter totalt, börja med 25 meters längder från balun till spolarna, och 5 meter utanför spolarna, ta till 7 meter för att ha lite att klippa på.

Som vi nu ser har spolarnas läge utmed dipolbenen stor betydelse, och det är lätt att göra en antenn som blir mitt emellan dessa mått. Flyttar vi spolarna ännu närmare balunen, blir antenn ännu kortare. Med samma spolar kan vi bygga flera olika antenner. Min avsikt med de förkortade antennerna är att man inte skall behöva trimma spolarna. Lindad spole står fast.

Givetvis måste du trimma längderna, alla QTH ger olika resultat på så låga frekvenser, dessutom kanske du vill ha din antenn på 1810, eller 1995 kHz. Det är stor skillnad då detta band är stort. Välgjorda spolar håller länge och blir robusta, nackdelen är att de blir rätt tunga. Men detta måste vi betala för att få låga förluster. En sådan här antenn kommer att gå nästan lika bra som en full halvvågsdipol. Det handlar om någon ynka dB bara.

Resten av VP röret kan du använda till framtida spolar för andra antenner. De går oxo att göra isolatorer av i ändarna på antennen.



Varför skall vi köra på de låga frekvenserna?

Varför 1810 - 2000 kHz? Ja varför frekvenser överhuvudtaget kan man ställa som motfråga. Alla kör väl på de frekvenser som tilltalar. Nu under solfläcksmaximat och de mörka dagarna och kvällarna under vintern är det ju rätt tyst över 7 MHz. Många vill köra SSB och SM kompisar, på 3,7 MHz bandet är det dåligt med mycket QRM på kvällarna. De låga banden är då ett alternativ. Men för att få någon verkan kan det behövas en lång antenn, och en sådan kan göras kortare med rätt bra funktion med spolarna i ovan experiment. Det är okritiskt att bygga för 1,9 MHz, de flesta har material, eller råd med material. Vi får lätt många QSO:n med SM stationer eller våra grannländer, det finns gott om plats, det är stabila konditioner, det går att ha långa trevliga QSO, men vågutbredningen är även lite nyckfull och man kan göra intressanta iakttagelser. Visst kan man bygga för andra frekvenser och satsa på exvis 432 MHz. Gör det!

På 1910 till 2000 kHz kan det vara nästan tyst i en hel kväll. Jo det är väl så på 432 - 438 MHz oxo. Du får plats och bör aktivera banden vi fått till vår hobby. Frekvensband som kanske andra vill ha och som de kan få med hjälp av pengar. Ta och ställ in på 1950 kHz och hör om det händer något från du kommer hem tills du går och lägger dig. Du kommer att höra skapligt även om du "bara" har en 2 x 19,5 meters dipol. Att köra DX på dessa låga frekvenser då? Ja varför inte, allt går med lite tålamod och vilja. Men då kanske man skall ha en antenn med lite lägre strålningsvinkel, en GP kanske? Eller lära sig mer om vågutbredningen och vara QRV de tider bandet är mer öppet mot DX avstånd. Att vara Morsetelegrafist underlättar.



Kolla 2182 kHz om det är dött på amatörbandet

Den gamla klassiska nödfrekvensen, där finns viss trafik, men kom ihåg att här gäller USB.

Andra marina signaler kan du höra i bandet 1650 - 1800 kHz, USB men det finns "riktiga" AM stationer oxo. Vissa tider är det massor av aktivitet med sjövarningar trafiklistor etc.

Spelar det musik i bandet 1610 - 1750 kHz är det en piratstation som sänder AM ur sin skivsamling.



Vill du räkna på egna spolar

Kanske du har en annan tråd som ligger och väntar på att få lindas till en snygg spole, kanske du har 35 mm plaströr och vill använda det istället.

Ta då hem solenoid3 här finns programmen: http://zerobeat.net/G4FGQ/page3.html#S301"

Här kan du skapa en spole med önskad induktans, luftlindad på de plaströr och med den tråd du har. Min metod att använda plastisolerad tråd, och därigenom få avstånd mellan trådvarven är praktisk. Dock om du kan ha luftisolation mellan varven och solid koppartråd, finns möjlighet att åstadkomma lägre förluster. Genom att linda med dubbla lackisolerade trådar och sedan ta bort den ena får du avstånd mellan varven lika med en tråddiameter, dvs lindningspitch 0,5, eller i vissa program 2. Att tätlinda lacktråd duger alldeles utmärkt det oxo, och du kan göra en något kompaktare spole.

Svårt? Ja visst är det, teorin omkring spolar lindning, Q-värden, flöden, trådtypen inverkan, och själva matten är svårt. Med detta program blir det enkelt, fusk? Ja det kanske den som kan allt om spolar tycker. Men fuska då och kör sen radio. Kom bara ihåg att i programmen kan det vara tummått ibland, och att vårt decimalkomma är punkt, komma kan användas som åtskillnad ibland. Vill du göra spolarna av toroider, då föreslår jag järnpulver, AMIDON T200-2 och det program jag förslog förra gången. Med dess högre Permeabilitet blir det färre varv och en lättare spole.



Förlängningspolarnas trådlängd har inget med den längd man förkortar antennen att göra

Det finns en myt som säger att man bara lindar upp den del av tråden som man vill förkorta bort från sin antenn. Detta är en myt och den trådlängden har ingen med förkortningspolarnas utseende och egenskap att göra alls.



Kan man då bygga mobilantenn för 1950 kHz med denna spole?

Nej det behövs då en större spole! Med induktans. Jag skall se om det går att få fram en beskrivning på en sådan framöver. För att få spolen hanterlig måste vi nog då krypa till korset och acceptera en spole med ngt. större förluster. Dvs tunnare tråd fler varv.



Inverterat V, liggande V

Man sätter sin dipol högt i mitten, exvis balunen på ett maströr. Så får dipolbenen slutta ner mot lämpliga träd eller buskar. Ett bra sätt att få plats. Vinkeln i V:et, skall vara större än 100 grader. DVS det får inte vara ett för smalt och brant V. Antenn V:et skall vara betydligt bredare, ha benen mer särade än ett skrivet V. Viktigt är att försöka hålla symmetrin, koaxialkabeln skall dras ut från antennen med symmetri, dvs med samma vinklet mot båda antennben. Att installera sin dipol som liggande V är helt OK, dvs en fästpunkt, exvis ett maströr på skorstenen, de två antennbenen till två träd så att det bildar ett liggande V, eller sluttande V är oxo ok, kom bara ihåg symmetrin. Obs att det givetvis finns teorier som säger att en dipol skall vara rak, det finns experter som hävdar att man förlorar något, som inte kan accepteras, men när det gäller att rent praktiskt få upp något som kan kallas antenn, ja då måste vi vara lite praktiska. Annars blir vi utan.

En dipol som hängs som V, inverterat, liggande, sluttande eller inverterat sluttande, blir lite kortare än om den skulle hänga helt vågrätt. Men de allra flesta dipoler för låga frekvenser måste ändå trimmas.



Ny flygradio från ICOM IC-A210

Den klassiska IC-A200 har fått en efterträdare, IC-A210. Samma format, platt lång och med kassett. Tar minimalt med panelutrymme och passar de flesta småflygplan. 118- 136,975 MHz, EU modellen har inre WX kanalerna. (USA WX kanaler 161,650 - 163,275MHz).

Denna flygradiostation är efterlängtad då det finns massor av gamla flygradioapparater som börjar bli både 30 och 40 år gamla, som dessutom har fel kanalsystem. Det krävs sedan minst 15 år 760 kanaler. Trots detta flyger dagligen apparater med 720 kanaler. (kanaler = frekvenser)

Kanalsteg 25 kHz, med möjlighet till 8,33 kHz. Dock används dessa endast av trafikflyg i Europa på 10 000 meter. En sådan här radio tål -20 till 55 graders C, omgivningstemp vid drift. IC-A210 kan köras på 12 - 28 Volt, utan omkoppling. Givetvis amplitudmodulerad. En mottagare i en flygradio av den här typen har mycket hårda krav på Imd och spegelfrekvensdämpning. Ett skäl är att signalstyrkorna från FM bandet är mycket kraftiga då man flyger i nivå med stormasterna. FM stationer ligger så till att de kan skapa en intermodulationsprodukt inom flygbandet. Den har första FM på 38,85 MHz och andra MF på 455 kHz.

Sändaren klämmer ur sig 8 Watt CW plus sidbanden.

Ingången i mottagaren har 4 avstämda kretsar, vilka stäms av när man flyttar sig i frekvens. Detta för att få maximal förselektion. I första MF (38 MHz ) finns kristallfilter på 9 och 20 kHz bandbredd. Det smala behövs för 8,33 kHz kanalerna, det breda för 25 kHz kanaler där man tillåter upp till 7 kHz offset. En uppsättning filter finns i andra MF. Till skillnad från Am station i allmänhet har IC-A210 en brusmätande brusspär, lik den vi finner i FM stationer. Vanligen är en brusspär signalstyrke styrd av AGC systemet i AM mottagare. Denna metod ger en stabilare och känsligare brusspär som dessutom inte tjuvöppnar för störningar. I menyer som man kommer åt från panelen kan an justera det mesta som rör mikrofongain, hörlursnivåer, intercom och kanalsystem. Denna meny kommer man åt först nere på marken för att inte störa flygningen. AM skapas med en collectormodulator och ett ALC system. En flygradio av den här typen har en stor mängd alternativ för inkoppling, exvis flera hedset, LF in från andra källor, intercom, PTT, belysning etc.



Varför flygradio i amatörradiobrevet?

Jo, dels för att jag vet att många av våra radioamatörer är intresserade av flyg, dels för att många brukar hjälpa flygklubbarna med installation av flygradio. Sen försöker jag beskriva hur en sådan radio är uppbyggd, det liknar ju lite en amatörradio därför att den har stort frekvensområde och många kanaler, har AGC och ALC system, har krav på goda storsignalegenskaper och överhuvudtaget ett intressant och lärorikt studieobjekt. Dessutom är jag själv intresserad av flygradio. Så det lär komma mer om IC-A210 framöver, vi skall skärskåda konstruktionen.

Dessutom är det lite udda, och spännande att kunna lite om sådan radio och hur den används.



Koppla din IC-7000 till TV:en

Så får du en stor fin bild.

IC-7000 har en Video utgång den kan ge samma bild som på displayen på en bildskärm. Obs inte en bildskärm till dator, du behöver en TV med analog Video in. Man kan skaffa en liten LCD TV, 100 - 200 mm stor och platt för en tusenlapp.

Du behöver en skärmad sladd, exvis en 2 - 4 mm mikrofonsladd, har du en smidig 75 Ohms koax är det ok. Det duger oxo med en 50 Ohms koax. På IC-7000 finns en 3.5 mm jack, mono. Du ansluter mittledaren i din sladd till "kulan" och skärmen till jordanslutningen.

I TV ändan kan det skilja mellan TV apparaterna. En liten LCD TV kan ha en likadan 3,5 mm jack. Eller en SCART jack.

En SCART plugg går at handla i en TV affär, den har 21 stift och du använder två. Stift 17 är Video jord och it kopplar du skärmen. Stift 20 är VIDEO in till TV:n, hit löder di mittledaren. Sen är det bara att ställa TV:en i AV och avnjuta din IC-7000 i storformat.

Den oms inte vill löda kan nog hitta rätt sladd i en radio TV affär. Det finns SCART pluggar med färdiga sladdar, men kanske RCA konakter. Det finns SCART Adaptrar med RCA jackar direkt på. Ja här gäller lite fantasi. Med största sannolikhet kan du köpa rätt grejer i en affär.

S-VIDEO jacken som finns på en del TV går inte att bruka.

ICOM:s stora riggar som IC-7700 och 7800 har utgång för datorskärm, det är bara att plugga in den kontakt som vanligen går till datorn.



Att använda minnena i riggen

Detta är en lista med förslag på hur man kan använda minnena i IC-706:an, 7400, 7000 etc. Kanske kan det sporra dig att lära dig använda minnena i din nya fina radio.

Har du en IC-7000 finns ju minnesbanker. Man kan där välja en bank om 100 minnen för VHF en för UHF en för HF amatörband och en minnesbank för rundradio. Min lista är ett förslag bara, som du sedan justerar efter ditt intresse.

Jag har lagt in även 12,5 kHz frekvenserna. Det är upp till var och en att välja in FMn, dvs smal FM på de minnen där sådan bandbredd är tillämpligt. Du bara trycker FIL och ett litet N kommer fram i displayen, sen lagrar du om minnet genom att trycka "MW" 2 sek. Namnet, exvis Sunne, väljer du själv om du överhuvudtaget vill ha med. På IC-7400 finns tre bandbreder i FM välj 10 kHz på 145 MHz och 7 kHz på 29 MHz. På UHF körs nästan alltid 15 kHz FM.

FMn väljer du om du kör på en frekvens där det förekommer trafik på grannkanalerna +- 12,5 kHz eller om du kör en relästation som är klar för 12,5 kHz, då blir det FMn och d för duplex.

På UHF har jag bara lagt in några frekvenser. Det är upp till var och en att ändra här efter intresse. Minne 50 - 52 är låga delen på 144 MHz CW och SSB, Auroravarningsfyren SK4MPI är rätt kul att lyssna även mobilt, har du CW filter i riggen lagrar du CWn.

Några minnen har BC band, det är kul att kunna kolla över AM stationer ibland.

Tänk på att vid minne kan du ändå ratta på VFO:n, man kan säga att minnena fungerar som 99 st VFO:er. Skall du köra 80 meter väljer du minne 63 och rattar sedan med VFO tills du hittar vad du söker. Nästa gång du väljer minne 63 blir det den lagrade frekvensen. Du behöver nu aldrig välja VFO eller minne mer. Vill du har fler minnen med CW frekvenser är det ju bara att ända i listan och prioritera det du vill ha.

Vill du editera din egen lista, markera min lista i mejlet eller doc filen. Tryck sedan Ctrl C, det markerade blir då tillfälligt undanlagt. Öppna ett nytt dokument i din ordbehandlare, WORD exvis. Tryck då Ctrl V så klistras det markerade in där. Nu kan du "spara som", och editera din egen lista. Skriv sedan ut och ha vid riggen.

Minnena A1 B1 till  C1 och C2 är bandskanningsminnen. Du kan lägga in exvis 29,4 -29,7 och sedan skanna av området i 5 kHz steg och FMn.

Förutom allt detta kan du markera visa minnen, i S menyn finns en knapp "SEL", detta betyder select, välj, eller markera, ett litet "s" kommer upp vid minnesnumret, exvis ser det ut så här 07s. Välj ut de frekvenser i minnena som du vill ha med i skanningslistan på detta sätt.

Nu kan du skanna bara de markerade minnena, exvis ett par FM frekvenser och två relästationer samt flygfrekvensen i området. Med 6 minnen markerade blir skanningen mycket snabb. Du startar skanning av valda minnen genom att trycka scan och sedan sel. Allt stoppas så fort du trycker PTT.

Obs att det blir väldigt många frekvenser på 145 MHz bandet med 12,5 kHz frekvenser. Det gäller nu att vara med på dessa så att ingen trafik undgås, eller att någon "gömmer sig" på en sådan frekvens.

Jaktfrekvenserna är kul att lyssna på ibland. Bor du vid kusten är det kul med några marina VHF frekvenser, exvis kanal 16 som är 156,800 MHz.


Minne      Frekvens             Mode      Namn
01         145.6250 MHz          FMd       Torsby
02         145.6500 MHz          FMd       Örebro
03         145.6750 MHz          FMd       Hagfors
04         145.7000 MHz          FMd       Filipstad
05         145.7250 MHz          FMd       Årjäng
06         145.7500 MHz          FMd       Karlskoga
07         145.7750 MHz          FMd       Sunne
08         145.2000 MHz          FM        
09         145.2125 MHz          FM        
10         145.6000 MHz          FMd       Kinnekulle
11         145.6125 MHz          FMd      
12         145.6375 MHz          FMd      
13         145.6625 MHz          FMd      
14         145.6875 MHz          FMd      
15         145.7125 MHz          FMd      
16         145.7375 MHz          FMd      
17         145.7625 MHz          FMd      
18         145.2250 MHz          FM
19         145.2375 MHz          FM        
20         145.2500 MHz          FM        
21         145.2625 MHz          FM        
22         145.2750 MHz          FM        
23         145.2875 MHz          FM        
24         145.3000 MHz          FM        
25         145.3125 MHz          FM
26         145.3250 MHz          FM
27         145.3375 MHz          FM         D-STAR
28         145,3500 MHz          FM
29         145,3625 MHz          FM        
30         145,3750 MHz          FM
31         145,3875 MHz          FM
32         145,4000 MHz          FM
33         145,4125 MHz          FM
34         145,4250 MHz          FM
35         145,4375 MHz          FM
36         145,4500 MHz          FM
37         145,4625 MHz          FM
38         145,4750 MHz          FM
39         145,4875 MHz          FM
40         145,5000 MHz          FM
41         145,5125 MHz          FM
42         145,5250 MHz          FM
43         145,5375 MHz          FM
44         145,5500 MHz          FM
45         145,5625 MHz          FM
46         145,5750 MHz          FM
47         145,5875 MHz          FM
48        
49        
50         144,0500 MHz          CW
51         144,3000 MHz          USB
52         144,4120 MHz         CW         SK4MPI
53
54         433,500 MHz            FM
55         434,600 MHz            FMd
56         434,850 MHz            FMd
57        
58
59
60         1845 kHz                   LSB
61         1950 kHz                   LSB
62         3537 kHz                   CW
63         3750 kHz                   LSB
64         7030 kHz                   CW
65         7070 kHz                   LSB
66         10134 kHz                 CW
67         14060 kHz                 CW
68         14300 kHz                 USB
69         18114 kHz                 USB
70        
71         21300 kHz                 USB
72
73         24950 kHz                 USB
74        
75         28050 kHz                 CW
76         28500 kHz                 USB
77         29600 kHz                 FMn
78
79
80         1179 kHz                   AM        Radio Sweden                           
81         6065 kHz                   AM        49 m
82         7200 kHz                   AM        41 m
83         9400 kHz                   AM        31 m
84         11500 kHz                 AM        25 m
85         13600 kHz                 AM        21 m
86         15500 kHz                 AM        19 m
87        
88         119,4500 MHz          AM        Flyg karlstad
89        
90         155,400 MHz            FM         Jakt
91         155.425 MHz            FM         Jakt
92         155,450 MHz            FM         Jakt
93         155.475 MHz            FM         Jakt
94         155,500 MHz            FM         Jakt                
95         156.000 MHz            FM         Slask
96        
97
98         90.5   MHz                WFM     P1
99         79.5375 MHz            FMn       Polis Kstd
1A
1B
2A
2B
3A
3B
C1
C2

 



En fläkt fungerar inte om det inte är varmt, eller är det kallt? (lite ironiskt)

Liksom en kylfläns inte kan avleda värme om den inte är varm. Konstigt va? Man hör ofta de som tycker att sändaren bör vara kall, även om den har förluster.

Men var är kallt och vad är varmt? Vi måste definiera kallt och varmt. Ofta använder man sig av handen för att känna om riggen går kall eller om den är varm. Så då blir väl definitionen för kall: temperatur under 37 C, Varm är sändaren när temperaturen är över 37 C.

Kaffet är varmt vid temperaturer över 50 C, och kallt när tempen är under 43 grader. Under 42 grader anses det både kallt och smakar pyton. Jo jag har mätt detta. Hoppas nu få temperatur rapport från te drickare.

CPU:n i datorn då, jag den kommer vi inte åt att känna på. Så den får väl vara den temp den vill. Här är det ingen som bryr sig. Ofta nära 100 C. Det vi inte vet har vi inte ont av. Liksom DSP:n i DVD spelaren.

Med en fläkt på CPU:n kan vi blåsa bort förluster i form av värme, vill man att den skall vara kall, dvs under 37 grader krävs en extremt stark fläkt. En kylfläns på ett nätaggregat har till uppgift att leda bort förlusterna som värme. Om kylaren skall gå kall krävs att den är mycket stor, därför har en kylare stor yta, dvs flänsar, en typisk kylare kan var en kvadratmeter stor trots att den bara är 20 cm bred. Ändå blir den skitvarm, dvs över 37 grader. Känn ovanför den så finner du att det strömmar varm luft bort från kylaren, den gör sitt jobb. Att kräva att den är kallt är orimligt. En stor massiv kylare med massor av aluminium tar lång tid på sig att bli varm, det gör att man uppfattar det som att den går kall. Vad jag vill komma fram till är gnället om att IC-706 och IC-7000 blir så "vansinnigt varm. Hittills har ingen skadat sig på den och det är väl bra. Den är ju ändå flera grader över kroppstemperatur. Enligt specifikationen bör inte en IC-7000 vara varm förrän den fått upp värmen i 60 graders omgivningstemperatur. Då ni, tar man inte i den många sekunder. Den här killen Celsius satt nog gränsen för varm och kall vid 0 C. Ändå är det kallt inne om tempen är 18 grader, särskilt kallt är det om vi sitter still några timmar framför TV:en. Skall du få bäst resultat av perkolatorn, eller "pappas saftkokare" så är 83 grader lagom, (tror jag ungefär). Då är 75 grader jättekallt, och kokpunkten för vatten är för varmt.

Jo jag vill komma fram till att upplevelsen av temperatur är väldigt onoggrann, subjektiv, så att tycka att något är varmt, eller för varmt är ett dåligt sätt att mäta på.

Så i vetenskapens namn, skaffa en termometer. Varför inte en sådan där beröringsfri sak, som mäter IR. Kostar dock en femhundring eller mer. Men kanske den inte är något att ha, då den visar +-1,5 grader, dvs dålig noggrannhet. Man hör ju de som mäter ute tempen i tiondelar...



Men "kyleffekten" då? (termohydraulik, obs ett skojord bara)

Dvs att om det blåser så har vi en kyleffekt som motsvara att det är -50 grader fast termometern bara visar -20. Nog har ni hört detta. Blåsten får det att bli kallare, eller???

Visst blir det kallt när det blåser det vet ju alla av erfarenhet. Är det runt nollan och blåser småspik så känner vi kylan ända ut i benmärgen. Så varför inte bara använda en fläkt då om vi vill ha en kall öl? Eller varför visar inte termometern -50 grader när kyleffekten säger att det är -50 grader. Eller varför blir inte läsken kallare när lastbilschauffören köpt ett ställ för drickaburkar som sitter utanför rutan. Sanningen är att läsken snabbt kommer upp i lufttemperatur, och på sommaren kan det vara 25 grader ute. Även om det blåser fartvind. Saken är ju enkel vi människor är uppvärmda, till 37 grader, som en kylfläns med en sluttransistor på, vi är varma, och blåser vi luft som är kallare än 37 grader kommer vi att få en kyleffekt. Dvs går vi ut i form  av 37 graders objekt, och det blåser kraftigt, med -10 graders luft, ja då kyls vi mer än om luften står still. Vid en viss vindstyrka finns beräkningar som säger "kyleffekten".

Ja hur skulle annars termometern i bilen funka, den visar ju lufttemperaturen oavsett om vi kör 30 eller 110 km per timme. Det går inte att få drickan kallare med en fläkt eller med fartvind. Snarare kommer en fläkt att snabbare höja temperaturen, till rumstemperatur på den kylda ölburken.


Ta tryckluften och blås på en termometer skall du se, förutsätt att kompressorn innehåller rumstempererad luft. Vad händer? Troligen går temperaturen ner, så nu ställs ju hela resonemanget på ända likförbannat. Det blir kallare när vi blåser. Nej tänk nu efter lite, vad händer? Jo när vi blåser ut tryckluft sker en expansion av den komprimerade luften, och den blir kallare. Tänker vi efter så blir ju luften varmare när vi komprimerar den. Visst blir cykelpumpen varm när vi pumpar oxo. Vi talar nu om ursprunget till kylskåpet eller värmepumpen. Med kompressorn kan vi åstadkomma lite kyla, med andra gaser än luft blir effekten av kyla vid expansion bättre. Men vi måste först kyla bort värmen som blir av kompressionen. En intercoooooler behövs. I bilen kyler den luften som turbon har komprimerat och gjort varm. Efter intercoolern krymper oxo den komprimerade luften.


Och du, den kylda läskburken står sig kall längre om du lindar in den i en handuk.... Varma "kläder" håller dig varm och burken kall.


Blöt termometern och blås på den med en fläkt skall du se att den även då blir kallare. När det torkat visar den åter rumstemperatur även i fläktens vind. Samma effekt som när du blivit blöt ute i regnet, avdunstningen suger värmen ur din ynkliga blöta lekamen. Vill du göra exemplet snabbare och kraftigare, doppa fingern i thinner och blås.

Nu närmar vi oss en daggpunktsmätare. Eller en evoporativ AC, som finns i vissa kåkar.



Lite klent med nya SM4:or

Som provförrättare har jag märkt att det varit dåligt med nya radioamatörer, eller aspiranter till sådana under hösten. På SSA hemsida, http://www.ssa.se/index.php  kan vi se att SM0 har varit framgångsrika, det är en klase nya SA0 signaler varje dag. Att nyrekryteringen till mycket stor del beror av tillgängliga kurser förstår vi alla är vikigt. De senaste årens kurser som SM4DDY gjort i Värmland har varit framgångsrika. Dock fortfarande några som trots kursen inte vågat sig på att göra provet. Har du en kompis som är intresserad, "hjälp" honom att komma igång. På SSA hemsida under "bli radioamatör" http://www.ssa.se/sektion_utb/ finner du en massa info, det finns till och med att ladda hem provexempel på de frågor provet innehåller. Provförrättaren är inte farlig eller bits utan är ofta en helt vanlig människa som går att prata med. Efter lite prat känns det kanske lite lugnare. Och vad är det värsta som kan hända? jo att du blir underkänd. Det är väl inte så farligt, bara att läsa boken en gång till och försöka igen. Värre är det inte, och du behöver bara göra det prov som blev underkänt. Så ta tag i kragen nu, och kontakta din lokala provförrättare, de finns på SSA:s hemsida.

Du lever bara en gång och livet är för kort för att gruva sig om provet i flera år. Ös på nu!!!!

Du som har en kompis som går och gruvar sig, sätt fart på honom.



Att mäta induktans och kapacistans

Kan vara klurigt här är en beskrivning på mätutrustning:

http://www.janson-soft.de/lcmeter/lcmeter.htm



Elbilar

Under hösten har jag rapproterat om elbilar, bl.a min provkörning av den Norska Think elbilen. Vi har spekulerat lite om elförbrukning, prestanda etc om just elbilar.

Att det nu börjar komma elbåtar är kul. Jag hörde hur makalöst mycket småbåtars utombordare smutsar ner våra sjöar.

För att följa upp detta om elbilar har jag några länkar med lite läsbart.

Föresten hörde ni att kungen och drottningen skall få en, eller var det varsin Think elbil under Nobelhögtidligheterna. Kolla på TV. Kanske vi får se kungen busköra med elbil. Här är lite läsning om Elbilar:

http://www.elbil.no/

 http://elbil.no/forum/index.php?topic=1428.msg10694#msg10694

 http://www.autobloggreen.com/

 http://www.pmlflightlink.com/ 

Sista länken visar utveckling av elmotorn, och här en "tryckt rotorlindning" som kan öka verkningsgraden och minska vikten hos elmotorn.



Några kul snedstreck

Ibland hittar man bromsklossar vid läsning av text, något konstigt som man måste stanna till och försöka tolka, det kan i vissa fall väcka munterhet, men ofta blir man bara sur, det stjäl tid och man får minskat förtroende för författaren. Men om man läser text av professionella författare slipper man detta ofog. Det vore kul att veta vad de får lära sig på svensktimmarna i skolan om hur man använder snedstreck.

Här är några:


åt/byta          ej tolkbart, typisk bromskloss vid läsning av text. Åt genom byta?? Åt mat?

Tror/hoppas ett tro hopp förhållande kanske. Tro per hoppas...

Avd./funktion en webb adress? Ahvedepunktsnedstreckfunktion, eller hur läser man?

ventilen/det     öhhh hur läser man detta då? Kanske en sorts ventilgummi till racercyklar.

map gummit/allt.  Ja vad betyder detta tro?

frächare/snyggt!!    Just det ja, jag förstår precis, accurat.

Mus/presentatör   ja vad är detta för kul verktyg då?

bröllopsresa/semester  här betyder snedstrecket tydligen "kombinerat med" eller "per"

med/utan      ??

håll/med/motsols-vrid   här har vi ett dubbelt snedstrecksord, mycket svårläst

Men hur/vad     men hur per vad

bromsbands/backs-byte  nån sorts bilreparation

ner/fota   "fota" har med fotografera att göra, men vad det betyder vet jag inte.




Lite rubrikankor, som lustigheter idag.

De är rätt underhållande, jag brukar ju lustiggöra mig över det skrivna, och hur man kan uttrycka sig flertydigt. Att proffs gör det i den utsträckningen som vi ofta ser i tidningar Text-TV etc är ändå lite förvånande. Men de är väl stressade och trötta, eller plågas av prestationsångest. Några har jag läst förr, men håll till godo. "Lusläsare" är SM7WGP.


Sydsvenska Dagbladet:
Våldtäktsman dömd till 2 år i Eslöv

21-åringen anhölls, misstänkt för grov stöld av åklagare.

Nordvästra Skånes Tidningar:
Mannen dog medan kvinnan avled.


Örebrokuriren:
Gynekolog hittade knarkgömma.

Svenska Dagbladet:
Färre gökar i södra Sverige.
Ingen av de omkomna hade livshotande skador

Upsala Nya Tidning:
Högsta Domstolen prövar manlig omskärelse.

Bergslagsposten:
Inga spår efter skidåkare.
Huset som brann ned till grunden blev totalförstört.

Ölandsbladet:
Mindre poliser till Borgholm.

Helsingborgs Dagblad:
Vi skriver alt dåligare.
Audis dieselversion av A8 imponerar med sin låga bensinförbrukning.

Expressen:
Svältdöd blir vardagsmat.

Dagen:
Lam pojke bortsprungen.

Aftonbladet:
Arbetslösa har rätt till dagisplats.

Dagens Nyheter:
Polisen grep torsk i fiskhamnen.
Storgråtande bedyrade den 30-åriga porrstjärnan sin oskuld.

Östersundsposten:
Krockade med älg på motorcykel.

Metro:
Yrkesmördare misstänkt för mord.
Tre greps för våldtäkt på Finlandsfärja.






De

ÄSSÄMFYRAFOTPEDAHL SM4FPD Roy