Fjärravläsning av Kamstrup Omnipower elmätare (Umeå Energi m.fl.) av SM2GCT, del 1

Jag blev intresserad av att komplettera mitt mätnätverk med information från huvudelmätaren i samband med att UE bytte till en Kamstrup Omnipower elmätare vintern 2022. En massa frågor uppkom, ingen på kundtjänst hade tillräcklig info, och visste inte var info kunde sökas så det blev en period av motsägelsefulla svar. Föra att göra en lång historia kort, det visade sig att allt var väldigt enkelt och rättframt när jag sorterat ut rätt info.

Det första som krävs är att meddela UE (i det här fallet) att man vill “aktivera HAN-porten”, samtidigt skickar elleverantören ett interface per post. Det är försett med ett RJ12-jack där man får ut all nödvändig info, det monteras enkelt på någon minut. Ingen apparatur behöver finnas I närheten av mätaren, jag har 10-12 meter 6-ledad flatkabel till datorn jag använder.

Jag ska börja med att beskriva i detalj vilken info som kommer var 10’e sekund:

Gränssnittet är seriellt binärt, och kan avläsas enkelt med ett USB-serieinterface som finns i olika utföranden (exempel och förslag senare).

(Seriellt 115200 N 8 1):

  • 115200 bits/s
  • Ingen paritet
  • 8 bitar
  • 1 stoppbit

Informationen som sänds är följande:

Mätartyp, mätarens klocka, mätarställning, momentant totalt effektuttag.
Effetktuttag, spänning och ström på varje fas.
Dessutom redovisas diverse reaktiva effekter och reaktiva delen av den totala energiförbrukningen (mätarställningen).

Den fortsatta beskrivningen om bygget finns i del 2.

Hoppas att några har intresse att gå vidare med ett eget bygge, inga avancerade saker. Exempel på hur jag i princip löst avläsningen finns också. Jag kör Python 3.8 på Linux, men det mesta är tillämpbart på Windows gissar jag.

/Alf, SM2GCT

Furas hemsida använder cookies. Välj alternativ Samtycker eller Neka