Vi radioamatörer håller på att bil ganska vana vid störningar av alla de slag. Nu har jag även gjort den tråkiga upptäckten att en batteridriven blåtandshögtalare kan ge 59+10dB signaler på 80 meter. Här nedan kan du lyssna på störningen på radion från högtalaren.

Störningsjakten började med koppla ur 230 V säkringar allt eftersom. Men störningen fanns kvar hela tiden. Tog då min Sony reseradio ICF-SW7600 och försökte pejla störningen. Gick runt i huset och störningen fanns lite överallt, hördes starkast kring 230 V kablar. I köket ökade nivån och starkast blev den vid en 22" LED TV. Kopplade ur spänningen till TV'n. Störningen fortfarande kvar!

Till TV'n var en Gear4, en batteridriven BT högtalare inkopplad med kabel till hörlursuttaget. När jag stängde av högtalaren försvann störningen direkt. Otroligt att en sådan här batteridriven produkt kan störa så mycket! Det innebär förmodligen att det finns andra liknande högtalare som stör på samma sätt.

Med mina egna erfarenheter kan jag tyvärr konstatera att många elektronikprodukter tillverkade i Kina, sålda via lågpriskedjor har en förmåga att generera mycket störningar.

gear4 bt speaker
   gear4 bt speaker typnr  

Furas hemsida använder cookies. Välj alternativ Samtycker eller Neka