Oj! Tiden rusar iväg desto äldre man blir. Jag fick häromdagen frågan om när vårt nuvarande repeatersystem tillkom. Jag blev tvungen att kolla den artikel som jag publicerat kring våra repeatrar för tiden 1972-2005. Svaret är att Furas system med tre sammanlänkade repeatrar förverkligades redan 1996 genom en stor insats av i första hand Mikael SM2KOT (nu SM0:a). Mer om repeatrarna kan du läsa nedan

Länk: Furas FM- och repeaterhistorik

Det innebär att vårt nuvarande repeatersystem har varit i drift i 25 år. Att driftsäkerheten har varit mycket hög under alla dessa år också värt att notera. Speciellt med tanke på de då redan ålderstigna Storno CQF repeatrarna och Comviq 450 Mhz moblltelefonbasarna som fungerar som länkar i nätet.

Dessa enheter var redan vid installationen gamla. De danska Storno stationerna närmar sig 50 års ålder och Comviqs amerikanska E.F. Johnson börjar närma sig 40 år. Våra repeatrar och länkar verkar vara mer eller mindre odödliga, trots dygnet runt drift i alla dessa år.

Men våra repeatrar håller kanske inte i en evighet? Till saken hör också att de dessa stationer som har 25kHz kanalbandbredd redan tidigare borde varit ersatta av stationer med 12.5 kHz bandbredd, även om detta inte varit något problem för oss. Länkningen ersättas med Internetlänkar genom AMPRNet och nätet uppkopplat med logik typ SVXLink.        

Furas hemsida använder cookies. Välj alternativ Samtycker eller Neka