Image Hösten 2009 är det färdiglyssnat på blåljusmyndigheterna för oss i Västerbotten

Obehöriga kan enkelt avlyssna och störa dagens polisradiokommunikation. Journalister, fotografer och andra, lyssnar på polisradion för att få tips om händelser de kan ha nytta av i sin yrkesutövning. Även vi  Radioamatörer lyssnar väl ofta på deras frekvenser. Men snart är det slutlyssnat. Här kan Du läsa lite mer om TETRA (TErrestial Trunked RAdio) som av svenska myndigheter fått namnet  RAKEL vilket står för RAdioKommunikation för Effektiv Ledning.


Image Det förekommer också att brottslingar lyssnar på polisradion när de begår brott för att bli varskodda om Polisen larmas till platsen för brottet. Konsekvensen har varit att Polisen tvingats hitta andra sätt att kommunicera. Idag används ofta mobiltelefonen men vid större händelser kan de systemen snabbt bli överbelastade. Dessutom saknar mobiltelefonsystemen viktiga funktioner som Polisen behöver.

Med RAKEL blir det säkrare att kommunicera via polisradion. Det finns flera sätt att hindra obehöriga att använda RAKEL. Varje användare måste till exempel vara behörig för att få tillåtelse att trafikera nätet. Mobilstationer som blivit stulna eller borttappade kopplas lätt bort så att de inte längre kan få kontakt med systemet.

Media kommer inte längre kunna avlyssna polisradion för att skaffa information. Det kan innebära att Polisen i större utsträckning än idag behöver informera media och andra om polisiära händelser. I till exempel Skåne, Stockholm och Västra Götaland har Polisen börjat förbereda sig för detta.

RAKEL är ett gemensamt radiokommunikationssystem för organisationer i samhället som arbetar med allmän ordning, säkerhet och hälsa. Exempel är kommuner, statliga myndigheter, blåljusorganisationer och privata aktörer, exempelvis elleverantörer och elnätsföretag.

Ett gemensamt system – jämfört med två hundra olika - ökar förmågan till samverkan, i vardagen men också i kris. Systemets funktionalitet och tjänster effektiviserar arbetet inom och mellan de olika organisationerna. När en situation uppkommer som kräver kommunikation mellan olika organisationer, kan de enkelt koppla upp sig mot samma system och har direkt möjlighet att samverka.
 
Goda möjligheter till effektiv kommunikation minskar samhällets sårbarhet och stärker den krishanterande förmågan. I förlängningen bidrar det till alla medborgares trygghet och säkerhet.
 
Krisberedskapsmyndigheten bygger ut systemet i Sverige fram till år 2010. I dag används det i länen i Skåne, Blekinge och Kalmar av bland annat Polisen, Kustbevakningen och Kriminalvården.

 

Furas hemsida använder cookies. Välj alternativ Samtycker eller Neka