MagnusBRJMagnus, SA2BRJ, hade ett trevligt och intressant föredrag runt modellflygshobbyn, eller kanske som han ville framhäva: sporten modellflyg i torsdagskväll. Vi var ca 15 st som nyfiket lyssnade. Vi hade förresten ett litet celebert besök av vår DL2 Micke SM2O som var på tillfälligt besök i Umeå.

Magnus berättade först om sig själv (35 år, modellflygare sedan 1989, radioamatör sedan 2011) och därefter den historiska modellflygsutvecklingen, framför allt den tekniska utvecklingen just runt själva radiostyrningen. Du kan själv titta på den presentation som han hade via denna pdf-fil som du kan ladda ned här.

Vill ni se en riktigt häftig video över en som verkligen kan radiostyra en helikopter, titta på denna youtubevideo. Vi fick kaffet i halsstrupen några gånger under denna visning.

HelipokterJohn SM2VHB var förresten kaffegubbe under kvällen som han skötte med den äran!! Efter presentationen så visade Magnus en liten radiostyrd helikopter ca 20 cm lång som han körde över våra huvuden i lokalen! Denna helikopter kostar runt 1500 kronor och han sa att reservdelarna är rätt billiga så det gör inte så mycket om man kraschar. Magnus lyckades förresten köra in denna rätt i väggen men det vara bara att rätta upp bladen igen och köra!

De som ville fick sedan köra ett simuleringsprogram för radiostyrd helikopter. Simuleringen behövs eftersom varje krasch på riktigt skulle kostat minst 1000 kronor.... Efter 20 timmars övning kan man så pass mycket så att man kan ge sig på en skarp körning med riktig helikoptermodell. Till våren är det tänkt att vi skall få komma ut till hans modellflygklubb och 'köra på riktigt'! Innan dess kommer några av deras klubbmedlemmar att komma till FURA för en presentation av vår hobby!

Här har ni länk till modellflygklubben i Umeå.

Furas hemsida använder cookies. Välj alternativ Samtycker eller Neka