Jag har under en längre tid funderat över varför det är så mycket clustertrafik när det är stationer som kör meteorscatter, trots att det är ganska få som använder detta trafiksätt.
Eftersom jag är både lite nyfiken och aktiv på 50 MHz gav det ena det andra .....

Man använder ett datorprogram som heter WSJT som betyder weak signal communication by K1JT och på 50 MHz kallas trafiksättet JT6M. Det är dom joniserade skikten bakom meteorer i jordatmosfären man reflekterar mot. Skikten varar ofta bara tiondelar av en sekund och meddelandet som programmet skickar ut är i ca 8000-takt. Allt är automatiskt och man trycker på några knappar på sin dator. Absolut rätt tid på datorn är nödvändig då man sänder 30 sekunder och lyssnar 30 (dvs. man tittar på skärmen om man fått något svar).

Jag har konstaterat att det är oerhört svårt att få svar om man gör ett allmänt anrop utom när det är kända meteorskurar i omlopp. Då är det ibland så många starka och långa reflexer att man till och med kan köra snabba kontakter på cw eller ssb.

Svårigheten att få svar löser man genom att bestämma sked. Detta görs via clustret eller på en speciell hemsida i Belgien. Då har man ju i ett huj både signalen, namnet och lokatorn. Nu fattas ju bara signalrapporten och den är som standard 26. Text och meddelanden är skrivna i förväg. Det går inte att fråga om något eller ändra sig under sändning. Så när man tryckt på en knapp sänds meddelandet om och om igen under 30 sekunder, sedan kollar man skärmen i 30 sekunder.

Även om programmet detekterar störningar m.m. ska man väl kunna hitta en tvåa och en sexa för signalen på motstationen vet man ju redan.  Egentligen vet man allt annat oxo men för säkerhets skull kör man allt ett antal gånger för att vara säker på qso………..

Vissa kontakter kan ta 15-20 minuter eller mer så man kan sitta och se gräset växa eller snön falla under tiden. Och när skedet är avslutat och man skall logga kontakten dyker tvivlet upp…..blev det qso eller inte… och det är då man för säkerhets skull meddelar motstationen via clustret att man haft qso och motstationen tackar på samma sätt för kontakten.  Exemplen är oändliga, här är ett:

SA7AGE   50230.0   YT3N    Jo87fg <ms> Kn04lp tnx qso   0607 26 Aug
YT3N-@   50230.0   SA7AGE  Tnx QSO MS 73                0610 26 Aug


Detta märkliga trafiksätt godkänns även på tester. Utan cluster och sked skulle inte ens var femte kontakt vara värd att logga.

Nu vet jag varför <ms> tar så mycket utrymme på clustret. Mej lurar dom inte, jag har avinstallerat programmet.

Vi hörs på banden

SM2SUM