I min ungdom fanns två alternativa inköpskällor. De lokala affärerna eller postorderföretag. Allt spännande fanns i katalogerna från Hobby-förlaget och Hobbex. Det är säkert många av er äldre radiogentlemen och andra teknikintresserade som har sina egna minnen från dessa postorderkataloger. Har du något eget minne som du vill dela med dig av? Då får du gärna höra av dig till undertecknad.

Jag har valt att publicera en av sidorna från katalog 31, i år 60 år gammal. Där finner man bl.a. en "störningsfri mottagare"! Tänk om man kunde köpa en störningsfri mottagare idag! För att inte tala om "Superdetektorn - Sverige minsta UK (numera VHF) mottagare för 2-meters bandet.

Priset, 42,50 kr för den färdigbyggda störningsfria mottagaren låter billigt. Men omvandlat till dagens penningvärde skulle mottagaren kosta 552 kr! Radio och elektronik var dyrt förr i tiden!hobby forlaget 1963 radiosida
     Klicka på bilden för en större sida.

Hobbyförlaget var ett postorderföretag som var verksamt i Borås från 1940-talet. Den sista katalogen kom troligen ut våren 1971. Firman koncentrerade sig på postorderförsäljning av hobbysaker för främst ungdomar. Från katalogen kunde man beställa ritningar och byggsatser av olika slag, harpungevär, reservdelar till mopeder, klackringar m.m. Många fick sitt radiointresse genom de radiobyggsatser, till exempel "IKE-serien" som kunde byggas "nästan helt utan verktyg" och det militära överskottsmateriel från huvudsakligen andra världskriget som såldes av företaget. Firmanamnet "Hobbyförlaget i Borås" existerar än idag men nu som bifima till Ellos.

SM2DCU/Olof

Furas hemsida använder cookies. Välj alternativ Samtycker eller Neka