Under några septemberdagar 1944 blev Närpes arena för en topphemlig operation. Inför ­hotet om en sovjetisk ockupation evakuerades­ signalspanare, deras familjer och säkerhetsklassade arkiv via Nämpnäs i Närpes. Nu kan man ta del av historien i Öjskogsparken.

Den har kallats den största hemliga operationen i Finlands historia – och den enda gången ett land lyckats evakuera hela sin underrättelsetjänst. Och det skedde i huvudsak från den lilla kustbyn Nämpnäs i Närpes.

Signalspanare och deras familjer, utrustning och topphemliga uppgifter som inte fick hamna i fel händer, flyttades över till Sverige i Operation Stella Polaris, som verkställdes under fyra dramatiska dagar, den ­19–23 september 1944.

Museet i Öjskogsparken är inte ­bara en historisk dokumentation, den som är teknikintresserad får ett mervärde. Och det är rena jul­afton för den som är intresserad av radio­utrustning.

Radioamatören Ben Nyberg (OH6PA) i Närpes har där deponerat ett stort antal av sina radioapparater, utrustning som använts vid signalspaning, mottagare, sändare, telefoncentraler, tele­grafi för morsemeddelanden. Här finns även uppgifter om dechiffrering av kodade meddelanden.

(Vasabladet 2023-05-28)

Länkar:
Operation Stella Polaris får nytt liv i nytt museum Närpes
SVT dokumentär Operation Stella Polaris

Furas hemsida använder cookies. Välj alternativ Samtycker eller Neka