radioauktion.jpg
Lördagen 28 mars kl. 12.00 är stunden inne att kunna förvärva rariteter ur Göran Ågårdhs samling av 12.000 radioföremål. Auktionshuset Anders Antik tar redan nu emot förhandsbud på objekten. Många av dessa kan beskådas på http://www.andersantik.se/radio_show.php

Göran Ågårdh började med hjälp av sin lättviktsmotorcykel att sälja radioapparater i Billebergatrakten redan 1946. Den egna Radio- och TV-affären slog upp portarna 1958, samma år som televisionen drog som en löpeld igenom i vårt land. Ungefär samtidigt började AB Radiotjänst sända på FM-bandet och många av de äldre mottagarna blev nu omoderna och byttes ut i snabb takt. Den radiointresserade Ågårdh såg här sin chans att förverkliga drömmen om ett eget radio-museum och samlandet tog fart.
Ute i Europa hade de första regelbundna radiosändningarna startat i Holland 1919 och för Sveriges del skedde provsändningar i större omfattning från 1922. Två år senare beslöt riksdagen att rundradioverksamhet skulle inledas och från den 1 januari 1925 kunde svenska folket åtnjuta rikstäckande sändningar med Sven Jerring vid mikrofonen. Den första rikssändaren placerades i Motala och från 1927 kunde man höra den klassiska inledningen "Stockholm – Motala" i etern.


Radioapparater med namn som Philips, Radiola, Luxor, Centrumradio, Blaupunkt och Telefunken dök upp på marknaden, men ofta blev den första mottagaren en anonym kristallmottagare med lurar, inköpt som byggsats på postorder och inte sällan monterad i en cigarrask! En kommande statussymbol hade dock sett dagens ljus och modellfloran växte i rask takt med chassi ofta utförda i ädelträ av bästa hantverksutförande. Modet följdes och årsmodellerna skiftade i utseende och funktion. "Jag har nästan hela Philips-programmet av radioapparater, det är bara några få exemplar som fattas", berättar Göran Ågårdh i någon av de spaltmetrar som skrivits angående hans stora intresse.
En enkel kristallmottagare inhandlades på 1920-talet ofta för ca. 3:- till 5:-, medan en lyxig radiomöbel i början av 1930-talet kunde gå lös på 1.400:-, en summa som idag skulle motsvara ca. 200.000:- mätt i löneindex för en industriarbetare.
Efterhand utökades emellertid Ågårdhs samlande och kom förutom radioapparater även att omfatta TV-apparater, bandspelare, grammofoner – både med och utan tratt, jukeboxar, flipperspel m. m. Ja visst ja, jag glömde ju de 20.000 EP-skivorna som också ryms i någon av lagerlokalerna!