Cobweb antennen

Jag bor i ett villaområde och har en hörntomt. Jag har bara ett håll som jag kan hänga antenner och där hänger en longwire. Taket på mitt hus är bratt och har tegelpannor. Det är inte kul i min ålder att vistas på. Jag letade därför efter någon hygglig antenn att pilla upp på något enklare sätt utan att använda taket. Jag fastnade för Cobweb-antennen och antennrören står nu lutade mot garaget och "Cobweben" är 10 m upp i luften.

Den stora fördelen med en Cobweb (spindelväv) antenn är att den är lätt att bygga och täcker minst 5 band 14 - 28 Mhz. Min antenn är byggd av fiskefiberglasspön och det skulle gå att klämma in 30 m på den.
Det behövs ingen rotor då antennen är rundstrålande och eftersom den är lätt, behövs inte någon kraftig mast. Jag har använt rören från en högantenn-1.

Det finns två varianter. Den ursprungliga tvåtrådslösningen (högtalarkabel) och den behöver inte någon balun. Jag byggde den andra varianten (G3TXQ) med enkeltråd (1000DL), men den behöver en 1:4 balun, då dipolerna blir 12,5 ohm. Fiskespöna har tre sektioner och jag har använt två. Drar jag ut den tredje sektionen kan man klämma in 30 m med marginal.

Slutsats

Antennen är smalbandig.
Om jag jämför min longwire med Cobweben, så är Cobweben bättre på dom högre frekvenserna, men någon mirakelantenn är den inte.
Den passar bra om man har trångt om utrymme och är utan rotor.
Den överlevde vintern och nedisning.

Kostnad

5 st fiskespön 200kr (med rev och krok)
Baluner 180kr
Coax 100kr
Antennfäste från nedrasad tv-antenn 0 kr
Rörfästen Biltema 8 x 36 kr
Aluplåter från garaget 0 kr
Högantenn-1 100kr

Kolla G3TXQ hemsida https://www.karinya.net/g3txq/cobweb/

Furas hemsida använder cookies. Välj alternativ Samtycker eller Neka