Här kommer ett tips för de med Yaesu FT-817. Som vissa av oss märkt så är en skillnad mellan FT-817 och den större modellen FT-857 (förutom effekt) att 817:an saknar VOX-funktion när man försöker köra digitala moder från PC. Huruvida detta är ett medvetet designval kan vi bara spekulera om. Lyckligtvis finns en lösning som OK1VM kokat ihop för några år sedan.

OK1VM digi-VOX mod

Modden går ut på att koppla DATA IN till den del av kretsen som hanterar VOX för SSB och FM via en 10k resistor, se bilden ovan. Sättet jag gjorde på var att löda en 1/8 W 10k hålmonterad resistor mellan de yttersta benen på Q1071 (pinne 1 och pinne 12). Detta är den enklaste delen av modifikationen; att ta isär och montera ihop radion är betydligt krångligare. När operationen är klar, ställ radion på USB eller LSB och aktivera VOX med maximal VOX-gain (100). Justera ljudnivåerna ut från datorn så att VOX går igång och ALC:n jobbar lagom. Detta är ett ganska smalt område, men går att få rätt.

OK1IA ALC-mod

Det går enligt OK1IA att förbättra ALC-beteendet genom att genomföra ytterliggare en modifikation, se bilden ovan. Löd först bort R1094. Löd sedan bort, vänd och löd tillbaka C1113 så att den får omvänd polaritet. Koppla det negativa benet (det som nu "hänger i luften") på C1113 till jord med en kabel eller genom att skrapa bort lacken strax nedanför och brygga gapet med lödtenn. Anmärkningen om C1114 tycks ha att göra med att den inte alltid är monterad. Dess värde är mycket lägre än C1113 och bör därmed inte ha någon större påverkan. Märk att jag själv inte provat denna modifikation än.

Jag har en teori att man kan undvika ALC-modifikationen genom att helt enkelt ha en resistor med något lägre värden än 10k, säg 4.7k eller 2.2k, så att man inte behöver öka VOX gain hela vägen till 100. För tillfället fungerar 10k-lösningen "bra nog", men i framtiden kanske jag eller någon annan ger sig i kast med att förfina resistorvalet.

73 de SA2TMS

Furas hemsida använder cookies. Välj alternativ Samtycker eller Neka