Dagens tema är: IC-706MarkV (5) och vetenskapens framsteg i amatörradions tjänst 

  • Modifiera HM-36
  • Styling nu inom amatörradion
  • Uppgradera din IC-756PROIII
  • Hjässbensmikrofoner med titanskruv
  • "Din dator är utsatt för....."
  • ESBFM
  • Nu kan du uppgradera din 706:a
  • Strömspegel nu oxo i antennen
  • Den perfekta jorden
  • ARRL påverkar jonsfären
  • Lärkträd bästa antennträdet det var ingen myt
  • Åldern bland radioamatörer, nya beräkningar
  • Amatörradio hos riksantikvarieämbetet
  • S-mätare i from av klistermärke
  • Lögndetektor för amatörradio
  • Läsbarhetsanalysator
  • HF jord i säck

SRS nyhetsbrev V.14 2009-04-01

  



HEJ Mejlingslistan

Våren kommer och man får inspiration att gå ut och fixa med antenner. Bygga mobilantenn för HF. Ja allt som lagrats upp i skallen under den långa vintern skall nu omsättas i praktiskt handling. Från och med i natt får vi köra hela 7 - 7,2 MHz med en hel kiloWatt, enlig vad vi kan läsa på SSA:s hemsida.. Modifiera HM-36 har jag beskrivit förr, nu finns nya sätt att göra detta och även andra mickar.

Idag några nyheter inom radio, och särskilt headset, och lite mer storebrorskontroller som vi kan utsättas för. Några nyheter av mer vetenskaplig typ i amatörradions tjänst.

Jord är ju ett ämne som alltid ha debatterats i amatörradiokretsar, HF jord, elsäkerhetsjord, blomjord, åskskyddsjord. Nu finns lösningen, läs under rubriken den "perfekta jorden".

Men den största nyheten i dag är IC-706MKV, dvs Mark Five. Jag beskriver apparaten noga med det jag vet vid skivandet stund.

Det blir lite om styling idag, något som varit lite dåligt med för våra radiogrejer. Men som vi nu kan råda bot på. Alla vill ju göra sina grejer lite personliga. Styling är svaret.

Att döda en myt är något jag gjort lite då och då, idag dödar vi ytterligare en myt.


Ibland använder jag namn på människor i mina exempel och texter, som Ove, Bengt, Per, Anders, Nisse eller Rune. Namnen är slumpmässigt valda och anspelar INTE på någon speciell radioamatör, så känn dig inte träffad av mina namnval. Jag tycker texterna blir lite roligare med riktiga namn, än att försöka med radioamatören "SM8XXX".

Absolut, typ.

Att vi i framtiden kan få vänja oss vid radioapparater som blir upp till 300 Grader varma kommer jag idag att berätta om.

Tecknet /.../ betyder lång paus, dvs ser du detta skall du hålla upp med läsningen i c:a 3 sekunder. Jag kommer att använda tecknet framöver. Detta tecken till skillnad mot användandet av snedstreck till något man själv hittar på, är vedertaget i skrift.




Viktiga datum för HAM händelser 2009


SSA årsmöte2009-04-18,19: se SSA hemsida http://www.ssa.se/

Här finner vi att SSA årsmöte äger rum i Täby.

Årsmötet äger rum den 2009-04-18,19 (April 18 och 19)l och plats blir liksom 2002, Täby Park Hotel, "allt under ett tak". Mera info kommer successivt på Täby Sändaramatörers hemsida http://www.sk0mt.net/ och dessutom i QTC nr 1.

Vi får njuta av IC-7600



Loppis i Nykvarn 30 maj

SRS kommer som vanligt och detta händer lördagen den 2009-05-30

Mer info kommer. Boka in dagen, denna händelse kan bli lika viktig som Eskilstuna, bara folk kommer.



Loppis Ölmbrotorp 2009-09-19

Den årliga loppisen för amatörradio norr om Örebro äger rum 2009-09-19, (19 september 2009) SRS räknar med att komma, mer info kommer efterhand, se bara till att boka in höstens helger redan nu.

SM4RGD  Charlie



Loppis i Norrköping 2009-10-10

Lördagen den 10 oktober 2009 är det dags, den stora begivenheten i Norrköping. SRS är bokad som vanligt, mer fakta kommer framöver året.



Nu är BC stationerna borta från 7,1 - 7,2 MHz

Bra va! och idag skulle det då vara fritt att börja sända i det bandet som radioamatör.

Den 2009-03-29 flyttade nämligen rundradiostationerna till högre frekvensband, för att bättre anpassa sig till sommarkonditionerna. Det är nu roligt att lyssna på BC banden 11,5  13,6  15,5  och kanske 18 MHz nu. BC bandens hela frekvensområde kommer i kommande nyhetsbrev som har temat BC banden på HF. Ang det nya amatörbandet, vi skall ju få använda 7 - 7,2 MHz enlig SSA hemsida. Det har diskuterats och ifrågasatts. En sak som inte är tolkad är starttiden, var det i natt kl 00.00 eller var det 00.00 GMT? Låt mig slippa ansvar i frågan om vi verkligen får köra upp till 7,2 MHz. Jag har enbart vidarebefordrat information från SSA hemsida, samt försökt sprida lite entusiasm i frågan om nya frekvensband för amatörradio, och vad vi kan göra med dessa.

Själv orkade jag inte vara uppe så länge. Men jag lyssnade lite i morse. Men det var stendött på frekvensbandet 7100 - 7200 kHz. Inte någon SM-station, och ingen radioamatör överhuvudtaget.  Endast någon svag bärvåg från fjärran BC station. Ingen nyhet om bandet på SSA hemsida nu på morgonen.



Rapport från Eskilstuna

Lördagen den 2009-03-21 genomfördes den årliga storloppisen eller HAM mässan i Eskilstuna. SRS var där förstås som vanligt.

Här kan man se massor av bilder från evenemanget http://www.sk5lw.com/hamfest/2009/hamfest2009pics.htm

Jag hörde siffror på 1100 besökande, massor av folk var det i alla fall. Det jag tänkte på är att mängden datorskrot är i stort sett noll numera, ingen släpar dit en massa gamla datorskärmar och datorchassin. Däremot en del gröna grejer, nutida miltär surplus. Ett bord med en massa gröna kristallstyrda radio på 50 MHz försvann snabbt, måhända de kommer att bli 50 MHz relästationer tro? För oss på SRS var intresset stort, mängder av radioamatörer frågade efter IC-7600, den hann vi inte få med och många besvikna miner var följden. Däremot rönte IC-7200 stort intresse, liksom D-STAR. En lång dag och man blev rätt sliten. En mycket bra lokal, bra arrangemang, god ventilation, ja jag tyckte det i alla fall, medan andra tyckte det var svettigt, kanske för att de flesta besökare hade ytterkläderna på sig, och bra parkering gör att evenemanget blir perfekt och en verklig upptakt till våren och ljusare tider. Allt tyder på att amatörradio inte följer samhällets mönster med nedåtgång utan intresset är på topp. Katten va duktiga ni är i Eskilstunaklubben!!!!!!!!!



Talad manual IC-7200

Jag har spelat in en talfil med handhavandet på IC-7200. Detta för att hjälpa en blind radioamatör att hantera sin IC-7200.

"Filen" består av ett gammaldags kassettband, jag fick ingen bukt med inspelningsprogram för datorn. 2 x 60 minuter och då hann jag ändå inte med minneshanteringen. Att spela in ett sådant här band är något jag gjort många gånger för ICOM stationer, men det är lite klurigare numera då det ju är flera nivåer av menyer. Men till min förvåning går det bra, och de små ljuden när man klickar, "beepen", ger bra hjälp. Han som fick bandet har nu kunnat komma mycket långt med sin nya fina IC-7200. Särskilt IC-7200 som har bra "tryck-känsla", "tryckmotstånd" eller "knapp feeling" är lätt att räkna tryck på och man känner knapparna mycket väl.  

Det finns nu möjligheter att få denna kassett kopierad, eller att någon konverterar den till dator ljudfil, för den som funderar på en IC-7200. Tidigare har jag tillsammans med blinda radioamatörer spelat in liknande band, exvis på IC-706MKIIG. Givetvis är idag möjligheten att använda dator som läser den vanliga manualen en bra hjälp. Även den svenska manualen går att få läst i dator med talprogram. Men alla blinda eller synskadade radioamatörer kör ju inte dator.



Modifiera din HM-36, ny enklare metod

Jag har tidigare berättat om den "nya" HM-36 som görs i Kina. Du känner igen den på "made in China" på baksidan. Man har satt in en annan elektretkapsel och andra kondensatorer. Resultatet är att den ger allt för stark återgivning av basen i talet. Lösningen är att byta en konding i micken. Nu finns en ny enklare metod som dessutom ger dig möjligheter att under tid variera effekten av mindre kondensator. Som alla vet handlar det om elektrolytkondensatorer och de får sin höga kapacitans genom att man använder en elektrolyt, vätskan mellan dess elektroder. Genom att man suger ut en del av denna elektrolyt kan man variera kondensatorns kapacitans. Ganska självklart. Många vet oxo att i äldre elektronik där elektrolyten fått torka bort, helt eller delvis så är kondensatorerna inte riktigt vad de var från början. Det finns nu två sätt att gå tillväga med HM-36 mikrofonen.


Ett: Man borrar ett litet hål i kondensatorn, i detta fall C1. Kondingarna är utmärkta på kretskortet i micken så det är enkelt att lokalisera den. Använd en 0,5 till 1 mm borr och borra försiktigt hålet i dess kapsels överdel. Var försiktig när du går igenom den tunna Al plåten så att inte de tunna folierna skadas. Nu kan kondingen "andas". Efter c:a en månad har kapacitansen gått ner till c:a 1 tiondel, dvs vi har då c:a 0,2 uF. Efter en månad till bör den vara nere i 0,02 uF och nu skall det höras rejäl skillnad. Nu gäller att testa micken varje vecka, när man är nöjd med ljudet gäller det att limma igen hålet. Då rumstemperatur och luftfuktighet spelar in, samt hålets diameter kan tiden variera. Lämpligt är att sätta en droppe Karlssons klister över hålet när det låter som du vill ha det.


Två: Har du mer bråttom kan du helt enkelt suga ur lite av elektrolyten. Borra först enligt punkt ett. Använd en spruta som du kan tigga av den lokale knarkomanen. Fila av spetsen så att den blir rak, är du riktigt smart borrar du med samma diameter som sprutspetsen. Stick in i hålet och sug ut lite av de dyra dropparna. (elektrolyten). En gråbrunrödlilavit illaluktande vätska. Provprata sug ut mer vid behov. När du är nöjd med ljudet, dvs har uppnått lämplig kapacitans, limma igen hålet, och skruva ihop HM-36:an.



Var rädd om de dyra dropparna

Om du nu är riktigt smart sparar du den utsugna elektrolyten. Den kan med fördel finnas kvar i sprutan bara du försluter spetsens öppning med lite eltejp. Denna är nämligen bra att ha om du skall ha igång en riktig gammelradio. Där kondingarna kan ha torkat och fått för låg kapacitans. Borra upp dem och pumpa in lite ny elektrolyt helt enkelt och få nytt liv i gammelriggen.



Nu kan du köpa ny elektrolytkondensatorvätska

SRS har lagt upp sådan vätska som lagervara, perfekt för den som vill få nytt liv i gamla riggar där kondingarna har torkat ut. Elektrolyten, dvs vätskan kommer i 15 ml sprutor med trubbig spets. (för att inte den skall kunna användas intravenöst).  Man får räkna med 5 - 10 ml för större pappers kondingar av amerikansk typ. För små japanska kondingar vi finner i exvis en 30 år gammal IC-R71 är det frågan om 0,01 - 0,05 ml per konding. En förpackning (spruta) räcker till en hel apparat. En liten borr medföljer. På detta vis slipper du ta ur kretskorten, du slipper löda ur och beställa nya kondingar. Det föreligger ingen risk att du fyller på för mycket. Borrhålet förseglas sedan med limmet som medföljer.



IC-7300 ännu en ny ICOM all mode all band station med inbyggt batteri

Inbyggt batteri i en 100 Wattare! Japp

Redan nu kommer en alternativ IC-7200, det handlar om att man byggt en IC-7200 ännu mer "ruggad". Den är helt byggd i gjuten aluminium legering, vattentät och IP klassad, (IP-65 se tidigare nyhetsbrev med IP klassningen som tema). Tål dränkning ner till 1 meter under 30 sekunder. IC-7300 levereras med handmikrotelefon (lur) lik den försvaret använder. Men en helt vattentät version. IC-7300 har ett slutet kylsystem som då tillåter total vattentäthet. Det fungerar som moderna frysboxar som ju använder hela höljet som kondensor. Mer om detta framöver. IC-7300 tillåter därmed radioamatörer att experimentera med HF radio under vattnet, och de som är utbildade dykare har möjlighet att testa detta. Den uppmärksamma frågar sig givetvis om strömförsörjningen för en IC-7300. Även här nya nyheter. Kommer ni ihåg när jag berättade om elbilen Think och dess ganska lilla batteri som ändå medger 180 km räckvidd. Ett flytande salt elektrolyt batteri. Här kan vi få 40 Ah och ändå få plats inne i IC-7300, värmen som får salteleketrolyten att smälta, dvs de 350 graderna, ingår i kylsystemet och är mycket väl isolerat, värmen står sig 14 dagar efter laddning. Ett nerkylt batteri tar 12 timmar extra i laddningstid för att bli uppvärmt. Nu skall vi dock tillägga att med de nya flytande saltelektrolyten med endast 175 graders temperatur blir batteriet mer användarvänlig och lämpad för den här uppgiften. IC-7300 blir en HF VHF och UHF radio, dvs den gamla 7200 har fått 145 och 433 MHz.



Stuckaturer, stuckaturgips, nygammal styling kultur.

Ja nog har vi hört talas om detta. Vi skall inte blanda ihop med ordet struktur som jag brukar ondgöra mig över. En stuckatur är en av gips gjuten prydnad, det kan vara en ornamenterad sak runt sladdhålet i taket där kristallkronan hänger. Det kan vara utsirade taklister, med krumelurer och små feta änglar. Ni som har besökt det numera nedplockade telemuseet, har säkert sett LM-Erikssons styrelserum. Ett fantastiskt påkostat rum, högt i tak och byggt i mörkt ädelträ, med stort bord och fantastiska stolar för styrelsens medlemmar. Lyfter man blicken finner vi ganska stora och uppseendeväckande stuckaturer. I form av feta små änglar med telefonlurar. Sådana stuckaturer gjuts av just stuckaturgips. I visa fall kan stuckaturer vara förgyllda. Som tavelramar och pendyler. Men till saken då, nu kan SRS meddela att vi återupptagit detta med stuckaturer och små självhäftande feta barnänglar med mikrofoner, handapparater etc finns att klistra på radiostationerna. En lite fetare modell finns att klistra på AH-4 som ju ofta sitter högt och med god insyn. Ett ark innehåller 10 st i olika storlekar, alla i blekvit gipsfärg, givetvis inte tillverkade av gips utan av mattvit plast. Små feta barnänglar med IC-E90, HM-36, i de små knubbiga händerna, i olika poser, liggande stående eller klättrande, den sista lämplig att sätta på antennen då. På detta vis kan vi smycka, eller styla våra radiostationer. Tänk dig en liten fet barnängel mitt på VFO ratten till PROIII:an, en med HM-36 i näven. Häftigt och med tiden.

För den lite mer aggressive radioamatören finns "fresker" i samma serie. Fresker är "hemska" arga figurer, föreställer fantastiska och skrämmande varelser, som sjöjungfrur, vildmän, monster och tritoner ofta med lejonansikte, monsterliknande etc, vi ser fresker bl.a på det gamla skeppet Vasa och även på kungens kåk, slottet.

Stajla din radio med hemska fresker i stuckatur och sätt motstationen i respekt för dig.

Obs att du kan sända små bilder med dessa stuckaturer med D-STAR och i 3D. Dvs så att motstationen verkligen ser dem.



Nu kommer slutklämmen i 706 serien, IC-706MKV, "mark five"

Varför hoppa till fem nu då när sista versionen var MKIIG? Och vart tog G:et vägen? Bra fråga, men visst är det så att de flesta MK versioner genom tiderna har slutat med version fem, MK-V. Och så gäller för den världsberömda IC-706 oxo, den sista och mest utvecklade 706:an heter mark fem. 706 behöver väl inte presenteras utan jag går direkt på nyheterna i IC-706 MK-Five. Först ut är en starkare sändare, nu får IC-706MKV 200 watt UT!!! Med de nya MikroMOSET får vi avsevärt högra verkningsgrad, och MKV blir inte varmare trots att den lämnar 200 watt ut, givetvis blir strömförbrukningen därefter, dvs den drar inte som kunde tro 40 Amp utan 28 - 30 Amp. På VHF blir det 100 Watt men på UHF har man bara klarat av 40 watt. Den höga verkningsgraden kommer sig av att vi numera inte behöver BIAS, vilken ju står för en stor den av strömförbrukningen, likaså slipper vi drivsteget, då de nya MikroMOSET transistorerna har avsevärt högre gain. För övrigt gäller så gott som samma utseende och samma tillbehör som den gamla 706MKIIG, dock kan IC-706MKV ge oss fyra olika displayfärger. Här har man lyssnat på kunderna, som förutom grönt vill ha den gula vi sett på IC-703, rött för den mer romantiskt lagda och isblått för den iskalle. Riggen blir godkänd för att installeras i bil, men för att följa kraven på E-mark måste man då själv ansvara för att inte köra mer än 100 watt i moderna bilar. Med en mobilantenn och dess låga verkningsgrad kan vi dra på med full gas utan att tveka. Andra finesser är att IC-706MKV har D-STAR, gäller förståss bara på VHF och UHF. Datormässigt har IC-706MKV fått en USB jack lik den på IC-7200. För övrigt gäller att IC-706MKV har vanliga kristallfilter. Man skulle ju kunnat tro att man gått in för DSP, men detta gör att vi nu har förväntningar på en Mark fem version av IC-7000 oxo, dvs med minst 200 watt ut. En annan sak man gjort i MKV 706:an är en äkta HF klipper, det gör man genom att den nu har två MF:ar med kristallfilter.

Men ger då 3 dB mer effekt så stor verkan då? Ja många av de som kör 7800, 7700 med 200 är överraskande nöjda med effekten, men med skillnaden vi har mellan LF klipper och HF klipper kommer SSB sändningen från en IC-706MKV att bli upp emot 6 dB kraftigare. Ser vi på mottagaren så har man bytt ut de två första blandarna och filtren i första höga MF till helt nya konstruktioner, det betyder att IC-706MKV kommer att bli en värdig konkurrent till de stora riggarna när det gäller selektivitet.  Jag kommer med mer info så snart jag vet mer, det lär vara fler överraskande egenskaper på den sista 706:an.



Uppgradera din IC-756PROIII

Nu kommer uppgraderingen som gör att du får VHF i din IC-756PROIII, dock endast till version III. Precis som IC-7400 är den klar för VHF, och genom att hämta hem en ny programvara kommer 118 - 174 MHz upp. Du får givetvis komplettera med ett 100 Watt PA för VHF, men i övrigt är allt klart. Du får en VHF rigg med färgskärm vilket är unikt, du får en VHF station med den fina spektrumdisplayen som IC-756PROIII har. Det finns förstås en hake, ena antennjacken kommer att bli för VHF och därmed finns ju bara ett antennuttag för HF, det kan man leva med, exvis genom att ha en separat antennomkopplare vid sidan av. VHF slutsteget är i det nya sk MikroMOSET typen, och behöver ingen BIAS, därför blir det hög verkningsgrad, trots att det är linjärt. Vi talar om 92 procent verkningsgrad. Vid 100 Watt får vi förlustvärme som från en 10 Wattare. Någon kylning behövs därigenom inte. VHF steget är stort som en tändsticksak och får lätt plats. Den som nöjer sig med 1 Watt behöver givetvis inte köpa slutsteget. Någon gång under månaden kommer jag att meddela hur uppgraderingen laddas hem, och vad det kostar. Obs att endast EU versionen fungerar men den här uppgraderingen, FCC har motsatts sig saken men CE märkningen tillåter sådana här saker.



Ny typ av hjässbensmikrofon, titanskruv är lösningen

Många har hört talas om de olika typer av headset som används av professionella komradioanvändare, det kan handla om strupmikrofoner, hjässbensmikrofoner eller öronmikrofoner. Avsikten med olika former av headset är att kunna kommunicera vid extremt hög bullernivå, eller att kommunicera med dold utrustning, det skall inte synas att exvis livvakten har komradio. Ja alla har väl sett de "osynliga" transparanta spriralslangsheadseten som är populära hos hemliga SÄPO livvakten. Nackdelen med strupmikrofon är att det blir konstigt ljud, fördelen är att det går att sända i extremt kraftigt buller. Hjässbensmickar, kan sitta i örat eller hårt mot skallen. De ger likande ljud som strupmickar, dvs saknar diskant och det är svårt att känna igen den som sänder.

SRS har löst detta problem, och kan nu lansera en hjässbensmikrofon med perfekt ljud, och perfekt bullerundertryckning, det handlar om att få bättre kontakt med hjässbenet. Lösningen är en titanskruv, likt som vid tandproteser eller höftledsproteser låter man helt enkelt dra i en titanskruv mitt på skallen. Denna är c:a 10 mm tjock och har en invändig M4 gänga, och det går när som helst att med en M4 skruv dra fast önskat headset, eller andra tillbehör.

Detta är synnerligen lämpat även för radioamatörer, och SRS kan is amarbete med läkarkåren i Karlstad tillhandahålla inmontering av sådan titanskruv. En av svårigheterna är att få på muttern på insidan, men detta löser man efter att vi utvecklat ett special instrument, (verktyg). Risken för att skada eventuella hjärnceller är liten, de första 10 kunderna, som ingår i provet, har inte fått särskilt stora hjärnskador. Går detta väl ut kan vi i framtiden komma att erbjuda inmontering av titanskruv även på andra orter. Lyssna på 3755 kHz i helgen så skall jag provköra mitt headset, direktmonterat med direktljud från hjässbenet. Förutom radioamatörer som vill ha fast monterat headset är kunder hos SÄPO, Livvakter, personal i tung industri, dykare, brandmän. Ja du läser rätt, nu finns äntligen möjlighet att kunna kommunicera som dykare.

Gör det då ont att få insatt titanskruven? Givetvis en bra fråga, som kräver svar, lokalbedövning som håller i sig c:a 12 timmar, sedan kan det göra ganska ont i c:a en vecka. Ont att jämföra med vanlig huvudvärk. Ett par magnecyl om dagen hjälper. Tänk dock på att skruvens beräknade livslängd är 25 år. Givetvis går titanskruven att använda till både peruk och toupe. Bra att ha efter halvtid då håret börjar tunnas ut. Vi skall tillägga att denna 10 mm titanskruv är väl försänkt och märks knappast när den är oanvänd. För att inte kammen skall fasta drar man i en kupolformad täckskruv och det hela blir en väl avrundad halvkula bara. För hemliga SÄPO som behöver gå till frisören, ja han kan ju inte undvika att se saken, finns blanketter där man ber frisören skriva på ett tystnadsavtal. Finns i hudfärgad eloxerad version för de tunnhåriga.



"Du kan vara utsatt för falsk programvara" eller "Din dator kan vara utsatt för programförfalskning"

Någon som fått meddelandet på datorn? Mikrosoft går in i din dator och kollar serienumret, är det inte godkänt börjar dom manipulera din dator, du får en svart skärm, du får chansen att "lösa" problemet, dvs betala. Det poppar upp små meddelanden som skall göra att du får dåligt samvete, /.../ och betala.

Nu kommer detta i andra produkter, och vad är lättare än att införa systemet på radiostationer för amatörradio. ICOM stationer som sålts under 2008 och framåt har systemet, ett system som trådlöst meddelar tillverkaren om hur och var produkten används. På det viset kan tillverkaren, dvs ICOM Jpn, få reda på om en USA version av IC-XXX körs i Europa, eller i SM. Man kan sedan få små meddelanden att poppa upp där du får chansen att förklara dig, betala för modifiering till rätt version, etc. Hur funkar då detta? amatörradio är ju inte uppkopplad till Internet. Nej, men alla amatörradiostationer har ju en sändare och en mottagare. Men den når ju inte alltid fabriken i Japan. Nej, men varje gång du sänder skickas en signal med subton, dvs en ohörbar ton, vidare till alla andra riggar inom ditt räckviddsområde. Exvis om vi sänder med en IC-XXX, på 3750 kHz i Karlstad kommer troligen minst 100 st andra stationer att höra din signal. Dessa lagrar dessa data och sänder vidare, snart är någon av dessa stationer på 14 MHz och alla insamlade data skicka ut över världen. Efter ett tag har data från just din radio nått Osaka. Denna datafil innehåller serienummer, och position från den inbyggda GPS:en, dvs fabriken ser att din radio finns i södra Karlstad, men är en version som borde köras i USA. Så är det bara att sända tillbaka datasignaler samma väg. Efter hand når signalen din rigg och exvis stänger av slutsteget, eller stänger av de funktioner som inte överenstämmer med kraven för CE märkning i Europa. På det här viset kan fabrikanten hålla sig uppdaterade om hur deras produkter sprids över världen, man riskerar inte att apparater med andra specifikationer används där andra krav finns, exvis en FFC radio med lägre undertryckning av övertoner, som inte får sända i EU där CE märkningen kräver större övertonsdämpning. Men detta funkar väl inte säger många, sanningen är att det visst funkar, men går långsamt. Det kan ta en hel månad med sändning ett par ggr per vecka innan din olagliga sändare i EU stängs av. Att släpa in en EU version av exvis IC-706MKIIG till USA som då inte har Cellular Blocking blir ödesdigert, den kommer att stängas av direkt. En finess man lärt sig av Mikrosoft som kan ge oss renare band, mindre störningar och en massa andra fördelar. Som många fotointresserade vet har många nya systemkameror GPS, man får i bildfilen position var bilden tagits. Vidare har man ofta trådlös överföring av bildfiler till datorn, och sen är det fritt fram att göra samma sak även med svartimporterade systemkameror.

Varför kan man fråga sig? Jo helt enkelt därför att vi kan vänta oss en skräpning av att CE märkningens specifikationer efterlevs bättre. EU kräver att man bara får använda CE märkta varor i EU. Men vid semesterresor då? Bara att vänta ett tag till data överförts till tillverkaren om att apparaten, radion, kameran eller vad det kan vara nu finns på rätt plats för dess godkännande, så börjar den funka igen. Vill man påskynda saken låter man bara radion stå på några nätter eller dagar när du jobbar.



ICOM först med nytt trafiksätt, enkelt sidband FM, ESBFM. (teknik)

SSB vet ju alla vad det är och står för, men varför inte FM som enkelt sidband? Något jag funderat på i alla mina år som radioamatör och radiointresserad. Ja det finns väl nackdelar, även ett sidband av FM har större bandbredd än ett sidband av en AM sändning. Som alla vet krävs det en bärvåg vid FM, även om man sänder ett sidband. Men AM klarar sig utan bärvåg och kan sändas som enkelt sidband utan bärvåg. Det finns givetvis stora fördelar med FM och ett sidband, något som inte har provats, men som vi nu får möjlighet som radioamatörer att prova. Till fördelarna hör minskad bandbredd, halva mot vanlig FM, men man tar steget vidare och skär även bort en del av de mindre nödvändiga sidbanden från FM sändningen. Vi får en FM signal som motsvarar en FM sändning med +-15 kHz deviation, dvs som på den gamla goda tiden, men med en total bandbred av 6 kHz, dvs om en AM sändning. Det är som alla tänker, den moderna DSP tekniken som möjliggör detta. Att skapa filter för att som vid SSB filtrera fram en enkelt sidbands sändning med FM skulle bli för omfattande. Med DSP är det möjligt och dessutom, har vi då stora möjligheter att påverka bandbredd och egenskaperna, som exvis att med 6 kHz bandbredd sända FM som liknar forna tiderna fina 50 kHz kanaler, men på 6 kHz.

De som varit med på det här brevet ett tag har säkert läst mina texter om FM och särkskilt där jag talar om osymmetrisk FM, något vi lider av i äldre kristallstyrda FM sändare. Steget från en sådan osymmetrisk FM sändare och till ESBFM, (Enkelt Sidband Frekvens Modulation) eller på engelska SSBFM. Dock kräver det nya trafiksättet att kräva en noggrannhet i skapandet av sidbandet som inte går att uppnå med varken kristaller eller FM modulator. Med DSP är det en barnlek. Det roligaste är att en DSP som klarar detta blir måttlig och vi kommer att få ESBFM även i ICOM:s handapparater framöver.

SM4FotPeDahl har provat ESBFM, det första man slås av är ljudkvaliteten, dynamiken ökar ju som bekant med deviationen, och ESBFM motsvara ju gamla hederliga +-15 kHz FM, men tar bara 6 kHz. Räckvidden är nästan det dubbla åtminstone vid plan terräng. De praktiska proven har skett som vid jaktradioproverna på Värmlandsnäs, där vi ju kommer långt ut i Vänern. Ett slättland som fungerar som standard vid räckviddsmätningar. Anmärkas kan ju att vi var tvungna att hyra en båt som tog ena motstationen ut i Lurö skärgård.

De första mobila ICOM stationerna i produktion med ESBFM kommer under månaden. Hur går det med typprovningen då? Som vanligt är EU motstridiga när det gäller nyheter, därför har PTS givit SRS ett experiment - typgodkännande, liksom vid mindre flygplan finns möjlighet att typgodkänna en amatörradio som experimentsystem. Ett mycket lovärt initiativ av vårt PTS. Ja de se ju stora pengar i att själva använda systemet, de säljer ju frekvenser, eller kanaler och blir det då mer än det dubbla så .... Vad gäller USA så sätter sig FCC på tvären. De känner sig trängda och vill inte skapa konkurens bland sina komradioinnehavare. De bävar oxo för att behöva skriva nya frekvenslistor, de gamla är ju bra då de funkat i mer än 50 år.  Alla andra länder i hela världen har godkänt ESBFM som trafiksätt. Italien tillåter ESBFM även på kortvåg.

Jag kommer givetvis att skriva mycket om detta framöver och hoppas kunna visa de provstationer vi har, på SSA årsmöte.

Vi skall slutligen tillägga att det endast kommer övre FM-sidbandet, så vi slipper val av sidband, som ju egentligen helt saknar nytta.



ESBFM kräver ett nytt system för kanaler (teknik)

ESBFM är en osymmetrisk sändning likt SSB, som alla vet förekommer det att man specar SSB kanaler med centerfrekvens, jag har ju berättat om hur kanalerna för amatörradio ser ut på 5 MHz. Så kommer man att behöva sätta centerfrekvensen i det enda FM sidbandet som just kanalcentrum. Detta är ju inte så stort problem och inom amatörvärlden kommer vi att anpassa oss till detta. Givetvis får vi detta även för vanlig SSB framöver.

Så skall vi köra på 3750 kHz med en äldre SSB station, så måste vi finna centerfrekvensen, och ställa in på skalan. Alla nya ICOM stationer kommer att ha det systemet i framtiden som gör att vi lätt kan med ett knapptryck räkna om från det gamla med frekvensen angiven i den undertryckta bärvågens frekvens till det en kanal sidbandets centerfrekvens. Spektrats centerfrekvens. De ICOM stationer som kan "uppgraderas" IC-7800, IC-7700, 7200, 7300, 706MKV och IC-7900 kommer att kunna få nya programvaror.



ESBFM kan inte köras mot äldre FM stationer

Som alla givetvis inser och förstår kommer ESBFM bara att kunna köra med därför avsedda radiostationer. Skillnaden är som att köra SSB mot AM, det låtar bara illa..



Nu kan du uppgradera din IC-706 med en "styling kit"

Dvs den äldsta UR-706:an, den som kom 1995 och slog radiovärlden med häpnad kan nu bli en MKIIG. ICOM har tagit fram en sk "styling kit". Något vi tagit från bilvärlden, där stylig förekommer friskt, låter ICOM:s marknadsavdelning hälsa. Med en "stylig kit" får du allt som behövs för att din gamla IC-706 skall bli en IC-706MKIIG. Satsen innehåller en DVD med utförliga beskrivningar om hur arbetet skall fortgå, och en papperslista där du bockar för varje moment, så att inget blir avglömt. Man får även med tre olika verktyg, skruvmejslar och ett "specialtooool". Detta för att inte skruva sönder skruvarna. Vidare följer ett nytt PA kort med satsen, man byter även PLL kortet som ju oxo har kristallugn, main unit måste förstås bytas ut och ett sådant kort medföljer. Filter kortet där LP filtren sitter, tillika T/R sw och SWR byggan medföljer som utbytesenhet. Nu har ju de här korten inte riktigt samma hålscheman som de gamla korten så satsen innehåller ett nytt gjutgods. Dvs radions chassi med hål borrade och gängade. En sprayflaska med den mattsvarta färgen följer och en detaljerad beskrivning för hur lackeringen skall gå till för att bli snygg. Man måste rensa lite gjutskägg, och avfetta före lackeringen. Något nytt serienummer får din uppdaterade IC-706:a inte. Utan den får ett sk PFX nummer som är lika för alla "uppstylade" apparater. Många bävar inför trimningen, men här kan vi då meddela att satsen är trimmad från fabrik, det enda man måste tänka på är att inte blanda delarna med kompisens stylig kit. Dvs om man gör jobbet tillsammans med en kompis som oxo vill uppdatera sin 706:a.

De flesta inser förstås att det inte alls är nödvändigt att ta ur de gamla kretskorten ur IC-706 utan den kan säljas till den som vill ha en äldre 706:a.

Vad behövs då för instrument för att lyckas med en sådan här styling. Som jag redan nämnt är alla delar trimmade från fabrik så endast funktionstest krävs, en konstlast och ett nätaggregat. Visst tar det en stund att göra det här jobbet, man räknar med att en ovan radioamatör med normalt "handlag" behöver 4 kvällar, där man jobbar 4 timmar per kväll med en kaffepaus inräknad, det är då tillåtet att ta en macka. Inget hindrar ju från att välja en annan tidsplan. Och en van "skruvare" fixar saken under en lördag. Det klurigaste är fronten, där behåller man kretskortet men byter plasten med knapptexter och själva knapparna, man måste få ur kretskortet och byta fronten, med den utförliga beskrivningen och specialtooolet är det lätt. Efeterssom vi talar om en styling kit så kan jag meddela att det finns möjligheter att ändra färg i displayen, fonter etc.

Resultatet då? Perfekt som alla ICOM stationer, men inte att förglömma, detta ger en mycket stor personlig tillfredsällelse, att göra något själv, att lyckas, att känna att man kanske fått en extra hjärncell på köpet, något att visa vänner och frugan att stoltsera med. Ja den sistnämnda delen är nästan ovärderlig.

Vad kostar då kalaset? Bra fråga, och vi räknar med att ha satserna hemma inom två veckor, priset sätts inom den tiden. Vi kommer i Eskilstuna att visa kittet med både röd, gul och rosa, förutom original grön displayfärg.

Man kan då fråga sig om ICOM kommer med styling kit för andra stationer framöver. Jag kan redan nu avslöja att så sker. Däremot kommer jag än ett tag att hemlighålla till vilka modeller.



Vad är då "normalt handlag"

Som jag nämnde i texten om styling av IC-706. Klart att skall man hålla sig med sådana uttryck så måste de defineras. Vi har ju radioamatörer som är jätteduktiga på att skruva, och andra som har tummen mitt i näven. Alla kan göra stylingjobbet men det tar olika lång tid. Därför har ICOM delat upp förmågan att göra sådan här jobb i fem olika klasser.


A. Expert, den som dagligen skruvar i modern elektronik och har gjort det i minst 5 år


B. Amatör, den som någon gång då och då, exvis 4 - 6 ggr per år skruvar isär en elektroniksak. Det är här, på B-nivån vi sätter "normalt handlag"


C. Den som tror sig kunna fixa detta och har vis erfarenhet av att skruva i radiogrejer, dessutom har ett högt självförtroende.


D. Den som inte skruvat i en radio på minst 5 år, har lågt självförtroende och är allmänt rädd för att skruva


E. De som har tummen mitt i, eller nästan mitt i näven, hit hör badvakter, gropgrävare, bokhållare, politiker, psykologer, poliser, pappersvändare, stämpelbiträden och pärmbärare...


I DVD:n som följer med stylig kitet finns material så att du själv kan klassificera dig till någon av de här nivåerna. Varje av de fem nivåerna delas sedan upp i fem undernivåer. Slutligen får man en tidsplan för arbetet. Som då kan variera rätt mycket.



Strömspegel nu även i antenner (mobil HF antenn)

De som hållit på med LF förstärkare och operations förstärkare vet vad jag menar. Jag hade ju ett brev för en tid om just OP-förstärkare, en strömspegel är ett analogt konstruktionsblock inom elektroniken som helt enkelt kopierar och fasvänder strömmen till nästa steg. I varje OP eller HiFi stereo slutsteg med transistorer finns en strömspegel, detta för att bygga upp det differentialsteg som krävs. Du kan se förklaring av begreppet eller konstruktionselementet strömspegel på nätet exvis här: http://susning.nu/Str%F6mspegel

Vad har då detta med antenner att göra?

Jo alla vet vi ju att det är strömmen i en antenn som gör att det alstras radiostrålning, sålunda när vi bygger en mobilantenn för exvis 3750 kHz vill vi ha upp spolen för att den del av sprötet under spolen skall det flyta så hög HF ström som möjligt. Men samtidigt får vi större förluster i spolen, den måste ju ha högre induktans ju högre upp. Sänker vi spolen blir förlusterna mindre men strömmen får en kortare pinne at stråla från, höjer vi spolen får vi mer ström i sprötet under spolen men mer förluster i spolen. Man måste kompromissa, och en vanlig kompromiss är att spolen i en mobilantenn för låga frekvenser hamnar 50 - 70 procent upp på den totala sprötlängden. Kunde man nu vända på steken, och få delen ovanför spolen av stråla, att bli den del av antennen där högsta strömmen flyter kunde man minska spolen och flytta ner denna. Det är här strömspegeln kommer in i leken. Med en strömspegel som funkar vid de här frekvenserna och vid den här effekten, (100 watt) kan vi vända uppochner på teorin om hur en mobil antenn för HF skall vara byggd. Sålunda med spolen längst ner, och till och med i bagageluckan, med strömspegel och 2 - 3 meter långt spröt där strömmen är maximerad hela vägen kommer vi att kunna få mobilantenner av samma storlek som tidigare men med minst tiodubbla verkningsgraden. Istället för 3 - 5 Watt från vår IC-706all med 100 Watt kommer vi att få ut 30 - 50 Watt. Hur bygger man då en sådan strömspegel? Ja nu när vi vet hemligheten är det inte så svårt, man måste givetvis bygga den med passiva komponenter, vi kan ju inte ha transistorer på ett antennspröt. Just nu handlar det lite om en upphovsrätt ehuru strömspegel för kortvågsantenner skall bli var mans möjligheter att bygga eller om det blir en igengjuten plastbit som vi måste köpa. Vi lär få läsa mer om det här framöver, och även om strömspegeln blir rätt frekvensselektiv och kommer att kosta en slant så lär den vara värd varenda krona. Kommer den att bli fri som självbygge är det kul, många kommer att släpa fram hyvelbänkarna, spolindningsapparaten och lödjärnen. Toppkapacitansen blir en vridkonding placerad vid strömspegeln i bagageluckan. Där kan man då stämma av antennen inom bandet. Många tycker då att detta liknar ju en helt vanlig antennavstämmare, prova själv då skall du se, sätt en avstämmare i bagaget och försök få ett 2 meter långt spröt att stråla på 3750 kHz.  Då inser man snart att en strömspegel är vad som krävs.

Med strömspegel på 7 MHz mobilantenn får vi upp till 70 procent av effekten ut i rymden, men så är oxo 7 MHz den högsta frekvens det går att göra en effektiv strömspegel på..



ARRRL gör experiment med att påverka jonosfären

Som alla vet är solen just lite klen nu, det blir inga solfläckar, och konditionerna uteblir. Solfläckar gör ju att solens strålar blir aktivare när det gäller att påverka våra atmosfärsskikt, och med det får vi bättre konditioner. Det handlar om att jonisera partiklar i atmosfärskikten. Nu har ARRRL, som ju har en viss ekonomi, skickat upp just joner för att strö ut från rymdfärjan, avsikten är att påverka kondsen på HF. Nu är det ju så att bara joner räcker inte, det hela handlar ju om att solen åstadkommer kemiska reaktioner i våra atmosfärskikt och det behövs en katalysator för att få fart på reaktionerna. Sålunda har man sänt upp sk katjoner. Dessa kommer att strös ut från rymdfärjan i dagarna.  Här kan du läsa mer om KATJONER ifall du glömt det från kemitimmen i skolan: http://sv.wikipedia.org/wiki/Jon

Se även ARRRL:s hemsida.

Nu händer förstås inget direkt utan man räknar med att det tar en månad, dels för att sprida katjonerna över hela rymden runt jorden, dels för att alla rektioner skall ske. Det kan dock vara ide att bevaka banden från 14 MHz och uppåt redan om några veckor. Efter hand sjunker katjonerna ner mot lägre skikt, och vi kan mot midsommar räkna med kraftig påverkan på E-skiten. Det som ger god konds på 21 -50 MHz. Att det fungerar är alla helt övertygade om, vi kommer ju ihåg hur kineserna under OS sprayade pulver så att regnmolen tömde sig innan tävlingarna. Det är i princip samma sak fast lite blygsammare och från högre höjd. Som alla förstår är det inte bara att öppna en dörr på ISS, och hälla ut säcken med KATJONER, utan man måste ha en mer sofistikerad spridare. Så håll örat öppet på 28 och 50 MHz framöver. Effekten kommer att hålla i sig minst ett år och då räknar man med att solen har kommit ifatt och producerar lite bättre konds på ett naturligt sätt. Jo som många redan tänker, FCC var givetvis emot detta, men de råder inte över rymden, och ARRL fick sina möjligheter till ett av amatörradions största experiment. För den intresserade kan jag nämna att det handlar om så lite som en enda säck katjoner. Men där uppe i rymden är de joniserade skiten så uttunnade att detta räcker mycket väl. Kanske är detta något för SSA att ta upp med ESRANGE i Kiruna? Solfläckarnas utveckling kan du studera här: http://www.solen.info/solar/ Men observera att experimentet inte påverkar solen utan hjälper solen att göra det den brukar med vår atmosfär.



Ni som tycker riggarna blir varma, släng er i väggen

Många har haft synpunkter på att IC-706all, IC-7000, datorn etc blir varm. Och visst blir dagens elektronik varm. Men inte farligt varm, mig veterligen har ingen skadat sig på en "varm" IC-7000. Jag har skrivit en del i ämnet och försöker få ner dramatiken om denna värme som ju ändå bara ligger några grader över kroppstemperaturen. Tänk på att i sommar blir det 60 grader i bilen som står i solen.

Ett skäl att hålla så låg temperatur i elektronik är lödtennet, de skulle ju smälta om man går högre. Varför inte CPU:n smälter i Datorn beror på att tilledningarna inne i CPU är punktsvetsade, eller på fint språk bondade. Hela tiden vill man ju pressa in mer elektronik per volym, dvs bygga mindre kretskort med samma prestanda och man kan därmed ha större flexibilitet på utformningen av den färdiga radion. Produktionskostnaderna är givetvis lägre med kompaktare kretskort.  

Nu kommer kretskort med svetsade förbindelser. Dvs man kliver ett steg närmare det vi finner inne i IC-kretsarna. Ett helt kretskort med IC är helsvetsat. Likt innanmätet i en CPU. Allt lödtenn är ersatt med små punktsvetsar, bondingar. Farväl till lödtennet, skulle vi kunna säga. Farväl den låga temperatur vi vant oss vid. Vi kan i framtiden få vänja oss vid att exvis ett slutsteges kort som idag är 150 x 100 mm stort framöver bara blir 30 x 40 mm, och med en drifttemperatur på uppemot 250 - 300 grader. Det kan bli omöjligt att ta i radiostationen, och därmed är vi tillbaka på 60 talet, man kunde då inte ta i sin radio pga av elektronrören som ju blir så varma. Nu kan man då fråga sig hur det går till med service, man kan ju inte byta en konding eller en transistor som är bondad, svetsad vid det keramiska kretskortet. Detta löser man genom att byta de små modulerna bara, lite dyrare, men mycket mindre arbete. De första enheterna med den nya tekniken är de små PA som jag idag berättat om i texten "uppgradera din PROIII till VHF". Men de är då byggda med ny teknik som har högre verkningsgrad och blir ändå inte särskilt varma, förutom viss punkter i korten. För en handapparat med den nya tekniken blir hela kretskortet ungefär som en sockerbit och kan ändå bränna av 5 Watt vid TX, att den blir 250 C varm är då helt ok. Apparat höljet isolerar givetvis så att användaren inte skadas.



Den perfekta jorden, PGSU (teknik, nya prylar)

Den perfekta jorden har väl alla radioamatörer sökt i alla år, tänker vi efter finns önskemålet även hos elleverantörerna, hos de som försöker skydda fastigheter och anläggningar mot åska och många fler. Alla känner till radioamatörer som med hjälp av hundratals jordplanstrådar, radialer, försökt få upp verkningsgraden på sin GP för 3800 kHz. Alla har vi fått en stöt och vill ha bättre skyddsjord. Många har bränt sig av HF på radion och söker en bra jord att leda ner högfrekvensen i för att slippa detta. Många sitter och kör apparater som kräver skyddsjord i lägenheter där det inte finns jordade vägguttag. SRS har sålt konstjord från MFJ, en pryl som kan ge en bra HF jord där sådan är oåtkomlig, en konstjord är en avstämmare som stämmer av en sladdstump till en HF jord. En pryl som knappast lever upp till perfekt jord, andra problem uppstår för att inte tala om åskskador

Nu finns den perfekta jorden som löser alla dessa problem.

Som alla vet talar astronomerna om svarta hål, och vad är mer likt den perfekta jorden, ett svart hål "suger" ju upp allt som man inte vill ha. Ja de stora svarta hålen ute i rymden lär ju suga upp även det man vill ha kvar. Hemligheten med PGSU, (Perfect Ground System Unit) är att den helt enkelt består av ett konstgjort svart hål i mikroutförande, väl skärmat och med vissa selektiva egenskaper. PGSU finns i tre versioner, alla i storlek som ett bowlingklot, dessutom finns en mikro PGSU i storlek som en golfboll.

De här klotformade perfekta jordenheterna har tre polskruvar och i övrigt helt utan annat än en slät yta. De är dock rätt tunga. En gulgrön polskruv och den vet vi väl vad den används till, genom att ansluta sina gulgröna ledare, och radiochassin får vi ett perfekt skyddsjordsystem utan kabeldragning och utan några som helst oönskade egenskaper som ströinduktans i ledningarna. Den svarta polskruven är HF jord. Här kopplar man avstämningsenhetens jordskruv med kort sladd, och all HF i chassit absorberas fulltändigt. Den grå polskruven är avsedd för kaskadkoppling av PGSU enheter i komplexa system. Att använda en PGSU som jordplan för en GP, eller "vertikal" som man ibland föredrar att kalla den, för 3800 kHz dvs en 20 meter vertikal som kräver jordplan, genom att ställa en PGSU vid matningspunken och ansluta den till den grå polskruven uppnår vi ett perfekt jordplan. Något som ingen tidigare uppnått för en vertikal på den frekvensen. Effekten motsvarar en kopplarplåt med radien 1 km.

Den perfekta jorden som åskskydd, samma här anslut istället för dyra jordspett och ställ PGSU på lämpligt ställe. Just när det gäller åskskydd är en PGSU mer lämpad än något annat, just på grund av dess selektiva förmåga att särskilt suga i sig, och "suga" till sig åska.

PGSU kommer med snygg träpall med urgröpning, lämplig att ställa den på. Ganska kraftig då PGSU blir rätt ung efter några år. Den perfekta jorden kan fås i olika färger, och är en prydnad för en radiostation såväl som för exvis datoranläggningen.

Aldrig kunde vi väl tänka oss att det som en gång lanserades som en kontroversiell teori, för mer än 50 år sedan, dvs den om svarta hål, skulle kunna bli var mans egendom till en amatörradiostation. Nu har vetenskapen gett oss detta och vi har bara att tacka och ta emot, vi kan njuta av att använda den senaste tekniken. Vi kan få en perfekt HF jord på tolfte våningen.



Är då inte svarta hål farliga?

Kommer givetvis många att fråga sig. Jo visst är det så, det är ett av skälen till att en PGSU inte går att skruva isär. Skulle den öppnas kommer ju allt att sugas in, till och med ljuset och det blir mörkt i hela huset. Omfattande prover av denna produkt har genomförts i EU:s största provningslabboratorier då ett normalt EMC labb givetvis inte förmår ge den CE märke. Nu har den då fått sitt CE märke, och något R&TTE typgodkännande krävs inte. Den har ju ingen egen strålning, utan är ju motsatsen till strålning. Men att kalla den antistrålare är nog heller inte rätt. De flesta kan kanske koppla provet av PGSU:n till skadorna på LHC anläggningen i Cern. Den skall ju komma igång i höst igen. Då med skydd som gör att proven med PGSU kan fortsätta.



Den lilla golfboll stora PGSU:n då? Yellow edition

När används den? Den minsta versionen är mer avsedd för VHF och UHF och kan med fördel användas för att ge gummiantennen på handapparaten ett perfekt jordplan, något som kan öka räckvidden kraftigt. Det är då viktigt att ansluta den med kortast möjliga tråd. Den lilla 47 mm stora, räcker ofta till för GP antenner som matas med max 100 watt och för mottagning, där den ger ett hundraprocentigt fungerande jordplan. Den minsta versionen räcker väl som skyddsjord i mindre elanläggningar upp till 16 Amp, och som jordpunkt för portabla jordfelsbrytare.

Den mest intressanta applikationen för denna lilla PGSU är vid den elektriska nollpunkten på en loopantenn. Låt oss säg att du har en 4 x 40 meter horisontell loop. Bra antenn med stegmatning, men att jorda den i mitten, det går ju inte även om man skulle vilja. Det är ju 10 - 15 meter ner till marken, och eventuellt jordspett. Häng en mini PGSU där uppe vid den beräknade elektriska nollpunkten så har du ett fullgott åskskydd, en mittjordad HF antenn, ja allt i ett enda steg.



Den tredje varianten, "PGSU Lab."

Är avsedd som "perfekt jord" i laboratoriemiljö, där den oxo kan jorda oönskade effekter av kemiska experiment, ja du läser rätt, den kan suga upp oavsiktliga explosioner. Men framför allt är den lämpad att kaskadkoppla och jorda instrument med, när särskilt känsliga mätningar skall göras med flera instrument samtidigt inkopplade, alla vet ju att oönskade strömslingor ofta ger störningar i sådana mätningar.

Mer fakta om den här versionen kommer efter hand då den kommer att ge möjligheter att mäta exvis på radiomottagare med hittills oanad dynamik.



Nu är det klarlagt, Lärkträdet är bästa antennträdet, det var ingen myt

Efter år av experiment med olika trädtyper har det nu bevisats att Lärkträd är i särklass det lämpligaste för kortvågsantenner. Skillnaden var så stor att våra experimenterande radioamatörer först förvånades. Därför bestämde man sig för att göra ännu en serie experiment. Resultatet är att Lärken varje gång gav åtskilligt bättre resultat än både Björk, Fur och Gran. Vit talar om trådantenner i banden 1,8 - 30 MHz. Dipoler och andra enklare trådantenner. Matade med koax eller stege och med balun. Skillnaden kan vara så stor som 10 dB till förmån för antenner uppsatta i resliga läkträd. 10 dB mer på 3,7 MHz är inte fy skam.

Försöken har gjorts på en plats där möjligheter finns att sätta upp samma antenn i olika trädtyper. Många har hört experimenten som inte har avslöjats riktigt vad de går ut på utan man har provat "dipol 1" och "dipol 2". En sammanställning av experimenten kommer så småningom att redovisas. Klart att man blir nyfiken på dessa träd, som fäller sina barr på hösten, likt löv, men som egentligen är ett barrträd, med kottar och allt. Det är nu viktigt att tänka på återväxten och sin fastighets värde, och därför plantera några Lärkträd, som kan vara uppvuxna till pensionen, eller som kan ingå när det är dagas att överlåta kåken, till någon radioamatör. Lär mer om Lärkträden här: http://sv.wikipedia.org/wiki/L%C3%A4rk  Det finns många sajter på nätet om trädet, men här finns det latinska botaniska namnet, Larix decidua, vilket ju är viktigast. Vi kan se att en präktig Lärk kan uppnå 40 meters höjd, och det är förstås viktigt att fästa några antennlinor innan de blir så höga, man kan sätta upp linhjul som växer sig upp till dessa höjder.

Hur fort kan man då uppnå lagom höjd? Exvis 20 meter på ett par lärkträd? Den som planterar får se, är vad jag idag kan säga. Men kontakt kommer att tas med naturexperter och lämpliga gödeselmedel tas fram. Lämpligt är dock att plantera träden redan när sonen som skall bli radioamatör föds. Skälen till de goda HF-egenskaperna är Lärkvirkets goda långtidsegenskaper och motståndskraft mot röta. Man bygger ju träbåtar av virket. Innehållet av särskilda kemiska sammansättningar är en del av hemligheterna.



Framtiden för PGSU

Som alla inser finns ju oanade framtidsmöjligheter för ett sådant här, hemmasvarthål. Ett litet kontrollerbart svart hål som suger upp allt man inte vill ha. Som dammsugare tänker du förstås, javisst en damsugare som ALDRIG behöver tömmas, som suger utan bullrande  motor, forskare jobbar på det givetvis, men just nu är problemet slangen, som ju inte får sugas in själv. Sen måste man givetvis inse att det aldrig går att hitta det som sugits in i det svarta hålet. Ja vi inser ju att sophantering blir ett minne blott vi slipper stinkande sopbilar som spyr ut avgaser... Och givetvis kan ett svart hål av den här dimensionen suga upp all CO2 som bilen avger, man kan till och med få fram små svarta hål, i storlek som en ärta avsedda att suga upp mindre CO2 utsläpp, som exvis det som uppstår vid öppnandet av en 50 cl blå kavitet.



Vad hände med Nisse?

Han som alltid ville se hur grejerna ser ut inuti, jo han öppnade sitt svarta hål...........



Åldern bland oss radioamatörer, pensionsålder och nya beräkningar

Alla har väl hört regeringens nya sätt att beräkna åldern, avsikten är ju att vi skall känna oss yngre och jobba mer och längre, och att allt fler skall hinna dö innan pensionsåldern, och man kan på så vis spara skattepengar. Kolla in på http://www.minpension.se/   Det mesta beräknas med procent numera, statistik, pengar, räntor etc, så då är det ju naturligt att beräkna även åldern i procent. Så här går det till:

Den som fyller två år, blir 100 procent äldre, det är ju helt klart. Den som fyller 11 år blir ju bara 10 procent äldre, och när vi har jobbat i 40 år och skall fylla 61 år blir vi ju inte särskilt mycket äldre, närmare bestämt bara c:a 1,6 procent äldre. Den här beräkningsmodellen ger ju nytt hopp, egentligen är vi ju inte alls så gamla. Riktigt hur regeringen har tänkt att man skall kunna pensionera sig har jag inte riktigt förstått, men nog får vi jobba till vi är minst 100 år. Och med doktrinen "livslångt lärande" så skall vi väl kunna vara aktiva. Då vi är nere i 1 procent åldring per år. På samma vis, men åt andra hållet beräknas löneökningarna i procent på lönen för politikerna, dock införs en faktor 10, den höjda skatteintäkten räcker på det viset med god marginal för dessa löneökningar. Så löneökningen för 100 000 kr per månad blir då enligt formeln: ((1procent  x 10 x 100 000)  / 100) + 100 000 = 110 000 kr per månad. Givetvis tillkommer kompensation för inflation och årlig löneökning till. Andra fördelar är att den demografiska vetenskapen, dvs den om folkmängden och dess sammansättning, ålder och kön kommer att bli mycket enklare.

Så nu kan vi stoltsera med att vi bara blir någon stackars procent äldre när vi fyller år.

Så här räknar man, låt oss säga att du fyller 50, dvs ett år äldre än 49,  slå in 1 / 49 x 100 och du får c:a 2 procent. Du blir bara 2 procent äldre när du fyller femtio, smart va?!? Och pension det kan du drömma om bara. Du är en två procentare. Pension blir det när du blir en enprocentare. SSA kommer att bli först ut med att under rubriken: "vi gratulerar", att ange åldersökningen i procent istället för år.

Ehuru värdet av födelsedagspresenterna oxo skall värderas i motsvarande procent vet jag inte, men om vi utgår från att lillen som fyller 2 år får en present med värdet 100 kr så lär vi som fyller 50 bara en present för någon krona. Bra system och vi kan lägga undan en massa pengar för sämre tider.



Amatörradio hos riksantikvarieämbetet

http://www.raa.se/cms/fornsok/start.html

Här kan du finna fornlämningar i din hemtrakt, kan vara kul att göra en promenad och finna exvis en stenålderslämning som du inte visst fanns. Det roliga är att man numera oxo kan söka på fornlämningar av typen amatörradio. Klicka på "fornlämningar HAM", längst upp till höger. Det är överraskande att inse att amatörradio fanns för flera tusen år sedan. Ja inte nog med det utan även för 12000 år sedan. Dvs innan jorden fanns (enligt vissa)..... på stenåldern, ack denna ljuva tid, vi finner att de flesta apparater var bestyckade med elektronrör, transistorn kom ju inte förrän under förra århundradet, och även rent mekaniska kommunikationsapparater. Givetvis har vi en radioamatör som jobbar på riksantikvarieämbetet, och som med sitt intresse har fått gehör för att forska i ämnet.



Nu kan du klistra över S-metern

SRS har tagit fram en självhäftande klisterdekal med en snygg S-meter i flerfärgstryck. Fem olika storlekar på ett ark. Meningen är att man klistrar över S-metern på riggen, och den självhäftande S-meterbilden står då konstant på S-9. Den är ju tryckt i flerfärg med hög upplösning.  Ingen tvekan längre, ge five Nine oavsett allt. S-metern visar ju S-9 och rör sig inte. Slipp jobbet att sitta och titta på en visare som rör sig över en skala. Slipp se den höga brusnivån och var ärlig mot dina motstationer. SRS avser att ta fram en digital S-meter för samma ändamål, dvs siffervisande, och då kan man inkludera läsbarheten, dvs en självhäftande skylt att klistra över den gamla rörliga S-metern, där man läser 59, med stora tydliga röda digitala siffror. Du slipper att göra läsbarhetsbedömningen, det gör den digitala tekniken åt dig. När det är dags att ge motstationen en rapport lyfter du blicken mot den digitala S-metern och läser fem nio.



Vad hände med Anders?

Han som alltid vill trimma lite extra i riggen, /.../ jo han försökte skruva upp effekten på sitt svarta hål.



Lögndetektor även för amatörradio

Ja nog har vi alla hört talas om dessa apparater, som sägs kunna detektera om någon ljuger. Det har funnits i åtskilliga år sådana apparater som ansluts till kroppen och mäter ledningsförmåga puls, svett etc och man kan sedan på utskrifter se, eller tolka vad som händer när eller om personen ljuger. Man kan säga att dessa maskiner liknar någon form av EKQ. Det senaste i lögndetektorer är en maskin som analyserar rösten. Ja nu är det väl mer en programvara i en dator med ljudkort som gör detta jobb. Givetvis är det realistiskt att på detta vis analysera hur en person låter, darrningar på rösten, infraljud i rösten, fasvridningar och andra mer hemliga egenskaper i rösten hos den ljugande som analyseras av företagets produkter. Sådana här lögndetektorer finns redan i exvis England där de används på de som per telefon vill söka bidrag, hos motsvarigheten till försäkringskassan. Att det har minskat betydligt bara för att hotet finns att bli testad med röstanalyserande lögndetektor är en annan sak. Det nya i kråksången är att det finns sådana program att köpa för amatörradio. Du kan därmed direkt se om din motstation ljuger, exvis med rapporten. Ett kretskort som passar i ICOM:s handapparater finns nu, och du får ett litet diskret pip, eller en LED som tänds, när en lögn detekterats. Kortet går lika bra att använda till en HF station och funkar vid SSB. Lögndetektorkortet ansluts bara till mottagarens högtalarutgång.

Får du 59 kan du se om motstationen ljuger, och att det egentligen skulle ha varit en helt annan rapport. Du kan givetvis se på din lögndetektor ifall din motstation skarvar extra på sin beskrivning av dagens DX skörd, eller när han beskriver sina fantastiska antenner. Nu har ju systemet och möjligheterna att det här skulle fungera ifrågasatts, dock har de här små programmen för amatörradio visat sig funka över förväntan. Givetvis måste man som radioamatör hantera sina mätresultat med den största diskretion. Vi skall ju inte sprida rykten om våra kollegor och att de skulle ägna sig åt lögner. Nej sådant hör nog mer till rättsväsendet att göra. För privat bruk är det helt OK. De första produkterna för hemmabruk och amatörradiobruk beräknas komma i sommar.

Här kan man på sr.se P1 läsa om systemen och vad som sades i vetenskapsradion, den 2009-03-11: http://www.sr.se/cgi-bin/p1/program/index.asp?programid=406&nyheter=1

Prova oxo att Googla på "röstbaserad lögndetektor" det lär skrivas en del om den framöver.

Tillverkarens hemsida: http://www.lva650.com/technology.html



Nu kan man analysera talet och automatiskt få fram en läsbarhetssiffra

Med samma programvara, eller liknande som lögndetektorn kan man automatiskt få en läsbarhetssiffra. En sk läsbarhetsanalysator.  Programmet ställs in för ett av de olika sätt med vilket man specar läsbarhet, vanligast är ju läsbarhet, dvs R1 till  R5. Sen har vi ju den sk SIMPO koder som DX are använde. R1-9. Programvaran kan ställas in för de äldre Amerikanska läsbarhetskriterierna, som R 2 - 9, eller den äldre RB koden 3 - 7. Programvaran analyserar talet, tar hänsyn till brus, QRM, distorsion etc, och vi får fram efter c:a tio ord en mycket pålitlig siffra för läsbarhet att ge i rapporten. Det fina är att det hela funkar fint på alla språk, och kan även ge en vink om lägre läsbarhet beror på QRM och i så fall från vilken station. Det krävs då att man kopplar in sig i mottagarens mellanfrekvens där bandbredden är sådan att programvaran får del av QRM som då ligger +-5 kHz. Vidare talar läsbarhetsanalysatorn om ifall läsbarheten påverkas av splatter, och vilken station som då genererar detta splatter. Hur man kopplar in sig i ICOM riggarna, för att få del av den större bandbredden återkommer jag till.



Konstjord inte alls nödvändigt (HF jord)

SRS har sålt MFJ:s konstjord i många år, en apparat som liknar en antennavstämmare. Med konstjorden stämmer man av en trådbit, exvis 5 meter tråd som man lägger ut på golvet. Den här typen av HF jord används där riktig jord är svår att åstadkomma. Exvis i lägenheter på högre plan. Konstjorden har hjälp många radioamatörer att kunna köra från 10:e våningen med en LT antenn, (LT = Lång Tråd = Long Wire) Försök har nu visat att det inte alls behöver vara så komplicerat, och mycket billigare. Köp en säck planteringsjord bara. En på 20 kg, eller om den mäts i 20 liter duger fint. Lägg säcken på balkongen och stick in en tältpinne i vilken du ansluter din jordtråd, som sedan skruvas i riggens jordskruv. Obs att du måste se till att det blir en kort tråd, helst under en åttondels våglängd. Täta hålet där du sticker in tältpinnen noga med silikon. Annars torkar ju jorden och "jordförmågan" avtar. Visst går det att lägga jordsäcken inomhus, exvis under soffan eller sängen, eller varför inte under radiobordet där den kan utgöra en mjuk fotkudde. Ett kul sätt är att slå två flugor i en smäll, man kan faktiskt plantera något kul i säcken. Skär några hål och peta in några potatisar, och du får en perfekt potatisodling. Med fyra plantor får du färskpotatis till en rejäl midsommar middag. Men tänk på att de gröna bladen behöver ultraviolett strålning, (sol) för att potatis skall kunna bildas.  Och vad är bättre än hemodlade primörer. Severas lämpligen med sill, vilken odlas i annan jordsäck, men i den bör du inte ha någon HF jord, då sillen inte gillar HF. Efter potatisskörden är jordens HF egenskaper förbrukade och man måste köpa en ny säck för hösten radiotrafik. Med hål måste du då vattna jorden. En jordsäck som HF jord funkar utmärkt i frekvensområdet 1,8 - 15 MHz, och 100 Watt. Över 15 MHz måste du minska HF jordningens impedans, det gör man lätt med flera parallellkopplade tältpinnar i säcken, och flera parallella jordeldare till riggen. Helst med en flätad ledare, en sk Litzfläta. Vid QRO behöver du kaskadkoppla ett par till fyra säckar, lite beroende på jordmån. Men även det får fint plats under sängen.

Se kaskadkoppling: http://www.ne.se/sok/kaskadkoppling

Att försöka fråga vid handelsträdgården om de olika jordfabrikatens HF egenskaper anser jag dock vara döfött, de vet mer om plantor och sånt. Och det med all respekt.



"Litzfläta"

Jag nämnde ordet i artikeln om jordsäcken. Alla har väl hört talas om Litz tråd, en tråd som består av flera isolerade trådar och som formar en mjuk kabel. En typiskt Litz tråd består av 20 st tunna trådar, (0,05 mm) var och en lackad, alla spunna till en lina och bomullsisolerad. Litz tråden har goda egenskaper då de skapar en större skin effekt än en massiv tråd, och används i spolar för i första hand mellanvåg ner till långvåg. Idag finner vi Litztråden i sw mode nätaggregat. Men av kraftigare typ och utan bomullsisolation. Dock är varje ingående kardel separat isolerad med lack. Man kan själv göra sin jodledning i form av en Litzfläta. Ta helt enkelt FK eller RK, 1,5 - 6 mm2 och fläta en jordledare, den blir då en form av Litz kabel. Kan du fläta med mer än tre, exvis fem sådana sladdar får du en platt fläta som har utomordentliga HF egenskaper. En jordning med sådan fläta, och med en längd av 5 meter kan ge dig 6 dB mer HF ut i rymden. För att komma längre kan man köpa en bit sådan fläta som jordledningen från Bilens batteri till chassit är gjord av. Den är ju flätad av flera var för sig förtennade trådar. Den använder du för att se hur man gör  när man flätar med flera trådar. Hur många vet i katten men den blir ju ganska bred och platt efter valsning. Skillnaden på en Litz fläta är att den flätas av var för sig isolerade sladdar. Ja den som kan komma på hur man flätar med 10 trådar kan göra sig en extremt bra jordledning. Något att pyssla med ute på gräsmattan i sommar. Köp hem en 100 m pack FK eller RK 1,5 mm2. I ändarna gäller att ansluta alla i flätan ingående ledare till en kabelsko. Givetvis kommer någon att använda maskin för att göra sådana här flätor framöver, och du slipper krångla med flätning, utan bara behöver dra upp plånboken. Men vill du ändå prova på, kan du gå ner till den lokale frisören, eller hellre frissan och be att få en fläta gjord av en bunt kablar. (obs risk för att han får förutfattade meningar finns= tycker du är knepig). Sen valsar du flätan i frugans mangel för att den skall bli platt som en jordfläta bör vara.

Detta är ett exempel på att ett gott handlag och ett fint hantverk än idag kan de decibel och vara en fördel inom radiotekniken. De som kan fläta 10 trådar snyggt kan få 10 dB extra i signalstyrka.



4 tums dasspapper

Är faktiskt bara 98 mm brett, dvs det fattas 3,6 mm. Vi blir lurade.

Längden på en avriven ruta är 135 mm. Då det skall vara 5 ½ tum, dvs 139,7 mm blir vi snuvade på 4,7 mm oxo där. EU kommer att ta upp detta har jag hört, det handlar mest om importerat dasspapper. Trots krav på CE märke håller det inte måttet. Sen har vi tjockleken vad händer om vi tar för få lager, det skall vi inte ens tala om. Hur många lager krävs då? En bra fråga och det är bra om detta blir standardiserat inom EU. Givetvis bör man klaga i affären om det inte håller måttet, eller om det inte räcker med tre lager, ta biten med till affären och visa hur det gick.

Men ett dasspapper mäts liksom TV bilder i diameter, och i tum, för ett fyrkantigt format blir diametern lika med diagonalen, för det beskrivna dasspapperet blir diagonalen på en ruta 165 mm, vilket då är 6,5 tum. Med tanke på att rören är 4 tum blir det ett problem. Avloppsrör mäts ju oxo i tum och det är skälet till att papperet givetvis oxo måste mätas i tum och då passa. Nu är det dock så att det finns utförliga beräkningar för hur en ruta sådant papper "knölas" ihop före spolning, och man får då fram en faktor, 0,5 vilket gör att pappersrutan måste vara mindre än hälften av 6 ½ tum, vilket då är 3 ¼  tum, vi har då god marginal för 4 tums avloppsrör. Men visst är de komplicerat,   /.../   att vara rörmokare. Förhoppningsvis kommer en SI standard för nämnda papper framöver.



Nu kommer den perfekta och förlustfria bredbandsantennen för HF

Nej detta går inte, ingen kommer att tro det, jag skall inte ens försöka mig på ett enda aprilskämt i dag. Vi får hålla tillgodo med de mer vetenskapligt belagda nyheter som jag har berättat om idag. Och fortsätter med de vanliga skämten på slutet.



Lite roligheter på slutet

Det blir tungt med bara fakta, torr teknik och ICOM fördelar, så här är lite att lätta på smajlet med:


Fryser du?

Ja, huuurrrr brrr    skitkallt idag

Ställ dig i ett hörn då

Öhhh, jaha?    Men är det varmare där då???

Ja, alltid 90 grader.

Typ



Fråga till byggnadssnickaren:

Har du fixat 90 grader i hörnen nu då?

Ja det kan du lita på, noggrann som jag, som erfaren snickare är.

Bra då behöver jag ingen värme i rummen.

Ööööhhhhh.......

Bah



Några förslag till Aprilskämt, kanske lite löjliga, men ändå nån kanske skrattar.:


Fyll offrets tandkrämstub med flytande tvål eller tabasco och påpeka sedan att personen i fråga luktar lik i munnen och borde borsta tänderna.



Bjud på en köttfärslimpa som du lagat - dock inte av fläskfärs, utan av offrets katt.



Knyck ditt offers nummerplåtar, skruva fast dem på din egen bil och kör alldeles för fort på den kameraövervakade vägen.



Vidarekoppla alla dina offers telefoner till varandra.



Ta reda på lösenordet till dina offers e-mail och skicka sedan kärleksbrev till Anitra Steen.



När offret är bortrest och du fått i uppdrag att vattna dennes blommor, glöm det gamla tricket att vattna med salt och diesel. Säg istället upp lägenheten och gör en adressändring - låt offret flytta till Korpilombolo.



Låna offrets telefon och ring Rånartjänst i Kiruna och efteranmäl tv-innehav från oktober 1998, i dennes namn.



Göm ditt offers räkningar. När påminnelseavierna kommer, göm även dessa. Sitt sedan i en solstol och skratta när skattmasen och polisen kommer och beslagtar offrets alla grejer.



Fyll nyckelhålet i offrets bil med Plastic padding eller Locherpasta och flina när offret kommer för sent till jobbet.



Spika fast offrets skor i golvet.



Spela hartsfiol på offrets fönster klockan 03 på morgonen.



Spänn plastfolie över toaletten så att det skvätter kiss på offrets ben vid nästa dassbesök. Glöm inte att skratta när offret kommer ut från toaletten och är alldeles blöt om benen.



Programmera om ditt offers mobiltelefon så att han hamnar hos Psykakuten när han försöker ringa till sin mamma.



Smeta in offrets ansikte och hand med tandkräm när han somnat.


Doppa ditt sovande offers hand i en hink med ljummet vatten.









De

SM4FPD,  Roy, Nedre Frykens kustradiostation

Furas hemsida använder cookies. Välj alternativ Samtycker eller Neka