Dagens tema är: IC-PW1
|
|
SM4FPD Roys Nyhetsbrev v.32 2010-08-10
HEJ Mejlingslistan
Nu är det snart semester, när jag skriver detta är det kvällen före sista dagen före min semester. Ja jag är ute i god tid med de här texterna. Jag har laddat upp inför semestern med scheman, manualer, etc för att kunna läsa på om ICOM radio vid regniga semesterdagar. Såna lär det väl bli. Faktum är att jag har kvar texter för de här breven skrivna under förra årets semester. Bra att ta till då och då. Jag brukar få lite inspiration genom att lyssna på vad som händer på banden.
Nu kan man skriva något om att nu är semestern slut och välkomna alla till ett års jobb igen. Det är nu bara 4 månader kvar till jul.
Men vi håller oss till radio, antenner, ICOM, nyheter, experimentera mera, radioteknik, ICOM:riggars uppbyggnad.
Men nu låter vi några rader vara tomma att skriva i efter semestern, så får vi se om det har hänt något.
Jo visst tog semestern slut, allför fort, de här första dagarna i v31 känns som tredubbel måndag morgon hela dagen.... Men nu kör vi ett år igen. Kul med så många nya anmälningar till det här nyhetsbrevet. Hur många mejl fanns det som väntar på svar tro? Flera hundra i alla fall i min brevlåda, och en del jobb att beta av. Svarar jag inte direkt ringer dom istället och frågar varför vi inte varar på mejl. Så det gäller att jobba undan mejlen snabbt, bör vara svar till de flesta under första veckan.
För att få med några viktiga nyheter, bland annat evenemang i Morokulien och Seskarö, samt att informationen om Persiderna skall vara aktuell sänder jag detta brev redan i början av vecka 32.
Observera vårt super duper pris på IC-PW1
På vår hemsida kan du studera ICOM slutsteget IC-PW1, och att vi har två stycken till super pris. 50 000 kr. Ordinarie pris är 86 000 kr.
Skälet är retur från en av våra utländska partners. Stegen är nya och inte ens uppackade. Full garanti och allt.
Mer om IC-PW-1
IC-PW1 är ett heltransistoriserat PA, med 1 kWatt uteffekt. Det har inbyggda LP filter per band och inbyggd antennavstämmare. Full instrumentering, och manöverdelen kan frigöras och stå på riggen som en liten manöverpult. IC-PW1 är CE märkt vilket betyder EU krav på elsäkerhet, samt att nätdelen är fasfaktorkorrigerad. Nätdelen är av primärhackad typ. Fasfaktorkorrigering betyder att de dryga 2 kWatt input från 230 volt nätet beter sig som en resistiv last. Det betyder även att ingen strömstöt vid tillslag risekrar att smälla ditt elnäts säkringar eller jordfelsbrytare.
IC-PW1 täcker från 1,8 - 52 MHz amatörband. Det kan användas använda utanför amatörbanden, exvis nya band som 5 MHz.
IC-PW1 kommunicerar med en ICOM station med CI-V. IC-PW1 kan vara inkopplat till två ICOM stationer och fyra antenner. Med manöverpulten kan du välja önskad kombination. Uteffekten regleras genom att slutsteget körs med riggens eget ALC system. IC-PW1 kan köras med icke ICOM radiostationer, och manövreras då manuellt. Du kan till och med köra det med en ICOM och en annan radiostation ansluten och välja fri kombination med en av fyra antenner.
IC-PW1 har ett flertal skyddssystem. SWR, övereffekt, överström, övertemperatur, obalans bland de fyra delstegen, överdrivning är några av skyddssystemen som då drar ner effekten eller bryter steget. Den inbyggda antennavstämmaren klarar 15 - 150 Ohm och är avsedd att finjustera antenner som är avsedda för bandet man kör på.
Observera att IC-PW1 ger 1 kW även på vårt 50 MHz band.
Ännu mer om IC-PW1
Steget har flera fläktar som ingår i kylsystemet. En fläkt kyler nätaggregatet, den är relativt tyst och diskret. En fläkt startar vid sändning om antennavstämmaren används. Den kyler bort förluster i antennavstämmaren. Även den mycket diskret. Om temperaturen i slutstegsblocken stiger startar tre fläktar, dessa blåser på rätt rejält, men stannar när tempen gått ner. Dessa fläktar startar vid hårdare körning.
IC-PW1 startar när du slår på riggen, det fjärrstyrs av riggens strömbrytare. OK det ligger i stby, men har egen strömbrytare och huvudbrytare.
Antennavstämmaren i IC-PW1 kan köras utan att slutsteget är på. Dvs du kan köra barfota med avstämmaren. Den avstämningen gäller om du slår på steget. Därmed blir allt väldigt snabbt. Steget och avstämmaren har minne som gör att de lär sig din antenn, och redan efter bandbyte är avstämningen då rätt inställd.
Observera att IC-PW1 ger 1 kW även på vårt 50 MHz band.
Och ännu mer om IC-PW1, datablad
Lite data:
Strömförsörjning 180 - 264 Volt AC, enfas, omkring 15 Amp
Temperaturområdet är -10 till 40 grader C, så varför inte ha ett IC-PW1 stående i sommarstugan att tas i bruk vid besök.
Driftläge: steget medger kontinuerlig drift
Uteffekt 1 kW CW, (bärvåg vid Morse och RTTY) 1 kW Pep SSB.
Avstämmarens område 15 - 150 Ohm HF och 20 - 125 Ohm på 50 MHz.
Avstämning sker ner till bättre än SWR 1,5 : 1
Minsta driveffekt som krävs för full uteffekt är 60 Watt. Vissa band behöver mindre effekt.
Vikt, ett IC-PW1 väger sina modiga 25 kg
IC-PW1 är relativt lite, Fronten mäter 350 mm bredd och 270 mm hög. Det får väl plats i en 19 tums rack. Djupmåttet är 378 mm plus utstickande kontakter och profiler, (c:a 45 mm).
Manöverpulten sitter normalt monterad i fronten på steget, en kan tas ur och mäter då bredd 205 mm, och 82 mm höjd. Djup c:a 70 mm. En sladd förbinder steget.
Bakpå IC-PW1 finner vi 4 antennjackar av SO-239 typ, och två jackar för de två radiostationer som kan anslutas.
Dessutom finner vi två uppsättningar av Accesory jackar, 7 poliga DIN. Samt två jackar för CI-V. Två trimpottar för att justera ALC med använd sändare. En lite omkopplare för att ställa in om en eller två riggar skall köras mot steget. Dessutom finns luftutblåsen för fläktarna. På fronten finns inga fler reglage än de som sitter på manöverpulten. Med urtagen manöverpult kan själva steget ställas i annat rum eller på vinden.
En täckskiva skruvas om manöverpulten tas ur.
Spektral renhet redovisas av ICOM som ett spektrogram från en tvåtonstest. Där finner vi att de närmaste intermodulationsprodukterna ligger c:a 35 dB under PEP vid 1 kW.
IC-PW1 under hufven
Nätdelen i ett sådant här PA är en dominerande del, det krävs ju minst 2 kW ineffekt för att kunna få ut 1 kW. Det är fläktkylt, och kompenserar för fasvridning av spänning ström, dvs beter sig som en resistiv last mot elnätet, detta är ett krav för att kunna CE märka en sådan här högeffektsak. Detta är ett skäl till att vi inte ser andra slutsteg med mer kompakt nätdel CE-märkta och marknadsförda i EU.
Själva förstärkaren består av fyra slutstegskort om vardera 250 W. Med vardera två effekttransistorer. Dessa kort liknar det PA på 100 Watt vi finner i våra vanligaste transivers.
Dess fyra kort är skruvade på en kylfläns som genomluftas av tre fläktar med högt flöde.
Matningsspänningen är 45 Volt. Och de fyra stegen drar tillsammans dryga 40 A. Nätdelen levererar även andra spänningar, som -12 V, 12V.
Ineffekten hamnar först i en effektdelare, vilken först består av en dämpsats med motstånd. Ut kommer fyra deleffekter, att driva var sin PA platta. Alla deleffekterna har exakt samma fas, och är omkring 10 Watt efter effektdelaren, eller splittern som den kallas. Efter slutstegen dvs där det är 4 ggr 250 Watt, ja egentligen är det lite mer, kanske 4 x 280 Watt, lite går ju till spillo i den kommande effektkombineraren. Dvs 4 x 280 Watt skall kombineras till 1000 W. Kretsen består liksom effektdelaren av tre 3 dB kopplare. Och ut kommer 1000 fräscha watt. Effektdelaren och effektkombineraren håller hela tiden en bra anpassning, 50 Ohm åt alla håll samt ser till att fasförhållandet mellan de fyra kanalerna är rätt.
Både på effektdelaren och effektkombineraren finns små sensorer, både för temperatur och signalnivå. Vid fel på exvis ett av slutstegskorten kommer då dessa att detektera detta och larma till skyddskretsarna. Efter slutsteget finns ett batteri med lågpassfilter, kraftiga saker uppbyggda med större toroidspolar och keramiska kondingar. Dessa kopplas in per bandbyte och ser till så att steget lämnar övertoner som är tillräckligt undertryckta. Vi talar här om övertoner som ligger mer än 60 dB under Pep.
Om operatören har valt antennavstämning kopplas den in, innan effekten når antennväljaren. Avstämmaren består av en antennanalysator som mäter SWR, antennström, antennspänning, fasförhållandet mellan de sistnämnda, antennens resistans, och en sista kontroll, av antennström. Dessa detektorer ger information om aktuell antenn till en CPU som sedan fattar ett beslut om vilka spolar och kondingar som kan behövas för att få antennanpassning. Det sista finliret putsas med motordrivna vridkondingar. Inställningarna sparas i CPU:ns minne och används när operatören nästa gång försöker köra samma frekvens. Motorerna är stegmotorer så att CPU kan köra dessa till samma ställe som sist.
IC-PW1 och ALC, kan man köra PW1 utan ALC?
Ja visst går det, IOCM prylar medger sådana experiment. Det första man gör efter att ha kopplat in sitt IC-PW1 till sin HF rig är att ställa in ALC så att det begränsar maxeffekten till 1000 Watt, eller till den nivå man vill ha som maximal effekt. Då kommer ALC att ta över vid den nivån och se till att du inte kan överdriva steget. Ja gör man det bryter det ju.
Vill du nu tillfälligt köra 700 Watt, eller kanske 450 Watt är det bara att dra ner på RF-Gain kranen på radiostationen. Men vill du köra utan ALC använder du istället DRIVE kranen. DRIVE finns på de större ICOM radiostationerna. Senast ut med DRIVE är IC-7600. Genom att dra ner förstärkningen i sin sändare med DRIVE kommer du under den nivå där ALC börjar arbeta, och kan då bestämma önskad effekt utan att ALC är med och arbetar. Men varför köra utan ALC? Det har jag beskrivit flera gånger, men för den som inte hängt med betyder SSB utan ALC att man sänder med minsta möjliga oönskade bandbredd. ALC systemet kan alstra splatter. I vissa fabrikat alstrar ALC väldigt mycket splatter. Vi har sett riggar med PA i klass A som trots detta splattrar våldsamt. Det är ett dåligt ALC system som gör detta. Vi ser populära 5 Wattare för HF som splattrar mer än en 1 kWatts ICOM station, detta beror på att man i den riggen använder ALC som speechprocessor.
ICOM har mycket välkonstruerade ALC system som reglerar max effekt utan att tillföra särskilt mycket splatter. Men det kan bli ännu renare utan ALC.
Att köra andra riggar då, ICOM riggar som inte har DRIVE, jag har beskrivit hur man gör detta genom tiderna. På en IC-706all, finns en LF klipper, det är dess speechprocessor, med den påslagen blir Micgainet DRIVE. Dra ner Micgainet tills ALC inte rör sig men du har fortfarande nästan samma uteffekt. Du hamnat ganska lågt med micgainet då, så bli inte förvånad. Lär dig hur din ICOM radio är uppbyggd så kan du köra ALC fritt. Om du vill visa hänsyn till killarna på grannfrekvensen förstås.
Behöver man då ett slutsteg?
En bra fråga.
Som kräver ett genomtänkt svar.
Nej du behöver egentligen bara tak över huvudet, lite att äta och dricka, lite värme, ett par skor. Dvs en grotta och lite ved, en bäck att dricka ur och en älg att gnaga lite kött från. Duscha kan du göra när det regnar.
Men visst vore det roligt att få testa hur man låter med lite mer kräm bakom sin signal. Visst vore det roligt att vinna pileuppen, visst vore det kul att placera sig lite högra i testen. Visst vore det kul att få five nine plus plus. Men QRP är min grej säger någon. Mitt liv är för kort för QRP, säger en annan. Jo nog finns det synpunkter huruvida man behöver eller skall använda sig av slutsteg. Att vara radioamatör innebär att man kan prova en massa saker som ingår i hobbyn, CW, Morse, Telegrafi, AM, SSB QRP, QRO, QROlle, HF, VHF, UHF, EME, MS. Så nog borde väl QRO vara en del att testa som kanske man kan unna sig. Många bygger sina slutsteg, vilket förstås är skitkul och mycket inspirerande. Många byggen blir aldrig klara, men ger byggaren en massa upplevelse ändå. Det körs många slutsteg ute i buskarna som är dyrare än ett PW-1, många med högre effekt. Andra kör med 500 Watt och ett par 572:or. Många gamla 811 eller 813-rör lyser tryggt ute i stugorna. Många använder PA för att briljera med en stor signal, andra slår bara på sitt PA när det behövs. För QRP folket är 100 Watt QRO. Ja vad svarar vi på rubrikens frågeställning då?
Ja! man behöver slutsteg om man känner för det.
Det är var och en som själv bestämmer om han vill köra PA, eller äga ett PA, vi har den rättigheten. Rätt utnyttjat är det en stor sak att uppleva effekten av ett sådant.
Nu är Rakel knäckt
Nu kan du avlyssna polisens nya digitala radiosystem, Tetra.
Den här myten och många andra "sanningar" kan du läsa om på radioforum: http://radioforum.egensajt.se/forum/index.html
Du kan även läsa mer sanningsenliga saker på forumet, amatörradiofrågor antenner frekvenser etc. Där finns även D-STAR forumet numera.
Ang Rakel, dvs Polisens och blåljusmyndigheternas radiosystem som är Tetrabaserat så går det inte att avlyssna detta. Men hela tiden kommer rykten om att det skulle gå.
Norsk D-Star Relästation når in i Västsverige
Vem sade att radioamatörer inte bygger? Är inte detta ett större bygge?
Utanför Kongsvinger har man nu fått riktigt bra fart på D-STAR relästationen.
Kongsvinger ligger några mil väster om Morokulien. Det är en UHF relästation och här följer fakta som LA4AMA, Roar har sammanställt:
Fakta om repeatern:
Anropssignal: LD2KR B
Internet: Kopplat till Internet Gateway
Frekvens: 434.5625 MHz (- 2 MHz duplex)
QTH: Rafjellet (576 m.o.h.), 18 km nord-ost om Kongsvinger (Locator JP60BH)
Antenn RX: just nu en Hotline glasfibervertikal (lik Diamond X-200) 2,5 m hög. Icom AG-35 mastmonterat preamp uppe ved RX-antennen.
Antenn TX: Hotline glasfibervertikal (lik Diamond X-50), 1,8m hög.
Antennseparation: ca. 7-8 meter direkt ovanför varandra
Kablar: Koaxialkabeln till RX antennen är en c:a 14 mm rigid kabel, c:a 20 meter lång. Till masttoppsförstärkaren någon meter RG-214.
Kabeln till sändarantennen är en RG-214 och c:a 12 meter lång
Alla kablar mellan TX, RX och filter är dubbelskärmad RG-214.
Filter: endast bandpassfilter på RX, 2 stk dubbla Kathrein kavitetsfilter i serie, se bild vedlagd.
Borde nog ha ett pass-reject filter på TX-sidan (som dämpar RX frekvensen), vi ska mäta om vi har desens från TX......
Vi tänker på ett sådant filter på TX-sidan (2 kaviteter): http://cms2pdf.com/procom.php?id=1839&name=BPBR70125&language=dan&style=low
Räckvidd: Ner mot Drammen i Syd-väst, Hamar i Nord-väst, Arvika i Syd-ost etc.
de
LA4AMA, Roar
Kongsvinger D-STAR relästation (Roys kommentarer)
Den som bygger relästation finner att man här kör med två antenner. Två bandpassfilter som sitter direkt vid sändare och mottagare. Men det viktiga är, man har en mastoppsförstärkare vid mottagarantennen. Du kan studera data på filtren genom att följa länken ovan. Med två antenner finns möjlighet till en masttoppsförstärkare, detta tycker jag är det viktigaste på UHF. Möjligheten till detta och filter med lägre dämpning är fördelar som vida överträffar ett system med en antenn. På UHF bör man prioritera mottagarkänslighet. En duplexer för UHF och med 2 MHz duplexavstånd får högre dämpning än separata filter, och med ger ej masttoppsförstärkare. Observera att man har endast 7 - 8 meter mellan antennerna. Räckvidderna imponerar på mig som kan geografin där uppe vid gränstrakterna. Lägg märke till avståndet mellan antennerna. Det är viktiga fakta för den som vill bygga en relästation.
Observera anropssignalen LD2KR B Där B står för UHF, och att det krävs två mellanslag från anropssignalen till B. Frekvensbandet med A, B eller C skall stå på åttonde pos i anropssignalen.
En anropssignal med tre tecken i suffixet behöver bara ett mellanslag till B.
uPC1678C en drömkomponent
Vad är då detta för kryptisk rubrik? Jo ett namn på en IC som används i ICOM:s radiostationer. Man kan kalla den för predriver eller exiter-IC.
Kretsen ifråga har funnits i ICOM radiostationer sedan IC-775, och genom IC-756all serien, dvs även i PRO modellerna, den finns i IC-746, 7400, 7700, 7800, 7600.
IC-kretsen ifråga är en IC med 8 ben ytmonterad och c:a 5 mm sida. Den funkar upp till 2 GHz, ger 23 dB effektförstärkning och kan leverera en uteffekt av 17,5 dBm. IC:en har 50 Ohm in och ut, och behöver egentligen bara en väl avkopplad 5 Volt och jord, för att ge dessa fantastiska egenskaper. Hur mycket är då 17,5 dBm? Jo 56 mW (milliWatt) vid 50 Ohm och detta motsvarar då 1,68 Volt. Detta från LF till 2 GHz!
Tänk om vi hade haft denna IC när vi byggde SSB stationer, det hade varit en drömkomponent. IC-kretsen är uppbyggd av 8 st bipolära NPN och PNP transistorer. Vid denna effekt drar den c:a 50 mA från 5 Voltskällan. I riggar som IC-746 och IC-7400 ger den sin förstärkning både på HF banden och VHF (145MHz). Är inte detta en dröm IC för självbyggare?
I ICOM riggarna jobbar vi med c:a 10 - 20 mW, 5 Volt och den matar ut sin effekt till slutstegskortet där tre eller fyra steg ger 100 Watt. För att bygga en 17 dBm uteffekt och 23 dB förstärknings steg behövs förutom IC:en tre kondingar och en drossel. Det hela kan ta utrymmet av en halv sockerbit. 50 Ohm med skaplig anpassning in och ut.
Förlusteffekten på en sådan här IC kan uppgå till omkring 300 mW. Den kan köras i -45 till +85 grader C, omgivningstemperatur, eller kapseltemperatur. En sådan här IC har specad brusfaktor till 6 dB, lite klent kanske för en mottagares ingång, men har man stora krav på storsignalegenskaper kan den nog användas som ingångssteg, steg före effektdelning eller som masttoppsförstärkare. På VHF är det önskvärt med brusfaktor under 2 dB för högsta känslighet.
Men varför går då uPC1678G sönder ibland då?
Det har hänt att IC kretsen i fråga har gått sönder, ja till och med flera ggr i samma radio. Det har skrivits på nätet om dessa katastrofer, en massa myter bildas och att den skulle bli för varm etc. Jag har bytt den i flera riggar sålda i SM, i extrema fall flera ggr i samma radio för samma kund. Men aldrig i tidigare modeller som hade kretsen. Vi har provat med en extra kylare och med skyddsdioder men någon direkt förklaring till varför den har gått sönder i vissa riggar finns inte ännu. Numera och faktiskt sedan flera år byter jag nästan aldrig någon uPC1678G. Kanske felet beror på en viss tillverkningsserie? Eller beror det på tider av särskilt svåra fall av åska? Ja något svar som med säkerhet berättar varför flera av våra kunder råkat ut för denna katastrof finns ännu inte. Vissa fall beror dock på att användaren har använt en egen antenn för mottagare och en huvudantenn att sända på, med dessa två antenner för nära varandra kan det bli så stora fält att man fått in effekt som kan orsaka problem som exvis att denna IC tar stryk. IC-kretsen i fråga finns i en mindre version, c:a 3 mm i sida, då är det trångt mellan benen att löda en sådan. Den lilla versionen finns i PROIII. Den "stora versionen har 1,27 mm mellan benen, nog trång att löda bara det.
Att bygga eget med uPC1678G
Bör vara fullt realistiskt, bygger man en liten QRP station, sändare eller mottagare för HF till UHF så behövs en bredbandig stabil förstärkare, exiter. Tänk om man hade haft en sådan här IC när man byggde som mest. Man kan spara flera vanliga steg och får bra anpassning på 50 Ohm mellan sina steg. Man skulle kunna säga at uPC1678G är en 50 Ohms byggklots. Funderar du på att bygga något med denna krets, söker du på beteckningen och kan ladda hem ett datablad. Exvis här: http://www.digchip.com/datasheets/parts/datasheet/322/UPC1678G-pdf.php
SRS lagerför kretsen som reservdel till våra egna kunders radiostationer. Det är en stor kostnad att ligga hemma med reservdelar, och i första hand säljs den som just reservdel till SRS-sålda radiostationer från ICOM. Att få ett bygge med en uPC1678G att fungera kräver en lågimpediv jord, väl avkopplad matningsspänning och ett allmänt HF tänk vid uppbyggnaden. Annars är det lätt gjort att man får en bredbandig oscillator istället. Rätt uppbyggd blir den fullständigt stabil. Stabbad 5 Volt krävs.
Men hur linjär är då en uPC1678G?
Generar den splatter? Även detta är specat i databladet till tredje ordningens intermodulation. Vid 5 Volt och med 5 dBm uteffekt kan vi utläsa c:a -45 dBc tredje ordningens Imd. Detta vid 500 MHz. Skapligt!
Läs mer om RAKEL, TETRA och blåljusradio på SRS hemsida här:
http://vhfgroup.com/se/foretaget/nyheter/koncernnyheter/raddningstansterna_i_vastmanland_valjer_sepura Blåljusmyndigheter, Polis, Ambulans, Brandkår, räddningstjänst och kommun digitaliserar sin kommunikationsradio.
Läs mer om IDAS här:
http://vhfgroup.com/se/produkter/icom/idas
IDAS är ICOM:s professionella komradio med digital modulation och är närbesläktat med D-STAR. Obs att IDAS nu finns för tillståndsfria kanaler som jaktradio.
Läs mer om ICOM proffs komradio
http://vhfgroup.com/se/produkter/icom/pmr/ic_f5022_f6022
http://vhfgroup.com/se/produkter/icom/jaktradio/ic_f5022
Tänk på att du kan köpa en proffskomradio med alla amatörradiokanaler inlagda. Dvs en proffsradio för amatörradio, "skräddarsydd" med FM kanaler.
Läs mer om AIS på marina VHF bandet på SRS hemsida
http://vhfgroup.com/se/produkter/icom/marinradio/ma_500tr
Läs mer om vilka utbildningar SRS tillhandahåller
http://vhfgroup.com/se/foretaget/utbildningar
SRS hjälper ej våra konkurrenter
Det har blivit i det närmaste en storm av förfrågningar om vi kan hjälpa radioamatörer med service på andra fabrikat än ICOM. Faktiskt från alla våra nordiska länder. Det handlar om dagliga förfrågningar från ibland förtvivlade radioägare. I huvudsak gäller det de två andra huvudfabrikaten. Ofta är dessa radiostationer utlandsköpta och de får ingen hjälp av generalagenterna för de fabrikaten i sina respektive länder.
Att bygga upp en serviceorganisation, med kunskap, reservdelar och dokumentation är en dyr sak, och inte något man gör för att hjälpa sina konkurrenter. Våra konkurrenter skulle knappast kunna tänka sig att hjälpa till med service av ICOM riggar, knappast att stå till tjänst med delar heller. Dessutom har de för vana att ge negativ propaganda, dvs pratar skit om ICOM. Har man köpt en radiostation utomland, kanske inte ens CE märkt, ja då gäller förstås att söka hjälp på det ställe där man köpte apparaten. Det kan ju inte vara svårare att skicka dit den för service än att köpa den. Se bara till att spara inköpskvittot så att du kan få tag i säljaren. Köper du en begagnad radio är det viktigt att du får med inköpskvittot.
När det gäller ICOM apparater köpta i andra länder, eller världsdelar brukar vi hänvisa till säljaren vid efterservice. SRS kunskap, reservdelar, möjlig tid för service, support är i första hand avsedd för våra egna kunder.
Jag tror inte att någon av våra kunder skulle acceptera längre väntetid vid service, garantiåtgärd och support, eller att vi meddelar att någon som köpt radion i Hong Kong har köpt de sista reservdelarna. Så gott som varje dag har vi förfrågningar om servicehjälp på icke ICOM radio. En kraftig ökning har skett.
Nej att hjälpa våra konkurrenter med teknisk support, delar, kunskap och reparation är knappast SRS:s policy. Däremot ger vi VÅRA egna kunde den största respekt.
Ett 3,6 kHz (3600 Hz) brett CW filter (handhavande)
Vad har man ett så brett filter till då?
Låt mig förklara på detta vis:
På IC-756PROall, IC-7000, IC-7400, IC-7200, IC-7600, IC-7800, IC-7700 med flera, kan du "göra" ett så brett CW filter. Under midsommarhelgen gick en test där man körde Morse med handpump, kallad Straight Key Day, eller SKD testen. Ljuv musik fyllde CW delen med vacker Morse, dvs 3500 - 3590 kHz. Underbart att lyssna på, ingen brådska, snygg välpumpad Morse med handnyckel. Radioamatörer som gav sig tid att köra "riktiga" QSO. Att ratta omkring bland dessa stationer var mycket trevligt. Men när man rattar med VFO:n för att leta stationer i detta band, som då dagtid är rätt tyst, och några enstaka Morsesignaler finns här och där, så upptäcker man att det inte funkar bra med för smalt CW filter. Ju bredare filter ju snabbare kan man ratta med VFO:n, och upptäcka fler stationer. Med 250 Hz eller 500 Hz filter måste man ratta sakta sakta för att inte gå förbi stationerna. Med 3600 Hz bandbredd och CW läget är det lättare att snabbt ratta bandet. Nästan som förr med breda träradion eller plåtradion. Dvs har du en modern radio, en ICOM, av de listade ovan, med filterfabrik, skapa då ett CW filter med max bandbred, dvs 3,6 kHz, ratta och leta med mer naturlig VFO-hastighet och hitta starka fina Morsesignaler på tysta fina band. Blir det QRM, eller att du måste minska bandbredden för att få ner brusnivån, ja då väljer du något av de smalare snabbvalen du skapat i filterfabriken.
OK, men vem vann då SKD? Vem hade snyggaste handstilen? Återkommer till det när jag vet.
Vinnare på SKD testen
På SSA hemsida kan man läsa följande:
Christer SM5DXR i Västerås följd av f.d. ständige vinnaren Mats SM7BUA och Sören SM1LF som också slår vackert med golfklubba. Hela listan hittar du på scag.se
Det där med golfklubba fattar jag inte????? (Roy)
Men med en spektrumpresentatör hittar man stationerna
Med en ICOM IC-756PROall, IC-7600, 7700, 7800, IC-7000, hittar man stationer genom att se på spektrumpresentatören. Effekten vid exvis SKD testen är dramatisk! Spektrumpresentatören är farligt vanebildande. Med en HF radio utan spektrumpresentatör hittar du nästen ingen om du inte lägger ner dig att ratta långsamt och noggrant över bandet. Du ser direkt på skärmen när en station dyker upp, dess styrka och position i frekvensbandet. Har man vant sig vid, och det tar inte många timmar, en spektrumpresentatör som finns i ICOM:s riggar är man såld.
Effekten är dramatisk!
Glöm ej att ställa in OFFSET (handhavande)
På kanalstationen.
OFFSET är duplexavståndet, och fabriksinställningen, (default) kan skilja mellan våra svenska duplexavstånd.
I SM gäller att på:
29,6 MHz skall vi köra 100 kHz (Default är oftast 100 kHz).
50 MHz skall vi köra 600 kHz, (Default är 500 kHz).
145 MHz skall vi köra 600 kHz, (Default är 600 kHz).
434 MHz skall vi i SM köra 2 MHz numera, det kan finnas relästationer kvar i landet med 1,6 MHz duplexavstånd. (Default dvs fabriksinställningarna kan vara 5 eller 7,6 MHz).
Du måste således justera duplexavståndet på 50 MHz och på 433 MHz banden.
Om du försöker köra relästationer med fel duplexavstånd (OFFSET) kan sändaren hamna utanför bandet. Då skall den inte kunna sända, och det kan stå OFF i displayen. Många har klurat och kämpat för att få radion att fungera på 434 MHz relästationskörning. Ofta är det så enkelt som att ställa in rätt duplexavstånd. Olika ICOM modeller kan ha olika fabriksinställning. Tänk på detta så slipper du ringa SRS och fråga vad det är för "fel". Ännu bättre är att du slipper skicka in radion för "garantireparation".
Samma duplexavstånd gäller för D-STAR relästationer. Samt relästationer med 12,5 kHz kanalavstånd, på alla band.
Offset (Duplexavstånd) ställer man in i någon meny, oftast SET, eller initial SET på din radiostation.
Eller med ett gemensamt ord, läs manualen!!!! Så kan du lära dig alldeles själv.
Olika offset på samma band och minnen
Går inte ihop, exvis med en IC-706all, IC-7000, och om man vill lagra frekvenser i minne med olika duplexavstånd. Det går bara att lagra minnen med samma duplexavstånd. Exvis -2 MHz på UHF, och - 600 kHz på VHF. Vill du ha några minnen med + 1,6 MHz på UHF får man tillgripa en annan metod. Då gör man ett split för det udda duplex frekvensen. Välj split istället för duplex, ställ in TX och RX frekvens i VFO A respektive VFO B och lagra till önskat minne. På så vis kan du lagra kanaler med olika duplexavstånd på ett band.
Men varför kör dom + 1,6 MHz när standard är -2 MHz på UHF?
Ja varför kan inte relästationsgubbarna hålla sig till överenskommen standard utan hittar på bakvända gamla duplexavstånd som + 1,6 MHz på UHF?
Skälet är att det kan förekomma icke amatörradiotrafik på LPD bandet. Vilket är ett licensfritt band för kortdistansradio. Leksakswalkietalkie, sladdlösa högtalare och stereolurar, billås, trygghetslarm, ja det finns massor av radio på LPD bandet.
LPD bandet omfattar: 433,075 - 434,775 MHz. Därmed kan sändningar i LPD bandet hamna i våra relästationers mottagare. Nu är det så att långa sändningar skall bort från LPD bandet, dvs tal musik etc och endast korta sändningar som billås, trygghetslarm, sladdlösa termometrar, sladdlösa stereolurar och termostater utan ledning, skall förekomma. Problemet är att folk inte slutar använda sina gamla LPD prylar bara därför.
LPD betyder: Low Power Device, dvs lågeffektspryttlar. Genom att flytta relästationernas mottagare till + 1,6 MHz kan man slippa störningarna. Problemet verkar vara storstadsbetonat och ute i landet körs mest - 2 MHz. Även om det kan finnas -1,6 MHz kvar.
Mer och mer aktivitet på D-STAR forumet
Aktiviteten och mängden D-STAR relästationer ökar. Läs mer här:
http://radioforum.egensajt.se/forum/index.html
D-STAR forumet finns nu hos radioforum och har blivit mycket aktivt. Studera vad folk gör, hur D-STAR funkar, ställ frågor om hur man gör, och vad som går att göra. Hur gör man med min radio etc. Kunnandet bland våra svenska radioamatörer inom ämnet D-STAR ökar snabbt.
Nu finns rackhandtag till de stora ICOM-riggarna igen
Dvs till radiostationer av typen IC-761, 765, 970, 781, 775, IC-7800, IC-7700, IC-R9000.
Vissa av dessa stationer har som standard rackhandtag.
Den kompletta satsen finns inte mer att få från Japan, men genom att beställa dem som reservdelar har vi lyckats få fram ett begränsat antal. Dock saknas då skruvarna, man får skaffa egna skruvar. Finns att se på hemsidan: http://ham.srsab.se/
Att erkänna sitt fel (vi är ju bara människor)
Ibland krånglar det, riggen gör inte som man vill, datorn pratar inte med radion, ingen uteffekt från radiostationen, full SWR trots ny antenn. Jo det är många fel som kan drabba en radioamatör. Jag får ofta mejl och telefonsamtal med våra ICOM kunder som har ett problem. Ofta brukar jag ställa motfrågor, har du ställt in det eller det? Har du kopplat rätt? Har du kollat det och det? En del kunder tycker att det ändå måste vara fel på grejerna och tycker att de skall skicka in hela rubbet för garantireparation. Andra skall kolla upp allt en gång till, läsa på i manualen. Oftast, ja kanske till 95 procent, löser sig problemen utan att radiostationen med alla sladdar dator och nättaggregat behöver skickas till SRS. Man hade gjort ett fel, slarvig lödning, vänt sladden bakfram, stängt av micken i en meny, helt enkelt slarvat och dabbat sig.
Då skiljer sig folk väldigt mycket åt. Ibland hör man på bandet att vederbörande har fått igång grejerna men pratar skit om prylarna, pratar skit om SRS och ICOM, berättar att han fått riggen lagad och att det tog lång tid hos SRS, men i själva verket har han terroriserat oss på SRS en tid och till slut fått igång. Trots att jag vet att felet var ett handhavandefel, vill man inte erkänna utan säger nedvärderande saker om SRS och ICOM.
Andra däremot ringer eller mejlar och berättar att de med lite hjälp fått liv i anläggningen och är jättetacksamma för att de slapp skicka in grejerna.
Ja vi är ju bara människor, och så gör folk, dvs på olika sätt.
När jag får reda på att det löst sig kan jag sluta grunna på kundens problem. När jag får reda på att ICOM, SRS etc är skit trots att jag vet att kunden hade fel, blir jag ledsen och det kan betyda sömnlösa nätter.
Ja visst är vi bara människor och väldigt olika i hur vi behandlar varandra.
Idag, sista timmarna inför min semester, känns det skönt då jag nu inte har något sådant här fall hängande i min arma hjärna utan känner att jag kan koppla av.
Jo det finns några fall som ligger och skaver, men dessa har jag lärt mig leva med, år efter år. Dessa hopplösa fall skiter jag i nu.
Tack till alla ni som hör av er och berättar att problemen har löst sig!
"80 meter och högre band" (så säger radioamatörer)
Ja vad betyder detta då funderar nybörjaren? "Högre band" betyder här "lägre" våglängd, oftast. Dvs bakvänt, men så säger radioamatörer. Utan att egentligen veta varför. Men mycket är ju bakvänt i dagens samhälle, ja betyder ibland nej, typ betyder numera inte en metallbit som trycker en bokstav på papper utan, öhh ja vad menar dom som säger typ? och absolut betyder ... öhhh något som man säger till det mesta. Vore det då inte bättre att säga 3,7 MHz och uppåt, eller 3,7 MHz och högre frekvenser. Så blir det inte bakvänt.
Akkurat, typ, absolut
Vid D-STAR heter banden A, B och C
Där då A betyder 1,2 GHz, B 433 MHz och C är 145 MHz. Varför då inte fortsätta med dessa beteckningar, så slipper vi detta gammalmodiga med våglängd som ändå är väldigt oexakt. Således 50 MHz blir D, 28 MHz blir E 24 MHz blir F 21 MHz blir G etc. smart va?
Så kan vi lägga det där med våglängd i lådan för alltid.
Givetvis inse jag att en förändring skulle vara omöjlig att genomföra. Amatörradio är ju så konservativ att en förändring inte är möjlig. Vi får dras med meter länge än för ett frekvensområde.
Så här hittar du de svenska manualerna till ICOM stationer
Ett exempel på vad du kan göra på hemsidan: Gå till SRS HAM hemsidan http://ham.srsab.se/
Klicka sedan på "FAQ, teknik, mässor" längst upp.
Du får upp en ny meny med "avbetalningar" till "övriga manualer" Klicka på ICOM bruksanvisningar så kommer en lista med alla tillgängliga svenska manualer upp. Du kan här exvis ladda hem en svensk manual på IC-7000, eller på en radio du funderar på att köpa.
Du finner oxo en länk till ICOM:s hemsida där du kan finna manualer till så gott som alla manualer till ICOM amatörradiostationer genom tiderna. Exvis till en 33 år gammal IC-701. Varför inte lägga upp en manualsamling, har du inte plats eller möjlighet att samla alla ICOM riggar, de är över 250 st, så kan du i alla fall samla handböckerna.
Svenska amatörradioklubbars hemsidor 2010-06-01
Jag tänkte börja en lista på Svenska amatörradioklubbars hemsidor, detta är början. Givetvis bygger denna lista på att ni som läser bidar med egen klubb eller någon klubb som du anser skall vara med på listan.
Jag menar att det finns väldigt mycket fin information att få med en sådan här sammanställning. Vi börjar med SSA själv:
SSA hemsida
Huvudsida för SSA, här kan du söka på anropssignaler, eller gå in på SSA forum.
SK0MK
Mälardalens Radioamatörer
Det är här Nykvarnloppisen avhålls.
Aktiviteter, bilder etc.
SK0QO
Södertörns Radioamatörer
Med bl.a D-STAR relästationen. Det är här den stora loppisen i Jordbro avhålls, i år i Oktober.
SK2AU
Skellefteå Radioamatörer
SK4TL
Örebro SK4Radio Team
Det är SK4RT som arrangerar loppisen i Ölmbrotorp. Du finner en massa kul bl.a tekniksidor med byggprojekt.
SK5BN
Norrköpings radioklubb
En omfattande sida från en större klubb, läs gärna om klubbens relästationer, och diversity system, klicka på "obemannade stationer".
SK6SJ
Sjuhärads Radioamatörer
Massor av trevliga bilder på amatörradioaktiviteter, ett eget forum, samt en riktig snyggis (Bert) på startsidan. Mycket vackert QSL kort.
SK7RN
Öland solen och vindarnas ö.
Här kan man läsa om relästationer på Öland, evenemang, kultur, projekt, bilder etc. Och inte minst, en ny version, med modernt språk, av radioamatörens hederskodex.
Postens paketeringstips
Här kan man läsa vad som gäller om man tänker packa ett paket och sända med posten.
http://www.posten.se/c/info_paketeringstips?letter=P&page=info_paketeringstips Klicka på generella paketeringstips.
Tänk på att det är ditt ansvar som avsändare att paketera på ett sätt så att paketet med innehåll kommer fram felfritt. Dvs du som packar har ansvaret för att innehållet inte går sönder vid postbefordran. Då hör man folk som menar att posten slänger ju paketen hur som helst och går det sönder så får minsann posten stå för skadorna. Så enkelt är det inte, du måste packa så att det håller för normal postgång, exvis skall du packa så att paketet tål att falla i golvet minst 5 ggr från köksbordet. Sker en olycka vid posten så innehållet slås sönder så kan man givetvis få ersättning av posten. Observera att motsvarande saker gäller även om du skickar ett paket med annan frakt, som bussfrakt, DHL etc.
Tänk på att om du köper en begagnad radio på annons, på TRADERA exvis. Och betalar säljaren för frakt, då skall du ställa kravet att han oxo tar ansvaret för att prylen kan avhämtas felfri vid postens utlämningsställe. Du har ju faktiskt köpt en frakttjänst av någon och vill gärna ha en hel sak. Ansvaret ligger helt på avsändaren. Man ser ofta säljare exvis på TRADERA som skriver att de tar inget ansvar för postens hantering, detta är fel, ställ på säljaren att ansvaret är hans. Köp inte en frakttjänst om säljaren skyller ifrån sig. Han skall om han säljer en frakttjänst har tillräcklig kunskap i hur man paketerar för att det skall komma fram i oskadat skick.
Sänder du ett vanlig postbrev finns ingen säkerhet. Du kan inte kräva ersättning om det verkar ha försvunnit. Köper du en sak på TRADERA och säljarens kall skicka med brev, ja då vet du varken om han sänt det eller om det kommer fram. Dock sköter sig posten bra här. begär istället REK-BREV, kostar en slant extra, men du kan följa processen och ser om säljaren verkligen lämnat in något. Dessutom måste du kvittera ut brevet. Ett rek-brev kan vara 3 kg och se ut som ett rejält paket. Vanligt postpaket är dyrare men OK.
Billigt att skicka paket
Jämfört med att köra bil själv. Jag vill mena att postfrakt av paket, brev, rek etc är ett mycket billigt och effektivt sätt att få iväg saker över landet. Men många retar sig ändå på att det tillkommer frakt när man beställer något.
Här år några av SRS priser för frakt av radiogrejer över hela landet:
Vikt kg Postpaket kr Postpaket med postförskott kr
3 102 144
5 124 166
10 166 208
15 201 243
20 238 280
Med egen bil och en ledig dag kommer du inte långt för dessa priser.
Glöm ej följebrev om du skickar något till SRS (paketologi)
Ett följebrev skall innehålla skäl till varför du sänder något, exvis: reparation.
Det skall även framgå tydligt vad paketet innehåller, exvis IC-756, mikrofon, DC-sladd, manual etc. Ibland hittar man inte allt som finns i paketet och slänger tomkartongen, och kanske en mikrofon ligger gömd i emballaget.
Dessutom skall avsändarens hela namn och adress framgå av följebrevet. Gärna telefon, och E-mejl. Som felbeskrivning duger ej: "ref till höstens telefonsamtal ang felet i min radio". Efter ett halvår finns inte en chans för oss på SRS att minnas ett telefonsamtal.
SRS omsätter hundratals kartonger varje dag och kan inte hålla reda på vilken kartong din radio kom i. I vissa fall begär avsändaren samma emballage tillbaka, på en sådan begäran kan vi förstås ställa upp.
Ibland kommer försändelser med en dyr radio, utan avsändare, till SRS
Exvis ett brev med en bärbar amatörradiostation, ett brev som saknar postens garanti för att komma fram, ett brev som om någon trampar på det förstör innehållet, ett brev utan avsändare. Hur gör vi då? Lägger hela rubbet i en särskild hög för sig, och väntar på att avsändaren skall höra av sig. Det är då viktigt att vara helt säker på att rätt ägare, avsändare, kopplas till rätt försändelse. Annars ringer kund nummer två och efterlyser ett liknande brev med en dyr handapparat nästa dag.
Ett madrasserat brev med en handapparat håller ofta bra, men att sända som vanligt brev är förkastligt, lägg till en femtiolapp så får du ett rek-brev. I rek-brevet, som får vara ett 3 kg tungt paket skall finnas ett följebrev.
ICOM:s original kartong
Är ett mycket bra emballage för en radiostation. Det är utformat med frigolit eller wellpappformar som håller radion väl skyddad. Men fel packat i originallådan blir det ändå fel. Med lite våld, en sax, kniv, tejp, och kläm lite här och där så går det att tvinga ner radion på fel sätt. Men då är den oskyddad. Varför modifiera originallådan? Se därför till att packa som avsikten med lådan en gång var. Originallådan blir rätt sliten vid postfrakt, och det är därför en bra ide att nyttja en ytterlåda. En fraktskada som beror på fel, eller bristfällig packning, kan ställa till dyra extra kostnader. ICOM:s originallådor kommer i ytterförpackningar, exvis lådor med två och två radiostationer av större typ, och lådor med 5 st av mindre typ. Kunden vill ju ha en ny radio med helt oskadad kartong. Det har mig veterligen ALDRIG hänt att en ICOM radiostation varit transportskadad efter transport från Japan till karlstad.
Bygg en C-POLE antenn
J-POLE har vi tittat på förr, men vad är en C-POLE? Kolla här en byggbeskrivning:
http://www.qsl.net/hb9mtn/hb9mtn-c-pole.html
http://tk5ep.free.fr/tech/cpol/0404037.pdf
http://www.svrc.org/cpolecalc.php
Kul va!?
Kanske ett trevligt bygge nu i höst inför vintern. Tänk på att solen blir bara värre och värre, dvs bättre och bättre vågutbredning på HF och särskilt på de högre banden. Med det menar jag frekvenser över 14 MHz. Lägg märke till den alternativa strömbalunen, lindad av 60 varv RG-58 på ett 48 mm rör.
Prestanda då? Längst ner finns "performance", en lista med körda stationer, vetenskapligt så det förslår.... Men desto större skäl att själv prova antennen och kanske jämföra med en dipol eller en GP för att få bättre "performance"-fakta. Att skala om antennen för andra frekvenser, låter sig säkert göra, och 18 eller 21 MHz borde vara tacksamma ur storlekssynpunkt.
Experimentera mycket mera!
SOTA i Värmland, Granberget
Granberget är Värmlands högsta berg, med 701 m. Läs här om hur SM6EQO har varit där och kört SOTA, med foton och allt. http://hem.bredband.net/b101180/SOTA%20Tour%202009.html rulla ner en bra bit på sidan.
SOTA är ju som många vet en amatörradioaktivitet som går ut på att köra radio från toppar. SOTA: Summits On The Air. Några mer regler kan jag inte. Men SOTA har hemsida med all info.
Vill du veta mer om Granberget som du når från Klarälvdalen med bil, och de sista 2,5 km till fots, kan du läsa här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Granberget,_H%C3%B6ljes och här: http://sverigestak.org/landskap/vrl.shtml
En lång grusväg och sedan 2,5 km att gå. Det kan ta 30 minuter för den som promenerar med packning, och 20 min för den lite raskare bergsbestigaren som har lite bättre flås, eller som bjuder till lite. Belöningen är uppenbar när man ser bilderna. Kämpar du dig dit, se då till att ha tid att njuta några timmar. Vågar du klättra upp i tornet? har du radio med dig? Med en VHF-handapparat lär du nå flera relästationer i Värmland och Dalarna. Kanske en bit in i LA, nabolandet. Under Juni Juli och Augusti är det perfekt, men september oktober är ok det oxo.
Själv har jag för avsikt att besöka toppen, även om jag inte kör SOTA kan det nog lite radio med upp. Nog borde det sitta några fasta antenner för amatörradio på ett sådant ställe.
Det finns fortfarande tillbehör till IC-706all
Delningskablage, CW filter, handtag med fossingar, smalt SSB filter, DC-sladdar eller reservmikrofon, HM-103. Men det är en tidsfråga hur länge ICOM tillverkar tillbehören, och en tidsfråga hur länge SRS finner det meningsfullt att ligga med lager. Någon tid planerad finns inte nu, och vi talar kanske om ett år eller mer. Men en dag när du får för dig att köpa ett tillbehör så kanske det inte finns mera. Så varför inte se över vad du behöver för tillbehör till din IC-706all redan nu.
Nu kommer Persiderna 12 - 13 Augusti
Persiderna? Kommer? Är det farligt? Vad är ... det för nåt.....?
Ja numera är det ju inte så vanligt att VHF-intresserade radioamatörer kör MS. Meteorskatter.
Därmed är det inte så viktigt att hålla reda på de meteorskurar som kommer, eller rättare sagt som jorden åker igenom. Men snart är det dags för höstens första meteorregn. Persiderna förväntas ge som flest meteorer natten mellan den 12:e-13:e Augusti. Då passerar jorden genom kometen Swift-Tuttle's bana och det spår av is, sten och grus som denna lämnar efter sig.
Detta ger sk stjärnfall, meteorspår som under kort tid kan ses som ett ljusstreck på den nattsvarta himmeln. Det är ljusa kvällar och man måste vänta till natten om de skall kunna ses. Skall du försöka köra MS så gäller att vara alert vid VHF radion båda dagar och nätter.
Vill du veta mer om Persiderna sök på nätet.
Tänker du gå ut i natten och se meteorerna så räknar man med minst ett stjärnfall väl synligt per minut. Kör du radio så blir det fler som märks.
Att lyssna på MS är lätt, kolla bara 144,0500 plus minus, för snabba korta Morse signaler. Vid mycket starka MS kan man köra SSB. Det blir en stor upplevelse att höra, garanterat, absolut...typ
Tages lista över svenska relästationer
Finns här: http://sektion-vhf.ssa.se/repeater/sm6gdl_2.pdf Tyvärr inte uppdaterad de sista
åren. Tage, SM6GDL är sedan många år, kanske 20 år, känd för sin repeaterlista, Tages lista. Den såldes i form av en litet häfte eller bok i början. Numera får man ladda hem den gratis från nätet, och skriva ut den själv.
Observera att det finns både de gamla och nya kanalbeteckningarna i listan. Varför förstår jag inte, skall de gamla användas ändå? Trots att vi har fått ett nytt IARU system. När nästa kanalbeteckningssystem kommer skall det då att vara tre aktuella system? Vid tveksamhet är det enklare att använda frekvens.
Det lär finnas många fler relästationer, länksystem och D-STAR relästationer. Dessutom är säkert flera relästationer inte igång.
Så för den som vill, finns det jobb att göra. Dvs att redigera listan, kanske börja en ny egen lista, och dela med sig till radioamatörkollegorna. Detta går ju fint att göra utan kartbild, dvs enbart som en doc fil med text. Där texten hela tiden går att ändra, uppdatera.
Detta är ett exempel på en sådan lista som undertecknad gör för Värmland:
Arvika UHF, 434,7750 -2 MHz
Exhärad crossband, 434,4250 MHz, 145,2250 MHz
Karlskoga VHF, 145,1500 MHz 145,7500 MHz
Hagfors VHF, 145,0750 MHz 145,6750 MHz Subton för start 114,8 Hz
Sunne VHF, 145,7750 MHz -600 kHz, 1750 Hz, 146,2 Hz, länk,
Sunne UHF, länk till VHF 433,4250 MHz,
Filipstad VHF, 145,1000 MHz 145,7000 MHz
Filipstad UHF, ?
Filipstad crossband, 434,4500 MHz, 145,2000 MHz
Karlstad UHF, 434,8500 MHz - 2 MHz
Karlstad DV, 145,7625 MHz 145,1625 MHz, SK4NI C
Karlstad UHF länk, trafik på 433,4500 MHz med 250,3 Hz ger access till Sunne
Vålberg eller Grums UHF, 434,7250 MHz - 2 MHz även Eccolink här
Torsby VHF lär vara på gång att återkomma, förr låg den på 145,6250 MHz
Torsby UHF, lär vara igång? 434,6250 MHz - 2 MHz ?
Årjäng VHF, 145,7250 - 600 kHz
Man kunde komplettera med egenskaper per relästation, QTH, i detalj, räckvidd, tonsystem, anropssignal, länsvis etc. Vi har i SM ett mycket stort system med relästationer, ofta mycket fina stationer med stor räckvidd, länksträckor etc.
Vad betyder då ABSOLUT, egentligen... (vårt dynamiska språk)
Ett försök att förstå våra folkvalda, och höga chefer vid intervjuerna i radio och TV.
Detta ord som numera kryddar så gott som varje mening sagd av politiker och kändisar. Ordet som tagit svenskan med stormsteg. Ordet som kan betyda nästan vad som helst och användas i samband med både ja och nej. Låt oss då se i ordboken, där finner vi att absolut kommer av latinets absolutus, vilket står för obunden, och att absolut idag betyder komplett, eller ovillkorlig.
Dvs inte alls det allmänna förstärkningsord som det används som idag. "Absolut nej"! Kan det heta. "Absolut" används i betydelsen ja ibland, eller ja med undertryck, och "absolut ja", eller som bara en förstärkning av något. Man tycker sig även höra absolut som ett utfyllnadsord.
Prova att byta ut absolut till dess synonym, " ja komplett", "ovillkorligen nej", "komplett inte", eller "ovillkorligen inte". Då låter det enbart löjligt, eller mer realistiskt i vissa fall.
Men kanske det finns andra ordböcker som har en annan syn på ordet absolut.
En ordbok som ordbajsarna har läst innan de börjat härma efter, förlåt, använda ordet själv.
Men ni som lyssnar på radio, TV, P1 etc, lägg märke till att de duktiga reportrarna inte strör med ord som absolut. Proffsen på språket, använder inte absolut som något utfyllnadsord med tveksam betydelse. De vill bli förstådda utan minsta tvekan, och med minsta möjliga risk för feltolkning.
Jo, ja, jag vet! Absolut är namnet på en drickbar Etanol-mixtur, tillverkat på ett Franskt bryggeri i Åhus i nordöstra Skåne, som vid förtäring kan ge symptom som yrsel och sluddrighet, men ändå släppa lös den sk "få ur tummen effekten" och få dig att börja med antennbygget sent på lördagskväll, även om det är mörkt. Ja kanske till och med få dig att påbörja QROlle-bygget.
Kontrollmät gärna trådlängderna, och besikta lödningarna dagen efter. Skall du tvätta kretskort är röd-Etanol ett billigare alternativ.
Andra nya roliga svårtolkade ord sagda av kända politiker
Klimatutsläpp, sagt av känd politiker som ofta inte vet vad "den" talar om, släpper man ut klimat? Är det ett nytt ord som betyder något annat än det sammansatta ordet? Förmodligen menar man utsläpp av exvis CO2 som kan orsaka förändringar i klimatet på lång sikt.
Idiomatiskt Jag hörde ordet på P1, jag förstod förstås inte vad man menade utan fick lov att slå upp ordet.
Förmodligen gjorde inte den som uttalade ordet det heller. Men ett fint ord är det.
Vad säger då ordboken? Idiomatisk innebär något som är karaktäristiskt, säreget och språkriktigt korrekt för ett språk eller en dialekt. Så något inom politiken är det inte i alla fall, varken höger eller vänster. Kanske talaren förväxlade med ideologiskt. Men så, ta själv reda på vad det betyder då! Var nu lite pragmatisk.
Kvalitativt, funktionalitet, kommunikativitiet, kommunikativ
Ja vad är detta för ord? De används, men omöjliga att slå upp för att lära sig vad de betyder. Kanske finns de inte ens i språket. Men de sägs, ofta av politiker.
Priser i övre ränchen
Ja visst är detta ord hört, ränchen, på radions P1 vid intervju av höga vederbörande, möjligen ett försvenskat engelskt ord, range, dvs område. Ja dom är duktiga dom där människorna som kan så fina ord, och inte är från "det vanliga folket".
Särskrivning (vårt dynamiska språk)
Att språket förändras ser vi dagligen prov på, särskrivningen av våra vanliga och trevliga ord börjar ta sig större och större uttryck. Ja jag har väl själv råkat göra fel, och fått påbackningar, vilket gör att jag lär mig mer och försöker komma ihåg och bli bättre.
Här är i alla fall några som man kan skratta åt, eller låta sig bli missförstådd med så att tvister uppstår. Några exempel sedda i text och på skyltar i sommar:
Rör Sändare
Modell fotografering
Studio Belysning
En utbildnings Dag
Buntbands Sats
Oliv Olja
Sommar Auktion
Reservdels Lista
Ofta skrivs dessa särskrivna ord med stora bokstäver, och det är förvirrande att läsa, och man måste tänka efter vad som menas. Vad är det för skillnad på Sommar Auktion och Sommarauktion, två annonser sida vid sida i dagstidningen med helt olika sätt att rubricera annonsen.
I andra språk som engelska förekommer oxo att man kan skriva ihop och bilda nya ord, men även där finner man mer och mer särskrivningsfenomen. Visst har vi många numera som tvingats lära sig Svenska i vuxen ålder, och att lära sig ett språk då är svårt. Särskilt det skrivna. Så lite förståelse får vi ha, men exemplen ovan kan vi le lite åt ändå.
Lite roligheter skall vi väl ha med på slutet.
Idag blir det inte en vanlig rolig historia utan en historia ur veckligheten. MAC eller PC är dock frågan. Rätt fyndigt och underhållande, ja kanske man drar igenkännande på smilbanden, lite. Läs noga och tänk igenom.
Datorjävel
Ibland blir man milt sagt arg på sin dator, den gör inte det man vill, utan helt egna saker, och den ställer till med oönskade saker som felaktigheter, förlorad information och dyrbara reparationer. Och vem har inte ropat rubricerat ord både högt och många gånger. Följande är ett brev från en sådan arg, frustrerad och uppgiven, ja till och med förvirrad datoranvändare. Ett brev till helpdesk, (hjälpcentralen), vi ser även svaret från hans supportavd, (kundhjälpsavdelning), lägg dock märke till att det ändå finns en viss logik i det hela, hur den där supportpersonen får till det, kunden är fast för allt framtid, inga klagomål hjälper:
Bästa IT helpdesk,
Förra året uppgraderade jag från Flickvän 7.0 till Hustru 1.0
Så fort jag hade installerat programmet märkte jag att det började kräva att jag skulle installera Barn 1.1, 1.2 och 1.3
Det tog en massa tid och krävde en massa resurser.
Det stod det inget om i programspecifikationen.
Dessutom installerade sig Hustru 1.0 i alla andra program och dyker upp så fort jag startar datorn och övervakar alla mina aktiviteter.
Gamla program som Pokerafton 10.3, Fyllefest 3.5, HAM-test 2.9, Antenn 2.7, och Söndagsfotboll 5.0 fungerar inte längre. När jag försöker starta dem får jag felmeddelandet:
"Du har utfört en otillåten aktivitet. Stäng genast ner alla program som inte stöds av Hustru 1.0 !"
Det är omöjligt att hålla Hustru 1.0 i bakgrunden medan jag försöker köra några av mina favoritprogram.
Jag har funderat på att återgå till Flickvän 7.0, men jag kan inte ens avinstallera Hustru 1.0.
Kan ni hjälpa mig? Tack på förhand!
//Frustrerad och förvirrad
Svar från Helpdesk,
Bäste Frustrerad och förvirrad, Problemet du beskriver är mycket vanligt och många klagar över samma sak.
Orsaken till problemet är ett grundläggande missförstånd. Hustru 1.0 är inte, som många män tror, ett nytto- och underhållningsprogram, utan ett operativsystem som är utvecklat för att styra allt.
Att försöka gå tillbaka till Flickvän 7.0 när Hustru 1.0 är installerat är dömt att misslyckas.
Några har försökt med att installera Flickvän 8.0 eller Hustru 2.0, men det har slutat med att de fått fler problem än vad de hade med Hustru 1.0.
Vi rekommenderar att du behåller Hustru 1.0 och försöker göra det bästa av situationen, samt att du eventuellt läser hela kapitel 6 i manualen "Vanliga programfel".
Datorn kommer att fungera perfekt så länge du tar ansvar för alla systemfel, oavsett vem som har förorsakat dem.
Det räcker med att du skriver: \FÖRLÅT, så återvänder styrsystemet till normaltillståndet. Hustru 1.0 är ett storartat program som dock kräver ett visst mått av underhåll.
Du kan försöka med att köpa tilläggsprogram för att öka funktionen.
Vi rekommenderar Blommor 2.1, Choklad 5.3 eller i extremfall mjukvarupaketet Päls 2000.
Vi avråder å det bestämdaste från att installera Älskarinna i kortkort 3.3 eftersom detta program inte stöds av Hustru 1.0 och kommer att resultera i att Hustru 1.0 avinstallerar sig själv och därmed avlägsnar 50 % av systemresurserna.
Älskarinna i kortkort 3.3 kräver själv stora systemresurser, som inte finns kvar efter det att Hustru 1.0 har avinstallerat sig själv.
//Vänligen Helpdesk
de
SM4FPD
Roy