Dagens tema är: hösten 2009

  • Nu funkar webbshoppen
  • Mer, mer och mer om IC-7600
  • Ultraljustransiver 40 kHz 
  • Några udda måttenheter 
  • Lite astronomi
 

SM4FPD Roys Nyhetsbrev V.39 2009-09-23

 

HEJ Mejlingslistan

Dags igen för ett nytt brev, med propaganda för ICOM grejer och lite annat.

Dagens nyhetsbrev kommer redan efter en vecka


Det lite repriser på IC-7600 den tål ju att prata och läsa om. Men vi kommer ju att visa IC-7600 på loppisen i Jordbro, och då kan det vara bra att vara lite påläst.

Lite udda måttenheter kan kanske muntra upp, kanske. Varför inte mäta i skäggsekunder, andra mäter ju i tummar? Mäta våglängd i Megaskäggsekund.

Några roliga historier hinner jag nog inte med denna gång, vi får har roligt i Haninge i stället.

Borden har haft en strykande åtgång och alla borden är nu bokade.

Välkommen att fynda!


Läs om Södertörns D-STAR repeater som snart blir en världsuppkopplad repeater.

Se deras hemsida: http://www.sk0qo.se/

Klicka på D-STAR repeater, i listan till vänster.




IC-E880 ny radio från ICOM

Se den i Jordbro på lördag.

Tillsammans med IC-E80D som jag beskrev lite förra gången kommer nu även IC-E880 ut och finns i lager. Detta är en mobilradio, delbar och likande en IC-208. Givetvis är IC-E880 som standard försedd med D-STAR.

IC-E880 är en ganska liten och kompakt sak, 150 x 40 x 199 mm och väger 1300 gram.

IC-E880 levererar 5, 15 eller 50 Watt på 145 och 432 MHz.

IC-E880 har smal och bred FM samt DV, DR och DD (D-STAR).

IC-E880 har trots den lilla löstagbara fronten en stor och tydlig display, med LCD tecken i hög kontrast. LCD mäter 64 x 21 mm.



D-STAR i vida världen

Här kan man se en del av de D-STAR relästationer som är anslutna till internet.

http://www.d-starusers.org/

Listan uppdateras givetvis och man kan läsa fakta på D-STAR relästationer anslutna till nätet.



D-STAR newsletter

Finner du ett här:

http://www.dstarinfo.com/newsletter/



Ta hem en användarmanual till IC-7600

Den finns här: http://ham.srsab.se/pdf/manuals/ICOM/IC-7600-book.pdf

Du kan i lugn och rop studera riggen och dess funktioner och handhavande.



IC-7600 med AH-4

Visst kan man köra IC-7600 med AH-4, den lilla populära utomhusavstämmaren. Den körs på en av antennjackarna och den inbyggda på den andra. IC-7600 har den fyrapoliga jacken som styr AH-4, och givetvis kan den köra de andra av ICOM:s utomhusavstämmare, som AH-2, AH-3, AT-120, AT-130, AT-140all.



Till IC-7600 kan du ansluta yttre analog mätare

En yttre Voltmeter kan anslutas till IC-7600 och den kan ställas in för att visa önskad värde, exvis signalstyrka Po, Comp eller ALC. I en meny kan du trimma in nivån till den yttre mätaren, och det finns 0 - 5 Volt att tillgå. De allra flesta vridspoleinstrument går därför att använda, med ett förkopplingsmotstånd.  Har du en stor tydlig mätare liggande, kan du koppla in den och få ett extra yttre instrument.



IC-7600 kan köras med transverter

Men läs först mina nyhetsbrev om just transverterkörning. IC-7600 lämnar -20dBm på TRVX utgången och lyssnar även den vägen. Ordinarie antennjack är då bortkopplad. Genom att IC-7600 har utomordentliga prestanda kan den i princip "rädda" även en dålig transverters data. Men några superdata blir det inte förrän du kopplar in en extremt välbyggd och högpresterande transverter.



Flerfunktionsmätare på IC-7600

Genom att trycka länge på knappen för mätområdesmätaren kommer en flerfunktionsmätare upp på bildskärmen. Här kan du samtidigt avläsa 8 skalor. Detta liknar IC-756PROall, 7700 och 7800. Men är ännu snyggare, ljusstarkare och häftigare.



VOX är mycket speciell på en IC-7600, den sänder det som sägs innan VOX:en triggar.

VOX:en kan sända det som sades innan sändaren slår till. Dvs första ordet eller stavelsen i talet, det ljud i talet som behövs för att trigga VOX:en kommer med vid sändningen. Stavelsen i talet innan du triggat VOX kommer med vid TX. Det här skapar man genom att fördröja talet en kort tid, vi talar om c:a 100 ms. När man kör med den här funktionen kommer givetvis sidetone, eller medhörningen att eka i öronen, det är inte trevligt, och man bör därför stänga av medhörning vid körning med den här funktionen.

I luften kommer din VOX sändning att låta helt perfekt som om du inte kör VOX helt enkelt.

De flesta röster kör dock VOX bra även utan den här funktionen, men många har problem med VOX körning och den här saken kan hjälpa. Man kan med den här finessen köra med mycket kort VOX delay, exvis 0,1 Sek istället som vanligen 0,2 till 0,3 sek. Du hör mellan varje ord nästan, utan att sändningen hackas sönder för den som lyssnar.

Säger du "ett två tre" i en vanlig rig med VOX kommer motstationen att höra - "två tre", eller möjligen:  "-tt två tre". Med den här funktionen i IC-7600 kommer alltid första stavelsen att höras vid VOX sändning.



IC-7600 (överkurs)

Lik IC-756PROIII är den nya IC-7600 full av möjligheter. För att utnyttja den här apparaten fullt ut krävs kunskap, engagemang, och att man vågar testa. Det kan behövas några små stick med sporren oxo för att komma igång med att ge sig in i tekniken. Min sporre heter överkurs IC-7600.

Några saker jag kallar överkurs är IC-7600 exvis möjligheten att ställa sändarens förstärkning med DRIVE, möjligheten att forma AM filtren med filtren i första MF, samt en del saker som kommer från PROIII:ans överkurser.



IC-7600 Drive (överkurs)

Egentligen borde detta inte vara överkurs då vi nu talar om möjligheterna at skapa en så ren och splatterfri utsignal som möjligt från IC-7600. Men de flesta litar helt till automatiken, ALC systemets förmåga att hålla utsignalen under klippnivå. Ett bra ALC system som ICOM har kan ändå generare oönskade sidband. Dock väldigt små jämförelsevis. Den som nu vill optimera sin utsignal kör utan ALC och jag har berättat hur man kan åstadkomma detta med speechprocessorn och micgainet på exvis IC-706all. ICOM:s stora riggar, IC-781, IC-775, IC-7800, IC-7700 har alla DRIVE. Få vet varför trots att jag skrivit om det flera ggr i dessa brev.

Med DRIVE som i IC-7600 finns i en meny kan du bestämma sändarens förstärkning på ett sätt så att ALC systemet inte behöver reglera din effekt.

För att förstå varför och hur detta fungerar skall du läsa de andra rubrikerna i dagens brev.

Vad gör ALC systemet? vilken oönskad egenskap har ALC? Hur gör ALC med telegrafin? Hur gör ALC med AM? Hur gör ALC med PSK 31? Varför kan ALC åstadkomma splatter?

Jag skall i tur och ordning försöka beskriva dessa saker med avsikten att ni skall förstå finessen med Drive på en HF station.




IC-703, en omgång ytterligare på väg i höst, det kommer fler IC-703:or

ICOM har på begäran från sina agenter i EU och i världen gått med på att göra en produktion ytterligare av den populära IC-703.

Vi sålde slut på dem tidigt i sommar, många blev utan den IC-703 som skulle ha räddat semestern. Vi på SRS kommer att få hem ett antal IC-703 under sen höst. Dessa blir dock de absolut sista. Vill du vara säker på att kunna köpa en gör du klokast i att redan nu boka in en. Tala med Wolfgang, beställning är inte bindande, men ger dig möjlighet att köpa en när de kommer in i höst. IC-703 ser ut som en IC-706all, samma tillbehör, men har gul display. IC-703 har 10 Watt, endast HF och 50 MHz. IC-703 drar lite ström och lämpar sig väl att köras på ett 5 - 10 Ah batteri. IC-703 klarar 9 - 16 Volt. IC-703 har inbyggd antennavstämmare och stämmer likt en AH-4 av nästan vad som helst. IC-703 har plats för ett CW filter av hög klass, FL-52 och FL-53. IC-703 har inbyggd elbugg. IC-703 håller erkänt hög klass och rekommenderas verkligen. För den som vill veta mer om IC-703 så har jag et under huven dokument, broschyrer finns på hemsidan eller kan beställas i pappersform.



Det är inte bara örat som tillfredställs av en IC-7600

Du ser den oxo, och i synnerhet ser du spektrumpresentatören och vad som finns på frekvenser omkring din inställda frekvens. Du ser även en apparat som är utformad för att vara mycket snygg, otidsenlig, och den kommer att upplevas lika välbyggd, snygg och stilren även om många år. Likt ICOM genom tiderna har den en design som inte tappar mode.

Spektrumpresentatören dock, har du väl rattat ett tag är du såld, en sådan display är vanebildande. Vad du inte ser är dess uppbyggnad elektriskt, som kommer att ge dig många problemfria år av radiokörande. Du ser inte kretslösningen som ger IC-7600 dess utomordentliga egenskaper, men hör dem gör du säkert om du är en kritiskt lyssnande radioamatör.

Varför kan man inte köra båda PRE-amparna på en gång?

I IC-756PROall, IC-7400, IC-7600, med flera riggar. Med två försteg inkopplade samtidigt kan man ju få högre signalstyrka. Jo, jag får frågan ibland. Mitt svar blir att du bör köra utan HF steg i alla fall på frekvenser under 14 MHz. S-metern är inte något absolut mått utan ett mått på hur mottagaren arbetar, dessa AGC etc. Ett högt S-meterutslag betyder inte att du har en extra bra mottagare. Vad som däremot bestämmer hur svaga signaler du kan höra är ditt atmosfäriska brus. Prova själv skall du se, vrid upp volymen till lagom ljud på en station du lyssnar. Vrid VFO till en tyst frekvens, koppla nu bort antennen, försvinner bruset? Rör inte volymen nu. Ja då är det väl bruset utifrån som bestämmer nedre gränsen för vad du kan höra. Svaret på rubriken är helt enkelt att du behöver sällan mer än en PRE-amp för att höra det som går att höra. Prova däremot utan PRE-amp och lär dig vid vilken nivå bruset ligger. Använd aldrig mer förstärkning än nödvändigt.

Tänk på att vid nästa solfläcksmaximum kommer det mesta att vara 20 dB starkare, minst från 10 - 50 MHz. Då kanske du kör 50 MHz utan HF steg och ändå kan ge 59. Svagsignals mottagning är snararen fråga om bandbredd, prova Morse genom smala filter, eller PSK-31 skall du se.



Men svart LCD skärm på IC-756 är inte samma problem

Det kan hända, men mycket sällan, att bakgrundslyset på LCD skärmen på en IC-756 slocknar. Obs att du då inte behöver köpa en ny LCD. Det handlar då förmodligen om likspänningsomvandlaren som ger högspänning till plasma ljuskällan.

Det är sällsynt men DC till DC kan sluta funka. Så spring inte och köp en dyr pirat-LCD om det är svart i bildskärmen på din gamla fina 756:a.

SKILLNADER på IC-7600 och IC-756PROIII

Ja många frågar.

Intresset för IC-7600 är stort. Många IC-7600 är sålda under sommaren 2009. Många är intresserade att köpa IC-7600 under hösten. Men det är många frågor och givetvis har jag som alltid försökt skriva så mycket jag kan om IC-7600.

Beställ "under huven" dokumentet exvis.

Framöver skall jag studera schemat på IC-7600, det räcker nog till ett mycket fett nyhetsbrev.

En huvudskillnad på IC-7600 är att den bara har två blandare. Precis som IC-7800. Den nu förhistoriska (ironisk) IC-756PROIII har tre blandare och tre MF:ar. 756PROall är fortfarande mycket moderna riggar som verkligen rekommenderas.



Bara två mellanfrekvenser på IC-7600

Förr trodde man att mottagaren blev bättre ju fler mellanfrekvenser man hade. Det fanns de med upp till fyra MF:ar. Till detta lade man en transverter och fick fem MF:ar.

Ja vad är då sanning?

En IC-751A var en mycket bra mottagare, det var nödvändigt att ha flera MF:ar för att kunna få de finesser man behövde, exvis PBT och kristallfilter i två MF:ar för att få upp brantheten.

Idag behöver vi egentligen bara en MF, men rent praktiskt gör man då två MF för att få rimliga krav på DSP.

Det krävs dock mycket av en blandare om den skall kunna blanda från hög först FM till en så låg MF att DSP kan jobba bra. Blandning från 65 MHz till 37 kHz sista MF låter "kraftigt". Det kan göras billigt och görs billigt i vissa fabrikat, man kan då framställa lågpris budget radio, med tveksamma prestanda. Vill man göra topprestanda som IC-7600 krävs bättre grejer.

IC-7800 var först ut med två MF:ar och med en andra blandare som klarade detta utan att tappa spec. Med dubbla dubbelbalanserade högnivåblandare kan man bygga en blandare som själv undertrycker spegelfrekvensen. Dyrt, patenterat och utvecklingskrävande, men ICOM gjorde det, och nu skördar vi frukten av att få denna kretslösning i mindre riggar, som IC-7600.

Vad gör man med TV mottagaren på IC-7000

Och varför står det så lite om TV mottagaren i broschyren?

Väldigt många IC-7000 har sålts nu i sommar, inte minst inför sommaren och alla tänkbara portabelarrangemang.

Men få talar om dess TV mottagare, detta är höljt i tystnad.

Det finns några skäl. IC-7000 levereras från Japan med TV mottagaren avstängd, dvs vi importerar en HF radiostation, och inte en TV-mottagare, det blir enklare med tullen, och tullsatsen blir lägre då.

Vi aktiverar alltid TV mottagaren innan IC-7000 säljs i Norden, liksom att vi öppnar till 7,2 MHz.

Ett annat skäl är att TV mottagaren kom i skarven då det analoga TV systemet stängdes av i Sverige och även i våra grannländer. Det finns inga analoga TV sändnigar att se helt enkelt.

Tryck på volymkontrollen länge (2 sek) så startar TV mottagaren. Det brusar i bild och ljud. Ett nytt tryck ställer tillbaka till amatörradio.

Så vad kan man då göra med TV mottagaren i IC-7000? Ja här krävs lite fantasi, och med detta som utmaning är jag säker på att någon finner ut något kul. Det är begränsat med TV kanaler, bara höga VHF bandet har jag för mig, du kan bläddra i TV kanaler, i detta fall betyder kanal ett frekvensband inom vilket en TV med ljudsändning får plats. Dvs inte ett TV program som idag ofta kallar sig kanal.

Prova, bläddra och se om någon signal finns. Kanske grannen har en trådlös TV kamera i sovru....  öhhh som barnvakt, eller som bevakning, menar jag. Kanske kan man skaffa en trådlös TV kamera och se bild på sin IC-7000. Kanske en back-kamera till husbilen. Varför inte amatör-TV. Obs att detta gäller bara EU versionen av IC-7000. Och endast SM versionen har PAL.

Ja vad kan vi göra med TV mottagaren i IC-7000?



Åt andra hållet däremot, är det praktiskt

IC-7000 har en analog Video PAL utsignal. Den ger den bild som bildskärmen visar. En liten LCD TV i storlek 10 - 20 cm (ja tum är snart olagligt i EU och SM) är idealiskt för att göra IC-7000 till en stor radiostation. Perfekt om du har svårigheter med att se den lilla bildskärmen. Köp en liten TV för en tusenlapp och koppla in den på Videoutgången på IC-7000. Obs att detta gäller bara EU versionen av IC-7000 som säljs av SRS.



Plocka ur TV modulatorn om du skrotar en VHS (experimentera mera)

I varje VHF spelare, finns en liten modulator, som egentligen faktiskt är en liten TV sändare.

Med så låg effekt att räckvidden är något tiotal meter och normalt körs med kabel.

Brukar se ut som en liten plåtbox med antennjacken. Den går att köra separerad och funkar som en liten analog TV sändare. Med antenn räckvidd, med linjärt slutsteg, (en bredbandsförstärkare för mottagning ger räckvidder på hundratals meter) längre räckvidd, men då rör vi oss nog i olagligheter. En sådan här modulator är ofta analog och det går att trimma in dess frekvens till ett amatörband, exvis inom 432 - 438 MHz, men då använder vi oss av så gott som hela bandet. I äldre VHS-spelare ligger den på en lågkanal, medan de nyare har UHF utsignal. Andra är omkopplingsbara.

Se den här artikeln som ett litet "köttben" att experimentera med TV mottagaren i din IC-7000. Någon mer hjälp än så här ger jag inte då alla dessa modulatorer är helt olika varandra. Men det är lätt att hitta spänningsmatningen, LF ljud in och Video in samt antennjacken på en sådan liten box.

Ultraljudstransiver på 45 kHz

En amerikansk firma bygger en liten ultraljudstransiver. Den ger möjlighet att köra CW, dvs bärvågs hackad Morse. Se hemsidan och den heter då Ultra-TR40 (mycket fantasifullt namn)  http://www.midnightscience.com/ultrasonics.html

Ultraljud är ju ljud med en frekvens ovanför det område vi kan höra. Dvs över 20 kHz och i de flesta fall hör vi nog inte över 15 kHz. Ultraljud används från 20 kHz till flera hundra kHz. Transivern bygger på att den sänder med en liten högtalare, en ton på 45 kHz som kan nycklas. Mottagaren har en ultraljudsmikrofon som sedan blandar ner till hörbart ljud. Dvs vi kan med örat höra tonen från 45 kHz. Den sägs kunna köras i "nästan full break in med hjälp av en PIC processor". Vad detta innebär är väl en tolkningsfråga. Men själva ide'n är spännande tycker jag. Givetvis behövs inget tillstånd att sända på "ultraljudbandet". Naturligtvis är det inte så märkvärdigt att bygga en sådan här sak själv. Många har redan en mottagare, som man lyssnar på djur som alstrar ultraljud med. I senaste QST, October 2009 kan man se en notis om saken. Hela transivern levereras i en liten låda med ett 9 volt batteri och de två ultraljuds högt respektive micken utanpå. Uteffekten är 3 mW, och man uppger räckvidden till 100 fot. (c:a 33 meter). QRO? ja varför inte. Klart man kan köra ultraljud med åtskilliga Watt, känsligare mottagare och speciellt en mer selektiv mottagare skulle nog kunna ge avsevärda räckvidder. Vad som händer med de djur som hör ultraljud, eller använder ultraljud för sin navigering, fladdermöss är förstås en bra fråga. Visst skulle man kunna modulera ultraljud med AM, FM eller till och med SSB. Något som faktiskt används till undervattenskommunikation. Se detta som ett litet incitament för att börja nya typer av experiment. Det finns anledning att återkomma i ämnet, då en ultraljudsmottagare lätt kan kombineras med en radiomottagare för extrem långvåg, ex för att lyssna på Grimmeton med, förutom då djur och natur i ultraljudsområdet.

EXPERIMENTERA MERA!

Signalspaning, är det hemligt det?

Kolla den här hemsidan: http://www.signalspaning.se/

Visst är mycket hemligt, men mycket av det som varit hemligt är öppet numera. Läs den intressanta historien om den svenska signalspaningen. Göran har ett större hobbyprojekt med det här och mer kommer. Läs om DC-3:an om APA mottagarna. Ja nog finns det massor av intressant att studera i ämnet. Kolla på nummersändare, eller sk siffersändare, stationer som rabblar i telefoni, hemliga siffergrupper, dessa sänder än i dag. Klicka på "nummersändare agentsändare".

Vet du något "hemligt" som är av intresse, eller känner någon gammal signalspanare så är Göran intresserad av att dokumentera.


Geloso vad är det?

Nog har vi hört de äldre gubbarna på banden som talar om att de har en Geloso nummer det och det. Någon kör AM med en Geloso. Men den måste sättas på fyra timmar före QSO. Vad är en Geloso, en amatörradio, en japansk sak?

Geloso var Italienare. Och var mycket vanliga på sin tid, många har kört amatörradio med Geloso i SM. Många har byggt av deras halvfabrikat, spolsystem etc. Hur ser en Geloso ut då? Kolla hemsidan med historik om fabrikatet.

http://www.qsl.net/i0jx/geloso.html

Du kan där "uppgradera" din kunskap, (uppgradera betyder "höja" här)  i ämnet, genom att studera hemsidan, och förstå vad dom pratar om.

Kanske du kan känna igen en Geloso på loppisen, kanske till och med köpa en och renovera och försöka lufta på banden. Varför måste Geloson sättas på fyra timmar före QSO? Jo frekvensdriften. Givetvis är det lite överdrivet med fyra timmar, men driften finns och handlar om flera kHz, ja kanske tio kHz, jämfört med dagens ICOM stationer som driver med en frekvens räknat i Hz under sin eller din livstid.



"Uppgradera" vad betyder det?

Jo att köpa en ny radiostation. Då uppgraderar man sin radiostation. Man kan även uppgradera sin kamera eller TV, vilket betyder att man köper en ny.

Man kan uppgradera sina kunskaper och då betyder uppgradera höja sin kunskapsnivå, eller lära sig något nytt.

Gäller det datorprogram så handlar det om att köpa något nytt, eller så kan uppgradera betyda att man byter programvaran, eller förändrar den.

Att uppgradera transiver betyder att köpa en ny.

Att uppgradera en transiver, vad kan det innebära då? Bygga om den?

Är det en IC-701 så vet i katten vad folk menar när de hör av sig till mig med begäran om uppgradering. Kanske betyder det att utföra modifieringar.

Ordet uppgradera har idag väldigt många betydelser och för att bli tydligare är det nog bättre att använda det ord som det idag ersätter. Detta kräver dock ett visst ordförråd. Man behöver veta att man faktiskt kan höja sin kunskap i ett ämnet, dvs höja måste finans i ordförrådet, i lilla hjärnan. Det är bra att veta att man faktiskt kan köpa en ny radio, och att det är betydelsen av att uppgradera radion.



Skall det vara stor bokstav till Volt i löpande text?

Jag har ofta skrivit om SI enheterna, och hur viktigt det är att skriva stor eller liten bokstav för enheter och prefix.

Exvis Volt som V, milli som m, kilo som k, Mega som M, H som i Henry, W som i Watt, Hz för Hertz, m för meter etc.

Men ändå är det tillåtet att i löpande text skriva att batteriet är på 7,2 volt, och strömförbrukningen är bara 1 ampere, total effekt är 34 watt, vid 50 hz. Man kan tycka att det blir för blandat med stora och små bokstäver, och att det skulle bli mer lättläst om man avstår de stora bokstäverna på volt och watt.

Men då jag menar att mina texter är av mer teknisk natur, och då jag inte vill bli missförstådd, kommer jag även i framtiden att skriva enheter, namn, prefix etc med rätt, dvs stor eller liten bokstav även i löpande text, enligt SI systemets standard. Det är aldrig fel att göra sig så tydlig som möjligt.

Däremot är det en dödsynd att skriva "voltstyrka", "amperetal", "kalorital", och "wattal" på specifikationen av en lampa eller annan elektrisk sak. Det skall förstås stå spänning, ström, energiförbrukning och effekt.

När måttenheten Roy blir SI enhet, kommer jag att kräva att den alltid skrivs med stort R. Även efter min eventuella död.



Retroradio

Eller radio med retrodesign. Ja vi finner sådana radioapparater i hyllorna och katalogerna, exvis hos Biltema, IKEA och Clas Olsson. Så vad är då en retroradio? Är den en dubbelsuper? Har den BFO? Är den en träradio, plåtradio eller? Har den elektronrör? Personalen i de aktuella affärerna kan inte ge upplysningar härom.

Låt oss först se vad Retro betyder då.

Retro kommer från Franskan och betyder bakåtblickande, syftar på att låta sig inspireras av tidigare trender och utseende, beteenden och kultur. Den som gillar retro, dvs att se bakåt kallas för retrofil. (fult ord va?). Kanske liknar ordet lite det förr vanligare ordet nostalgi? Så en retroradio är en radio med gammal kultur, gammal konstruktion, gamla material eller gammalt utseende. Förmodligen handlar det mest om utseendet, det skall se ut som det en gång har varit. Dock har jag aldrig, trots att jag tittat på radioapparater byggda i både trä och plåt sedan åtminstone 1920, sett något som liknar dagens retroradio. Så dagens retroradio är byggda av folk som bara tror att en radio såg ut så för länge sedan. Då blir vi lurande då. Om vi testar med ordet nostalgi då, den nostalgiske minns de gamla fina träradioapparaterna på 40 och 50 talet, finner han någon nostalgisk tillfredställelse i en sk retroradio? Förmodligen inte, utan man riktar sig nog mot de som tror att det var så förr. Man kan nog utan överdrift säga att dagens retrosaker är mer fantasiprodukter. Sålunda skulle då retro betyda fantasi, retroradio = fantasiradio.

Och en retroradio har inte BFO, men väl VFO, den har inte ens SSB, men kan ha AM vilket då betyder mellanvåg och inte trafiksättet. Men FM finns på en retroradio trots att FM blev vanligt först i mitten av 50 talet på träradio. Däremot kan en retroradio vara gjord av plast som knappast ens fanns på den tiden den avser efterlikna. Det finns retro radio med frekvenssyntes PLL, och digital visning. Dvs fantasiradio då.



Ångström
Storleksmåttet Ångström är uppkallad efter Uppsalafysikern A.J. Ångström (1814-1874) som studerade solspektra och påvisade därigenom existensen av väte i solen. Ångström införde absoluta tal för våglängderna med enheten en tiomiljarddel av en meter.



Distansminut
Detsamma som nautisk mil. Distansminut är en viktig måttenhet för såväl sjöfart som flygfart. En distansminut är 1852 meter. Måttet kommer från jordens omkrets som delas upp i 360 grader, som i sin tur delas upp i minuter, (1 min = 1/60 grad). En distansminut är en tusendel av den sträckan. Det finns således en koppling mellan navigering och jordens omkrets. Distansminut eller nautisk mil är således inte ett påhittat mått där tummen, underarmen, foten, armen, skägget, snopplängd eller midjemåttet bestämt längden.

Nå hur lång skulle då Distansminuten blir med nygrader? Bra fråga skit i svaret då nygrader förmodligen är på utdöende.



Sjömil
Sjömil definieras i äldre litteratur som längden av 1/15 grad längs ekvatorn, vilket blir 7420 meter. Ofta använder man sjömil som ersättning för Distansminut eller nautisk mil, vilket då kan ge upphov till missförstånd.


Kaliber (måttenheter)

Ja nog hör vi ordet då och då. Särskilt i fråga om skjutvapen, kanoner bössor och pistoler. Kaliber är ett mått på eldrörets inre diameter.

Vi ser siffror som 7,62  8,4 cm  .22  .303  .30  .25  .20   15,5 cm   .177   och visst är det svårt att greppa.

7,62 är mm, och 8,4 cm är en större kaliber för kanoner, och försvaret går över till mm under 6 cm. Måtten med punkt före är decimala tummått, exvis .22 blir då 5,588 mm .177 är 4,5 mm till luftgevär. Obs att punkt då är decimaltecknet.  .25 är en kvartum tjocka kulor och därmed 6,35 mm, ammunition till exvis salongsgevär. Kalibermåtten kombineras ofta med projektilernas längd, och kan då vara en blandning av tum och SI enheter eller tum blandad med decimala och bråkdelar. Ibland kallas en lång projektil bara för "lång" och har då ett visst mått.

Observera nu att måtten är avrundade i vissa fall, och kan ibland innebära kulans mått, och ibland loppets mått. Kulan skall ju gå trångt genom loppet och blir smalare efter att ha avfyrats. Så måttsättningen är mycket olika beroende på fabrikat och eventuell standard. Och har alla en egen standard så.

Jo nog har beteckningen kaliber används till diameter på urverk oxo. Men det var nog länge sedan liksom det måste vara mycket gammalt att kalla ammunition för decimala tummått.

Hur man kan kalla ett TV program för Kaliber övergår dock mitt förstånd. Och vad det handlar om är svårt att fantisera fram.

Nej, antenner och radioapparater har mig veterligen aldrig mätt i kaliber. Däremot kan man höra att antennerna var av verkligt stor kaliber. Då tyx kaliber betyda storlek.



"Två fotbollsplaner med cigaretter" (måttenheter)

Måttenheten "fotbollsplan" används mer och mer, OBS att fotbollsplan inte är en SI enhet.

Trots det används måttenheten oftare. Det som rubriken beskriver var när polisen hade hittat ett smuggellager av cigaretter, och om man lade ut alla smuggelcigaretter skulle de täcka två fotbollsplaner.

Hmmm, ja då vet vi ju exakt hur många, eller hur mycket cigaretter det var, dvs massor, eller stora mängder.......

Annars används måttet för att beskriva hur stor skogsbranden var, "en yta motsvarande fyra fotbollsplaner brändes av vid skogsbranden".

Detta är inte lätt för oss som inte är fotbollsintresserade. Vi har ju ingen aning om hur stor en sådan gräsplan är.

Måttet fotbollsplan finns inte med i någon enhetsomvandlare. Jag har tipsat om "Convert" och andra hemsidor där man kan omvandla måttenheter. Men nil, inte fotbollsplan. Jag tog fram min gamla fysiktabell, ELFYMA, som alla som gick i skolan förr fick. Men inte ens där finns måttenheten fotbollsplan.

Så det blir att leva i okunskap, och hoppas att EU:s satsning på SI enheter skall leda till att vi får begripliga måttenheter framöver. Trots SI systemet, trots att vi lägger av gamla mått på yta som Hektar och Tunnland, så frodas nya otroligt oexakta och konstiga mått som just fotbollsplan.

Ta reda på..... Nej glöm det, jag tänker inte ta reda på hur stor, lång eller bred en fotbollsplan är. Därtill räcker inte kitt intresse för bollekar.



/........./ (tecknet betyder, håll tyst en lång stund)



Jag kunde inte låta bli utan sökte på "f" ordet.

En fotbollsplan skall vara mellan 45 och 90 meter bred, och mellan 90 och 120 meter lång, och måste vara rektangulär.

Ytan är då 4050 m2 till 10800 m2 således. Ett ganska oexakt ytmått. Men att räkna ut hur många cigaretter det får plats, men det skippar jag. Men låt oss sätta likhetstecken mellan Tunnland och fotbollsplan.

Fotbollsplan är INTE en SI enhet för yta.



Tunnland (måttenheter)

Ja senast i söndags, (2009-09-06) hörde jag en radioamatör använda måttet tunnland. Han skulle klippa gräset. Han skojade förstås, men det var inte kul att höra. Så måttenheten finns kvar, trots att det är ett flera hundra år, ja 400 år faktiskt, gammalt mått på landyta. Jordbruksmark i första hand.

Ett tunnland är idag c:a 5000 m2, men kunde förr vara mellan 4000 m2 och 5500 m2 beroende på i vilken landsända man använde måttet. Man kan än idag höra äldre bönder använda måttet.

Tunnland är INTE en SI enhet!



Hektar (måttenheter)

10 000 m2, dvs en kvadratisk yta med 100 meters sida.

Hektar är INTE en SI enhet.

Ändå förekommer att äldre bönder använder måttet.



Skäggsekund (måttenheter)

Ett längdmått.

Definieras som den sträcka ett genomsnittligt skägg växer per sekund.

Tanken med detta längdmått var att skapa ett mått som liknar astronomins ljusår, men för kärnfysik istället för astronomi.

Skäggsekund blev aldrig något vedertaget mått, ej heller finns det med i SI systemet.

Skälet är kanske något man kan räkna ut.

Givetvis måste skäggsekund föregås av ett lämpligt prefix för att vara brukbart till vettiga avstånd. Kompletterar man med kiloskäggsekund, eller Megaskäggsekund blir det med ens mycket vettigare.

En skäggsekund är 10 -8 m. Dvs 0,000 000 1 m = 0,000 1 mm. Därmed skulle tio kiloskäggsekund vara 1 mm, en meter blir då en Megaskäggsekund. Man inser att avsikten att användas i kärnfysik är helt solklart.

Att man inte tagit hänsyn till evolutionen, dvs skäggväxten kan och förändras genom tiderna. Under vikingatiden växte männens skägg fortare än idag. (eller hade dom inte rakapparater?) Evolutionen kommer framledes att ännu mer minska skäggväxten hos oss i takt med att vi hela tiden rakar av oss och den mest lämpade, dvs den med minsta skäggväxt vinner, och överlever.

Ja det där med Darwin ni vet.

Tror ni mig inte?  Googla på ordet då!



Kanske skäggsekund är ett utmärkt mått på våglängd? (våglängd)

Således blir det våglängden 800 Megaskäggsekund om vi skall köra på 3750 kHz.

Sänder vi på 1950 kHz blir våglängden 1538,4615 Megaskäggsekund.

Bara att börja gradera om skalan.



Astronomi

Kolla in på VARF: http://www.varf.se/

Västerås Astronomi och Rymdforskningsförening. Det låter väl häftigt.

Där finns massor av intressant info, bilder och länkar.

Jag fick tipset av Hans SM5BRW som är medlem där.

Vi kan därmed konstatera att astronomi och amatörradio är hobbygrenar som har viss släktskap. Ja när vi talar om solfläckar så är ju intresset ömsesidigt.

På en sådan här hemsida kan man nog lära sig mer, både om rymden, händelser i rymden, material och tider för saker som händer. För att inte tala om solens fläckar och beteenden.



Jupiter och dess månar

Jag berättade att Jupiter syns bra i syd vid QRT dags, (QRT = QRTäcke, klockan  22 - 23) Vad jag missade att tala om är hur bra man kan se Jupiters månar. 4st syns oftast, där en är långt ifrån. Ofta står de i linje med varandra. Med en vanlig handkikare, 7x50, ser du dem.



Radiomuseet i Göteborg

Här är hemsidan: http://www.radiomuseet.se/

Varför inte hänge er till lite kultur i Göteborg? Radiokultur, visst är utvecklingen av radio en kulturellt betingad sak. Något som hänt i över 100 år, de sista, i vår historia och som betytt väldigt mycket. Vad är då trevligare än ett besök på radiomuseet. Jag är säker på att du blir mycket nöjd. Museet visar rundradio, träradio, marin HF radio, plåtradio, amatörradio. TV, ja visst är det radio, bildradio. Tekniken, utvecklingen av elektronröret och transistorn. Att bara gå och titta på alla dessa makalösa manicker, ja visst är detta kultur.



Sommartid slutar 2009-10-25

Men höstdagjämningen var redan den 2009-09-22.

Snart är de ljusa kvällarna ett minne blott. Men lite mer ljus får vi på morgonen. Problemet är väl att man nu måste vänta tills sommartid börjar, och till vårdagjämningen. Det är mycket roligare. Ja den dagen dvs 2009-10-25 ställer vi tillbaka klockan en timme. Och vi blir bara en timme före GMT.



Roligheter


Hör ni där bak?

Frågade fördragshållaren.

Ja! Var svaret från bakersta raden.

Varpå fördragshållaren sade: konstigt ställe att höra på.


Normalt hör man ju med öronen.



De

Nedre Frykens kustradiostation

SM4FPD, Roy


Furas hemsida använder cookies. Välj alternativ Samtycker eller Neka