uhf.jpgDe flesta radioamatörer är väl bekanta med koaxialkontakter av olika slag. Den absolut mest förekommande typen är UHF eller PL-kontakten, som egentligen borde ha varit skrotad för länge sedan. Det är ju ingen riktig impedansanpassad kontakt och bör definitivt inte användas på UHF! 
Vad de flesta amatörer nog inte vet, är varför kontakterna heter som dom gör? Därför följer en snabblektion här. De flesta har fått beteckningen efter sin konstruktör.

N kontakten
Togs fram under 40-talet av Paul Neill på Bell Laboratories. Den var anpassad för 50 Ohm och avsedd för militära ändamål med frekvenser under 5 GHz. Någon källa påstår att "N" står för "Navy". Under 1960 talet kom en förbättrad version som kan användas upp till 18 GHz. Kontakten finns också i en 75 Ohms version med tunnare mittstift, framtagen för TV-ändamål där allt var 75 Ohm.

C
Fick sitt namn efter Carl Concelman vid Amphenol Corporation. C kontakten klarar höga effekter och spänningar genom att isoleringen består av Teflon. Kontakten har bajonnett-låsning, vilket kan ge problem vid användning där vibrationer förekommer.

BNC
Den vanligt förekommande BNC är en av två mindre kontakter som togs fram i slutet av 1940-talet med idéer från både N och C. BNC står för Bayonet Neill Concelman eller Baby Neill Concelman beroende källa. Kontakten togs även den fram för militär bruk för höga frekvenser upp till 4 GHz. Den finns även i 75 Ohms version som blev mycket populär inom TV och Video applikationer.

TNC
Den BNC liknande kontakten med gänglåsning (långsammare anslutning, bättre kontaktförmåga) står för Threaded Neill Concelman är bättre utformad och kan utan problem användas upp till 12 GHz.  

UHF till sist (eller PL-259 eller Taggkontakten, kärt barn har många namn !) 
Koaxkontaktens Fader och ursprunget till alla koaxkontakter. Togs fram i början av 1930-talet av Clark Quackenbush på Amphenol. UHF kontakten borde rimligen heta CQ eller Q efter Clark Quackenbush. Den var avsedd att användas på Ultra High Frequency =) UHF. Frekvenser upp till 300 MHz var "High Tech" på den tiden, men utgör endast nedersta delen av bandet som idag går till 3 GHz. Kontakten är inte som de andra impedansanpassad och bör egentligen endast användas till kortvågsbanden! 


Här finns mer information om ovanstående och andra kontakter
http://ece-www.colorado.edu/~kuester/Coax/connchart.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/RF_connector

Furas hemsida använder cookies. Välj alternativ Samtycker eller Neka