SA2BRJ G0PKT

Har pysslat lite med QRSS-beacons för 30-metersbandet (10.140000-10.140100 MHz).  
Sändarna sänder normalt på mellan 10 och 100mW.

Mottagning sker genom att att göra frekvensanalys av det smala spektrumet (100Hz) och genom bildanalys avläsa de svaga signalerna.
Analysen görs normalt genom att koppla sin mottagare till datorns ljudkort och med speciella program analysera ljudet.

Signalerna kan vara svåra att läsa direkt men genom att lägga flera bilder ovanpå varandra kan en signal läsas ganska enkelt.

Det finns ett flertal olika sätt att modulera sin signal.

Den vanligaste är att man kör frekvens-shiftad CW (den högre frekvensen är "på" och den lägre "av"). Skillnaden mellan hög och låg är oftas så låg som 5-10Hz vilket gör att ganska många signaler ryms i det smala spektrumet på 100Hz.

Men även långsam CW och mer exotiska sätt att modulera sin signal förekommer (Se G0PKT för ett antal olika exempel).

Jag har snappat upp signaler från G, PA, LA, OH och SM med min dipol som sitter monterad på vinden hemma.

Bifogar lite exempel på hur det kan se ut.

 

SA2BRJ G0BES

SA2BRJ LA5GOA

SA2BRJ PA3BHT

 

Sända kan vara både enklare och svårare.. Jag har en liten 75mW-sändare som skickar ut min signal i etern (samma antenn som för mottagning men inte vid samma tillfälle). Har hittills inte lyckats få fast min signal på nån annans grabber men hoppas kunna få upp en bättre antenn när det blir bättre väder ute som med lite tur kan nå lite längre.

Sändaren är ett kit från https://www.hanssummers.com/qrsskit.html och kostar inte många kronor. Jag har ett för 30m och ett för 40m. Har dock ingen antenn för 40m just nu så den får vila ett tag till.

Viktigt både för sändaren och mottagaren är att de är frekvensstabila då även små avdrifter på nån/några Hz kan ställa till problem när man ska packa ihop bilder för att lättare kunna läsa.

För aktuella bilder på etens har jag lagt upp en liten hemsida där jag publicerar bilder löpande när min grabber är igång. https://foo.fot.nu/qrss/

För mer information om QRSS så finns en blog:
https://knightsqrss.blogspot.com/

En utförlig introduktion på engelska finns även i bloggen på följande sida:
https://knightsqrss.blogspot.com/2010/01/getting-started-with-qrss.html

73 från SA2BRJ, Magnus