Kurs för amatörradiocertifikat startar i september

AMATÖRRADIO?

Kanske något för dig som är teknikintresserad. Kurs med träffar varannan vecka i Furas klubblokal.

Här finns mer information och intresseanmälan.

ptsPTSFS 2012:3 - Föreskrifter om undantag från tillståndsplikt för vissa radiosändare

Föreskrifterna träder i kraft 1 oktober 2012 och ersätter då PTS föreskrifter PTSFS 2010:8 om undantag från tillståndsplikt för vissa radiosändare.

Den stora förändringen är att hela 160 m bandet nu får användas av svenska amatörer. Det innebär att även det tidigare ej upplåtna segmentet 1850 - 1930 kHz numera får nyttjas. Men observera att den effektbegränsning på högst 10 W inmatad effekt till antennsystemet i segmentet 1850 - 2000 kHz. Den delen av bandet delas fortfarande med försvaret. 

Här är lite förtydligande från § 10 avseende användande av amatörradiosändare:

Uteffekten på amatörradiosändaren ska anpassas så att den inte stör användningen av andra radioanläggningar.
Den som använder en amatörradiosändare ska ha ett amatörradiocertifikat. För erhållande av amatörradiocertifikat krävs kunskaper i enlighet med Annex 6 i CEPT Rekommendation T/R 61-02, Examinering för amatörradiocertifikat,Vilnius 2004, version 4 oktober 20117.
Den som använder amatörradiosändare ska ha en egen anropssignal. Denna framgår av certifikatet, eller tidigare av amatörradiotillståndet. Sändare- och mottagarestationens anropssignaler ska användas i början och i slutet av varje radioförbindelse. Anropssignalerna ska också upprepas med korta mellanrum under pågående radioförbindelse.
Automatiska amatörradiosändare, till exempel en radiofyr, repeater eller sändare för positionering ska alltid kunna identifieras genom att en anropssignal regelbundet sänds med morsetelegrafi eller röstmeddelande eller på annat sätt. Anropssignalen ska ange vem som är ansvarig för den automatiska sändaren. Den som startar eller använder automatiska amatörradiosändare ska ha eget amatörradiocertifikat och egen anropssignal.

Länkar:

Uppdaterad SM2DCU HF-bandplan version 2.4

PTS dokumentet PTFS 2012:3 

Furas hemsida använder cookies. Välj alternativ Samtycker eller Neka