Dagens tema är: IC-7200 

  • ”Givetvis är det garanti”
  • Kladdig VFO ratt?
  • Sitter du och kör CTCSS utan att veta?
  • Försök inte med en IC-SM5:a
  • ”Hilberling gav upp”
  • ARIM nät, Morokulien
  • LDA spänningen
  • 5 MHz
  • Vindstyrka
  • Klassiker Mitsuho
  • Närbildsfoto
  • Bråkmakaren
  • Skakig börs?
  • Köpa på annons
  • El Porsche

SRS nyhetsbrev V. 43  HAM 2008-10-23


HEJ Mejlingslistan 

Dagens Tema är: IC-7200, hur kunde ni gissa det?

Givetvis handlar det mycket om IC-7200 idag, den är ju högaktuell och första sändningen från Japan är redan ute.

Några är besvikna på att jag inte hann få med några roliga historier förra gången, vi får se om jag får fram några denna gång. Men tillgången på sådana hänger lite på er oxo, ge mig din roliga historia så att andra får skratta lite oxo. Men den måste vara av klass, och skall kunna berättas även till de du inte känner, eller vet värderingarna hos. Nog finns det fler som vill vara med på pionjärlistan för D-STAR??? Vi har ju sålt hundratals riggar med DV och DD

Idag driver jag lite med ekonomernas löjliga ord för saker och ting i ekonomin, som kollaps, härdsmälta, svajig, skakig, rally, rusande och rasande börs.

En liten radio från Mitzuho, får idag agera klassiker.

Ni som skriver mejl till mig och ber om en kopia, eller en reservdel, kom ihåg att vi kan behöva din postadress, ja även namn för att kunna skicka ett brev eller ett paket. Jag har inte lust att lägga massor av tid för att leta reda på adresser, utan ofta blir dessa brev liggande. Just nu ligger 12 brev med kopierade alster, som saknar adress. Har ingen större lust att lägga arbete på att leta reda på dessa kunders adresser. Vill du ha något av mig, ja då får du väl bjuda till det allra minsta och ge mig din adress.

Idag driver jag lite med ekonomernas brist på ord som beskriver ekonomin, eller deras tafatta försök att med liknelser, dvs ord tagna från allmänna saker, beskrivs vad som händer. Vi har härdsmälta, rally, skakig, svajande etc....


Nybörjare, är ett grupp jag försöker vända mig till i de här breven. Nybörjare förstår inte vissa saker, exvis varför vissa saker heter så konstigt inom hobbyn särskilt av gamla radioamatörer, idag förklarar vi ämmcee, vidare är det svårt att förstå att en antenn på 20 meter är en helt annan längd och kanske mäts i fot. Varför mäter man i våglängd? Detta är exempel frågor jag i förtroende får av våra kunder nybörjare.



Byter du mejladress? Förmedlar du detta brev?

Meddela detta ifall du vill ha det här nyhetsbrevet även efter adressbytet.

Vill du inte ha det här nyhetsbrevet, säg till så tar jag bort dig. (från adresslistan)

Vill även du ha det här nyhetsbrevet, säg till så lägger jag in dig i min lista.

Vill du förmedla det här nyhetsbrevet, eller delar av dess innehåll, så är det från min sida fritt, men det är ändå trevligt om källan anges. Ändar du i texterna så bör du ange att detta skett, och av vem.

Vill du vara med i brevet? Skriv då något trevligt och mejla mig. Exvis om hur du trivs med din lilla IC-706:a, och vad du gör och lyssnar på med den, eller om du byggt något efter att ha fått inspiration av detta brev.



Rapport från Norrköping

Loppisen den 2008-10-11

Tidig morgon även denna lördag, mörkt ända till Kumla, sen vackra höstfärger. Resan är jätte fin, om man nu tycker om att stiga upp kl 5 på lördag morgon, och lyssna på motorbullret i Toyota bussen, fullpackad med ICOM grejer.  Skyltning utmärkt inga problem att finna fram. Uppackning går som en dans då vi får massor av hjälp att bära in våra grejer. Kl 1000 som vanligt insläpp och jag hade några timmar med IC-7200 som tilldrog sig mycket stort intresse. Allt förlöpte snabbt och massor av folk kom bärande på fynd. IC-7200 var förstås huvudattraktionen, och jag hörde bara vackra ord om den. Jo det fanns någon enstaka som inte tyckte om den, "kan man få den utan handtag"??....  Hemresan var fin, då solen lyste lite på höstfärgerna i träden, Hjälmarens södra strand var en mycket vacker syn..



Pionjärlistan D-STAR

Vi har en ny grupp pionjärer, de som kör D-STAR, radioamatörer som upplever och leder introduktionen av ett nytt trafiksätt. Här är en lista på de D-STAR pionjärer jag kommer på. De som vill vara med anmäler sig genom ett mejl till mig. Jag tänkte det skulle finnas plats för en kommentar, exvis: "kör mobilt DV mellan Höljes och Sälen var dag" Det finns D-STAR knuttar i alla distrikt. Vi kör D-STAR med DV på anropsfrekvensen 145,3375 MHz, och 145,79375 MHz. Jag avser själv komma upp på listan under hösten, med en DV station.


SM1

SM2

SM3NQM Sune, QRV, 145,6625 MHz Dup

SM4PCF Eero, basstation i Deje, och mobilt i SM4, QRV 145.3375 MHz

SM4DJM Kåre, QRV 145.3375 MHz

SM4JDP Peter, driver repeater på 145,6625 MHz Dup

SA4AZC Christer, kör IC-E2820, QRV 145,3375 MHz

SA4AXS Gunnar, QRV 145.3375 MHz, IC-2200H och IC-E91

SA4AXV Håkan, QRV 145.3375 MHz, IC-2200H och IC-E91

SM4GND Anders i Sågmyra kör IC-2200H med D-STAR.

SM4EXE Hans Falun. IC-2200H med D-STAR.

SM4RNA Anders Ludvika mobilt D-STAR

SM4YWL Thomas Mora. IC-E91 handapparat

SM4MJR Bosse, Borlänge QRV 145.3375 MHz, IC-E92D

SM5

SM6JEK Janne, scannar 145,3375, 433,400, 145,79375 med IC-2920 och IC-E91, äv mobilt

SM7URN Patrik, Scannar 145.3375, 433.400 & 145.79375 MHz på 2820´an här hemma.

SA0AWA Nilsanders, kör IC-E92D, QRV 145,3375 MHz

LA4AMA (Roar), IC-E92D (portabel) og IC-E2820 (i bilen), IC-2200H med UT-118 (hjemme), QRV på 434.5625 MHz (repeater) og 144.875MHz (direkt).

LA1UMA (Johnny), IC-E92D, QRV på 434.5625 MHz (repeater).

LA2JPA (Rune), IC-E92D, QRV på 434.5625 MHz (repeater).

LA4SRA (Tore), IC-E92D, QRV på 144.875 (direkte).

LA1SN (Tore), IC-E92D, bor i Oslo og er QRV på 434.5625 MHz (repeater). Han bruker også Oslo D-star repeater som er QRV på 434.575 MHz (LD1OT).



Listan växer, en SA-nolla har tillkommit, det bör finnas mer än 100 DV stationer i SM, men alla kanske inte är aktiva eller med på det här brevet. D-STAR är här för att stanna, vi kommer att få höra mycket om D-STAR framöver. Lyssna även du som inte kan avkoda D-STAR, lägg in 145, 3375 MHz i din skanningslista. Finns det DV trafik så kommer skannern att stanna, brusspärren att öppna och du hör ett "mjukt" brus. Ett brus med signalstyrka och som skiftar mellan olika stationer.



Ännu en D-STAR, DD,DV repeater i SM QRV

D-Star repeater nu i södra Sverige, i Gärsnäs (strax väster om Simrishamn).

145,79375 MHz dup - 600 kHz QTH SA7AXO

Jag räknar med att det nu finns mer än tre DV relän i SM nu, Mora, Sthlm och Simrishamn. Fler är på gång. Dock ligger vi efter Norge ännu.



Första intrycket av IC-7200

Ja vad ser man när man för första gången ser en IC-7200? En svart låda, ganska lik den vi sett på broschyrerna, många har säkert suttit och studerat broschyren och det blir spännande att se den i verkligheten. Idag Onsdag 2008-10-08 fick jag se underverket för första gången. Skitsnygg! Var den så låg? Ett nytt format, kul, lite lägre än IC-718, gedigen, absolut inte plastig, rätt stora rejäla vred, kraftiga gjutna höljen är det aluminiumgjutgods? Vad tung den är, och hur stabil den känns. Ja detta är några av de första sakerna som snurrade i min hjärna de första minuterna av IC-7200. Vidare tänkte jag att vi måste få fram handtagen och skruva på. Men först skall locken av och vi skall titta inuti. Men allra först på med ström, DC sladden till IC-7000 passar, och nu lyser den. En gul LCD lyser upp, likande den i IC-718, något mindre men god konstrast, S-metern längst ner, knapparna rätt stora, det krävs lite mer kraft för att trycka knappar än på andra riggar, kanske avsikten är att den skall se lite tuff ut, och kunna knappas med handskar. Knapparna ger rejält "tryckmotstånd", och det riktigt känns hur rejäla de är, och att det sker något när man trycker på dem. Skithärligt!!!! Jag placerar fingrarna på tangentbordet och blundar, jag har ju många blinda eller synskadade radioamatörer som visat stort intresse. Jodå det skall vara helt OK att känna sig fram över fronten på IC-7200. Det blir mycket roligt att kunna visa den för våra blinda vänner radioamatörer. Hur låter då talsyntesen? Jo nu ringer någon och frågar, den talar väldigt tydligt om signalstyrka frekvens och mode. Man kan slå på en funktion där Mode knappen får tal. Hur låter det då, liten högtalare är vad man ser. Jag berättar mer om högtalaren nedan.

Ett första intryck är PBT kranarnas stabila känsla, av med rattarna och man ser att de har gummibussningar för tätning. Svart och med rejäla former, rejäla insexskruvar gör att den skiner av stabilitet. Vad säger vi om utseendet, designen, utformningen? Det är att göra det enkelt att bara kalla den skitsnygg, det är den dock men nog borde det går att beskriva lite djupare. Jag kommer att tänka lite på en tidig serie av ICOM stationer som kom i slutet av 70 talet, IC-215, IC-202 etc, "military look", pratades det om. Njae inte kanske den ser så miltär ut, men tuff, snygg, ren, välutformad, inget plastskit, rejäl att ta i och man kan inte riktigt ena sig med sig själv om vad man ser. Billig ser den definitivt inte ut. Något som vissa konkurrenter lider av.... Jag är mycket nöjd med vad jag ser och man känner det där suget, vill ha vill ha..... den skulle stå fint hemma i mitt radiorum. Eller i bilen.. Att köra radio är inte bara att köra radio utan det är en helhet med vad man ser på bordet, hur det låter, hur det känns att ratta, och allt det ger mersmak när man ser IC-7200. Hur låter den då? SSB ger ett intryck av lagom, lagom AGC tid, lagom brusbandbredd, lagom VFO ratt, lagom friktion, lagom snabba frekvensdisplay. Balans mellan alla sinnen. CW mode och telegrafi stationer, läge att prova filterfabriken, inte ens manualen behöver tas fram då. Med filterfabriken framme är det bara att vrida VFO ratten för att få önskad bandbredd. Kan det bli bättre? Trots att jag varit med om så många radioapparater under 31 år med ICOM, och borde vara helt immun, så är det barnsligt kul att prova se och känna, och inte minst visa IC-7200.



Kan man jämföra IC-7200 med IC-7000? Eller kanske med IC-718?

Eller är IC-7200 en efterföljare till IC-718. Ersätter IC-7200 IC-7000? Eller är IC-7200 en ny IC-706? Varför blir det alltid sådana här frågor? Måste en ny modell alltid ersätta något annat som redan fanns? Jag skulle vilja säga att kanske IC-718 upphör snart, inom något eller några år. Men någon direkt ersättare är inte IC-7200. Dock kanske IC-7200 är i IC-718 klassen med lite extra egenskaper. IC-7200 har prestanda som liknar IC-718 eller är något bättre, Storlek och pris liknar IC-718. IC-7200 riktar sig nog mot nybörjare liksom IC-718 gjorde, men är så pass kraftfull att den kan utgöra andra, eller portabelrigg för många fler, som redan har större riggar. Kan man då jämföra IC-7200 med IC-7000? Kanske då det gäller huvuddelen av uppbyggnad, dock har ju inte IC-7200 VHF eller UHF. Den har inte FM och är en mer renodlad HF station. Uppbyggnadsmässigt är IC-7200 och IC-7000 hel DSP riggar, inga kristallfilter, men filterfabrik. Färre menyer, färre möjliga inställningar än IC-7000. Enklare, och mer fixerad på just köra radio kan man säga om IC-7200. Sammanfattningsvis tycker jag inte att det tjänar någon nytta att försöka lägga in IC-7200 i ett fack efter någon annan radio i ICOM:s sortiment. IC-7200 är en IC-7200 och inget annat. Och vad en IC-7200 är för något, ja det kan ni läsa om i denna under hufven text, eller se på våra utställningar och läsa i våra annonser och broschyrer. Och räcker inte det? Ja ta då och fråga mig eller Wolfgang.



Blockschemat IC-7200

Särskilt i mottagaringången är detta intressant. Och för att bedöma mottagarens selektivitet, intermodulationsegenskaper, storsignalegenskaper etc. Mottagaren börjar med antennreläet, och vidare till ett LP filter, detta skall ju dämpa spegeln och mellanfrekvensen från att höras i mottagaren, det ligger därför på 60 MHz och släpper sålunda igenom allt under denna frekvens. Spegeln som ligger mycket högt blir effektivt dämpad. Nästa steg är dämpsatserna, och vidare in på tio (10 st) olika bandpassfilter. Observera att det är många BPF i denna rigg. Betydligt fler än i konkurrenternas riggar i denna prisklass. Det är detta jag kallar för yttertak, eller roofingfilter. Vi har filter för exvis 1,6 - 2 MHz, ett för 2 - 4 MHz etc. För 0,03 - 1,6 MHz är filtret kombinerat med en fast dämpare, detta för att få den standardiserade känsligheten på mellanvåg som man brukar ha. På 50 MHz finns ett bandpassfilter med extra förstärkare, och passband för 50 - 52 MHz detta för att ge 50 MHz bandet extra goda egenskaper. Denna filterbank är mottagarens "yttertak", det jag skulle vilja kalla för roofingfilter. Denna bank med filter jobbar även vid TX. Sen kommer PRE-AMP, dvs första aktriva steget i mottagaren HF steget som går att välja in med PRE AMP knappen. Ett ytterligare LP filter, och så första blandaren. En av en mottagares allra viktigaste steg. Denna är i IC-7200 uppbyggd med fyra FET:ar. En dubbelbalanserad sak lik den i de stora ICOM riggarna, ett steg mot bättre kretsar jämfört med föregångaren IC-718. Ja sen är det dags för kristallfilter, det många kallar för roofingfilter, filtret i första MF, 60, 455 kHz, ett riktigt kristallfilter likt det i IC-756PROIII, 7700, 7800. Ett AGC reglerat MF steg och vidare till andra blandaren, som nu bara behöver jobba med ett litet frekvensområde består av en diodkvartett. Och vi får nu 455 kHz, roofingfiltret här består av ett keramsikt filter på c:a 6 kHz. Tre MF förstärkare med AGC och sista blandaren ger oss 15,625 kHz som matas in i DSP burken.  DSP burken ger oss med programvara alla funktioner som filter för alla trafiksätt av sällan skådad branthet och symmetri, notchar, PBT:er, detektorer, AGC generator, och omvänt till sändaren.

Sändaren går i princip bakvägen av mottagaren, DSP skapar modulationen och den blandas stegvis upp till inställd frekvens. Sändaren består sedan av ett MOS FET PA. Med 100 watt ut, detta skrapas rent från övertoner med en bank lågpassfilter, 7 st. Slutligen en SWR brygga som ger ALC systemet fakta om uteffekt SWR etc. Antennreläet och ut till antenn.

 

 

Blir IC-7200 varm?

Många frågar, IC-706 och IC-7000 blir ju så "förskräckligt" varma. (ironisk).  Hittills har i alla fall ingen skadat sig på sin "grisvarma" IC-706:a. Jag har heller inte sett någon IC-706 eller 7000 som skadats av hög värme. De är specade för att kunna köras vid 60 graders rumstemperatur. Det där med att IC-706 och IC-7000 blir varm kan vi glömma, det har jag både sagt och skrivit många ggr. IC-7200 har ungefär lika stor effektförlust, dvs ineffekten vid RX och TX är lika som de andra HF riggfarna. Därför bör vissa kretsar vara ungefär lika varma invändigt. IC-7200 är dock med sin volym på nästan fyra ggr så stor som IC-706, är 7200 bättre på att leda bort värmen, dvs vi talar om c:a 20 watt. IC-7200 känns inte alls varm, den är därför säkert flera grader (C) svalare.

 

 

Frekvenssyntesen i IC-7200

Är av ny typ, en DDS syntes, det finns ingen PLL i denna frekvenssyntes!!!!! Ingen faslåst loop.

Dramatiskt? Ja verkligen, ingen VCO, ingen faslåsning, allt styrs från en enda kristall, liksom andra och tredje lokaloscillatorn. Hur detta funkar, och är uppbyggt lär jag få återkomma till. Helt klart kan man med denna metod bygga en mycket kompakt frekvenssyntes, med mycket bra data, utan trimning och till ett bra pris. Tidigare riggar har haft en kombination av DDS och PLL. DDS betyder Direkt Digital Synthesiser. Klockfrekvensen till DSP:n kommer även den från samma referens kristall. En temperaturkompenserad kristall på 32 MHz. I SET mode kan man finjustera denna referenskristall, detta förutsätter förstås att du har en referenskristall, räknare eller annat instrument som är noggrannare. En DDS syntes kräver helt nya komponenter innan den kan byggas, och det är vad som hänt de senaste åren, dessa komponenter har kommit. Ja visst kanske det har gått att bygga tidigare, men till mycket större kostnader och utrymme. En gång i tiden var en PLL stor som ett kylskåp, och gav ändå bara en MHz.

Idag är en DDS på dessa frekvenser möjlig billig och ger outstanding prestanda, är trimningsfri och driftsäker. En kul grej att nämna är att vi helt slipper trimning och trimbara komponenter i frekvenssyntesen, vi slipper byta trimkondingar som på IC-735, och att vi måste vänja oss med att inte kalla den PLL, utan vi talar nu om en frekvenssyntes. Hur den här konstruktionen klarar sig i mätningarna där man mäter sidbandsbrus är en bra fråga.



Blanda inte ihop IC-7600 och IC-7700

Det börjar bli så många olika riggar nu, en del på väg andra finns att det är svårt att hålla koll.

Men vad jag hör så blandar man ihop de två i rubriken.

IC-7700 är en lillebror till IC-7800, med en mottagare och med 19 tums format, vi har visat och sålt den i över ett år nu.

IC-7600 är en värdig efterföljare till IC-756PROIII, den finns inte ute på marknaden ännu, vi väntar den till nästa sommar. IC-7600 har storlek som en PROIII, och ännu vet vi inte så många detaljer.

Så har vi IC-7200, den kommer, kom vecka 41. IC-7200 är en lite enklare, mindre och billigare portabelrigg.



Intresset för IC-7200 slår rekord

Sällan har vi varit med om ett så stort intresse för en ny HF rigg som just nu vid lanseringen av IC-7200. Blir den då en ny IC-735? Eller en ny IC-706all, eller en "folkradio"?

Fler kommer under hösten, det är slut i lager nu, nya kommer i slutet av oktober. Lyssna på banden så får du höra de lyckliga ägarna av IC-7200.



Kladdig VFO ratt?

Har du råkat ut för att gummigreppet på VFO ratten blivit kladdigt? Smutsigt kletigt och allmänt äckligt. Ja så kan gummi bli, och anledningar kan vara flera, men ofta är det fett och svett från fingrarna, angriper gummit, matrester och damm, en kläggig massa bildas. En bra ide är att innan det blir för illa, att ta av gummiringen och tvätta den. Den går lätt att kränga av. Tvätta i varmt diskmedel, eller tvål. Används borste, en gammal tandborste eller diskborste.  Håll på ett tag då det skall göras rent på djupet. Skölj i varmt vatten. Visst blir den fin, som ny. Om inte kan det behövas starkare medel, prova med ren bensin. Visst finns det både damm smuts och klegga på själva VFO ratten oxo. Även den måste av och diskas. Mycket roligare att köra radio med ren och pen VFO. (pen betyder fin på Norska och är ett kul ord som vi borde ha i SM).



"Filterfabriken" i IC-7200

Är lite enklare än i ICOMs större riggar. Men kanske oxo enklare att använda. Det finns en stor tydlig knapp med texten FILTER, med den väljer du ett av tre snabbval på filter. W, M och N. Dessa snabbval är fabriksinställda och dessa val kallas för default. Trycker du länge på FILTER kommer filterfabriken upp. Nu är det bara at vrida VFO till du får den bandbredd du vill ha, exvis 1700 Hz vid SSB eller 350 Hz vid CW. Detta kan du göra för tre filterval i alla trafiksätt, även de sk DATA filtren som är ytterligare en filteruppsättning vid DATA, vilket betyder att man kör RTTY, PSK, Amtor etc vid SSB. Detta motsvara kristallfilter för tiotusen kronor om det vore som förr.

 

 

Högtalaren i IC-7200

Den ser ju rätt liten ut på broschyren, och även så i verkligheten, frontriktad dock. Trots detta låter den riktigt bra, den är bakom fronten större än i IC-718, kanske 50 mm i diameter. Några direkta resonanser hör man inte, dvs inga kraftiga burkljud, eller färgning av ljudet. För att vara så liten låter den utmärkt, och det är fullt möjligt att använda den inre frontriktade högtalaren för den mesta trafiken. Dock hemma bör man givetvis experimentera med andra högtalare. Experiment som kan ge nya dimensioner, för de flesta HF mottagare.

 

 

Chassit på IC-7200

Är gjutet i aluminiumlegering. Ganska tungt, men stabilt och mycket välgjort. Det lär inte ändra form även om man tappar riggen. Ett sådant här chassi är en mycket viktig del i att bygga en radio med låg chassistrålning, dvs för att kunna få radion typgodkänd överhuvudtaget. Chassit skall vara kallt, dvs inte stråla. Ja många kommer väl ihåg hur jag skrivit om äldre radioapparater där antennen kopplad till höljet ändå gör att det hörs stationer. Här är chassit kallt, man kan kalla det något som börjar likna det vi kallar jord, men som knappast finns. En annan mycket viktig sak med ett stabilt chassi är livslängden, det låter kanske konstigt att chassit har med livslängd att göra, men ser man chassit som en enda stor jordpunkt som fungerar för alla frekvenser, inser man att det krävs ett chassi som består i den form och den strömfördelning som krävs. Eller med andra ord den kommer att kunna CE märkas även efter 10 år. Något som många andra konstruktioner inte kan redan efter några månader ute i friska luften.... Över chassit finns täckplåtarna. De svarta kåporna som ser mycket kraftiga ut på bilderna, med former som liknar militära saker, eller plåtstrukturen hos en jeepdunk. Detta är plast, polykarbonatplast, mycket starkt, och ger en makalöst snygg finnisch. Vid första anblicken ser det ut som gjutna aluminiumkåpor. Slagtåligheten blir mycket god på det här viset. Mycket bättre än plåt eller gjutgods.

Men skärmningen då frågar sig någon. Skärmning är något som är mycket svårare än att med ett kallt chassi få bort strålning från ett radiohölje. Dvs plåtkåpor är knappast det som kan göra att en radio klarar CE mätnigarna. På själva det gjutna chassit finns täcklock och de har packningar för att göra radion tålig mot stänk av vatten. IC-7200 är inte IP klassad men tål mindre regnstänk. Både utanpå och mot fronten.



IC-7200 är en trippelsuper

Jag har berättat om att de stora, IC-7700 och IC-7800 bara har två blandare. Det ger fördelar som lägre sidbandsbrus. Men varför har då inte denna billigare radio färre blandare? Det borde ju vara billigare att hoppa över en MF. Det är så att skall man blanda från höga MF, 65 MHz till sista i ett enda steg, men det kostar, det krävs en väldigt speciell blandare. Den är vad som finns i 7700 och 7800. Utan en sådan påkostad blandare går det inte bra att göra denna konst. Det drar ström det blir dyrt, men det ger fördelar ur prestanda synpunkt. Men nu ser vi ju konkurerande lågpris riggar med bara två blandare. Jag säger bara: lycka till under kommande solfläcksmaxima, det kommer inte ens att gå att köra 27 MHz med en sådan. Billigt med få MF:ar, men det ger inga bra resultat om inte de två blandarna är av absolut högsta och patenterad klass. Då blir det dyrt och exklusivt med få MF:ar om man jagar högre prestanda som i IC-7800,7700. I en lågpris radio finns inget ekonomi utrymme för detta. Gör man det ändå i avsikt att få ner priset, ja då faller prestanda dramatiskt! Därför har IC-7200 tre blandare, därför att den skall gå att använda i framtiden, därför att den skall få god selektivitet, därför att den skall kunna användas även under kommande solfläcksmaxima. Ett system med två blandare ger fördelar men kostar pengar, dessa pengar är nerlagda i IC-7800 och 7700, dessutom finns patenträttigheter.



Spolarvätska till rengöring av radio.

Den du tömmer i bilen för att spruta på vidrutan, är ett medel som lämpar sig för diverse rengöring av radiogrejer etc. detta är en form av alkohol, någon propanol, tvåpropanol eller isopropanol förening. Blandad med vatten och kanske tvål och en blå färg. Man kan tänka sig att den är rätt bra för att göra rent höljen på radioapparater, verktyg etc. En varning dock för klara plasttyper, som de displayfönster vi har på handapparater. Dvs var mycket försiktig när du testar kemikalier för rengöring av prylar. En bra ide är att testa först på ett ställe där det inte syns. Spolarvätska verkar bra för att göra rent glas, som linser, senilglasögon, utom de av plast kanske, svetsfiltret för solstudier blir snyggt av spolarvätska. Kom ihåg att man alltid kan råka ut för överraskningar när man testar kemiska för rengöring av produkter, prova först, jag tipsar men tar inget ansvar för vad som kan hända på just din grej. Dessutom finns olika sorters spolarvätska. Själv har jag provat att rengöra linser och prismor från kikare, när jag renoverar dessa, bada helt enkelt glasdelarna i vätskan. Den mest harmlösa vätskan är dock ljummet tvålvatten, diskmedel går bra till det mesta, skölj med varmt vatten. Observera att ingen tvättvätska gör helt rent om själva vätskan blivit smutsig, vilket den blir om den tar bort smuts som då hamnar på papperet och i vätskan. Det händer oxo att tvättvätskan löser upp ämnen i det torkpapper man använder. Evis kan det lösa upp kritan som gör vissa hushållspapper så där väldigt vita, eller andra gulaktiga torkpapper gula för att se oblekta ut...



"Givetvis är det en garantisak"

Är vad kunden vill veta när han ringer och berättar att nya fina riggen är stendöd, svag, lider av plötslig slutstegsdöd, luktar bränt, släppt rök, eller inte ens lyser. Klart att det är garanti om den bara är ett par månader. Nej så enkelt är det inte, att kräva att jag kan lova garanti på en osedd radio är att ställa för stora krav på SRS och mig. Det lärde jag mig för länge länge sedan, lovade i telefon att laga radion som garanti, men när den kom och jag skulle börja laga den fann jag stora brännsår, exploderade elektrolyter, svarta explosioner, och jag insåg genast att detta är en åskskada. Klart att vi inte kan laga den gratis då. Men kunden menar att jag lovat i telefon och kräver en garantireparation. Så i fortsättningen lovar vi inget i telefon, först när vi sett skadan kan vi bedöma om det är ett fabrikationsfel, eller ett åskfall, 24 Volt, felpolarisering eller att radion är tappad i golvet. Så försök inte pressa fram ett besked av oss på SRS innan vi sett radion och examinerat den. Oftast går det bra, vi bjuder hellre på reparationen än tar en konflikt med våra kunder, men är det svåra skador så är det klart att man måste ta en prat om saken. Varken vi på SRS eller kunden vill ju att samma sak skall hända igen. Det händer dock, vi lagar radion på garanti, efter en vecka är det dags igen, brännsår, blåsta kondingar, ja kanske han gör något skumt den där radioamatören, ändå. Vid åskskador kanske hemförsäkringsbolaget kan hjälpa till.



Sitter du och kör CTCSS utan att veta?

Jag har en aning om att många av misstag sitter och sänder CTCSS. Pilotton, Subton, repeatertone är andra namn. På en IC-706all är det lätt gjort att slå på subtonen, och sedan köra vidare utan att riktigt veta vad man gör. Kolla i displayen, ICOMK riggarna har en display som visar väldigt mycket information utan att man måste gå till den meny där man startar aktuell funktion. Titta vid trafiksättsinformationen, där de står FM. Normalt skall det bara stå FM, och står det FM-T, FM-T T-SQL, ja då sitter du med subtonssändning på kopplad. TON knappen har fler funktioner på IC-706all, vid TX, dvs när du trycker in PTT sänder TON knappen 1750 Hz. Trycker du på den vid RX slår du på CTCSS funktionerna. Och detta syns sedan i displayen vid trafiksättet.

Nå, är det då farligt att sända CTCSS? Nej inte farligt men onödigt, idag finns flera relästationer i landet som öppnar på just CTCSS, vid perioder av överräckvidder, (TROPO) startar man då i vissa fall flera relästationer utöver den man för tillfäller har trafik över. Du når vid TROPO kanske tre relästationer, och då är det ju onödigt att öppna fler, med CTCSS.

Är mottagaren "stendöd" vid FM? Kanske har du slagit på T-SQL ? Kolla detta innan du ringer till SRS och frågar vad det är för fel på riggen. Med T-SQL öppnar mottagaren först när den nås av en bärvåg med en subton. Du har en tonselektiv mottagare med "T-SQL"  synligt.

Mycket att lära sig? Ja stackare där, som radioamatör ligger ansvaret för att kunna en massa saker tungt över bröstkorgen. Men du! Varför inte lära sig lite mer om CTCSS, det kan vara rätt kul att kunna. Slå dig ihop med en kompis som har samma rigg, lär er att köra selektivt med CTCSS, det går nämligen mycket väl vid simplex. Ta sedan reda på om din lokala relästation använder CTCSS, kanske den gör det vid TX, kanske den startar på en subton? Lär dig mer, experimentera mera, prova mera, läs mer i manualen, fråga mer om CTCSS hos kompisarna. I bästa fall kan du få dig en extra hjärncell av alla denna kunskap. Med en extra hjärncell mår du bättre, blir stoltare och vackrare.

Kunskapsprov 13 frågor:


1. Nämn några subtonsfrekvenser

2. Vad betyder CTCSS ?

3. Kan CTCSS användas vid SSB?

4. Pilotton, kan det köras vid RX ?

5. Nämn några andra namn för subton

6. Vilken icke standard subton använde försvaret på sina RA-145?

7. Kör man CTCSS vid AM?

8. Kör Jaktradion med pilotton?

9. Hur kan subtonerna vara på tondels Hertz noggrannhet?

10. Är de verkligen så smala som inom 0,1 Hz?

11. Nämn en nackdel med CTCSS

12. Kör man CTCSS vid D-STAR?

13. Nämn en fördel med CTCSS

14. Nämn en nackdel med CTCSS


Har du läst på om CTCSS, exvis i mina nyhetsbrev är dessa frågor ingen större konst. Har du inte hört talas om CTCSS är det skitsvårt.

Obs detta är ingen tävling utan bara en utmaning till dig som vill lära dig lite mera, och flera svar finns att läsa i exvis manualen på riggen.




Modifiera HM-36 nya versionen

Först måste du se vilken version du har, så här känner man igen dem.

                     

Den gamla HM-36 micken har alltid låtit bra, den är byggd med en eleketretkapsel som har tre anslutningar, man känner igen den på att det är en tråd, röd eller svart, och en skärmad kabel. Dvs tre anslutningar till den lilla elektreten. Ser det ut så här i din HM-36 är det bara att köra vidare, bättre ljud blir det inte från en handmikrofon. HM-12 är byggd på samma sätt men har en knapp bak.


Den nya HM-36 kom i slutet av 2007 eller i början på 2008 och man kan få rapporter om sämre diskant och lite för fet bas. Öppna och se om den är byggd på en elektret med två anslutningar, dvs det finns bara en skärmad sladd till kapseln. Att modifiera denna är enkelt och den kommer att låta som en HM-12, eller som en gammal HM-36.

Ta helt enkelt bort R1, 1 kOhm och C2 10 uF.

Byt sedan värde på C1, den är på 0,22 uF och man byter till 0,01 uF, (lika med 10 000 pF eller 10 nF). Dessa komponenter är utmärkta på kortet och det är enkelt att göra jobbet. Vill du labba mer kan du prova att ändra R3 22 kOhm, prova 33 eller 47 kOhm, och andra kondingar..


När man gör en sådan här modifiering med seriekonding kommer resultatet att variera beroende på vilken sändare man kopplar micken till. Anledningen är att olika riggar har olika mikrofonförstärkare, med olika ingångsimpedans. Detta gör att effekten av kondensatorn blir olika. Även olika typ av fantomatning av likström till micken kan inverka, liksom olika röster hos operatören kan variera resultatet. I det här fallet är skillnaden dock dramatisk på de flesta riggar. En aning mindre utnivå kan man märka, och det justerar man lätt upp med micgainet.



Försök inte med en IC-SM5

Hela tiden hör jag på banden hur man försöker med en IC-SM5 mic till nya riggar. Visst är mikrofonen snygg, men den är avsedd för de HF riggar som kom tidigt 80 tal. Och har alldeles för hög utspänning. Provar du en SM5 till en IC-7200 kommer det att låta illa, bli ett högt brus, överstyrt etc. Därför att en SM5 mic ger 100 ggr så hög utspänning som riggarna efter 1983 skall ha. Skruvar man ner under foten ställs dock utnivån ner, men det finns förstärkarsteg efter potten och dessa alstrar ett LF brus som gör att det blir brus även om man skruvar ner till noll. Skall du använda en SM5 till riggar efter 1983 måste den modifieras.

Till dagens riggar skall det vara IC-SM6. Sälj din IC-SM5 mic till någon som har en IC-740, IC-251, 255, 260, eller IC-451. De nya mickarna SM20 och SM8 är OK, en del av de nya kan ställas om för de två systemen.

Försök inte med IC-SM5 till en IC-706all, IC-7000, IC-7800, 7700, PROall eller till en IC-7200. Inget går sönder, men det låter orm (pyton).



DC filter

På de små ICOM riggarna finns ett DC filter på sladden, vi finner det till IC-7000 och IC-706all. I en IC-7200 är detta inbyggt. Detta filter möjliggör att radion kan bli CE märkt, och att strålning från DC sladden blir mycket låg. Inbyggt sådant filter finns i alla stora riggar. Man kan se att detta inte finns utan kortet är tomt, obestyckat på exvis USA versioner av riggar. DC jacken på IC-7200 är 4 polig av samma typ som på IC-7000. Detta filter gör att jord blir en nästan verklig jordpotential, och att både plus och minus på DC sladden är jord, ja för alla frekvenser från 0,1 Hz till UHF, dock ej likström. Jord blir närmast ett "svart hål" man kan komma med en konstruktion som strävar i den rättningen.



De historiska måttenheternas axelmakter

Hela världen utan några få länder använder det sedan minst hundra år överenskomna SI systemet. De som ännu inte anpassat sin industri till internationell standard, (SI), är Burma, Liberia, och USA. Här är en karta som visar http://en.wikipedia.org/wiki/Metric_system  Snacka om "axelmakter".



Vad är då "axelmakter"?

Ett lite lustigt ord, men det var aktuellt redan under andra världskriget, och användes för att beskriva de länder som stred mot de allierade. Idag är begreppet ett populistiskt uttryck från USA för att, utan inblandning av religion, beskriva de länder som är mindre omtyckta av nämnda lands regering. Man talar idag om "ondskans axelmakter". Så då tyckte jag att jag kunde använda ordet som jag tycker det passar oxo. Det lär vara fritt. Dessutom är det ett löjets skimmer över uttrycket idag då det just används populistiskt.



Kan man köra gamla tillbehör på IC-7200?

Tillbehör från tidigt 80 tal, som IC-2KL, AT-100, AT-500, AT-150 eller AH-2, AH-3, AT-120, AT-130, AT-140all. AT-180 är inte gammal men den går att köra med IC-7200. När det gäller de gamla grejerna så styrs de av en sk "band Voltage". LDA spänning. Det går att sätta på en sådan funktion i IC-7200, så svaret är JA!  Det går att köra de uppräknade tillbehören på IC-7200, liksom IC-7000.



Ämmcee

Vad betyder det då? Man hör ibland äldre radioamatörer säga: "QSY till fjorton ämmcee". Och menar 14 MHz. Det kommer sig av det gamla Mega cycles, Mc.  Men jag tycker det mer liknar Motorcycle. Vi har SI standard i största delen av värden, Sverige blev ett SI land för nästan 50 år sedan, vilket vi radioamatörer bör använda oss av, därför Hz, kHz, MHz, GHz!

Mc är även ett skotskt namntillägg där det betyder son, exvis Mc Anders betyder då Andersson. Mc Donalds  betyder då Donaldsson,  eller är det en motorcykelklubb.


 

"LDA" spänningen, eller "Band Voltage"

ICOM hade redan i slutet av 70 talet ett system som gjorde att tillbehör kunde byta band automatiskt när man bytte band på transivern. Exvis redan på IC-701. En likspänning med spänning per band gjorde detta möjligt, ett högst analogt system. Med LDA spänningen kunde man styra tillbehör som IC-2KL, AT-100, AT-500 med fler tillbehör. "LDA" eller "Band Voltage" har hela tiden hängt med, vilket gör att man kan styra även nästan 30 år gamla ICOM tillbehör med moderna riggar. På IC-730 var det en gång i tiden ett tillbehör att montera in, för att få "Band Voltage". IC-7000 och den nu nya IC-7200 har även "Band Voltage", men man behöver in i riggen och bygla en liten punkt för att det skall funka. Således har du ett IC-2KL eller en AT-100 så måste man läsa manualen och göra en liten bygling för att få det hela att funka. Systemet som används med ICOM riggarna idag är digitalt, AT-180 styrs av ett digitalt pulståg från ACC kontaken, liksom exis PW-1. En del saker kan även styras med CI-V.

 

Bandspänningarna:

1,8 MHz ingen spänning

3,5 MHz 6,1 Volt

7 MHz    5,1 Volt

10 MHz ingen spänning

14 MHz  4,1 Volt

18 och 21 MHz  3,1 Volt

24 och 28 MHz  2,1 Volt

50 MHz ingen spänning

 

Som vi ser är det enbart de 5 huvudbanden som styrs av "Band Voltage", det fanns ju inga fler amatörband på den tiden systemet kom till. Istället för detta kan man idag digitalt få all information till tillbehören.

Band Voltage heter "band" på acc kontakterna i de moderna riggarna, det finns även 8 Volt referens spänning att plocka i acc kontakterna.

På de äldsta riggarna som IC-701 kunde man styra band via en yttre "Band Voltage", det var den tidens fjärrstyrning, genom att lägga in en av dessa spänningar gick riggen till ett visst band. Har du en gammal sak, IC-2KL, eller en AT-100, så går den att koppla den till nya riggen, även om den är så ny som en IC-7000, eller 7200. Dock måste du byta en av de 24 poliga kontakterna till en 13 polig eller 8 polig till nya riggen.



En nöjd IC-706MKIIG ägare rapporterar 

Tackar för intressanta artiklar i din veckobrev ! Tänkte berätta att min IC706-mk2 g står på 126.65MHz och där lyssnar jag på Arlanda inflygnings kontroll, och vilken mottagning! Man hör i bruset att det verkligen är "bett" i mottagningen, jag upplever att själva bruset lever och att jag kan lyssna flyplanen ända ned 1000 fots höj innan landningen och att jag bor cirka 160 km från Arlanda (Storvik 3,5 mil väster om Gävle) och ibland när det blir konditioner på 2 meter ja då vrider jag över till flygbandet, då får man in markstationerna oxo , då kan det bli många timmar framför högtalaren! vilket tryck det är! Det kan ligga 5-8 plan på ingång och då pratas det ganska friskt ! Jag vet hur känslig mottagaren i 706 är i runt 118,00-136,00 MHz men jag upplever det som i proffsklass , har en gång haft cert på segel och motor flyg och kan nog säga att 706 är bra i mottagning oxo.
Ok det var några ord om min 706 ! För övrigt är det en rigg som kan allt, hittar ständigt nya funktioner ! En riktig lurilåda det där!! Till sin bästa kommer den när jag den med till skogen med min husvagn och sätter upp en kortvågs antenn mellan några tallar och en blindkäpp på 2 meter ! Inget bakgrund brus där inte , tyst o fint !
Har det bra ! 73 de Marko sm3uxv

Roys kommentar:

Visst är det kul att läsa Markos sätt att beskriva den goda AM mottagaren i 706:an. Det är verkligen "bett" i mottagningen. Att lyssna på flygradio kan vara kul, inte minst att studera flygarnas goda trafikdisciplin, samt att njuta av det härliga AM ljudet i 706:an. Men varför låter AM som det gör? Något att ta upp i kommande nyhetsbrev.

Kom bara ihåg att använda Fast AGC, när du lyssnar på AM och använder brusspärren.

Men Marko, idag har vi fem decimaler på flygradiofrekvenser.

Exvis 118,00000  118,00833   118,01666  118,02500 MHz men dessa sägs, eller avrundas som 118,000 118,008  118,016 och 118,025 MHz.



Hilberling gav upp sitt HF transiverkonceptet med PT-8000 serien

Många har de senaste åren kommenterat, läst om, frågat om, spridit rykten om, haft förväntningar på, klagat på, imponerats av, låtit sig luras av lögner om Svensk försäljning,  etc etc. den Tyska transivern från Hilberling  PT-8000.

http://translate.google.se/translate?u=http%3A%2F%2Fwww.hilberling.de%2Fnews%2Fnews.htm&sl=de&tl=sv&hl=sv&ie=UTF-8

På den här hemsidan finns en översättning till svenska med skälen till att han gav upp. (lite konstig svenska dock) Det verkar som om EU reglerna var en överraskning? I EU utvecklas dagligen massor av elektronik, alla med CE märkning och EMC, R&TTE, E-mark och elsäkerhetskrav. Svenska och Europeiska företag är, eller borde vara, sedan minst 10 år väl förtrogna med de kraven. Trots detta skyller Hilberling på svårigheter att få apparaterna typgodkända. De verkliga skälen är kanske andra, teknisk svårigheter eller ekonomi, kan vara skäl till att produkten inte blir av. Kanske är det ett mycket svårt projekt att ge sig på en HF transiver som skall vara av hög kvalitet, se bra ut och dessutom vara CE märkt, och ändå kunna säljas. Ser vi på bilderna verkar det mer som Hilberling försöker sälja sig själv, mer än riggen, vi har sett honom le glatt mot kameran i åtskilliga tidningsartiklar och hemsidor. (läs exhibitionist) . Att riggen ser rätt snygg ut med färgval etc, är en sak, men ser vi på djupet är det massor, ja kanske tiotusentals timmar av utvecklingsarbete kvar. Ingen köper en dyr radio där muttrarna från kontakter syns på fronten, ingen vill ha en dyr HF rigg full med dyra guldpläterade konakter, det ser lite väl prototypaktigt ut, det hör till 80 talet. Ingen idag litar på att man efter 5, 10 eller 20 år skulle kunna köpa reservkort, och varför skulle de behövas, skall den gå sönder.  Ja misstänksamheten när man såg innanmätet var massivt. Och vem tror idag att det går att bygga grejer som ens kommer i närheten av CE märkning med sådan uppbyggnad? De flesta inser att massor av dyra gulpläterade kontakter är snyggt men dyrt och inte särskilt funktionabelt, och vem vill betala för sådant. Vill man se guldpläterade koaxialkontakter och utdragbar kretskort, ja köp då ett gammalt 80 tals-instrument på en loppis.

Vad hade då en sådan här rigg kunnat tillföra amatörradion då? Konkurens? Tekniska framsteg? Design? Prispress? Färger på en HF radio? Prestanda utan like? En ny industri för Europa? - Bra frågor.....

Däremot är jag mycket imponerad av att han överhuvudtaget gav sig på projektet, och att få fram prototyperna måste ha varit ett mycket stort jobb, och inte minst mycket dyrt.

Jo, han hade problem med att få fram komponenter oxo. Idag går det så fort att man inte kan räkna med att kunna köpa vissa komponenter i flera år, exvis super duper häftiga sluttransistorer, som splattrar lite.  Allt detta, Hilberlings stora jobb, och slutliga beslut att ge upp, gör att vi ännu mer måste inse att det ICOM gör är helt fantastiskt, dvs att hela tiden utveckla nya amatörradiostationer. Hur orkar dom? Givetvis är det en fråga om att någon köper produkterna, och kanske inte Hilberling fick tillräckligt förtroende. Här är hemsidan där vi kan se Hilberlings övriga produkter: http://209.85.135.104/translate_c?hl=sv&sl=de&tl=sv&u=http://www.hilberling.de/index.htm&usg=ALkJrhgDXdCCVoouO-8KRmyXcUgmxgYc8w



ARIM ring, Morokulien HAM-day, SJ9WL ligger i Eda kommun

Odd SM4SXQ meddelar: 

Vi i ARIM (AmatörRadio I Morokulien) har beslutat att starta en årligt återkommande "Morokulien HAM-day". Uppstart blir lördag 15 augusti 2009. Dagen kommer att innehålla loppis, auktion och olika radiorelaterade utställningar, och förstås mycket umgänge mellan amatörer.


Vi hade ju 40-års firande i år och önskemål kom fram om något liknande nästa år och vi gör då slag i saken. Allt för att aktivera SJ9WL och LG5LG lite mer.

SRS kommer att närvara med radioutställning. 


Utöver ovanstående beslut startas redan nu på lördag 4 oktober en ARIM-ring på HF, 3.670 MHz plus/minus QRM. Tid kl. 10.00, hoppa gärna in och slå av en prat om det passar och du har lust.

 För er som kör kommuner, så ligger radiostugan med SJ9WL i Eda kommun.


73 de Odd  SM4SXQ



Köpa ICOM på avbetalning

Här kan du se exempel på vad det kostar att handla de populäraste ICOM riggarna: http://ham.srsab.se/ww/Betalningar/avbeticom.htm

Ring HAM försäljning och resonera om ett avbetalningskontrakt. Har du en handpeng så blir månadskostnaderna givetvis mindre. Att köpa på avbetalning innebär att du får radion direkt och slipper försöka spara i flera år. Det innebär inte någon ränta utan bara en fast uppläggningsavgift. Sen är det bara att beta summan varje månad, och vips är radion din. Det är tillåtet att sälja radion eller byta den under avbetalningens gång. Radion är din, skulden är en sak mellan banken och dig, radion är en sak mellan SRS och dig, vad gäller garanti etc.



5 MHz

Kör man i en del länder, det finns diskreta frekvenser, eller kanaler om an så tycker. I USA använder man, 5330,5    5346,5   5366,5    5371,5   5403,5 kHz, de får köra 50 watt.

5403,5 kHz är en anropskanal.

Även i Norge, Finland och Danmark kör man i 5 MHz området..

Här finns massor av info i ämnet http://www.hflink.com/5mhz/

Det verkar som man kör USB.

På denna hemsida verkar det som man har gjort kanalnummer för frekvenserna på detta band. Och kanalsiffra får man genom att ta bort femman. Exvis  5403,5 kHz blir kanal 403,5. Öhhhhh.

Nog kan man lyssna för att utröna om det finns aktivitet på detta band.

Så vitt jag kan se kan man lyssna i området 5100 till 5500 kHz för att vara säker på att få med alla "kanaler". Varför man kallar detta frekvensband för 60 meter vet jag inte, det skulle ju bli 5000,0 kHz. Nej lär er där borta på andra sidan av atlanten att mäta antenners längd i meter istället.

De diskreta frekvenser, (kanaler) vi kan läsa är sk dial frekvenser, dvs vad som skall stå på skalan på din rigg och man kör USB. Jag förutsätter att man menar att radion visar den undertryckta bärvågens frekvens. Vilket de flesta riggar gör. Tillståndgivaren har gett tillstånd för små frekvensband som är tillräckliga för ett SSB band. Man lägger sig med centerfrekvensen i detta band och fyller ut med sitt spektra den kanalen. Lyssna för att lära mer. Obs USB gäller förutom CW när man kör Morse.



Vindstyrka eller vindhastighet

Vi hör ibland på väderleksrapporten om storm, kuling, meter per sekund, sekundmeter, Beaufort etc. Här är förklaringen:


Beaufort       m/s                                      på land          på sjön

0                    0-0,2 m/s                             lugnt               stiltje

1                    0,3-1,5 m/s                          svag vind        nästan stiltje

2                    1,6-3,3 m/s                          lätt bris

3                    3,4-5,4 m/s                          måttlig vind     god bris

4                    5,5-7,9 m/s                          frisk bris

5                    8,0-10,7 m/s                        frisk vind        styv bris

6                    10,8-13,8 m/s                                            hård bris eller frisk kuling

7                    13,9-17,1 m/s                      hård vind        styv kuling

8                    17,2-20,7 m/s                                            hård kuling

9                    20,8-24,4 m/s                      halv storm      halv storm

10                  24,5-28,4 m/s                      storm             storm

11                  28,5-32,6 m/s                      svår storm      svår storm

12                  32,7-36,9 m/s                      orkan             orkan

13                  37,0-41,4 m/s                                           

14-17            mer än 41,5 m/s



Svajig ekonomi?

Eller på Svenska: Lite dåligt med pengar för tillfället. Köp din IC-7200 på avbetalning från SRS.



MIZUHO MX-3.5 S en liten klassiker

Detta fabrikat såldes av SRS på den gamla goda tiden då CE märkning inte krävdes.

http://www.mizuhoradio.com/mx3.5s.html

En handapparatliknande kortvågstransiver för ett frekvensområde. Vi sålde för 3,5 - 3,8 MHz liksom ett antal för 14 MHz. Det lär finnas ett antal i SM. Dessa små söta radioapparater var rätt bra faktiskt, en riktig mottagare med kristallfilter förselektion etc, de var enkelsuper och hade därmed 2,5 kHz roofingfilter, (ironisk). Sändaren var väl ganska klen, med dryga 2 Watt bara, det fanns ett litet PA dock. Inbyggda R6 celler gjorde att den blev en handapparat. Teleskopantennen för 3,7 MHz var rätt klumpig, men mottagaren gick mycket bra med denna.

Med yttre tråddipol gick den fint som QRP radio. Det gick även att köra Morse. VFO:n består av en VXO, dvs en kristallstyrd lokaloscillator, som kunde "tvingas" i frekvens med en vridkonding. Man fick +-25 kHz per kristall. Med detta system blev den mycket frekvensstabil. Ja kanske inte en riktig klassiker, men väl värd att minnas, kanske oxo kul att känna till lite om dessa apparater då de kan dyka upp som brugt på loppisar etc. På hemsidan kan du ladda hem schema och manual, kul att studera i sin enkelhet. Skall man då köpa en gammal MIZUHO då? De är sällsynta, jag har inget bra pris att förslå, men är du det minsta intresserad av teknik eller möjligheten att få tag på en fickradio som gör att du alltid kan lyssna på 3750 kHz, ja då är det en mycket kul sak. Men men men, det finns men oxo, kristaller för andra band kan du leta dig grön efter, givetvis har SRS inte sådana 15 år efter sista sålda radion, ej heller antenner och andra tillbehör. Dock de flesta sålda hade minst två kristaller en för låga delen och en för 3750 kHz +-25 kHz.

Själv har jag en del minnen med en sådana här radio, stod med husbil vid Torneträsk, (mellan Kiruna och Narvik) en sommar, plockade fram MX-3,5 och satt på teleskopantennen, jodå alla gamla kända SM4:or hördes med läsbarhet 5.

Var mer nostalgisk och experimentera mera!



Ekonomisk härdsmälta?

Eller på riktig Svenska, dålig med pengar i plånboken.

Köp radio på avbetalning då, från SRS får du radion direkt och betalar sen på 12 - 36 månader.



Närbildsfoto

Det är väl ingen hemlighet att jag är intresserad av foto och i synnerhet tekniken bakom kamera objektiv etc. Många har väl försökt med närbild, eller makrofotografering, med mellanringar, makroobjektiv, bälg etc. Och det funkar ju. Men se på den här killens bilder:

http://www5.ocn.ne.jp/~kuriken/html/japan/j-second.html

Kolla galleri 1, där han har fotograferat småkryp och fått ett skärpedjup från några mm till oändligt. Det gör man med ett objektiv som har mycket kort brännvidd, kanske 3 mm, men ett sådant på en kamera går ju inte utan han har byggt en optisk sak som flyttar bildplanet 200 mm bakom ordinarie bildplan. Det krävs sk "retrofokus", något som är vanlig på vanliga vidvinkelobjektiv till systemkameror, exvis ett 20 mm sådant sitter ändå kanske 40 mm från bildplanet i kamera. I fallet med Japanens makrobilder krävs således extremt retrofokus. Hur gör man detta då???

Bra fråga, då vet ni vad som händer i min skalle, optik konstruktion, vi får se om jag kommer på hur det skall byggas. Jämför med ett gastroskop, dvs en tittslang som doktorn ser ner i din mage med. Eller ubåtens periskop, det är en kikare, men en kikare brukar vara 100 - 300 mm lång, i ubåten är den förlängd till kanske 5 meter, men har samma egenskaper förutom prismorna förstås. Optiken som förlänger är vad jag är ute efter.

Frånsett det så njut av bilderna från Kuriken. Det går att sno bilderna genom att ladda hem dem....


Har du fått "rally" i plånboken?

På Svenska betyder detta att något har gått upp inom ekonomin, någon har blivit rik, dvs det har blivit lite pengar i plånboken eller på kontot, bra! Köp då en IC-7200 kontant!



Bråkmakaren på bråkmakargatan

Stig har engagerat sig i bråktalen, han avkortar, eller reducerar bråktalet 5/32 till 1/7, smart! och visst går det, jag bara högg ett par svåra tal ur luften. Stig visar att man multiplicerar täljare och nämnare separat, enkelt, och skriver så här:


Hej,

Såg din lilla matteövning :     3/8 * 5/35 kan förkortas till 3/8* 1/7.

3 * 1         3

------  =  ----

8 * 7         56


Det bör man klara som huvudräkning. 3/56 påstår min gamla HP blir 0.05357142857....

Vad gjorde man utan en HP med omvänd polsk notation. Helt genial räknare.

73s Stig SM5IO


Så hur dividerar man bråktal då?



Skakig börs?

Eller med ren svenska, "tomt i plånboken och magert på kontot", köp då din IC-7200 av SRS med kontrakt på 12 - 36 månader.



Köpa amatörradio på annons

På DX Radio fann jag följande text i en annons: " Säljes till högstbjudande, dock ej under 2000 kr, först till kvarn med pengar på kontot före leverans"

Jaha hur vet jag att jag är först till kvarn och högstbjudande? OM jag nu ringer klockan 2100 och bjuder 2500 kr och säljaren säger att den är såld, hur vet jag att den köparen gav ett högre bud? Visst blir det komplicerat med budförfarande om man inte anger regler för budförfarandet. Om jag exvis ringer efter två dagar och bjuder 5000 kr och någon redan köpt den för 4000 kr och fått den, hur går det så? Jag bjöd ju högst... då hjälper inte att bli arg. Givetvis kan man inte göra så här, och ingen borde ju våga ge ett bud vid dessa premisser. Skall du sälja till högstbjudande så måste givetvis vissa regler finnas. Exvis skriftliga bud, som inkommer före en viss tid. Och tiden måste ju vara på sekunden, den som verkligen vill ha prylen vill ju bjuda sista sekunden för att vara säker på att bjuda högst.



Har din ekonomi "kollapsat"?

Eller på svenska: Är det dålig med kontanter i plånboken och på kontot? köp då din IC-7200 på avbetalning, 12 - 36 månader.



Vem sade att en Elbil är trög?

Kolla in här, 0-100 på 7 sek, utan växlar, det lär kännas i ryggstödet.

http://www.aftonbladet.se/bil/article3513658.ab

Den vore väl rolig att få provköra, en dröm förstås, men kanske en liten tanke om vad vi har att vänta när bensinen tar slut.



Rusar ekonomin?

På svenska: har det blivit lite pengar över i plånboken eller på kontot.

Fint, då kan du köpa din IC-7200 kontant.



167 km på en ljusstråle

Kolla här : http://www.bluehaze.com.au/modlight/index.html

Nästan 17 mil, med optisk kommunikation, med kraftiga LED och känslig optisk mottagare ligger DX på dessa avstånd. Mycket imponerande! Läs hur killarna med optik kommunicerar. Visst verkar det kul. Det finns massor av länkar och det går att studera tekniken och få kretslösningar.

 

Har du fått recession på kontot?

I klarspråk, dina sparpengar krymper, köp då något som inte krymper för pengarna, köp en ICOM IC-7200

 

 

Lite tillägg som inte kom med förra gången, "Hemliga frekvenser"

Här är PTS lista över frekvenser som får utnyttjas utan tillstånd: http://www.pts.se/Upload/Documents/SE/2007_4_%20foreskrifter_om_undantag_fran_tillstandsplikten.pdf

Här finner vi en massa icke tillståndspliktiga frekvenser, exvis jaktkanaler, PMR446, SRBR, 27 MHz 31 MHz. Spara denna lista, som radioamatör eller skannerlyssnare är den guld.

Här finns hela PTS lista över frekvensanvändningen: http://www.pts.se/Upload/Documents/SE/frekvensplanen2005_4.PDF

Här hittar du var de olika tjänsterna finns. Du finner oxo att flera komradioband har flyttat, och fått 12,5 kHz kanaler, ibland med fem decimaler.

Men tänk på att man inte får utnyttja tillståndsfria kanaler med vilken radio som helst, den måste vara typgodkänd för ändamålet. Du får således inte köra fria 27 MHz frekvenser med en amatörradiostation. Du får inte köra LPD eller PMR446 med en handapparat som är typad för amatörradio på 432 - 438 MHz. Men lyssna är fritt.

 

 

Har du fått recession på kontot?

I klarspråk, dina sparpengar krymper, köp då något som inte krymper för pengarna, köp en ICOM IC-7200

 

 

 

 

 

 

Lite lustigheter då på slutet.

Men nu är det lite på gränsen, en del av dessa typer av historier kallas för politiskt inkorrekta. Jag hoppas att ni tar dem som roliga skämt.

 


Tyfoner, orkaner och hurrikaner

Varför ger man tropiska orkaner kvinnonamn? Det är för att de är vilda och våta när de kommer, och när de försvinner tar de med sig huset och bilen.



Morgonens nyheter:

Stor jordbävning i Iran krävde 100.000 liv. Stora hjälpinsatser, USA sänder mat, England medicin och Sverige sänder 100.000 nya iranier.



DET ÄR HÄRLIGT ATT VARA MAN...

En femdagars semester innebär en liten nätt övernattningsväska.

Ett telefonsamtal tar i genomsnitt 30 sekunder.

Köer till herrtoaletten förekommer inte.

Du behöver inte bära runt på en väska med saker du i realiteten inte har någon nytta av.

Du kan vara duschad och färdig på 5 minuter.

Genom att samla all disk och göra en kraftansträngning en gång var tredje vecka sparar du både tid, miljö och pengar.

Förberedelserna inför ditt eget bröllop ordnar sig utan din egen inblandning.

Om någon glömmer att bjuda dig till någonting betyder det att de glömt att bjuda dig; Inte att de hatar dig och de kan dessutom fortfarande vara dina vänner.

Du behöver inte raka dig nedanför halsen.

Inga av dina arbetskamrater kan få dig att gråta.

Ingen höjer på ögonbrynen eller tar notis om att du är 37 och fortfarande singel. Det är inte ens någon som tycker att du måste vara underlig.

Du kan skriva ditt namn i snön.

Du har ingen biologisk klocka som tickar.

Lite blommor fixar alla problem.

När man fönstershoppar kommer man verkligen hem med ett fönster,

Du behöver inte städa hela huset för att någon skall komma och läsa av elmätaren.

Din bilmekaniker ljuger inte för dig.

Du skiter i att ingen märkt att du klippt dig.

Du kan titta på TV med en kompis i flera timmar utan att säga ett ord och ändå inte behöva oroa dig om huruvida han är sur på dig.

Ett humör oavsett vecka.

Samma jobb, mer betalt

Grått hår och rynkor ger dig karaktär och personlighet

Fjärrkontrollen kommer aldrig att tillhöra någon annan än just dig.

Människor tittar dig i ögonen och inte på din bröstkorg när du pratar med dem.

Om du glömmer att ringa en vän som du lovat ringa kommer inte dina andra vänner att försöka ta reda på vad du har emot honom.

En vacker dag kommer du att bli gubbsjuk - och du ser fram emot det!

Du måste inte komma ihåg allas födelsedagar och bröllopsdagar,

Livet går vidare, även om man inte har rena lakan.

Att ha ölmage är ett utmärkt skäl till att bära T-shirt.



Advokatskämt

När äter advokater?

Mellan målen



Etanolskämt I

En man kommer in på Systembolaget och säger:
Jag vill ha en flaska vin.
Jaha, ska det vara rött eller vitt?
Spelar ingen roll, för jag är färgblind.



Etanolskämt II

Två finnar satt och söp. Ja, vi kan väl kalla det ett slags kalas. De satt mitt emot varandra med lite brännvin på bordet, och lite gurka fanns det väl också. Och sen satt de där och tittade på varandra, då den ene sa:
Nå...skål då!
Den andre svarade mycket vresigt:
Håll käften! Har vi kommit hit för att supa eller prata skit?



Hjärnceller, Etanolskämt III

Det naturliga urvalet säger att det blir de svagaste djuren som dör först. Detta är bra för då kan endast djuren med bra gener föröka sig och således vidareutvecklas arten. Den mänskliga hjärnan fungerar på samma sätt. Redigt alkoholintag dödar som bekant hjärnceller och det är de sämsta hjärncellerna som dör först. Om man dricker alkohol regelbundet rensas därför dessa dåliga hjärnceller bort, vilket leder till att hjärnan blir allt bättre. Och det är just därför man alltid känner sig smartare efter några öl!



Varför är Etanolskämt så roliga?

Varför romerska siffror vid tabeller? I  II  III IV etc.

Livet är fullt att filosofiska frågeställningar.

Exvis varför man förr inte fick säga du till vissa andra medmänniskor. Du är väl ett fint ord och tydligt, man menar ju just den man talar med. Att säga "ni" till någon som man gjorde förr och som sägs vara fint, är konstigt. Det blir ju tilltal i plural mot en människa, men kanske han har dubbelmoral, eller dubbel personlighet.  Själv blir jag inte alls förnedrad om någon yngre person säger DU till mig, men tydligen finns det äldre som vill bli NIAD.... Det finns de som tycker det är konstigt att reportern i TV säger DU till självaste statsministern. Hu så hemskt..... Statsministern om någon har ju både dubbelmoral och dubbla personligheter så nog krävs då ett tilltal i plural.


Romerska siffror nämnde jag. Hur adderar man dem då? V plus V ??? en form av bokstavsräkning kanske, eller blir det W. Vad blir roten ur X? Eller produkten av XII och VI.

Hur skriver man fragment av romerska siffror, som halvor och kvartingar. En kvarts V.....

Decimala Romerska tal. Exvis 0,2V.  Eller XII,V.

I=1

II=2

III=3

IV=4

V=5

VI=6

VII=7

VIII=8

IX=9

X=10

XII=12, som i Karl den tolfte, eller "Kalle Dussin", är det inte hans födelsedag snart nu?

Roten ur IX kan jag i alla fall det blir III.



Nästa vecka skall vi filosofera om strömbaluner och IC-72nollnollor


 

 

 

De

Roy, ÄssÄmFyraFotPeDahl vid Lake Fryken

Furas hemsida använder cookies. Välj alternativ Samtycker eller Neka