Artiklar och nyheter med teknisk inriktning
- Kontaktinformation
- Skriven av SM2WQF
Genomgång av tillverkningsstegen för kristalltillverkning i samband med andra världskriget.
Mer information under Youtube direktlänk: https://www.youtube.com/watch?v=duZlWWwxIPQ
- Kontaktinformation
- Skriven av SM2DCU
TX Factor är en serie HD-TV-program helt tillägnad amatörradio. TX Factor lanserades i februari 2014. Sedan dess har programmets avsnitt visats över 350 000 gånger.
- Kontaktinformation
- Skriven av SM2DCU
Varje radioamatör vet väl om vikten av jordning, eller hur? Men tänk om det du har fått höra inte är riktigt sant?
ARRL's förste vicepresident Kristen McIntyre, K6WX, tar upp detta ämne i en övertygande presentation som heter "Ground is a Myth!"
Kristen K6WX förklarar att jord betyder olika saker vid olika tidpunkter och i olika fall. Samt att mycket av det som många radioamatörer har accepterat som fakta, kan vara felaktigt.
- Kontaktinformation
- Skriven av SM2DCU
En artikel för intresserade amatörer som sätter ett värde i att experimentera och skapa egenbyggen av olika slag.
Här en byggbeskrivning på en vertikalpolariserad antenn för 2m-bandet. En 50 år gammal konstruktion från Radio & Television nr 12/1975.
- Kontaktinformation
- Skriven av SM2DCU
SM5GXQ Peter utvecklar sina tankar, om hur man kan ge nytt liv åt våra FM-repeatrar - med hjälp av SvxLink.
- Kontaktinformation
- Skriven av Super User
Fjärravläsnng av Kamstrup Omnipower elmätare (Umeå Energi m.fl.) av SM2GCT, del 3
Om allt har fungerat bra hittills, eller om det krånglar kan jag ge några tips som är specifika för Linux och några allmänna tips och informationer.
Tyvärr är jag okunnig på vad Windows kan hitta på för att krångla till det, men en hel del info finns säkert på nätet, kanske är säkerhetsinställningarna lite mer förlåtande än på Linux.
Ett par saker som kan hända är att USB-serieporten krånglar på något vis eller att programmet klagar på saknade moduler (de som syns som ‘import xxx’ i programkoden).
Tips 0: Kör du Linux bör du alltid se till att OS är uppdaterat.
Tips 1: Öppna terminalfönstret och kör ‘pip3 install pyserial’ om ‘serial’ inte hittas.
Tips 2: Prova att öppna terminalfönstret och kör ‘sudo chown dittusernamn /dev/ttyUSBx' om du nekas tillgång till USB-serieporten. (Det här sägs vara en bugg i Linux.. :( )
Ändringen varar tills du loggar ut eller kopplar ur USB-serieporten, sedan måste du göra om.
Tips 3: För att göra ändringen i tips2 permanent måste du ändra i udev-reglerna:
- Öppna terminalfönster och kör 'cd /etc/udev/rules.d' och behåll fönstret öppet.
- Kör 'sudo nano 60-extra-acl.rules' och skriv som första rad i editorn som öppnas:'KERNEL=="ttyUSB[0-9]*", OWNER="dittusernamn" . Tryck 'Enter'.
- Tryck ctrl-x för att avsluta, bekräfta skrivning till filen med den bokstav som motsvarar 'ja'.
- När den nu skapade filen sparats kan du stänga terminalfönstret.
- Logga ut och in igen för att ändringen ska verka. Ta ut och sätt in USB-serieporten igen.
- Kontaktinformation
- Skriven av SM2GCT
Fjärravläsning av Kamstrup Omnipower elmätare (Umeå Energi m.fl.) av SM2GCT, del 2
För att kunna ta emot data krävs en enkel anpassning till det elektriska gränssnittet på HAN P1, det är helt enkelt en inverterare med en bipolär pnp-transistor och tre resistorer. Jag har använt en BC558 och 3 st 820 ohm resistorer vilket fungerade bra.
Schema för anpassning av gränssnitt
Flatkabeln från RJ12-hanen som kopplas in i HAN P1 innehåller sex ledare, lite pilliga att skala och löda. Håll reda på vilken ledarfärg som hör till vilket nummer i P1-interfacet! Alla ledare utom nummer 4 används, två till +5V och två till 0V, en till inverterarens ingång. Spänningarna tas från USB till serie-interfacet, utgången på inverteraren går till interfacets RX-ingång.
Anslutningskabel 6-pol RJ-12 med beskrivning av signaler.
Om P1-dokumentationens uppgifter stämmer så utgörs in- och utgång av optokopplare och alla ledningar är helt galvaniskt åtskilda från elnätets alla ledare. Schemat stämmer inte helt, men fungerar bra som indikation.
Förenklad bild över optokopplare
Jag använder sådär 10-12 m flatkabel från mätaren och ned till platsen där inverterare och USB-interfacet finns, inga problem hittills.
Så här ser mitt färdiga bygge ut..
Observera att signalnivåerna är 0 till 3,3V på Rpi-ingångarna! 3,3V och 0V kan då tas i stället för 5V och 0V från 40-poliga stiftlisten på Rpi till inverteraren. (inte testat..)
Om du har tillgång till oscilloskop kan du kolla om ledning nr 5 visar den seriella signalen, den ska visa pulser mellan 0 och 5V (eller 3,3V). Signaleringen är snabb, 115200 bits/s, så varje datapaket som sänds varar bara ca 50 ms.
Om allt verkar fungera så långt är det dags att läsa in sända data i datorn. Här skiljer det sig mellan Linux och Windows. På en Linux-burk hittar du USB-interfacet på ‘/dev/ttyUSBx’ och på Win som ‘COMx’.
Här [kamread-exempel.py] kan du se exempel på ett rätt simpelt sätt att läsa in data och tolka det i Python 3.8. Här [kamread-exempel-noreadser.py] är samma exempel men med simulerad serieport.
Koden är inte alls elegant, utan är skriven för att visa en princip. Den fungerar dock och kan användas direkt under Linux Python, avkommentera de sista tre raderna så sparas tid och data i en .csv-fil som kan läsas in i LibreOffice eller motsvarande. Ändra där det skiljer mellan OS och koda på.
När USB-interfacet har aktiverats av programmet kan man eventuellt se att data kommer, en lysdiod på interfacet blinkar till ett ögonblick ifall sådan finns.
- Kontaktinformation
- Skriven av SM2GCT
Fjärravläsning av Kamstrup Omnipower elmätare (Umeå Energi m.fl.) av SM2GCT, del 1
Jag blev intresserad av att komplettera mitt mätnätverk med information från huvudelmätaren i samband med att UE bytte till en Kamstrup Omnipower elmätare vintern 2022. En massa frågor uppkom, ingen på kundtjänst hade tillräcklig info, och visste inte var info kunde sökas så det blev en period av motsägelsefulla svar. Föra att göra en lång historia kort, det visade sig att allt var väldigt enkelt och rättframt när jag sorterat ut rätt info.
Det första som krävs är att meddela UE (i det här fallet) att man vill “aktivera HAN-porten”, samtidigt skickar elleverantören ett interface per post. Det är försett med ett RJ12-jack där man får ut all nödvändig info, det monteras enkelt på någon minut. Ingen apparatur behöver finnas I närheten av mätaren, jag har 10-12 meter 6-ledad flatkabel till datorn jag använder.
Jag ska börja med att beskriva i detalj vilken info som kommer var 10’e sekund:
Gränssnittet är seriellt binärt, och kan avläsas enkelt med ett USB-serieinterface som finns i olika utföranden (exempel och förslag senare).
(Seriellt 115200 N 8 1):
- 115200 bits/s
- Ingen paritet
- 8 bitar
- 1 stoppbit
Informationen som sänds är följande:
Mätartyp, mätarens klocka, mätarställning, momentant totalt effektuttag.
Effetktuttag, spänning och ström på varje fas.
Dessutom redovisas diverse reaktiva effekter och reaktiva delen av den totala energiförbrukningen (mätarställningen).
Den fortsatta beskrivningen om bygget finns i del 2.
Hoppas att några har intresse att gå vidare med ett eget bygge, inga avancerade saker. Exempel på hur jag i princip löst avläsningen finns också. Jag kör Python 3.8 på Linux, men det mesta är tillämpbart på Windows gissar jag.
/Alf, SM2GCT
- Kontaktinformation
- Skriven av SM2DCU
Introduktion till HamPi, av Tony Molloy, M6CIH
Originalartikeln är publicerad I RSGB RadCom basics, utgåva nr 32, januari 2023. RSGB äger rättigheterna till artikeln och har gett benäget tillstånd för översättning och publicering på Furas hemsida. Den engelska originalartikeln är tillgänglig för RSGB medlemmar på RSGB webbplats.
HamPi är en Raspberry Pi-baserad distribution som inkluderar över 100 program för amatörradio som täcker ett brett spektrum av intresseområden. Filen README.docx visar en lista över alla program som ingår. Listan hittar du på länken [1].
HamPi V1.0 skapades och släpptes först av Dave Slotter, W3DJS den 19 juni 2020. HamPi har regelbundet uppdaterats och vidareutvecklats sedan dess.
HamPi har designats för Raspberry Pi-4 eller eller varför inte använda Pi400). Tony har sett rapporter om amatörer som installerat på en Pi-3B+ men tycker att den är långsam. Även om detta kan bero på vilka program man använder. Så har du en RPi 3B+ liggande kan det vara värt ett försök att experimentera med den.
Det finns en Wiki med information över alla program som ingår med länkar till ytterligare detaljer för varje program [2].
Det finns även en länk till videor och övrigt om HamPi [3]. Samt ett supportforum tillgängligt [4] och en YouTube kanal [5].
ARRL:s Eclectic Tech Podcast hade nyligen ett avsnitt (nr 55, 10 mars 2022) som hade titeln "A conversation with Dave Slotter, W3DIS, about HamPi" – ”en gratis svit av amatörradioprogramvara för Raspberry Pi.” Du kan lyssna på avsnittet via länk [6].
- Kontaktinformation
- Skriven av SM2DCU
Boken Ingenjörerna kan rekommenderas för ingenjörer och alla teknikintresserade. Den skriven av Gunnar Wetterberg, känd från TV i Fråga Lund och På spåret. En trevlig bok som man bara vill fortsätta att läsa kapitel efter kapitel.
Boken är utgiven hösten 2020 och finns hos bokhandlare, på nätet även som e-bok och boken kan lånas på de flesta biblioteken. Ingenjörerna är informativ och trevligt skriven.
- Kontaktinformation
- Skriven av Super User
Vi radioamatörer håller på att bil ganska vana vid störningar av alla de slag. Nu har jag även gjort den tråkiga upptäckten att en batteridriven blåtandshögtalare kan ge 59+10dB signaler på 80 meter. Här nedan kan du lyssna på störningen på radion från högtalaren.
Störningsjakten började med koppla ur 230 V säkringar allt eftersom. Men störningen fanns kvar hela tiden. Tog då min Sony reseradio ICF-SW7600 och försökte pejla störningen. Gick runt i huset och störningen fanns lite överallt, hördes starkast kring 230 V kablar. I köket ökade nivån och starkast blev den vid en 22" LED TV. Kopplade ur spänningen till TV'n. Störningen fortfarande kvar!
Till TV'n var en Gear4, en batteridriven BT högtalare inkopplad med kabel till hörlursuttaget. När jag stängde av högtalaren försvann störningen direkt. Otroligt att en sådan här batteridriven produkt kan störa så mycket! Det innebär förmodligen att det finns andra liknande högtalare som stör på samma sätt.
Med mina egna erfarenheter kan jag tyvärr konstatera att många elektronikprodukter tillverkade i Kina, sålda via lågpriskedjor har en förmåga att generera mycket störningar.
- Kontaktinformation
- Skriven av SM2JSX
Jag har testat G5RV för ett antal år sedan och det gick inte så bra.
Tyvärr kan en dipol inte vara längre än ca 30m på mitt qth så då är en G5RV idealisk. Men eftersom den inte fungerade valde jag att sätta upp en enkel dipol för 80m
Eftersom den är för lång var jag tvungen att vinkla av i ändarna. Det funkade bra men bara för ett band= 80m
Jag vill ju köra alla band! Då testade jag G5RV igen efter att ha läst på ordentligt.
Ladda ner och läs på här http://www.astrosurf.com/luxorion/qsl-g5rv-2.htm
Jajemen! Nu gick det betydligt bättre..
Varför då undrar Du säkert. Längderna på benen ska vara exakt 15.54 m och nerledningen med 450 ohm bandkabel 9.4 m
Höjden på antennen är mycket viktig. 10m och bandkabeln skall gå så vinkelrätt som möjlig ner till anslutningen av 50 ohm koax.
I nedändan på bandkabeln skall det INTE vara någon balun!
- Kontaktinformation
- Skriven av SM2XVV Tomas
Bara för att det är så roligt att bygga saker så har jag knåpat ihop en QRP, SDR tranceiver.
Hjärtat i denna är en RedPitaya StemLab 122,88-16. Den är en ”amatörradio” version av den klassiska 125-14. För ändamålet utrustad med 50 ohm in och utgångar till/från 16 bit ADC och 14 bit DAC. Ansluten till hemmaroutern så kan den köras från TV-soffan. Till RedPitayan finns det färdig programvara att ladda hem vilket kommunicerar med PowerSDR programmet som man kör på datorn. Redan då har man nästan en fungerande tranceiver som täcker 160m till 6m.
Men, några fler prylar behövs ju! Ett slutstegs-kit, EME210 från Australienska MINI-KITS införskaffades. Det ger 10 W på SSB och 16 W på CW, vilket räcker rätt så långt. En filterbank kunde Ebay bidra med. För att sedan få allt att hänga samman behövdes lite modifiering av slutsteget, drivkretar till filtren, S/M relä, samt en mätbrygga för uteffekt och SWR. På hyllan hade jag dessutom en Electrokit T1 QRP-automat tuner för 160-6m. Med lite logik anpassades tunern till RedPitayan och vips så kunde jag ”tuna” antennen från soffan.
Sist men inte minst så målades den VIT! Vem vill ha en svart radio? Efter att ha kört ett tag inser jag att det går snabbt att känna att en radio med vanlig VFO-ratt känns som stenåldern.
73 de SM2XVV/Tomas
- Kontaktinformation
- Skriven av SM2OAE Thomas
Intressanta artiklar om STÖRNINGAR från Elbilsladdare och frekvensomriktare...
... som kanske kan intressera några av FURA-sidans läsare.
https://www.youtube.com/watch?v=-ak3EWc5jOw#action=share
https://www.elinstallatoren.se/innehall/nyheter/2016/oktober/darfor-stor-frekvensomriktaren/
- Kontaktinformation
- Skriven av SM2RIX Rickard
Ladda hem SM2RIX artikel "Effektiv skrotåtervinning" som pdf
När jag fick i uppgift att skrota lite sändarutrustning så var det oundvikligt att stanna kvar efter jobbet och skruva isär effektstegen för närmare undersökning. Varje slutstegsenhet bestod i ett antal moduler med vardera 2 st D1028UK transistorer, goda för 300W vardera enligt datablad. Kompakta och stilrena byggen dessutom, efter en sen kväll låg samtliga räddade i en kartong i ekorrförrådet.
Efter många timmars labbande gav jag upp försöken att flytta frekvensgången från ursprungliga VHF Band III d.v.s. 175-230 MHz ner till 144MHz, och större delen av modulerna förpassades till skroten. Nyligen återupptogs försöken då jag hört att en kille i Polen lyckats modda dessa, och ganska snart började resultatet visa sig. Att börja med ingångskretsen brukar vara en bra metod. En nätverksanalysator underlättar helt klart, bara att svepa testobjektet och lägga till kondensatorer på olika punkter.
Ganska snart hittades lämpliga värden, och ett return loss på runt 25-30dB kunde uppnås. Sedan dags för utgångskretsen, samma procedur, svepa objektet, ta ut signal via riktkopplare på utgången och testa med kondensatorer. Det är frågan om höga effekter, så tåliga kondensatorer gärna typ ATC bör användas.
Modulen består egentligen av 2 separata förstärkare som är ihopkopplade med 3dB-kopplare av typ wireline, ser ut som semirigid koax, men har 2 st innerledare. Jag bestämde mej snabbt för att 144MHz rimligtvis hamnar utanför dess arbetsområde, och byggde istället wilkinsson-kopplare av 75 Ohm teflonkoax.
Ca 15-20W inmatad effekt gav ca 400W uteffekt. Anpassningen är inte optimal i utgångskretsen, verkningsgraden landar på 50-55%, men det känns som att det krävs ganska stor förändring för att bättra på det.
Testade sedan att modifiera ännu en modul, denna gång behöll jag wireline kopplarna på in- och utgång. Till min stora förvåning så fungerade denna minst lika bra, kunde plocka ut 450W ur den.
- Kontaktinformation
- Skriven av Super User
KÖP INTE någon av Kjell & Co's 5V nätdelar avsedda för Raspberry Pi.
Det gäller nätdelar med artikelnr 88525 och 87989 och märkta med namnet Goobay. Ursprungsleverantör Wentronic GmbH, Braunschweig.
Nätdelen som var ansluten till en Raspberry Pi2 orsakade en kraftig brusmatta med stora störningar på kortvågsbandet. Bruset på 80 m bandet ökade med +30 dB. När jag använder originalnätdelar från en Sony Xperia eller Google Chromecast så märks ingen skillnad i brusnivån.
Så har ni en sådan här nätdel hemma, reklamera den hos Kjell & Co. Sånt här EMC skräp skall bort från marknaden!
Klicka på bilden för förstorad bild!
- Kontaktinformation
- Skriven av SA2TMS
Som titeln antyder är ett nytt mode för FreeDV:s codec2 i görningen. Det nya modet utgör en 2 dB förbättring i prestanda mot det tidigare 700 bit/s modet, det vill säga att QSO:n går att köra ännu lägre under nivåer där SSB inte längre fungerar. Detta kan vara särskilt användbart vid EME och liknande områdan där man vill snappa upp svaga röstsignaler!
Detta arbete har primärt utförts av Thomas Kurin vid Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg, under uppsikt av Stefan Erhardt. Modet går att avkoda både som 8 kHz (likt vanliga smalbandiga moder) eller som 16 kHz.
För mer information och ljudklipp, se David Rowe VK5DGR:s blogg: http://www.rowetel.com/?p=6212
- Kontaktinformation
- Skriven av sm2eka
Tips från Olof SA2KAA!
"Tips för Furas hemsida tänkte jag. Jag har länge följt Jeris filmer och de brukar vara bra. Nu har hon haft uppehåll några år men tydligen blivit radioamatör också. Bra första del tyckte jag i alla."
- Kontaktinformation
- Skriven av SM2BJS
Logger32 och N1MM
Jag har sedan några år publicerat mina uppdaterade minnesanteckningar om Logger32 och N1MM. Nu avstår jag från ytterligare publicering. Jag har misslyckats med att övergå till de nya versionerna av båda programmen. Nedan finns en länk till anteckningarna som publicerades i december 2014. För egen räkning kompletterar jag anteckningarna. Du kan kontakta mig via
- Mina fruktlösa försök att övergår till N1MM+ och Logger32, version 3.50.
- Förändringarna från N1MM Classic till N1MM+.
- Korta beskrivningar om diplomen Diploma Romania och det spanska TPEA.
- Nya misslyckade försök att få QRZ att fungera i Logger32 som det gjorde tidigare.
- Put the radio in VFO mode. Det var ett meddelande som jag fick i N1MM samtidigt som jag förlorade CAT-förbindelsen. Förklaringen var en funktion som jag av misstag hade valt i min transceiver FT-950.
- Kontaktinformation
- Skriven av SM2DCU
Idag presenterade organisationen Raspberry nyheten om Raspberry Pi Zero som tar ytterligare ett steg nedåt i prisklass. Den nya modellen har en prislapp på ca 50 kronor. Zero-modellen innehåller i stort sett samma delar som tidigare modeller. En processor på 1 GHz, 512 MB ram-minne, port för HDMI samt två micro-USB. Pi Zero skall dessutom ska vara 40 procent snabbare än tidigare versioner. Det här kommer att bli en succé för många applikation. Zero kommer säkert att dyka upp för spännande tillämpningar inom vår hobby.
Några snabba fakta:
- En Broadcom BCM2835 processor, 1GHz ARM11 core (40% faster than Raspberry Pi
- 512MB LPDDR2 SDRAM
- Ett micro-SD cardslot
- En mini-HDMI kontakt för HD video ut
- Två Micro-USB för data and strömförsörjning.
- En obestyckad 40-pin GPIO plats som är identisk med tidigare A+/B+/2B
- En obestyckad utgång för kompositvideo
- Mått 65mm x 30mm x 5mm
Mjukvaran som kommer med är Rasbian, ett optimerat operativsystem från Linuxdistributören Debian. Med följer också applikationer som Scratch, Minecraft och Sonic Pi.
- Kontaktinformation
- Skriven av SM2EKA
Rickard G3CWI som driver det inte helt obekanta verksamheten SotaBeams i GB har skrivit ihop en intressant artikel om olika batterityper passande för portabelt/mobilt radiokörande.
Länken till pdf-filen finns här.
Det är värt att titta in på SOTABEAM speciellt om du är intresserad av enkla och lätta portabla antenner och tillbehör.
- Kontaktinformation
- Skriven av SM2DCU
Här kommer intressant information från Peter SM0NTR
till alla lyckliga ägare av SRT CR90 / CR91 / TD90 / TD91
Här hos mig så fortsätter utvecklingen med SRT radios framåt. Jag tänkte informera om att jag i dagarna har modifierat styrkortet till CR91 så att det även går att använda till CR90 och TD90. Kortet har lite lägre baudrate (200 Baud) men är fullt styrbara remote med HRD ändå.
Sedan kan jag berätta att jag håller på med ett nytt Synthkort till CR91 som kommer att fungera även i SRT CR90 /CR91 / TD90 / TD91. Jag kommer om allt går som tänkt att ha färdiga synthesizer kort i mitten av maj. Jag har mätt upp fasbruset på CR91 standard synth och det ger ca -90 dBc/Hz vid 1 kHz. Mätning på mitt nya synthkort med en DDS från Silicon Labs ger ca -107/dBc/Hz vid 1 kHz. Så lite bättre data får man då i sin CR91:a.
- Kontaktinformation
- Skriven av SM2DCU
Dominique F1FRV har en hemsida http://f1frv.free.fr som är väl värd att besöka trots en blandning av engelska och franska.
Sidan innehåller många bra projekt kring linjära slutsteg. Sidan innehåller även annat matnyttigt för den byggande amatören. Där finns även en tekniska avdelning med många bra beskrivningar och även länkar till andra amatörers hemsidor.
För den som vill bygga ett rörsteg med triod eller tetrod och förenkla bygget så har han tagit fram färdiga kretskort för att förenkla slutstegsbygget.
Några av funktionerna som man erhåller är följande:
- Tubes heaters “soft start” to limit inrush current and extend tubes life.
- Start-up timer to allows for tubes heating ~ 3minutes before being ready to operate.
- Blower delayed stop, after amplifier switch off ~ 3 minutes, to evacuate accumulated heat in tube. Blower protection fuses for operator safety, as blower is not switched by amplifier on-off switch.
- All board inlets and outlets by screwed terminal blocks and IDCs with flat ribbon cables.
- Cathode control via fast opto-isolator.
- Cathode adjustable bias voltage regulation circuit, from 3 to 55 V bias, with protective devices.
- Grid & plate current meters shunts and dividers, High voltage meter.
- PTT logic timers to avoid “hot switching” and perform controled sequences during transmit-receive operations. This circuit allows also for RX preamplifier control.
- Kontaktinformation
- Skriven av SA2BRJ
RTL-SDR-projektet har en sida med inspelningar av olika typer av signaler både som ljud och som bilder från vattenfall som man kan jämföra sina egna inspelningar med.
Så här kan tex ett Minicall-meddelande se ut som sänds på 161MHz.
Mer signaler hittar du på http://www.rtl-sdr.com/signal-identification-guide/
- Kontaktinformation
- Skriven av SA2BRJ
Brukar det se ut så här hos dig ibland?
Och sedan blir det inte mycket mer av dina projekt? Kanske inte ens dokumenterat mer än kanske en bild i mobiltelefonen?
- Kontaktinformation
- Skriven av SM2DCU
I juni 2009 sändes den klassiska TV-testbilden PM5544 i 4:3-format för sista gången. Dess efterföljare blev Philips PM5644 i 16:9-format. Detta var en grafisk bild med upplösningen 1024X576 pixlar och flera av dess funktioner var anpassade för de analoga sändningarna. Den 9 juni 2011 togs även PM5644 bort eftersom den gamla testbilden inte fyllde någon funktion i den nya digitala miljön.
Detta rapporterade NfR nr 32 om i september 2011.
- Kontaktinformation
- Skriven av SM2DCU
X1M verkar vara en liten trevlig QRP kompis för SSB och CW. X1M levereras som en mer eller mindre färdig byggsats. Kretskorten är färdiga och testade. Det är bara att montera kretskort, frontpanel, låda och knappar till en liten kompakt QRP-rigg. Något som tar mindre än 15 minuter.
Sändaren hanterar 80/40/20/15/10 m banden. Driftspänning är från 9.6 till 14.5 V. Strömförbrukning vid mottagning 350 mA och vid sändning max 1.2 A. Som option finns även ett CAT interface som medger riggstyrning och automatiskt loggning för X1M. Interfacet simulerar en ICOM IC-718 och passar därmed till nästan alla program.
Byggsatsen säljs av tyska Wimo. Priset är 329 € för byggsatsen och 18 € för CAT-interfacet.
Specifikationer
- Moder: USB, LSB, CW
- Känslighet, bättre än 0.45 µV
- Effekt max 5 Watt.
- 2 VFO
- 100 minneskanaler
- Split-Mode
- Inbyggd CW-Keyer (Lambic Mode A)
- Inbyggd Preamp
- Antennuttag SO-239 Connector
- Dimensioner 97x40x155mm
- Vikt 650 gr
- Kontaktinformation
- Skriven av SM2DCU
Varning! Kraftiga störningar från JULA Anslut LED Strålkastare.
Att man aldrig lär sig undvika billiga Kinaprodukter!
Denna lilla 6 W LED strålkastare genererar störningar och brum via el-nätet som t.o.m. dämpar mottagningen på en vanlig radiomottagare för FM. Jag misstänker att en del andra liknande strålkastare från JULA och andra lågprisbutiker uppvisar samma problematik.
Avstå från köp av dessa lampor. Välj noga, köp kända kvalitetsfabrikat och testa lamporna innan du monterar eller använder dom för kommande vintermörker. TYVÄRR så köper väl andra i vår omgivning dessa armaturer, ovetande om de störningar och brusmatta som amatörer får lida ännu mer av. Jag kommer att återlämna och reklamera mitt inköp pga den höga störnivån.
- Kontaktinformation
- Skriven av SM2DCU
En "vanlig" Dipolantenn är väl känd för de flesta amatörer. Coaxialdipolen är däremot kanske lite bortglömd bland många amatörer. Det är en antenn som fungerar utmärkt från låga VHF- till höga UHF-bandet. Konstruktionen är billig och enkel att knåpa ihop som egenbygge. Antennmonteringen kan ges olika utföranden, från att bara hänga fritt, sitta på en träbom eller varför inte montera in dipolen i ett elektriker- eller avloppsrör.
Det finns flera beskrivningar på Internet. En beskrivning finns HÄR! VE3SQB har även tagit framprogrammet COAXIAL DIPOLE, ett mycket enkelt program som ses på bilden ovan. Programmet beräknar längderna för coaxen och visar en enkel byggbeskrivning.